Fem Sant Jordi STEAM!

Sant Jordi_2024.pdf

#SantJordi

23 d'abril: Sant Jordi - Dia Internacional del llibre


La Diada de Sant Jordi als Països Catalans és una festa que se celebra el 23 d'abril amb el Dia del Llibre i la Fira de les Roses, símbols de la cultura i l'amor.

El 15 de novembre de 1995, la Conferència General de la UNESCO va decretar el 23 d'abril com a Dia Internacional del Llibre i del Dret d'Autor, celebració que té com a objectiu promoure l'afició per la lectura i els llibres.

El que s'amaga al darrere de la llegenda de Sant Jordi, patró de Catalunya.

Pla literari STEAM

La llegenda de Sant Jordi

Llegenda de Sant Jordi publicada al Cavall Fort número 833/834 ... +

Activitats de comprensió lectora al voltant de Sant Jordi

Conjunt d'activitats per Infantil i Primària. Portal de recursos educatius Twinkl ... +

JClic de Sant Jordi

Projectes d'activitats sobre la llegenda de Sant Jordi que es poden utilitzar com a complement de les activitats que es realitzin a classe per celebrar la diada o bé es pot treballar únicament la història i complementar-la amb les activitats.

Accés al recurs, per Educació Infantil i Cicle Inicial.

Escolta la llegenda en anglès. Amb activitats ... +

Literatura i Ciència a l'aula

Materials didàctics i propostes de lectura per a que l'alumnat de tots els nivells educatius, a través de la literatura, aprengui ciències i en gaudeixi. 

Accés al recurs, resultat de la feina feta pel grup de treball format per docents d'aula i membres del Cesire. 

Article amb reflexions i propostes sobre la relació entre la literatura i la ciència ... +

Llegim, pensem, preguntem, debatem

L’objectiu d’aquesta proposta és fer que els i les alumnes pensin, es preguntin i debatin sobre el perquè de les tradicions i perquè totes les cultures en celebren, i per arribar a tenir opinió i poder actuar en conseqüència.

L'auca de Sant Jordi

Vols muntar la teva auca de Sant Jordi? Retalla les figures i els globus i enganxa'ls a lʻauca que trobaràs en aquest arxiu PDF ... +

Vols escriure els diàlegs de l'auca? Imprimeix la llegenda i escriu els diàlegs de tots els protagonistes! ... +

Aquí trobaràs un exemple d'auca ... +

Xarxa de biblioteques municipals. Diputació de Barcelona

La màgia de l'Enginyeria

A través de la lectura d'aquest llibre, que s’ha regalat a tots els centres educatius de Primària de Catalunya i de Secundària STEAMcat a la Comunitat Critical STEAM, es presenta als més menuts alguns detalls de la professió i sel's explica que darrere de molts dels invents i fites que ens aporten el progrés i el benestar social actual hi ha enginyeria ... +

Robbie i altres contes

Recull de quatre narracions de ciència ficció d’Isaac Asimov que  plantegen com ha de ser la relació entre les persones i la ciència i la tecnologia. De ben segur que l'alumnat que llegeixi aquestes narracions sabrà veure-hi tecnologia que, avui, ha deixat de ser ficció, i en trobarà d’altra que planteja molts interrogants 

Guia didàctica - Quadern de l'alumne 

Quiz de Sant Jordi amb AppInventor

Proposta i pautes per la creació d'un joc de preguntes i respostes que relacioni obres literàries amb els escriptors o escriptores corresponents ... +

Poesia visual

Experiència didàctica al voltant de la relació de l'art i la poesia ... +

Els poemes visuals són una barreja de llenguatge verbal i visual. Utilitzen lletres del llenguatge verbal, però el que és important en elles no és la seva lectura en veu alta sinó la seva visió per part de l’espectador.

Coneguem els passos importants per fer un bon poema visual ... +

Els artistes també escriuen poesia

Recull de poemes escrits per pintors famosos: Leonardo Da Vinci, Miguel Ángel Buonaroti, Wassily Kandinsky, Pablo Picasso, Frida Kahlo, Edvard Munch, entre d'altres ... +

Animació a la lectura amb Scratch

Scratch ens dóna la possibilitat de portar al món virtual els escenaris de grans obres de la literatura, simplificant-les i apropant-les al públic més jove.

Així, podrem introduir tants personatges i escenaris com vulguem, donar-los vida, donar-los veu, fer que interactuïn amb l'usuari i fins i tot proposar que siguin ells mateixos els qui facin aquesta traducció del llibre a la pantalla.

Accés al recurs. Programamos

Roses de Sant Jordi

Plantem i cuidem roses

Si volem plantar roses en el nostre hort, en terra o en tests, d'una o altra varietat, ens interesses les propostes del portal maker wikiHow ... +

Fem el cultiu sostenible

Al material obert de formació Investigació i creació amb micro:bit trobareu un munt de propostes realitzades per docents de Primària i de Secundària al voltant de l'escenari agrotecnologia per fer sostenible el cultiu de les nostres roses o de qualsevol cosa que plantem a l'hort.

Accés al recurs. STEAMcat

Fem roses

Podem fer roses de paper, de tela ... Fins i tot amb paper de vàter i de diari.

Selecció de propostes. Betevé ... +

Roses d'origami. wikiHow ... +

Roses comestibles ... +

Fem-les amb Lego

Accés al recurs. Habilis.ro-botica

Si no teniu blocs però si impressora 3D, podeu dissenyar-los i imprimir-los vosaltres mateixos ... +

Física i Química amb roses

El divulgador científic Marc Boada ens mostra diferents maneres de relacionar les roses de Sant Jordi amb la Física i la Química ... +

Roses impreses en 3D

El model de rosa dissenyat al Fab Lab Barcelona va estar l'escollit per apropar la impressió 3D a la ciutadania al Mobile World Center, amb motiu del dia de Sant Jordi de 2014.

Descarrega l'arxiu

Fem perfum

Amb els pètals de les roses i molt poquets ingredients més  podem fer perfum i ambientadors d'una manera molt senzilla.

Accés al recurs. wikiHow

Dissenyem l'envàs contenidor per al nostre perfum

El disseny d'envasos permet treballar matemàtiques, tecnologia i visual i plàstica de manera contextualitzada i significativa Tant si fem aigua de roses com qualsevol altre producte. Un parell de propostes:

Dissenyar, prototipar i construir un envàs. Sergi del Moral, Ins Les Vinyes ... +

Crea el teu envàs. Matprojectes ... +

Sant Jordi matemàtic

10 poemes que uneixen matemàtiques i literatura

Grans figures de les lletres han unit la literatura amb la seva passió per les matemàtiques: Miguel de Unamuno, Rafael Alberti, Gloria Fuertes, Dámaso Alonso, Federico García Lorca, Lope de Vega, entre d'altres ... + 

Concurs Cangur de relats matemàtics

Des de l'any 2005 es convoca anualment aquest concurs, en què poden participar alumnes de 3r o 4t curs de l'ESO, de cicles formatius de FP o de batxillerat.

El tema dels relats que es presentin ha d'estar relacionat amb el món de les matemàtiques ... +

Contes matemàtics

En matemàtiques, l'ús del conte com a recurs didàctic presenta una sèrie d’avantatges per qualsevol edat.  Per un costat, en la majoria de contes es planteja un problema al que el protagonista s’ha d’afrontar i supera. Per un altre costat, ens ajuda a presentar conceptes matemàtics en context i ens permet fer connexions entre diferents disciplines. per a tots els nivells educatius: Infantil, Primària i Secundària.

Accés al recurs 

Una mà de contes amb contingut matemàtic

Durant el novembre del 2009 el programa Una mà de contes del Canal Super 3, va emetre cinc contes amb contingut matemàtic. Aquests contes es van produir en col·laboració amb l’equip del creamat i amb una llicència d’estudis del Departament d’Educació portada a terme per Carme Aymerich, autora també de les propostes didàctiques. Els contes s’adrecen a un ventall molt ampli d’edats i fan referència a una gran diversitat de temes.

Accés al recurs

El tangram de Sant Jordi

El tangram xinès és un bon recurs per treballar el càlcul d’àrees i fraccions a l'aula ... i per representar els personatges de la llegenda de Sant Jordi ... + 

Quant media Sant Jordi?

Activitat matemàtica al voltant de la notícia de la troballa de restes òssies de Sant Jordi ... + 

La rosa polar

En matemàtiques, una rosa polar és qualsevol membre d'una família de corbes d'equació r(ϑ) = cos(kϑ), per assemblar-se a una flor de pètals .

Malgat la complexitat del concepte el resultat és prou atratiu ...

Fem roses polars. L'espirògraf

Un espirògraf és un aparell mecànic que permet dibuixar corbes cícliques com roses polars ... +

La construcció i ús d'un espirògraf permet relacionar les matemàtiques amb la tecnologia i l'art. Podem construir-ne un de diverses maneres:

Amb l'eina digital Inspirograph ... +

Amb peces Lego Technic ... +

Amb cartró i altres materials quotidians ... +

Operació Sant Jordi. Reptes matemàtics

Fitxa d’activitat amb tres reptes matemàtics per a l'alumnat de Cicle Superior de Primària.

Hi ha tres operacions en les quals en lloc de números hi ha lletres que formes paraules relacionades amb Sant Jordi. Els infants hauran de substituir cada lletra per una xifra del 0 al 9 sense repetir-ne cap perquè l’operació sigui correcta.

Accés al recurs. Twinkl

Zona Maker

El taller de l'Edu365

El taller de Sant Jordi de l'Edu365 conté un munt de propostes maker per a l'alumnat d'Infantil i Primària amb materials quotidians.

Taller de Sant Jordi 2024 ... +

Taller de Sant Jordi 023 ... +

Fem llibres amb un full de paper

El portal maker wikiHow ens ofereix 3 mètodes diferents per fer els nostres propis llibres amb un full de paper ... +

Al taller de l'Edu365 trobarem Instruccions per fer un llibre amb un full de paper i propostes per farcir-lo a propòsit de Sant Jordi ... + 

Dissenyem punts de llibre per imprimir en 3D

Vídeo tutorial que mostra com dissenyar un punt de llibre de clip amb Tinkercad ... +

Punts de llibre matemàtics

Escull el teu personatge i converteix-lo en un punt de llibre. 

Innovamat ... +

wikiHow ... +

Dibuixem dracs

Si vols dissenyar un drac pel teu compte, primer tria quin tipus de drac vols dibuixar. Els dracs de fantasia guarden un aspecte similar a altres llangardaixos o dinosaures amb ales i són alguns dels tipus més comuns. Els dracs xinesos solen no tenir ales i s'assemblen més a una serp que a un llangardaix. Amb una mica de pràctica i paciència, podràs dibuixar qualsevol mena de drac!

Pautes per dibuixar dracs:

wikiHow ... +

Canson ... +

Fem dracs

2 mètodes amb diferent grau de dificultat per fer dracs d'origami. wikiHow ... +

Drac de sant Jordi amb plàstic de bombolles. Twinkl ... +

Donem-los vida!

Tria un personatge de Sant Jordi (el drac o qualsevol altre), fes-li el cos, encabeix al seu interior una placa micro:bit, i programa-la per fer que el personatge cobri “vida”, mostrant diferents gestos.

Pots utilitzar una d'aquestes plantilles ... +

Accés al recurs

Proposta de construcció de drac amb cartró, programat amb micro:bit ... +

Videojoc de Sant Jordi

Pautes per crear un videojoc amb el drac de Sant Jordi com a protagonista utilitzant Scratch i la placa micro:bit ... +

Fem el comandament, imprés en 3D, tallat amb làser o amb cartró ... +

Per saber-ne més

Llibres sobre Sant Jordi disponibles a les biblioteques públiques de Catalunya ... +

Especial dracs

El drac és l'animal fabulòs més conegut en l'actualitat. De dracs, n'hi ha de moltes espècies, segons les terres d'on són originaris i la cultura que els ha descrit. Així, tant poden ser considerats éssers malignes com divinitats protectores.

Coneguem: llegendes de dracs, el drac a la narrativa, Sant Jordi i el drac, el drac a l'arquitectura, el drac a la festa ... +

Els dracs són éssers poderosos i respectables, per això sovint són els protagonistes de moltes històries fantàstiques de llibres i pel·lícules, tant per nens com per adults! De vegades han estat guardians de grans tresors, defensors de nens i pobles i s’han convertit en veritables herois! Però altres vegades, també han estat utilitzats per protagonitzar papers de dolents, menja humans i bèsties ferotges ... +

Fem Sant Jordi a Ed. Infantil

Un munt de recursos per celebrar la Diada de Sant Jordi a l’aula: fitxes de llengua, de matemàtiques, comprensions lectores, jocs, targetes, contes, manualitats… Tot relacionat amb Sant Jordi i el drac.

Portal de recursos educatius Twinkl ... +

App per nens i nenes sobre la poesia de Miquel Martí i Pol

Aplicació per a tauletes mòbils i pissarres digitals que pretén apropar els infants a la poesia per mitjà de l’obra de Miquel Martí i Pol. L’aplicació està pensada per apropar-los a la literatura amb l’ús d’il·lustracions atractives i dinàmiques i de jocs que estimulen l’experimentació poètica, la creativitat i la lectura ... +

La sextina, mètrica i matemàtica: d’Arnaut Daniel a Joan Brossa

IP-Poetry

IP-Poetry és una plataforma de Gustavo Romano en què quatre robots s’encarreguen de recitar poemes a partir de la combinació de síl·labes pregravades.

La plataforma permet a l’usuari introduir cerques a Internet i frases fixes, i llavors combinar l’ordre en què seran recitades ... +

Tipo i Ani-Poemes

L’Ana María Uribe, que havia experimentat amb la poesia tipogràfica impresa en paper des de finals de la dècada del 1060, aprofita la tecnologia digital per crear, en els seus “Anipoemes”, animacions en què, per exemple, les lletres componen un circ, amb les seves desfilades, malabaristes, trapezistes i públic ... +

Poesia i combinatòria

Al bloc àtoms i lletres trobem una publicació que comença així:

En Lance Gilbert Yorke és un personatge que surt a la novel·la que estic escrivint. Es dedica, entre altres coses, a matar gent i a escriure poemes.

Hi ha un moment en el qual, per motius professionals, vol seduir la Sarah i fa servir un dels seus trucs de poeta. Li regala mitja dotzena de roses amb una cinta lligada a cada rosa que conté un vers. Els versos es poden ordenar de qualsevol manera i junts faran un poema. La gràcia del joc és que aquests sis versos, ordenats de totes les maneres possibles, produïen 720 poemes diferents, tots ells vàlids ... +

Però tenim altres joies relacionades amb la poesia combinatòria:

Hundred Thousand Billion Poems: Es tracta d'un llibre de Raymond Queneau, publicat el 1961 que consta d’un sonet amb 10 possibilitats diferents per cada vers. La versió en paper és realment curiosa. Aquest poema utilitza variacions amb repetició ... +

10 millions de sonets palindromes: en Robert Rapilly ha creat deu sonets palíndroms sencers que es poden combinar per crear 10 milions de sonets palíndroms ... +