PERDUDA ENMIG DE LA TEMPESTA

QUI SOM?

Som 16 nenes i nens de 4t de primària de l'escola Salvador Ninot de Sarral.

Ens hem presentat a la categoria B, modalitat B2 amb el llibre de William Steig, Irene la valenta.

EL NOSTRE TREBALL! 

Què hem fet?

Hem decidit anar recollint algunes de les activitats que hem anat fent, durant la lectura del llibre Irene la valenta, en un dossier d'aprenentatge digital, per tal de compartir-ho amb tots vosaltres.

També hem fet un racó a l'aula dedicat a la lectura i també hi hem anat recopilant les diferents activitats a la nostra llibreta.

Com a producte final hem fet un STOP MOTION de diferents fragments del llibre per mostrar-vos com llegim en veu alta i com hem gaudit llegint i treballant aquest llibre.

ABANS DE LLEGIR...

Observem la imatge de la coberta sense el títol i contestem preguntes!

 Algunes de les nostres reflexions són les següents:

Què fa la nena? Està esquiant, porta alguna cosa, porta a algú un paquet, camina per la neu amb un paquet, està protegint-se de la neu amb un cartró, porta un tros de fusta, porta un matalàs, s'està protegint d'una tempesta de neu amb un objecte...

Quina cara fa? Estressada, trita, adormida, cansada, enfadada, relaxad, avorrida, cansada...

Què ens explica la imatge? La nena té molta feina, està cansda de portar el paquet, s'ha perdut i ha trobat una fusta per protegir-se, s'ha trobat una caixa al terra, intenta sortir de la neu, està fent un esforç per portar un paquet a algú i s'ha trobat una tempesta de neu, ens explica que hem de valorar l'esforç de totes i tots, té dificultats per creuar la neu....

ABANS DE LLEGIR... Quin títol li posaríem al llibre? (No coneixem el títol del llibre, encara)

Amb grups de treball cooperatiu, fem servir l'estructura 1-2-4. Primer, cada infant pensa un títol, després es comparteix per parelles i se'n tria un dels dos; a continuació, es comparteix amb el grup de 4 i se selecciona un títol de les dos parelles. Cada grup explica el títol que ha decidit i, per acabar, es vota el títol final.

TÍTOLS FINALISTES:

EL TÍTOL GUANYADOR ÉS EL TÍTOL DEL TREBALL: PERDUDA ENMIG DE LA TEMPESTA.

Finalment, descobrim el títol original del llibre!


ABANS DE LLEGIR... LA IRENE, com deu ser?

Analitzem el títol de l'obra, IRENE LA VALENTA, i la dibuixem i escrivim el motiu de perquè pensem que la Irene és valenta.

L' AUTOR: William Steig

Descobrim qui és l'autor i llegim la seva biografia, subratllant la informació més important, per conèixer més la seva vida i els llibres que ha escrit.

Algunes de les dades que ens sorprenen....

William Steig també és l'il·lustrador de l'obra!

Va ser caricaturista  de la revista The New Yorker durant 7 dècades!

Va escriure Shrek! La seva obra més coneguda que a l'any 1990 es va portar al cinema amb algunes adaptacions.

Va escriure la seva primera obra per al públic infantil als 60 anys!


COBERTA I CONTRACOBERTA

Analitzem les dades que hi trobem a la coberta i contracoberta.

Hem après a trobar el títol, l'autor, l'il·lustrador, l'editorial, l'any de publicació, la col·lecció, el significat de l'ISBN, entre d'altres!


COMENCEM A LLEGIR! 

Cap a on va la Irene? Després de llegir l'inici del llibre... els i les alumnes tanquen els ulls i els/les deixem imaginar què li passarà a la Irene, quin camí farà? Ho anotem i ens escoltem els uns als altres.

DURANT LA LECTURA... Hem dissenyat un DECÀLEG per llegir en veu alta!

Entre totes i tots hem pactat 10 aspectes a tenir en compte a l'hora de llegir en veu alta perquè ens entenguin. Ens n'hem adonat que no és tan fàcil de com ens pensàvem i s'ha de practicar i llegir molt per a fer-ho molt bé!  L'hem penjat al racó de l'aula, ben visible, per recordar-lo quan el necessitem.

DURANT LA LECTURA. EL NUS. EL TEMPS.

El mal temps acompanya la Irene durant tot el trajecte que fa des de casa fins al palau. El mal temps es caracteritza per tres elements: el fred, el vent i la neu. Hem classificat diferents expressions dels tres elements.

DURANT LA LECTURA. EL DESENLLAÇ. EL PALAU.

Hem fet una llista per observar les emocions, sentiments i adversitats que viu la Irene durant el camí i les atencions que rep quan arriba al palau.


DESPRÉS DE LA LECTURA. Un Stop Motion!

Quan acabem el llibre decidim començar el Stop Motion per presentar-nos al concurs. 

Què és un Stop Motion? És una tècnica d'animació que consisteix en capturar fotografies consecutives d'un objecte movent-lo una mica entre fotografia i fotografia, de manera que, visualitzant-les ràpidament, creus que l'objecte es mou. 

Per on comencem? Fem 4 grups de 4 persones i escollim diferents fragments del llibre (inici, nus, desenllaç). Una vegada tenim els fragments assignats per grups, comencem el repartiment de tasques: lectors, disseny d'escenes i personatges, entre d'altres. 

Després de diverses sessions, ja ho tenim tot preparat i abans de grabar, ho assagem i, finalment, grabem! 

El procés de grabar ha estat més lent del que ens pensàvem, ja que hem hagut d'adequar un espai, mirar des d'on grabàvem, dissenyar un trípode amb legos perquè el mòbil no es mogués... A més, algunes escenes les hem hagut de repetir diferents vegades i també hem hagut d'editar els fragments de vídeo eliminant vídeos, afegint l'àudio, ajuntar-los...  tot un treball en equip i moltes hores! Però... ens encanta el resultat! 

El voleu veure? PERDUDA ENMIG DE LA TEMPESTA (cliqueu damunt)


DESPRÉS DE LA LECTURA.

Inventem un final fent volar la imaginació i recomanem la lectura!

ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT EL NOSTRE TREBALL!

ALUMNAT DE 4T

ESCOLA SALVADOR NINOT (Sarral)