Hotet mot yttrandefriheten


Under ett flertal år har Polen men även Ungerns yttrande- och pressfrihet minskat. Enligt Regeringskansliet, Utrikesdepartementen “POLEN – Mänskliga rättigheter, demokrati och rättsstatens principer” (2020), har fler av invånarnas mänskliga rättigheter kränks och förminskat under 2015 och framåt. Polen och Ungern är medlemmar i EU och ska därför i första hand följa EU-lagar framför de nationella lagarna. Något som länderna inte gör genom att införa lagstiftning om att förbjuda abort friheten samt privatägda nyhetskanaler. Detta är något Europaunionen ser allvarlig på och något de måste sätta stopp för.


Man har från år 2015 och fram sätt inskränkningar hos det mänskliga rättigheterna, och nu även yttrandefriheten i Polen. Detta efter att det konservativa partiet Lag och Rättvisa trädde fram. En undersökning (2021) från "Reporters without borders" visar på att Polens pressfrihet har minskar drastisk. 2013 låg Polen på 22 plats, till att de nu 2021 ligger på plats 64.


Under valet 2020 fick Polen en ny president, Andrzej Duda. Enligt "Reporters without borders", Polen, (2021), vill han förbjuda all annan media och press än den statliga. Det har skett protester under hösten 2021, eftersom staten ville förbjuda det privatägda tv bolaget TVN, men även tidningsbolag som är tyskt ägda. Båda nyhetsplatformar har miljontals tittare samt läsare. Polisen har även stoppat journalister som inte följer det staten vill uppdatera som propagandan om Covid-19, detta har lett till oro hos journalister som blir inskränkta på deras mänskliga rättigheter.


Staten i Polen vill alltså styra nyheter och information i Polen, att allt ska vara under statlig kontroll. Detta är något som upprört många i Polen samt i andra länder runt om i Europa. Polen är med i EU och ska därför följa det lagar om mänskliga rättigheter över det nationella lagarna, något som inte upprätthålls i nuläget. EU:s stadgar om grundläggande rättigheter, i artikel 11 yttrandefrihet skrivs det “Var och en har rätt till yttrandefrihet. Denna rätt innefattar åsiktsfrihet samt frihet att ta emot och sprida uppgifter och tankar utan offentlig myndighets inblandning och oberoende av territoriella gränser.” Detta gäller även för Ungern som är medlemmar i EU och som inskränker invånarnas mänskliga rättigheterna.


Dagens Nyheter, “Polen och Ungern kan mista EU-pengar”(02/2021) skriver att EU-kommissionen i början av 2022 införde en lag om att de EU-länder som inte upprätthåller lagen om de mänskliga rättigheterna, samt yttrande- och pressfriheten, inte kommer få utdelning från den regionalfonden. Enligt Europaportalen, “Ungern och Polen kan bli av med fler EU-stöd” (2021) är regionalfonden ett stöd som finns i EU, där länder med bättre välstånd bidrar med pengar som vidare led går till de länder med sämre ekonomi för att öka och bygga upp samhället. Detta är ett bidrag både Polen och Ungern tar del av men som det nu inte kommer ha tillgång till om inte Polen släpper på den begränsade yttrandefriheten mot media.


Flera länder tycker detta agerande av EU är bra, eftersom flera EU-länder inte ville att deras pengar skulle gå till länder som begränsar människors rätt, samt att Polen och Ungern inte följer den lagstiftning som finns i EU genom att låta deras nationella lagar väga tyngre. Polen och Ungern överklagade denna dom och menar på att denna lag bryter med EU-rätten. Polen och Ungerns överklagande avslås av EU-domstolen och kommer träda fast inom snar framtid. Genom införande av denna lag hoppas EU-kommissionen på att Polen och Ungern ska återgå till fri media samt press. Men även att de mänskliga rättigheterna, som fri abort rätt ska upprätthållas samt att HBTQ personer ska ha samma rättigheter i Polens samhälle som i andra EU - länder.