Nederlands


Een deel van de jeugdboeken in de mediatheek

Welkom bij het vak nederlands!

In de onderbouw van de basisschool leer je van losse letters woorden te schrijven. Met woorden kun je zinnen maken. Meerdere zinnen vormen bij elkaar een alinea en meerdere alinea's samen noem je een tekst. Bij het vak Nederlands op de middelbare school leer je hoe je de Nederlandse spellingregels kunt gebruiken om goedlopende zinnen te schrijven en zelf een tekst kunt opbouwen op een begrijpelijke manier. Daarnaast doen we opdrachten met de nieuwste (jeugd)literatuur, besteden we aandacht aan poëzie, leer je een onderwerp stevig te presenteren en je ouders te overtuigen van jouw mening. Ben je benieuwd geworden? Lees dan snel verder!

Dichtbundels en jeugdboeken

Zelf proberen?

Ben je nieuwsgierig geworden naar wat je kunt verwachten en er helemaal klaar voor om zelf aan de slag te gaan? Probeer dan onderstaande opdrachten uit!

Spelling en interpunctie:


De ruimte tussen twee woorden is heel erg belangrijk. Kijk zelf maar eens... Zie jij wat er fout gaat?


(Tip: als je op de foto klikt, dan kun je hem beter lezen!)


De spatie maakt het verschil.pdf

Zelf proberen? Doe het volgende testje: https://www.spatiegebruik.nl/spatietoets/

Poëzie:


Een elfje. Nee, denk nou niet aan de Droomvlucht in de Efteling.

Een elfje is een bijzondere vorm van een gedicht en bestaat uit elf woorden en vijf regels. Hiernaast zie je een voorbeeld.

Wat denk je? Kun je zelf een elfje schrijven over jouw basisschool?


Fictie & Spelling:


Bij Nederlands vinden wij het leuk om verschillende onderdelen met elkaar te combineren. Wist je dat je spelling best kan combineren met een stuk tekst uit jouw lievelingsboek?


Hiernaast zie je een voorbeeldje. Kun jij het raadsel oplossen en Harry Potter een handje helpen?

(Tip: als je op de tekst klikt, dan kun je hem beter lezen!)
Fragment uit Harry Potter escaperoom.pdf

Wat vinden onze leerlingen van nederlands?

Bij Nederlands leer je niet alleen maar over spelling, grammatica en begrijpend lezen. Je krijgt ook les over mediawijsheid: welke nieuwsberichten kun je vertrouwen? Hoe bescherm je jouw (online) gegevens? Hoe gebruik je op een veilige manier sociale media?

Sociale media kun je trouwens ook op een leuke manier gebruiken. Wij hebben aan echte experts, onze leerlingen, gevraagd wat zij van het vak Nederlands vinden. Via Instagram hebben een aantal van onze leerlingen gereageerd op de volgende stelling: Nederlands is leuk/nuttig, omdat...

Swipe naar links om de reacties te lezen!

Veelgestelde vragen

Is jullie mediatheek up to date?

In onze mediatheek is een grote collectie (jeugd)literatuur, informatieve boeken en poëziebundels aanwezig. Elk jaar krijgen we veel spannende nieuwe titels binnen. De mediathecarissen werken met ons samen om jou de leukste nieuwe boeken aan te raden!

Ik kan toch allang Nederlands schrijven en praten? Waarom dan dit vak?

Op de basisschool leer je de basis van het vak Nederlands, waarop wij verder bouwen. Je weet al heel veel en dat is fijn! De nieuwe dingen die je bij ons leert, worden steeds een stukje ingewikkelder, zodat jouw taalvaardigheid groeit en jij de Nederlandse taal uiteindelijk foutloos kunt gebruiken.

Wat doen we in de lessen?

In de lessen werken we aan de volgende onderdelen: leesvaardigheid, grammatica, fictie, schrijfvaardigheid, taalverzorging en spreekvaardigheid. Door praktische opdrachten leer je de Nederlandse taal steeds beter te beheersen. Daarnaast gebruiken we vaak digitale oefenmiddelen en filmpjes om jou nog beter te helpen als je iets lastig vindt.