Pla educatiu d'entorn Gandesa
Un Pla educatiu d’entorn és un model obert que parteix de les realitats locals, per tant, cada localitat o zona l’ha d’adequar a les seves necessitats i a la seva pròpia estructura organitzativa, sense desvirtuar-ne el caràcter participatiu i el lideratge, que comparteixen l’Ajuntament i el Departament d’Educació.
Podeu consultar el document marc dels PEE aquí.
La diversitat de models d’estructura no ha de dificultar, però, el desenvolupament de tres aspectes fonamentals:
La representativitat – per propiciar la participació i que tothom se senti que en forma part.
L’operativitat – per fer efectiu i eficaç el desenvolupament del Pla.
La reflexió i l’aprenentatge comunitari – per compartir significats, propiciar el diàleg, la detecció de necessitats i una proposta d’actuacions comunitària.
Comissions participatives o grups de treball
Grups formats per diferents agents educatius que interactuen i reflexionen sobre un tema específic per diagnosticar necessitats, elaborar propostes d’actuacions i valorar-ne els resultats. No són grups de gestió. Els plans educatius d’entorn establiran les comissions participatives o grups de treball dels àmbits que considerin necessaris, i aprofitar, si escau, les plataformes ja existents al territori. Distingim dos tipus de comissions principals:
Comissió representativa-institucional
És l’òrgan de decisió. Acull els representants de les diferents entitats, associacions i organismes que participen en el Pla educatiu d’entorn (Ajuntament, Departament d’Ensenyament i altres departaments o institucions). És on es fixen les grans orientacions del Pla, se’n fa el seguiment i s’aprova el projecte marc, el pla d’actuacions i la memòria de cada curs. També és on es decideix la composició de la comissió operativa i les comissions participatives.
La presideix l’alcalde/essa o regidor/a en qui delegui, i actua com a vicepresident/a el director/a dels Serveis Territorials d’Educació o la persona en qui delegui. Sense desvirtuar el caràcter participatiu i el lideratge compartit entre l’Ajuntament i el Departament d’Ensenyament, cada Pla educatiu d’entorn, a partir de la seva realitat, adequarà l’estructura organitzativa d’aquesta Comissió a les seves necessitats.
Comissió operativa
És l’espai on es fa possible que el Pla funcioni i es dinamitzi. No és un òrgan decisori, és un òrgan de gestió. Li correspon coordinar i dinamitzar el treball de les comissions participatives, assegurar la coherència de les actuacions amb els objectius establerts i fer possible que les decisions institucionals es concretin i es realitzin. Aquesta Comissió la formen aquelles persones que designi la Comissió representativa-institucional així com el membre que la coordinarà.