Allò que ens aporta el vent

El Dia Mundial del vent

El Dia Global del Vent se celebra cada 15 de juny com a iniciativa per posar en relleu la importància del vent i totes les possibilitats que té a l’hora de repensar el sistema energètic global.

Avui dia, l’energia eòlica ja s’ha convertit en una de les energies renovables més utilitzada i una de les que té més creixement en el sector industrial. Es calcula que s’hi han invertit prop de 100 mil milions de dòlars l’any 2015 arreu del món.


El vent - Curiositats

ELS VENTS I ELS PUNTS CARDINALS

El cel dels mites: pàgina web amb informació dels vents, els punts cardinals i mitologia.

El vent i l’energia eòlica

La eólica en España

Con 25.704 MW de potencia acumulada, la energía eólica ha sido la segunda fuente de generación eléctrica peninsular en España en 2019. España es el quinto país del mundo por potencia eólica instalada, tras China, Estados Unidos, Alemania e India.

Accés al recurs

Demanda, producció d’energia elèctrica i emissions de CO2 equivalent en temps real

Es presenta informació en diferents formats de la contribució de les diferents tecnologies de producció d’energia elèctrica a l’estat espanyol.

Accés al recurs

Visor Ambiental de Parcs Eòlics de Catalunya

Aplicació web que dóna informació completa sobre la localització, característiques i estat de tramitació dels parcs eòlics i els corresponents generadors.

Permet localitzar mitjançant un mapa els parcs eòlics que estan en funcionament o en estudi i relacionar aquestes ubicacions amb diverses bases cartogràfiques que tenen influència en el medi ambient i la planificació urbanística.

Accés al recurs


Dades de producció i localització dels parcs eòlics a tot el món, país a país.

Accés a les dades de l’estat espanyol

How do Wind Turbines work ?

Vídeo que mostra el funcionament i les parts d’un aerogenerador en format animació.

Els temes tractats són el disseny de les pales, l'ús de fre, el sensor de velocitat, el mecanisme de fricció, la inclinació de les pales, l'eficiència dels aerogeneradors i el límit de Betz.

Accés al recurs

Parc eòlic

Recurs educatiu Endesa Educa, projecte educatiu de Fundación Endesa enfocat a l’educació energètica.

Dóna a conèixer els components i el funcionament d’un aerogenerador, els tipus d’aerogeneradors, el funcionament d’una central eòlica, i la relació de l’energia eòlica amb el medi ambient.


Per treballar aspectes més tecnològics de l’energia eòlica, la web https://globalwindday.org/about-wind-energy/ ens ofereix diversos vídeos d’un minut.

En aquesta web s’introdueix a la programació i robòtica d'una forma fàcil i intuïtiva amb l'objectiu de realitzar projectes STEAM sota el paraigua de l'estalvi energètic.

Hi trobareu programes bàsics que ens ajudaran a familiaritzar-nos tant amb els components electrònics com amb el llenguatge de programació d'ArduinoBlocks.

https://sites.google.com/a/xtec.cat/estalvi-energetic/home

EolicCat, l’Associació Eòlica de Catalunya, neix de la necessitat del sector de tenir una sola veu per assolir una implantació racional de l’energia eòlica a la comunitat catalana.

http://eoliccat.net/

Construïm un molí de vent

Propostes de construcció de diferents tipus de màquines eòliques:

  • L’anàlisi i construcció d’un Savonius i una aeroturbina multipala permet que l'alumnat d’ESO experimenti la diferència entre una màquina eólica d'eix vertical i una d'eix horitzontal.
  • La construcció d’un petit aerogenerador permet conèixer la conversió de l'energia eòlica en energia elèctrica.
  • La construcció d’una panèmona gran i d’un parc eòlic en miniatura estan orientades a que l'alumnat treballi en grup, dins d'un projecte tècnic (materials diversos, objectiu comú, projecció cap a la resta de l'Institut, etc.)

Accés al recurs

ARC. Disseny i construcció d’aerogeneradors didàctics

Recurs didàctic incorporat a l’itinerari Creant coneixement STEAM: Imants, motors i generadors de l’ARC.

Proposta didàctica STEAM que vol facilitar a l’alumnat de l’ESO la construcció cognitiva de coneixements bàsics de l’electricitat i del magnetisme que permeten entendre el funcionament dels principals ginys de la nostra civilització com són els motors i els generadors.

La proposta planteja un aprenentatge basat en projectes i en la resolució de problemes tècnics i científics. Integra elements de la cultura maker, la impressió 3D i la placa de control Micro:bit.

Accés al recurs

El vent i recursos d’aula

Caixa d’aire i vent

El joc és un instrument d’aprenentatge per a l’infant. Possibilita espais per assajar, provar, explorar, experimentar… Amb els materials de la maleta “Aire/vent”, els infants, podran adonar-se de les propietats essencials de l’aire: l’aire és a tot arreu, ocupa un espai, en moviment és el vent i se’n pot aprofitar la força, instruments de mesura, etc.

https://agora.xtec.cat/cesire/educacio-infantil/recursos-ei/caixa-de-ciencies/



Com volen un avió o un helicòpter de paper

Aquesta activitat mostra com un avió de paper, un planador o un helicòpter cau a terra molt més lentament Tot ho fa gràcies a les forces generades per l'aire pressionant i avançant sobre la superfície del paper

SMG Learning Activities – Make It Fly



L’efecte Coandă: la piloteta que balla

En quines condicions es pot mantenir en l'aire una boleta lleugera bufant-li verticalment amb una canyeta?



Qui aguanta els avions allà dalt Bernoulli o Newton?

La sustentació per l’efecte Venturi no dóna ni per un avió de paper. Això és el que explica amb experiments Albert Bramon a la revista Recursos de Física.

Aprofitem el vent

El vent que pot representar un perill quan es manifesta amb certa intensitat, també pot aportar molts beneficis si sabem com aprofitar-ho per la generació d’electricitat, per climatitzar espai, etc.

El Dia Eòlic Global és una acció coordinada entre WindEurope i el Global Wind Energy Council (GWEC) i les associacions nacionals per introduir el públic en general a l’energia eòlica mitjançant una sèrie d’activitats. El 15 de juny se celebraran centenars d’esdeveniments públics arreu del món.

A més, en aquesta pàgina web ofereixen materials per treballar amb l’alumnat, tan de Primària com Secundària.

Hi podem trobar des d’activitats pels més petits fins al llibre inspirat pel moviment liderat per Greta Thungsberg el 2019, en el qual s’explica en format còmic com l’energia eòlica, entre d’altres, ajudaran a anar cap a un món més saludable. Existeix la versió en diversos idiomes.

El vent i l’art

Literatura

Llibres per a adults:

Llibres infantils:

El poeta del vent. Joan de Déu Prats

Tramuntana a la granja. Carles Sala Vila

Música


Aquest recurs educatiu per a primària ens permetrà conèixer al detall els principals instruments de vent de l'orquestra. Està estructurat en tres petites activitats: «Etiquetem», «Classifiquem» i «Toquem».

Cançons:

Escultura

Cinema

Als 14 anys, en la pobresa i la fam, un nen de Malawi va construir un molí de vent per alimentar la família de casa seva. Aquí William Kamkawamba comparteix en TED, amb les seves pròpies paraules la història d’invenció que va canviar la seva vida.

Documentals

Per saber-ne més

Apps:

Windfinder

Vaavud

WindGuru

Windy.app

PocketGrib

El tiempo de AEMET

Projectes Maker relacionats amb l’energia eòlica.

Accés al recurs

Wind Power Fundamentals

Una petita col·lecció de notes d’energia eòlica en format presentació de 101 nivells que inclou història, física bàsica, tipus de turbines, etc.

Una bon recurs per a Batxillerat.

Accés al recurs

Activitats educatives d’exploració creativa de l’energia eòlica

Wind Turbine Lesson plan

Exploreu la transferència, transformació, emmagatzematge i dissipació d’energia fent referència a la conversió de l’energia eòlica en energia elèctrica.

Tot i què l’activitat utilitza el material d’un kit específic Lego© pot ser inspiradora.

Accés al recurs


¿Cómo crear energía eólica con Máquinas Simples?

¡Explora la energía, la materia, las relaciones de causa-efecto, los mecanismos y las explicaciones! Con el set Primeras máquinas simples a primària.

Accés al recurs

Visita a un parc eòlic

Des del web EolicCat es pot concertar visites escolars a un dels següents parcs eòlics de Catalunya:

La Collada: El Perelló (Baix Ebre) 3MW

Les Colladetes: El Perelló (Baix Ebre) 36,63MW

Serra de Rubió: Rubió, Òdena (Anoia) 25,5MW

Serra del Tallat: Vallbona de les Monges, Passanant i Belltall (Urgell i Conca de Barberà) 49,5MW

Vilobí: Vilobí (Les Garrigues) 40,5MW

Accés al recurs