FORMACIÓ EN AULES

AULA OPEN SPACE

a l'FP

#AULAxFP

Adreçada a EQUIPS DIRECTIUS i PROFESSORAT de centres de Cicles Formatius, perquè junts fem FP!!


Formació i assessorament en

Aules Open Spaces o Aules tecnològiques

INTRODUCCIÓ

Aquesta formació i assessorament va dirigida exclusivament als equips directius de centres d'FP i a la seva comunitat educativa que decideixin adquirir el compromís ferm de crear i posar en funcionament al mateix centre una o més Aules Open Spaces o Aules Tecnològiques al seu centre durant el curs 20-21 o 21-22.


La formació i l'assessorament que es proposa, per a la creació d'una Aula OpenSpace o Aules Tecnològiques inclou tres dimensions: la pedagògica, l'ambiental i la digital. Tres dimensions que conformen i enfoquen el disseny de l'espai d'aprenentatge que esdevindrà en el nou entorn.

  • Pedagògica: centrada en els principis d’aprenentatge basats en la recerca científica.

  • Ambiental: centrada en l’alumnat i en els docents (benestar i aprenentatge).

  • Digital: centrada en l’aprenentatge i la presència sostenible i “invisible” dels recursos tecnològics.

En conseqüència, el projecte que es presenta té per objectiu la formació i l’assessorament a docents i equips directius dels centres de Formació Professional, en la reconceptualització pedagògica i el redisseny dels espais educatius dels seus centres.

Per a més informació podeu adreçar-vos a: formacio.permanentnu@urv.cat

FORMACIÓ I ASSESSORAMENT A CENTRE (60 h)

El projecte formatiu i d'assessorament individual a cada centre educatiu inclou 3 fases. Cadascuna de les fases es concreta en la següent distribució de sessions i hores:

            • 9 sessions (20 h) de videoconferència sincrònica distribuïdes de la següent forma:

                • 7 sessions (15 h) de formació i assessorament individualitzat per cada centre participant

                • 2 sessions finals (5 h) amb tots els centres participants i convidats/experts.

            • 40 hores asíncrones de treball en grup pels integrants de cada centre educatiu.

METODOLOGIA

La metodologia emprada en la formació-assessorament es basa en el codisseny.

Durant les sessions s’utilitzen tècniques participatives com el Design Thinking, que ajuden a desenvolupar la creativitat i mostren les experiències i necessitats dels diferents agents implicats.


Aquestes tècniques de treball permeten fomentar la relació entre els agents educatius del centre i els formadors al mateix temps que contextualitzen la recerca sobre la configuració i l’organització de l’espai d’aprenentatge en el mateix centre, a partir de les necessitats i les experiències reals de docents i alumnat.

El grup de treball del centre participant en la formació, estarà format pel professorat responsable de la implantació de l’aula Open Space o Aula tecnològica al mateix centre i per membres de l’equip directiu. És a dir equip directiu i membres de la comunitat educativa del centre participant.


A les sessions de formació i assessorament individualitzades a cada centre hi podran assistir un màxim de 20 membres de la comunitat educativa del centre.

El projecte proposa doncs, una formació pràctica on els professors participants formen part de tot el procés de desenvolupament del projecte de disseny a través de la interacció directa amb l’equip de formadors.

FORMACIÓ I ASSESSORAMENT A CENTRE

Fase 1: FORMACIÓ INICIAL + CODISSENYS. (28 hores) per centre

  • 8 hores repartides en 4 sessions de videoconferència sincrònica.

  • 20 hores de treball asíncrones.

Fase 2: ACOMPANYAMENT EN IMPLEMENTACIÓ + SESSIÓ USOS ESPAIS. (27 hores) per centre

  • 7 hores repartides en 3 sessions de videoconferència sincrònica.

  • 20 hores de treball asíncrones.

Fase 3: TROBADA D'INTERCANVI GRUPAL (5 hores)

  • 5 hores repartides en 2 sessions de videoconferència sincrònica.

REQUISITS DE CERTIFICACIÓ I PERSONES DESTINATÀRIES

  • Per poder certificar la formació serà necessari complir els següents requisits:

  1. Caldrà que cada participant assisteixi al 80% de les sessions.

  2. Caldrà lliurar la documentació i materials del projecte de creació de l'aula open space o aula tecnològica que s'hagin dut a terme al centre. Només caldrà lliurar un document per centre on figurin els membres del grup de treball.

Descarregar plantilla i instruccions de la documentació a lliurar.(PENDENT)

  • Persones destinatàries

Equips directius i professorat d'FP del mateix centre que adquireixin el compromís de dur a terme la creació d'almenys una aula open space o aula tecnològica.

ORGANITZA

COL·LABORA

L’equip de recerca Smart Classroom Project té una contrastada experiència en el desenvolupament de projectes de recerca i assessorament en l’àmbit dels entorns i materials d’aprenentatge.

EQUIP DE FORMADORS/ES

Guillermo Bautista

Assessor-investigador

Doctor en Pedagogia per la Universitat de Barcelona. És professor de la Facultat de Psicologia i Ciències de l'Educació de la Universitat Oberta de Catalunya i professor associat de la Facultat d’Educació de la Universitat de Barcelona. Director del màster de Formació del professorat de Secundària i Batxillerat, Formació Professionals i Ensenyament d’Idiomes de la UPF-UOC. Professor del màster de psicopedagogia de la UOC. Les seves línies de recerca estan relacionades amb l’espai d'aprenentatge a l'escola, les aules intel·ligents i la integració de les tecnologies digitals en l’E-A.

Marta López

Assessora-investigadora

Doctora per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Pedagogia i màster d'Ensenyament i Aprenentatge en Entorns Digitals a la Universitat de Barcelona i a la University of London. És professora dels Estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació a la Universitat Oberta de Catalunya, amb docència a assignatures al màster de eLearning. Les seves línies de recerca estan relacionades amb l'educació i l'aprenentatge amb suport de les tecnologies digitals.

Anna Escofet

Assessora-investigadora

Doctora en Ciències de l’Educació per la Universitat de Barcelona. Llicenciada en Pedagogia. És professora de la Facultat d'Educació de la Universitat de Barcelona.

Membre del grup de recerca consolidat per la Generalitat Entorns i Materials per a l’Aprenentatge. Professora del màster d'Entorns d'Ensenyament i Aprenentatge amb Tecnologies Digitals de la Universitat de Barcelona. Les seves línies de recerca estan relacionades amb l'educació i l'aprenentatge amb suport de les tecnologies digitals; l’esquerda digital i les tecnologies per a la inclusió social.

Maria Casanovas

Tècnica de gestió de projectes

Llicenciada en Humanitats, especialitat en Història de l'Art i amb el Màster de Formació del Professorat, ha dedicat la seva vida professional a l’àmbit educatiu, des de la docència al disseny de currículum en nivells d'Infantil, Primària i Secundària. Durant els últims 7 anys ha estat treballant a San Francisco, Califòrnia (EEUU), com a professora, assessora i codirectora, en nous projectes educatius, entre ells a Altschool, centrats en la innovació metodològica i d’espais. Actualment és tècnica de gestió de l’equip de recerca Smart Classroom