Framtidsvisionen

Intervjuer med tyska elever


Många av de tyska eleverna var väldigt nöjda med deras skolsystem. Deras skolsystem var väldigt likt det här i Sverige, dock verkade det som att eleverna hade ett större ansvar på att jobba klart med sina uppgifter i Tyskland. Dock kan det vara på grund av att de inte verkade har en så bra uppfattning hur andra har det. Till exempel så blev det chockade när de fick reda på hur skoltimmarna i Sverige ser ut. I Tyskland går man ungefär från klockan 8-15 varje dag. Så det blev en chock för dem när vi berätta om hur våra 4-6 timmars dagar ser ut.


Den ekonomiska aspekten skiljer sig också år där både vi och de får gratis skolgång men småsaker som kvaliteten på lunchen, priset på lunchen och vårt studiebidrag skilde . Det med lunchen var väldigt tråkigt att se och höra, detta då många av de äter inte skolmaten då den ofta inte var av bra kvalité och den kostade 4 euro.


- Hur förbereder och pratar er skola om EU och det som kommer med att vara en EU medborgare?


Skolan vi besökte var en EU skola så det fanns en större satsning på spridning av information om EU, till exempel så pratade vi med deras ambassadör Stefan och om vad de gjorde för att hjälpa spridningen och då berättade de om deras Europa hörna och EU:s motto som satt uppklistrade på fönsterna.


Skolan var väldigt bra på skapa tillfällen utanför skolan där eleverna kunde lära sig mer om EU, till exempel hade några varit och besökt ett parlament för att se och höra hur det fungerar där.


- Tycker du att det är viktigt att följa nyheter världen runt. Varför/Varför inte?


Här var det lite blandade svar där en mindre del tyckte att det var viktigt att hålla koll på för att veta mer om sin omgivning och få en större allmänbildning om världen.


En större del av eleverna var inte så intresserade i nyheterna då det tyckte att det var både tråkigt och långdraget, samt tyckte de även att större delar av nyheterna hade ingen påverkan på deras liv.


-Vart läser/hör du nyheter?


De nämnde mycket sociala med denna fråga. Allt från instagram till reddit och twitter. Sen om det är något större så pratar de om det i skolan med lärare.


- Använder du sociala medier? Vilka?


Precis som här i Sverige så konsumerar majoriteten av ungdomarna sociala medier. De vanligaste sociala medierna var Youtube, Instagram, Twitter och Snapchat var det vanligaste.


-Är du politiskt aktiv? Om ja, i ett parti? Grupp? Eller annat?


Detta var en fråga där väldigt många svarade nej till just av anledningen att de inte orkade bry sig. Men det många nämnde kring detta var ett initiativ som kallades Friday's For Future som är ett miljö initiativ startat av Greta Thunberg där man skolstrejkar på fredagen för att protestera mot den riktningen vi går mot idag med miljöfrågor. Fridays For Future Sweden - Skolstrejk för klimatet fridaysforfuture.se


- Vad är din åsikt om den politiska utvecklingen i Europa?


Likt svaret på förra frågan så var det ingen som riktigt orkade bry sig om politik i den storleken men med denna fråga så nämnde många situationen i Ukraina och att vi var på väg mot en sämre tid med mindre samarbete och mindre handel. Jämfört med Sverige så kände vi inte att Tyskarna hade samma typ av rädslan för Ryssland som vi uppfattar att vi har här i Sverige.


- Vilka stora utmaningar står Tyskland inför i framtiden?


Här fanns det tre svar: Legalisering av cannabis, jämställdhet och rasism.


Legaliseringen av cannabisen är en debatt politiker i Tyskland har för tillfället där man försöker lista ut om konsekvenserna av cannabis är dåliga eller om det skulle funka och få positiva konsekvenser. När vi frågade de om vad de tyckte så skämtade de och sa ”It would be nice”. Detta är något som Sverige fortfarande inte har tagit upp än men är en känd diskussion världen över.

Jämställdhet och Rasism är samma problem som vi har i Sverige och därför så ställde vi inte så mycket följdfrågor. Problemet var framförallt att folk blir olika behandlade beroende på faktorer som inte ska definiera en människa som då kön, namn eller hudfärg.