SOM INTERNIVELL

L’Escola Mas Casanovas aposta pels grups internivell a l’Educació Infantil. Així doncs, els grups classe estan composats per infants d’I3, I4 i I5 de manera equitativa.

Aquest és el model que funciona en les escoles rurals unitàries a altres escales.

De fet, en un grup classe que agrupa infants nascuts el mateix any ja hi ha diferents nivells donats, no només per la data de naixement (els nascuts al gener es porten pràcticament un any respecte els nascuts al desembre), sinó també a les diferències individuals de cada nen i nena. Sempre ha estat així, s’ha respectat el ritme de cadascú i s’ha mirat d’atendre les individualitats com seguim fent ara.

Anteriorment a la nostra mateixa escola ja havíem vist el benefici de la interacció entre infants d’edats properes per afavorir la construcció d’aprenentatge en els ambients i en altres activitats que dissenyàvem, precisament, per generar dinàmiques enriquidores.

Quan desprès de la pandèmia es va proposar el retorn a les aules amb ràtios més reduïdes, es va pensar que era una oportunitat d’implementar grups d’edats heterogènies a Educació Infantil.  

Es va realitzar una reflexió col·lectiva entre tot el personal docent implicat, es van observar les experiències de les escoles rurals i d’altres escoles que utilitzen aquest criteri d’organització i ens hi vam engrescar.

Les vivències d’aquests darrers cursos, la nostra experiència i la valoració de les famílies han demostrat la conveniència d’aquesta decisió que mantenim amb més convenciment.

I per què aquesta estratègia és positiva?

La distribució de les tres classe d’Infantil en quatre grups redueix la ràtio d’infants, el que promou una atenció molt més individualitzada i personalitzada.

Especial repercussió té en el període d’acollida dels infants que arriben per primera vegada al centre ja que resulta més fàcil, relaxat i ràpid. Fàcilment, per imitació, com aprenen els petis dels grans a casa, s’adapten al nou centre, fent el període d’acollida més fàcil, relaxat i ràpid. Els hàbits de treball i convivència i les rutines diàries de funcionament es traspassen de manera natural dels nens i nenes que ja els han interioritzat perquè ja porten temps a l’escola, als que hi arriben de nou, com és el cas dels que arriben d’I3.

El sentiment de pertinença al grup vincula a tots els membres i els fa créixer i aprendre junts, independentment de l’edat, cadascú amb les seves característiques, capacitats i limitacions. Aprenen a conviure, a ajudar-se, a regular-se, a motivar-se, a empatitzar... Aprenen a col·laborar, a comprendre’s... En definitiva, es transmeten uns sentiments i uns valors que s’estendran al llarg de tot el seu procés d’escolarització i que promouran la convivència.

Finalment, una de les funcions de l’Equip educatiu es potenciar cada membre del grup  en entorns daprenentatge globalitzats, contextualitzats i compartits  respectant els diferents ritmes per aconseguir el seu desenvolupament  emocional, social i cognitiu. En els grups heterogenis l’infant pot connectar amb el moment evolutiu que s’aproximi més a les seves capacitats, independentment de l’edat. Aquests grups són, per definició, més inclusius.

En un grup heterogeni cada infant pot trobar un ventall molt més alt de moments evolutius, d’interessos amb els quals connectar que no pas en un grup d’edat homogènia. En un grup heterogeni l’individu apareix amb molta més força i resulta més difícil que un infant que pugui tenir dificultats d’aprenentatge s’hi pugui sentir fora de lloc. El grup heterogeni per definició és molt més acollidor de les diversitats i genera més inclusió.” (David Altimir Mestre d’Educació Infantil de l’Associació de Mestres Rosa Sensat)

Es presenten propostes obertes a tots els membres de la classe on tothom hi pot participar des del seu nivell i es dissenyen activitats amb dificultats graduades.

Les vivències de les nostres nenes i nens, de les seves famílies i la nostra com equip docent ens reafirmen en aquesta decisió transformadora que millora el període d’acollida dels alumnes d’I3 i promou el desenvolupament personal a través de la interacció i l’aprenentatge entre infants de diferents edats.