Span på EU angående krigsläget

Vi befinner oss i en pågående klimatkris, en värld med växande socioekonomiska klyftor, stora ekonomiska förluster sen coronakrisen och kanske den mest centrala frågan av dem alla handlar om ett pågående krig i Europa. Det är inte lätt att vara ungdom i dagens samhälle med tanke på allt som dagligen sker runt omkring oss, som kan tära på mångas psykiska hälsa. Under dessa dryga 2 veckor som kriget och invasionen av Ukraina har pågått så har oron och rädslan drabbat många runt om i Europa. Diskussionen har aldrig varit så stor som den är just nu över hela världen.


Trots att Ryssland kontinuerligt fortsätter attackerna, miljontals människor flyr för sina liv och läget fortfarande är allvarligt och akut, finns det hopp. Vi har nämligen tagit span på EU och kan säga er att alla tillsammans gör skillnad. Engagemanget är i centrum och enligt Isak Hellerup, pressekreterare på röda korset, så har engagemanget aldrig varit så här stort under en så pass kort tid sen tsunamin.


Ställningstagandet kring invasionen är utspritt på olika nivåer: politiskt, individuellt, som samhälle och nationer. På individnivå kan vi tack vare sociala mediers kraft och stora medieplattformar dela information och inlägg för att uppmana alla att bidra med hjälp. Bara att dela ett inlägg kan leda till spridning över hela världen och ger kunskap om kriget, så att man som individ kan agera och bidra. Swishnummer och information om vart man kan skänka kläder osv. delas, vilket gör att många kan bidra. Influencers har använt sina plattformar för att nå ut till så många människor som möjligt. Margaux Dietz gjorde en insamling för att skicka två bussar till Ukraina och kör hit dem. Tack vare hennes följare och delningarna lyckades hon samla ihop 150 000 kr på bara två dagar. Hon har också lanserat nya kläder på sin hemsida där vinsten går till företag som hjälper Ukraina. Ett annat exempel är hur Therese Lindgren använt sin plattform med 1 miljon följare till att informera och upplysa folk om det pågående läget. Hon har både intervjuat försvarsmakten om deras arbete och statsministern Magdalena Andersson om hur Sverige politiskt ställer sig till läget. Detta är även ett tydligt exempel på hur olika nivåer kan mötas tillsammans, hur politiken kan nå fler än någonsin tack vare stora profilers plattformar.


Som samhälle kan man också göra stor skillnad. Genom manifestationer, demonstrationer, insamlingar, öppna upp hem för dem som är på flykt hjälper vi tillsammans dem utsatta. Runt om hela världen går människor ut på gatorna i protest mot kriget i Ukraina. Det hålls flera demonstrationer mot ryska invasionen överallt. Den 27 februari hölls en demonstration i Berlin mot Rysslands innovation där det räknades med 20 000 demonstranter men det slutade med att mer än hundra tusen människor kom och demonstrerade. Den 5 mars demonstrerade upp mot 300 personer på Norrmalmstorg i Stockholm för att demonstrera mot den ryska invasionen av Ukraina och samtidigt också i Göteborg. Konserter och andra evenemang har samlat in pengar till Ukraina. Det finns volontärer som åker till Ukraina för att hjälpa till, folk som gör insamling av kläder och annat för att skicka dit osv. Över hela världen hjälps samhällen åt för att hjälpa Ukraina.


EU har också tagit till med restriktiva åtgärder. EU antog de första åtgärderna efter att Ryssland erkände de icke-regeringskontrollerade områdena i länen Luhansk och Donetsk i Ukraina och de ryska militära angreppet på Ukraina. Dessa åtgärder var bland annat riktade restriktiva åtgärder, restriktioner för ekonomiska förbindelser med de icke- regeringskontrollerade områden i länen Luhansk och Donetsk, men också finansiella restriktioner. Senare antog de ett andra åtgärdspaket som omfattar bland annat individuella sanktioner mot Vladimir Putin, Sergej Lavrov och ledamöterna i det ryska underhuset (duman). Ekonomiska sanktioner var också en åtgärd.

De antog ett tredje åtgärdspaket och det omfattar leverans av utrustning och förnödenheter till Ukrainas försvarsmakt genom den europeiska fredsfaciliteten. Med det menas ett förbud mot överflygningar av EU:s luftrum, men också mot tillträde till EU:s flygplatser för ryska lufttrafikföretag av alla slag. Ett förbud mot transaktioner med Rysslands centralbank och ett stopp för sju ryska banker att använda betalningssystemet Swift. Det har satts ett stopp för de statsägda medierna Sputniks och Russia Todays sändningsverksamhet i EU. EU har dessutom infört olika former av individuella och ekonomiska sanktioner mot Belarus.


Det senaste åtgärdspaketet som EU antog var 9 mars och det omfattar stopp för tre Belarusiska banker att använda betalsystemet Swift. Förbud mot alla transaktioner med Belarus centralbank och begränsningar av det finansiella flödet från Belarus till EU. Ett förbud mot att att tillhandahålla eurosedlar till Belarus. Sanktioner mot 160 nya personer och restriktioner mot export av navigations. och datakommunikationsteknik till Ryssland.


Kan ni gissa hur mycket pengar vi i Sverige med hjälp av organisationer, företag, stiftelser och privatpersoner lyckats samla in? Cirka 300 miljoner kronor har samlats in för att hjälpa Ukraina och siffran fortsätter öka. Detta engagemang är rekordstort och det största insamlingen sedan Tsunamin. Oavsett vilket hinder som framkommer i världen idag, kan vi tillsammans göra skillnad, genom att vi alla engagerar oss och bidrar med det lilla vi kan. Ingen kan göra allt men tillsammans är vi starka och gör stor skillnad!