DEFINICIÓ INSTITUCIONAL

Identificació

Nom del centre: Escola Mas Casanovas

Codi: 08002800

Adreça: C. Mas Casanovas, 55

Districte: Horta-Guinardó ( Barcelona )

L’escola pertany a la xarxa d’escoles públiques del Consorci de Barcelona i concretament a la Xarxa 0-18 del Districte d’Horta Guinardó. És un centre de primària d’una línia situada al districte d’Horta Guinardó, en un singular i magnífic edifici del 1900.

Context escolar

La història de l'actual districte d'Horta-Guinardó comença a l'antiga vall d'Horta, coneguda ara com a vall d'Hebró, que és on es va desenvolupar el municipi del mateix nom abans d'agregar-se a Barcelona l'any 1904. Aquest origen marca encara amb força la realitat del districte i així ho reflecteix la seva divisió en onze barris, tot seguint criteris històrics. Al nord, sota Collserola, hi ha els nuclis que formen actualment la vall, com ara Sant Genís dels Agudells, Montbau, la Vall d'Hebró, la Teixonera, la Clota, el Carmel, la Font d'en Fargues i el casc antic d'Horta, que inclou el veïnat de la Font del Gos, un conjunt d'habitatges amb 500 residents que hi ha dins el parc natural de Collserola.

A la part baixa del districte, per sota la carena del Carmel i del turó de la Rovira, hi ha els barris del Guinardó (el que aplega més habitants dins de tota aquesta unitat territorial, amb més de 36.000 veïns), el Baix Guinardó i dues importants zones verdes (el parc de les Aigües i els jardins Príncep de Girona), i Can Baró.

L'estructura econòmica es basa, fonamentalment en els serveis de consum: el comerç minorista i altres serveis al consumidor, mentre que els serveis destinats a les empreses són molt poc significatius, i representats fonamentalment en els serveis distributius (comerç a l'engròs i magatzems).

L'activitat industrial disposa d'un pes relatiu considerable, la majoria de sectors que la componen tenen un caràcter residual. Aquesta estructura econòmica va lligada a la funció urbana residencial pròpia del districte, és a dir, aquest s'ha dotat principalment de tota una sèrie de serveis orientats a satisfer les necessitats bàsiques dels seus habitants.

L'existència d’infraestructures hospitalàries grans: Ciutat Sanitària de la Vall d'Hebró, l'Hospital de Sant Pau, i els establiments que fabriquen productes farmacèutics i d'activitats generades a partir d'aquestes implantacions, atorguen al districte un caràcter específic i un cert nivell d'especialització en temes sanitaris i farmacèutics.

Història del Centre

Va ser construït com una torre amb pretensions de castell feudal i al llarg de la seva història ha anat canviant. A l'any 1900 era l'hotel que va cedir part dels seus terrenys al FC Barcelona. La família Casanovas va cedir l'edifici com a caserna de la Guàrdia Civil fins l'any 1934. La Generalitat el va convertir en escola: "Grup Escolar Pau Iglesias". L'Arquitecte Goday va dissenyar diverses modificacions per a adequar l'edifici al que seria el seu nou ús. L'any 1939 va tornar a ser caserna de la Guàrdia Civil fins el 1950 que tornà a convertir-se, de nou, en escola: "Grupo Escolar Obispo Irurita". L'edifici estava molt deteriorat i no reunia condicions per fer classes. El 1986 començà la rehabilitació, dirigida per l'arquitecte Jordi Romeu. L'escola es va desplaçar als barracons del col·legi Jovellanos; fins setembre de 1987 no es reanudaren les classes a l'edifici remodelat. El 1989 s'inaugurà de manera oficial amb la presència de la regidora d'Ensenyament, Sra. Marta Mata. Aquest any es va canviar el nom de l'escola, que va passar a ser "MAS CASANOVAS".

Trets d’identitat

Els valors:

Sóm una escola oberta i participativa.

Sóm una escola integradora i integrada al seu entorn.

Sóm una escola democràtica, solidària, tolerant i respectuosa.

La missió: Què som ?

L’Escola Mas Casanovas és una escola pública, coeducativa, democràtica, pluralista, inclusiva i compromesa amb l’entorn. La metodologia es basa en la motivació, funcionalitat, els aprenentatges significatius i l’atenció a la diversitat.

Es fomenten els aprenentatges a partir de les capacitats dels alumnes, motivant-los per la recerca, la curiositat científica, el plaer d’aprendre a aprendre.

Es posa especial èmfasi en l’atenció a la diversitat de l’alumnat, en l’atenció individualitzada, en la prevenció de les dificultats d’aprenentatge i en la posada en pràctica de mecanismes de reforç tan aviat com es detectin aquestes dificultats.

Es treballa en totes les àrees la competència lingüística, la comunicació audiovisual, les tecnologies de la informació i la comunicació i l’educació en valors.

L’Escola Mas Casanovas és un centre obert i participatiu amb el seu entorn i busca en tot moment la implicació de tota la comunitat educativa.

La visió: Com volem ser ?

L’escola Mas Casanovas vol ser un centre de qualitat, que doni resposta a les necessitats de la societat actual, educant alumnes solidaris, democràtics i participatius en el seu entorn, alumnes encuriosits per tot el que els envolta, amb esperit creatiu i reflexiu per tal que esdevinguin persones autònomes, amb una bona formació acadèmica i recursos per a aprendre; amb esperit crític i amb uns valors ben fonamentats.

L’escola Mas Casanovas vol potenciar la participació de tota la comunitat educativa en aquest gran projecte que és l’educació.

Principis rectors (LEC)

El sistema educatiu, en el marc dels valors definits per la Constitució i per l’Estatut, es regeix pels principis generals següents:

● L’escola pública catalana es defineix com a inclusiva, laica i respectuosa amb la pluralitat, trets definidors del seu caràcter propi. El respecte dels drets i els deures que deriven de la Constitució, l’Estatut i la resta de legislació vigent.

● La transmissió i la consolidació dels valors propis d’una societat democràtica: la llibertat personal, la responsabilitat, la solidaritat, el respecte i la igualtat.

● La universalitat i l’equitat com a garantia d’igualtat d’oportunitats i la integració de tots els col·lectius.

● El pluralisme.

● La inclusió escolar i la cohesió social.

● La qualitat de l’educació, que possibilita l’assoliment de les competències bàsiques i la consecució de l’excel·lència, en un context d’equitat.

● El conreu del coneixement de Catalunya i l’arrelament dels alumnes al país, i el respecte a la convivència.

● El respecte i el coneixement del propi cos.

● El foment de la pau i el respecte dels drets humans.

● El respecte i la preservació del medi ambient i el gaudi respectuós i responsable dels recursos naturals i del paisatge.

● El foment de l’emprenedoria.

● La coeducació i el foment de la igualtat real i efectiva entre dones i homes.

● El respecte del dret de mares i pares perquè llurs fills rebin la formació religiosa i moral que vagi d’acord amb llurs conviccions.

● L’exclusió de qualsevol mena de proselitisme o adoctrinament.