Aardrijkskunde

Wat is aardrijkskunde?

Bij aardrijkskunde kijken we naar waarom de aarde eruitziet zoals het is. We hebben het over vulkanen, megasteden, oceanen, woestijnen, armoede, klimaatverandering... Van alles.

En topo dan? Nou, niet echt. Op de middelbare school is aardrijkskunde maar een héél klein beetje topo. Gelukkig maar! Er zijn veel meer prachtige dingen te leren over onze grote aarde!

Japan, april 2011. Weet jij welke ramp hier is gebeurd? Kan dat ook in Nederland?






Waarom aardrijkskunde?

AK is een breed vak, het gaat over van alles! Elke week behandel je iets totaal anders van onze planeet, dus is het heel afwisselend. Zo leer je beetje bij beetje over de wereld om je heen. Dat is het hele doel van aardrijkskunde: snappen hoe de aarde in elkaar zit. Niet makkelijk, wél interessant!

Opdracht: tijdreis! (klik hier)

Nederland verandert! Dat is altijd al zo geweest. Ook Alphen zag er 50 jaar geleden héél anders uit. We reizen door de tijd!

  1. Ga naar www.topotijdreis.nl, bijvoorbeeld op je tablet of computer. Doe het schuifje links helemaal naar 2019. Kan jij je huis vinden op de kaart?

  2. Versleep het schuifje naar vroeger. Wanneer is jouw huis ongeveer gebouwd?

  3. Wat was er op de plaats van jouw huis voordat er gebouwd werd, denk je?

  4. In 1815 had Alphen 2000 inwoners, en nu al 70.000. Kan jij verzinnen waarom Alphen zo hard gegroeid is?

  5. Alphen zal nog verder groeien. Hoe wil jij dat nieuwe wijken eruit gaan zien? Wat vind jij mooi of belangrijk aan wijken?






Veelgestelde vragen

Gebruiken we boeken bij AK?

Ja! We gebruiken wel vaak de iPad als dat handig is, maar het uitgangspunt is nog het boek. Ervaring leert dat dat fijner werkt. We gebruiken de Geo, een boek met mooie foto's en goede opdrachten. Voor AK gebruik je een lesboek en een werkboek, waarin je mag schrijven.

Gebruiken we de atlas?

Ja! Op school hebben we de nieuwste Grote Bosatlas, die we vaak gebruiken. Honderden kaarten met informatie over werkelijk alles, je kan er uren in blijven bladeren!

Moet je veel topo leren?

Nee, hooguit nog een klein beetje in de brugklas. Het leren van topo kan nuttig zijn, maar we besteden onze tijd liever aan begrijpen hoe de aarde werkt.

Hoe ziet AK er in de onderbouw uit?

Je krijgt 2 uur per week aardrijkskunde. Als je technasium of gymnasium doet, krijg je iets minder aardrijkskunde.

Is AK verplicht in de bovenbouw?

Nee. Als je naar de 4e klas gaat, kan je aardrijkskunde kiezen om eindexamen in te doen.

Zijn er excursies en projecten?

We leren niet alleen uit het boek. Soms werken we ook met projecten samen met andere vakken, of gaan we op excursie naar een plek waar aardrijkskunde tot leven komt, zoals de haven van Rotterdam.

Zijn er veel toetsen?

Dat valt mee. Per jaar heb je 4 of 5 proefwerken over een heel hoofdstuk, en evenzoveel SO's: kleine toetsen over de helft van het hoofdstuk.

Is aardrijkskunde niet achterhaald? Ik heb toch Google Maps?

Het tegenovergestelde: aardrijkskunde is waanzinnig actueel! Zo behandelen we klimaatverandering en alles rondom duurzaamheid, en leren we hoe we de aarde kunnen beschermen of zelfs herstellen. Of denk eens aan natuurrampen die steeds in het nieuws komen, daar weten we eigenlijk nog niet veel vanaf. En omdat AK over zo veel onderwerpen gaat, zal je het bij ontzettend veel beroepen terug zien komen. Niet alleen interessant dus, maar ook nog nuttig!