Caixes didàctiques Museu Marítim

CAIXES DIDÀCTIQUES

El Museu Marítim de Barcelona (MMB) disposa d’un servei de préstec gratuït de maletes destinades a centres de formació reglada i que tenen com a objectiu fomentar el treball sobre la cultura marítima més enllà del Museu.

La sol·licitud de préstec s'ha de fer directament amb el Museu. La recollida i devolució es fa allà. Hi ha la possibilitat que contracteu una empresa de transport que us ho faci arribar al centre i us ho retorni.

AQUEST MATERIAL ÉS EXTERN AL CRP MARESME I. El préstec i retorn no es farà a les nostres instal·lacions. Heu de llegir on s'ha de recollir i tornar el material. En el cas que no hi pugueu anar, heu de preguntar si podeu enviar una empresa de missatgeria assumint el cost des del centre educatiu.


Què es pot fer amb la caixa dels Habitants del Mar?

Amb aquesta caixa didàctica proposem conèixer el complex món marí. 

En aquest context, es proposen treballar els següents objectius: Referits als coneixements, fets i conceptes: observar les característiques i comportament d’alguns animals marins, on viuen, com s’alimenten, com es relacionen; conèixer algunes de les adaptacions dels organismes al medi marí. 

Referits a procediments: utilitzar el dibuix com a mitjà de representació del medi marí; escoltar i comprendre narracions i cançons; comunicar la informació adquirida amb el vocabulari adequat.

Referits a actituds i valors: Treballar en grup, comprendre la complexitat i fragilitat dels ecosistemes marins; adquirir responsabilitat en les relacions de les persones amb l’entorn.

Què es pot fer amb la caixa del Nico i els seus amics?

Aquesta caixa didàctica està destinada als més petits de tots: els nens i les nenes de 3 a 7 anys. La finalitat d’aquest treball és desvetllar la sensibilitat dels més petits entorn del mar, perquè puguin rebre, de la millor manera possible, un bagatge de sensacions i coneixements bàsics de la cultura marítima.

Una bona manera d’acostar el món del mar als infants pot ser a partir d’un conte. Per això, tot allò que hem volgut transmetre als més petits hem intentat que formés part de “Les aventures del Nico i els seus amics”. Un conte que vosaltres podeu adaptar: retallant-lo, ampliant-lo o potser transformant-lo de dalt a baix. Tanmateix, compteu amb un material bàsic que desitgem que us sigui útil.

A l’hora de representar el conte ho podeu fer només amb els decorats, si ho creieu oportú hi podeu afegir els retallables i ho podeu combinar amb els materials de les escenografies.

La narració consta de vuit apartats. La temporalització del conte dependrà dels vostres objectius; podeu explicar un apartat cada dia, agrupar-ne uns quants en una sessió o bé deixar-ne de fer alguns que penseu que no cal treballar-los.

En cadascun dels apartats s’estudia un aspecte de la cultura marítima –la platja, la flotació, els mariners, la pesca, els pirates, les sirenes, el fons del mar i el mar de nit-. A cada part li hem fet escaure una cançó, que està enregistrada en el disc compacte de “Les cançons del Nico i els seus amics”. 

Què es pot fer amb la caixa dels Vaixells?

Què és un vaixell? Quins usos té? Com s’adequa la forma d’un bastiment a la seva funció? Com es propulsa? Sempre ha estat així? Aquesta caixa està concebuda per respondre aquestes i altres preguntes més específiques sobre nomenclatura, navegació, història...

La caixa conté un seguit de propostes de tallers per realitzar petits models de vaixell, des d’un molt senzill amb un tap de suro passant per una llanxa o un catamarà, així com propostes d’activitats per conèixer diferents conceptes entorn les embarcacions.

Què es pot fer amb la caixa dels Pirates?

La caixa dedicada a la pirateria té una gran varietat d’usos, gràcies a tots els objectes que hi podreu trobar a dins. N’hi ha de moltes classes, que permetran als i les alumnes tenir unes referències de primera mà per conèixer a fons la realitat sobre la història de la pirateria.

Cada cicle educatiu (Infantil, Primària i Secundària) disposa d’un dossier per a docents específics, on s’explica com adaptar alguns dels materials de la caixa segons els interessos.

La Caixa Didàctica que us presentem l’hem pensat i dissenyat per oferir-vos recursos científics a tres nivells: Primària, Secundària i Batxillerat. Aquests recursos científics són bàsicament matemàtics i tenen una aplicació física i tecnològica clara: la navegació.

Tanmateix, s’inclouen altres materials que relacionen ciència, art i literatura amb el propòsit de casar dos mons sovint massa separats: les «Lletres» i les «Ciències».

Què es pot fer amb la caixa Investiguem el plàncton?

Amb aquesta caixa teniu presentacions en ppt, un vídeo i llibres per treballar prèviament què és el plàncton i la seva importància per la vida al mar. També trobareu el material necessari per fer una sessió de laboratori i poder observar mostres de fitoplàncton amb el microscopi que tingueu al vostre centre educatiu i mostres de zooplàncton amb les vostres lupes binoculars. També podreu identificar les diferents espècies de plàncton amb l’ajut de les claus d’identificació. Al mateix temps disposeu d’un dossier pel professorat i fitxes de treball per poder treballar a l’aula amb el vostre alumnat

Si voleu fer una reserva de la caixa “Investiguem el plàncton” us heu d’adreçar directament al CDEC (Av/ de les Drassanes, 8-10, 08001 Barcelona, Telf. 93 882 31 00).