Experiències amb material de préstec

Si voleu compartir experiències per fer xarxa, ho podeu fer amb aquest formulari

Minibiblioteca d'Educació Infantil

A la llar d'infants Petita Cèrvola, hem sentit el so dels ocells del bosc  mentre vèiem les imatges del conte "La gran orquestra del bosc". Són sons misteriosos…

En el cas del conte, sentíem cada instrument per separat i després la unió de tots ells. També vam fer dansa amb sons de percussió. 

Hem fet activitats de discriminació auditiva, primer escoltant diferents instruments i després escoltant-los (sense visió) en directe. Els infants deien l'instrument que sonava.

Una altra activitat que vam fer va ser xiular cançons (sense lletra, clar!) i els infants havien d'endevinar quina cançó sentien. És interessant perquè cada infant en reconeix una de diferent.

Pel que fa a l'explicació de contes, en vam trobar pocs que fossin adequats al primer cicle d'educació Infantil

Tires de led del paquet de llum tenda fosca

"Amb les tires de led hem pogut fer més ric l'espai de llum fosca que tenim a l'aula la comunitat d'educació infantil" 

Maleta de còmics  de CS

Els alumnes ens han fet arribar la seva opinió. Gràcies!


Triangle cantoner del paquet de llum il·lusions òptiques

El triangle cantoner del paquet de llum de les il·lusions òptiques és ideal per experimentar amb els reflexos. Des de l'escola Cérvola Blanca ens comparteixen la seva proposta d'aula:

"Proposem als infants dibuixar amb ceres sobre un triangle de cartolina. La consigna és que aquest triangle després anirà sobre el mirall cantoner i veurem quin efecte fa. Els nens i nenes han gaudit al descobrir les diferents formes i patrons que sortien quan posaven els triangles al mirall. L'acompanyament que se n'ha fet ha estat el d'anar guiant les produccions, oferir models i tibar de les produccions perquè les elaborin amb qualitat. D'altra banda, quan acabaven, es feia foto de cada producció sobre el mirall i s'ha anat elaborant una documentació amb totes les produccions per tal que els alumnes en disposin d'ella."

Ombres amb el Bioblo del paquet de llum solar

"Durant uns dies, els alumnes d'educació infantil de l'escola Cèrvola Blanca, hem jugat amb la llum i les ombres i han sorgit preguntes i situacions interessants: 

- Podem fer les ombres primes i gruixudes?

- Les podem allargar?

- Què necessitem? 

- Com és que les ombres que fan les peces són diferents si les peces són iguals?"

EL LABERINT DELS ODS

Al CRP de la Noguera han organitzat unes sessions formatives sobre gamificació  i han utilitzat aquest material com un dels exemples per a portar a l'aula. 

LA CAPUTXETA VERMELLA

La proposta, d'entrada, pot semblar abstracte, però és tan original que de seguida atrau als infants. A més hi ha prou material per a que tots l'alumnat pugui participar. 

PUZLE DE PITÀGORES

Amb aquest material han barrejat joc i aprenentatge i han pogut treballar aspectes diversos:  formes, mides,  colors, semblances, diferències, composició, descomposició...

BEE-BOT

A l'Escola Font de l'Anoia han emprat els Bee-Bots a Educació Infantil per treballar  la primera lletra del nom i orientació a l'espai.



ROBOT MOUSE

A l'Escola Cérvola Blanca destaquen que els Robot Mouse sempre tenen molt d'èxit. L' adult, en petit grup, sempre acompanya i condueix la proposta.



BEE-BOT I PRO-BOT

A l’Escola Pia, a l'estona d'ambients d'educació infantil han descobert els Bee-Bots i els Pro-Bots. Al llarg de les sessions s'han iniciat en la seva programació i ubicació en l'espai. Una estona per compartir i aprendre fent un bon ús de les noves tecnologies. 



Terror a la xarxa

Com a resultat final de la lectura del llibre Terror a la xarxa, l'alumnat de 1r cicle d'ESO que l'ha llegit ens ha compartit una mostra de Booktrailers. No us ho perdeu!

A 3r aprenem llengua fent ràdio

Podcast 1: Llegenda de St. Jordi -> En aquest podcast, els alumnes de tercer hem explicat les llegendes inventades de St. Jordi. Originalitat i creativitat.

Podcast 2. Notícias meteorológicas -> En este podcast, los alumnos de tercero se convierten en meteorólogos para explicar y detallar el tiempo de Igualada y alguna noticia relacionada con el tiempo de ese mes.

Podcast 3. Top musical -> En este tercer podcast, hacemos el top 10 de las canciones que causan más furor en la clase de tercero.

Podcast 4. Notícias deportivas -> Los alumnos de tercero se convierten en periodistas deportivos. Noticias de actualidad.

Podcast 5. Recetas de cocina -> En este podcast, se trabaja la receta desde una perspectiva multicultural, ya que se darán a conocer recetas de platos típicos de varios países.

Podcast 6. Fiestas y bailes típicos/tradicionales -> Los alumnos de tercero explican fiestas y bailes típicos de varios países.

Podcast 7. Recomanacions de lectures -> Els alumnes de tercer ens expliquen quins llibres els hi agraden més, i així donar idees per fomentar l'hàbit lector.



Juguem i coeduquem

Durant el tercer trimestre del curs, a l'escola Pare Ramon Castelltort, han utilitzat les maletes de coeducació del CRP de l'Anoia i han deixat evidència del seu treball escrivint un parell de notícies a la seva web. 

A 4t juguem i coeduquem!

Maleta de coeducació a les aules de 6è


Expliquem un conte a les famílies

A l'escola Cérvola Blanca, " aprofitant que les famílies ens han vingut a veure a l'aula, acabem la tarda explicant-los el conte dels Tres porquets després d'haver-lo treballat". 


Maletes sensorials: Una nova descoberta!

 L'Escola Maria Borés "per tal de crear un racó ben especial i atraient a l’aula de I4  busquem al CRP  quin tipus de material sensorial hi ha disponible.

Descobrim tot un reguitzell de material molt manipulatiu i divers. La tutora fa una selecció, pensant  sobretot en  gustos i preferències de l’alumne a qui anirà dirigit, sense deixar de banda els altres alumnes que també fan demanda del seu ús.

L’ alumne TEA , a qui va dirigit el racó, disminueix la seva ansietat i és capaç de mantenir una rutina i aconseguim que estigui concentrat en petits moments. Els altres investiguen i descobreixen plegats el material i comenten les seves emocions i experiències.

També cal dir que s'ha fet ús  d'algun d'aquest material en el desenvolupament d'una activitat realitzada en coordinació amb la llar d'infants, en concret d’ unes pastilles sensorials que van formar part d’un racó molt vivencial i divertit: el racó dels elefants! Vam montar un petit circuit i els nens i nenes havien de traslladar diferents objectes d'un costat a l'altre passant per les pastilles sensorials. Pas a pas van experimentar diferents textures i relleus!

Conclusions o per pensar-hi…

Material en general molt ampli, molt adequat a les edats a qui va dirigit. Gràcies!"

Educació de la Mobilitat segura a l'escola


La Caporala de la Policia Local de Vilanova del Camí 1032 començant a conscienciar sobre el comportament adequat per una mobilitat segura al carrer. L'activitat ha estat amb els alumnes d'Infantil 5 de l'Escola Joan Maragall amb el materials de la maleta d'educació de la mobilitat segura INF-PRI disponible en préstec.

L'AMOR ROMÀNTIC: MITES


A l'IE Renaixença han muntat l'exposició "És la meva responsabilitat" al seu centre. "El plafó dels mites de l'amor és el tema que més els hi ha agradat a l'alumnat. Han trobat que els exemples  eren clars i concisos ".

+ informació

IMAGINEM I DIBUIXEM MONSTRES MITES


L'escola Cérvola Blanca, "hem exposat tot el contingut de les maletes en un petit espai que hem preparat a l'aula d'educació infantil. A banda de disfressar-nos i mirar-nos i explicar els contes, al llarg d'uns dies hem proposat als infants que entre diferents imatges d'hàbitats-ecosistemes i escenaris n'escollissin un per tal de dibuixar un monstre que hi visqués. Això els podia comportar a rumiar com podria ser aquell monstre, quines característiques havia de tenir per sobreviure en aquell lloc, etc. També els hem convidat a inventar-se un nom per a cada monstre. Hem exposat totes les produccions al mateix espai habilitat. Les maletes dels monstres també ens han permès parlar de la por i d'allò que ens espanta."

CAIXA ED. FÍSICA - ROGER SOLE LLOBET.pdf

CAIXA D'APRENENTATGE D'EDUCACIÓ FÍSICA

A l'escola La Torre han utilitzat els materials de la maleta d'Educació Física i valoren:

"Proposta molt ben estructurada i guiada. A l'alumnat els hi ha agradat molt. Només he fet una modificació de les graelles de treball"

PRO BOT

A l'escola La Torre han utilitzat els Pro Bots per treballar la geometria. Fan una part de geometria plana i angles a partir del treball amb angles.

 "A partir de diferents reptes cada parella va treballant al seu ritme durant les 4 sessions que dura l'activitat. Va molt bé per repassar terminologia de geometria, suma i resta d'angles i aprofitem per treballar raonament, programació bàsica i autonomia." 


INICI PROBOT - ROGER SOLE LLOBET.pdf

7 SCIENCES, ESPAIS

A l'escola Garcia Fossas han utilitzat els materials de les maletes sensorials EI i CM amb els alumnes de 1r, 2n i 3r i ens han fet aquest retorn: 

"Les maletes d'èxit són les d'olfacte i tacte"

PRO BOT

A l'escola Josep Masclans han utilitzat els Pro Bots per treballar la geometria. Valoren molt positivament "La implicació per part dels infants a les diferents propostes. És una altra forma de treballar la geometria"


TITELLES SENSORIALS

A l'escola Àuria han utilitzat els materials de les maletes sensorials i ens han fet aquest retorn: 

"A través dels titelles treballem la interacció, la comunicació, l'experimentació, la música, i a més a més, els éssers vius "

LET'S PLAY WITH PUPPETS & LET'S TALK AND LEARN WITH MONSTERS 

A l'escola Vinyes Verdes han utilitzat els materials dels Big books i les maletes Els monstres dels llibres per fer activitats en llengua anglesa amb els alumnes d' educació infantil i clicle inicial. Aquest és el seu retorn:

"Les il·lustracions tan definides acolorides i la quantitat de detalls dels Big Books (i amb poc text per llegir) que ha servit per a parlar del vocabulari i poder fer preguntes tancades a l'alumnat més petit."

"La gran varietat de llibres per poder llegir com a motivació inicial (hi havia imatges molt xules) els llegia els llibres que no coneixien en anglès (feia la traducció simultània). Els 14 llibres per a crear diferents monstres (al gust de l'alumnat) ha servit per a treballar l'expressió oral (parts del cos i colors), a l'igual que les mascotes/peluixos. I el fet de tenir disfresses, màscares i parts de monstres ha servit com a cloenda del treball de monstres. Tot ha sigut motivador i l'alumnat ha cuidat el material molt bé així com també l'ha gaudit! Moltíssimes gràcies!"

.





DE L'HORT A CASA

A l'escola Antoni Gaudí, estem duent a terme el projecte hort. Destinem una hora setmanal per treballar diferents conceptes relacionats amb l'hort i després poder-ho portar a la pràctica al nostre hortet. Hem aprofitat el material de la maleta per treballar-ho amb l'alumnat amb diferents sessions així com també com a material pel docent:




1. JOC DE TAULA: Els alumnes han pogut gaudir del joc de taula i repassar continguts treballats a l'aula de manera lúdica. 

2.  LLIBRET HORTALISSES: L'alumnat ha pogut consultar informació de les diferents hortalisses gràcies al llibret de la maleta pedagògica i posteriorment ha pogut completar una fitxa per cada hortalissa i després exposar-ho i compartir la informació amb els companys i companyes.

3. LLIBRE L'HORT ESCOLAR ECOLÒGIC: Els docents de la comissió hort hem pogut consultar el llibre per tal de poder acabar de definir diferents activitats per la programació anual de l'hort d'enguany. 

La maleta De l'hort a casa és molt completa, ja que proporciona diferents materials tant pel docent com per l'alumnat. La recomanaria a totes aquelles escoles que estiguessin interessades en engegar un projecte d'hort a l'escola. 


TIRES LED DE LLUM FOSCA

A la llar d'infants de l'Acadèmia Igualada s'han creat diferents racons a l'aula en un ambient de llum fosca amb les tires led:

Pintura de cara, taula amb paper d'embalar i temperes, ampolles amb cordills i lots amb llum negra i llum blanca, safata de bicarbonat amb potets i culleres, plastilina fluorescent...


Tors Humà

MEMÒRIA TREBALL BUST.docx.pdf

Experiències d'aula  compartides  curs 2021-2022

METEOCENTRES

L'Institut Joan Mercader ha aprofitat l'experiència de montar una estació meteorològica al centre i fer el seguiment de les dades durant un mes. 

NANOEDUCA

Aquesta activitat en concret és la de l'estudi del grau d'hidrofobicitat dels materials. Ells han de construir un dispositiu per poder veure, augmentades, les gotes d'aigua simulant que hi són en una mida nanoscòpica.

EXPOSICIONS "És la meva responsabilitat i Canvia de conte"

Amb La meva responsabilitat es va fer una rotllana i posada en comú i es va parlar molt dels prejudicis amb alumnes de projecte de 1r d'ESO després de llegir i exposar què deien els plafons en parelles.

Amb Canvia de conte la dinàmica va consistir en fer-los explicar i reflexionar sobre quin és el camí més curt i més llarg i diferents aspectes de la coeducació en un debat organitzat i pautat a l'aula de projectes també de 1r d'ESO. 

Hi van haver alumnes que solen parlar molt poc que es van poder expressar i donar a conèixer opinions, ens va sorprendre i ho vam valorar molt positivament 

PRO BOT

S'han activitats diferents: 

1. Reproducció de figures geomètriques a partir de la mesura dels costats i dels angles. 

2. Realització de la inicial del propi nom. 

3. Imitació d'un recorregut elaborat pels companys: Cada grup elaborava un recorregut amb el probot i, sense dir el codi de programació als altres companys, un altre grup havia de descobrir la programació i repetir el recorregut. 

Es destaca la motivació que ha generat a l'alumnat ja que, en general, han gaudit molt treballant amb els Pro Bots. No obstant, al principi els va costar força entendre l'angle que havien de programar (miraven l'angle intern i no el gir que ha de fer). 

JOCS MATEMÀTICS

Dins del nostre projecte de treball, una de les nostres il.lusions ha estat crear el que anomenen MULTIESPAIS. Dins del Multiespais, en el 3r trimestre hem portat a terme els REPTIJOCS. La idea és enfocar el treball de l’aprenentatge en el joc amb REPTES des de les diferents intel.ligències: JOCSMAT, JOCSMOVI, JOCSMUSIC, JOCSTIC i JOCSMAT( per aquest darrer repte hem utilitzat l’Ubongo i Carrera de Tortugas). 

Ràdio INS Vallbona d'Anoia

L'Institut Vallbona inicia el projecte de ràdio amb l'objectiu de comunicar, expressar, compartir i difondre informació a través de la veu del seu alumnat a tota la comunitat educativa. Podeu escoltar la temporada 1

Compartim espais de lectura

Ràdio confinament

Ins Montbui

Un programa de “ràdio visual” amb entrevistes, actualitat i bona música fets per alumnes


Seminari de música de l'Anoia: 

Amb la participació de 12 professors de 5 centres de la comarca un dels objectius era  fer un concert,a final de curs,amb les corals d’aquests centres. Degut al Covid-19 no s’ha pogut realitzar el concert, però si que s’ha fet l’enregistrament d’un dels temes musicals treballats, cadascú des de casa seva, amb els mitjans digitals que cadascú tenia. Esperem que el gaudiu.