El Laboratori com a context d'aprenentatge

DESCRIPCIÓ

El Projecte Laboratori de l'ESCOLA RAMON MACIP-DOLORS GRANÉS de Cardedeu està plantejat amb una mirada transversal, interdisciplinària i competencial. A banda de desenvolupar conceptes i continguts de les àrees que conformen les competències bàsiques, s'ha convertit en un espai ideal per desenvolupar processos i destreses que abasten molts àmbits curriculars difícils de treballar tan profundament en les aules ordinàries.

Actualment, comptem amb un projecte innovador que va suposar la creació de dos espais com a contextos d'aprenentatge i que té una repercussió a tots els nivell des de P3 fins a 6è. La seva metodologia es basa en l'error com a oportunitat de l'aprenentatge, el treball cooperatiu, l'autoregulació dels processos, la importància del procés per davant del resultat final, el treball significatiu i contextualitzat de la llengua estrangera, la recerca crítica d'informació, la formulació d'hipòtesis, l'alumne com a principal protagonista del camí per construir l'aprenentatge, la capacitat professional del mestre de generar preguntes que provoquin la motivació de l'alumne davant dels reptes, el treball de la responsabilitat i l'autonomia de l'alumne.


ELS ORÍGENS

Aquest projecte sorgeix i s'implementa a la nostra escola per donar resposta a diferents necessitats de centre. L'any 2012-13, coincidint amb un nou Projecte de Direcció, es fa una diagnosi de centre que en aquell moment, ens situa en una escola amb un plantejament educatiu força estancat i amb un claustre amb baixa iniciativa i poc motivat per liderar projectes adequats als canvis sistèmics de la societat que s'adaptin al nou currículum d'infantil i primària. Aquest fet deriva a la necessitat de crear espais diferenciats que puguin oferir la possibilitat de desenvolupar processos essencials l'aprenentatge els quals fonamenten el plantejament curricular de les competències bàsiques. A partir d'aquí es comença a reorientar el Projecte educatiu de centre, que més endavant concentrarà el seu ideari en la creació de Contextos d'Aprenentatge.

Així doncs, el Projecte Laboratori és un context d'aprenentatge que neix per oferir a l'alumnat l'oportunitat de poder desenvolupar processos de manera profunda i significativa, vol oferir també un espai diferenciat, un espai màgic en el que un cop hi ets ja sents que en formes part. L'espai es converteix en un lloc que posa al seu abast tot allò que necessita, un context real que ubica a l'alumne en un rol diferenciat al del seu dia a dia, que el permet trencar amb el que sent que s'espera d'ell/a i poder començar de zero en la nova oportunitat que se li planteja al davant.

JUSTIFICACIÓ PEDAGÒGICA

Aquest plantejament relacionat amb els Contextos d'Aprenentatge s’inspira en l'àmplia formació que un equip de mestres de l'escola va poder gaudir i aprofundir. Loris Malaguzzy és el pedagog que més ha aprofundit en la idea dels contextos d'aprenentatge i en el sentit pedagògic de la seva organització, com fer de l'educació un art. L'equip impulsor d'aquest projecte es va formar tant en la figura del pedagog com en alguns dels seus deixebles més il·lustres. Aquest equip impulsor també va participar activament en viatges formatius per conèixer les escoles i àrees bambini (ateliers) de la regió Italiana de Pistoia que, juntament amb Reggio Emilia, van emmarcar aquest corrent pedagògic liderat per Malaguzzi. L’equip impulsor va seguir la formació a les escoletes de Pamplona liderades pel gran pedagog i artista Alfredo Hoyuelos, un referent de l'escola de Malaguzzi en el nostre país. En aquest viatge van poder gaudir de primera mà del seu projecte a Pamplona i del privilegi de poder-se entrevistar amb A. Hoyuelos, per aprofundir en els plantejaments d'aula, organització, documentacions i propostes.

Els i les mestres referents, per tal de ser fidels a la proposta i fer que sigui el més real possible tant a l'hora de dissenyar el context com la proposta metodològica (mètode científic sobretot), van comptar amb assessorament i formació de l'equip científic de l'UAB del CBATEG (Centre de Biotecnologia Animal i Teràpia Gènica), també amb la participació en diversos seminaris i grups de treball de l'ICE de la UAB relacionats amb la creació d’espais de ciència i d'ambients d'aprenentatge, a banda de l'acompanyament d'altres referents pel que fa a la didàctica de la Ciència, com l'espai de ciència 0-6 de la Universitat de Manresa liderat per la Montserrat Pedreira. Evidentment l'eix vertebrador del projecte ha estat el currículum del nostre país. Cadascun dels documents de desplegament, tant de les capacitats d'Educació Infantil com de les competències bàsiques de primària, han inspirat aquesta iniciativa. D'aquests hem sintetitzat tot allò que fa referència al treball de processos, dotant-lo d'espai i aprofitant per encabir-hi continguts concrets de totes les àrees.

FASES D’APLICACIÓ

En una primera fase es treballa en el disseny i les propostes del laboratori d'educació infantil (curs 2012-13) i després s'inclouen propostes per cicle inicial dins del mateix espai d'experimentació (curs 2013-14). Amb l'assentament d'aquesta primera fase del projecte, el curs 2015-16 es treballa en l'ampliació del projecte a Cicle Mitjà i Cicle Superior amb la creació d'un altre espai adaptat a les noves propostes. En aquest desplegament del Projecte Laboratori, a l'etapa d'Educació Primària es va voler enriquir la proposta dotant l'espai d'un aprenentatge afegit, el de la llengua estrangera, basat en l'estudi de les metodologies CLIL i AICLE (fonamentades en el treball de la llengua anglesa com a llengua vehicular en un entorn motivador en el que l'anglès no és el centre de l'aprenentatge sinó una eina necessària per comunicar-se). En aquest àmbit, i coincidint amb un Pla Estratègic de Millora de la Llengua Anglesa, un nou equip impulsor va treballar en aquest línia col·laborant amb el CESIRE, liderat per la Carme Florit pel que fa a la recerca de fonaments teòrics que justifiquin el plantejament de l'anglès com a llengua vehicular de l'espai i en la creació de bastides i suports per acompanyar aquests processos.

MATERIALS ELABORATS

Per a la implementació del projecte dins el centre, s'han elaborat un seguit de materials destinats tant a l'ús directe de l'alumnat, com a mode de guia didàctica per al mestre. Aquests materials consten d'una sèrie de propostes i experiments de P3 a 6è amb la corresponent gradació pel que fa tant al model de fitxa com a la seqüenciació dels processos científics i lingüístics en relació a l'anglès. En els nivells de P3 a 1r aquest material és bàsicament utilitzat pel mestre amb l'objectiu d'orientar la seva intervenció, posant èmfasi en la formulació de bones preguntes que guïn a l'alumnat a desenvolupar el mètode científic. A partir de 2n, poc a poc va augmentant el grau de complexitat de les propostes, de les fitxes i, per tant, també del nivell d'autonomia que s'exigeix al infants, fet que comporta l'aparició d'altres materials complementaris de suport com les bastides, les bases d'orientació o les rúbriques.

AVALUACIÓ I SEGUIMENT

Tenint en compte que es tracta d'un projecte viu de gran importància en el Projecte Educatiu del centre, es crea un grup de treball dedicat a la gestió, dinamització, supervisió i difusió del projecte, formada tant pels mestres impulsors del projecte, com pels especialistes de llengua anglesa i els referents del projecte dels diferents cicles, amb representació també de l'equip directiu. L'equip de treball per tant, està integrat per 7 mestres del claustre de l'escola que es reuneixen quinzenalment per proposar, revisar i avaluar totes les activitats i propostes que es desenvolupen a l'espai. A més la comissió disposa d'uns encarregats de mantenir els espais i renovar els materials.

En els diferents anys d'aplicació del projecte s'han elaborat diferents eines d'avaluació ( graelles d'observació, rúbriques d'autoavaluació i coavaluació) que han permès fer el seguiment del grau de millora competencial en els infants. En un primer nivell es fa molt evident un grau de millora més vinculat a la participació activa, millora en el grau d'autonomia i en el treball cooperatiu. Més endavant observem evidències de millora en llengua anglesa, pel que fa a la recerca i en l'ús. A banda dels canvis físics evidents en el disseny i construcció de l'espai, el Projecte Laboratori ha actuat en el centre com un motor de canvi de mirada important, tant pels alumnes que hi participen com per l'equip de mestres. A partir de les experiències i les pròpies valoracions de l'alumnat, s'han reformulat metodologies i replantejat activitats d'aula sobretot revisant el treball, seguiment i valoració dels processos d'aprenentatge.

DIFUSIÓ

Pel que fa a la seva difusió, el projecte està recollit a la web del centre i cada curs s'ofereixen jornades de portes obertes per les famílies de l'escola, amb la finalitat que puguin conèixer l'espai i les seves propostes. A banda d'això, cada final de curs es recullen les principals documentacions elaborades amb els grups que participen a l'espai i que arriben a les famílies de l'escola, que es publiquen en els diferents blogs de cada nivell i en el blog d'anglès.

En aquest projecte hi han col·laborat membres de l'equip d'investigació de la UAB, concretament del CBATEG, així com l'Ajuntament de Cardedeu pel que fa al condicionament i actualització dels espais. Per altra banda, els Serveis Educatius de Sant Celoni han acompanyat el centre en la difusió del projecte organitzant sessions de formació obertes a altres centres de la zona educativa.

El curs 2017-18 es realitza la publicació al programa de televisió "Vallès educa”, del 25 de gener de 2017 (minut 16:48) del canal Terrassa, d'un reportatge sobre l'espai i el projecte.

D'altra banda, en la línia de donar a conèixer el projecte com a pràctica educativa innovadora i compartir-lo amb altres centres que puguin estar interessats, el grup de treball segueix avançant en la publicació reconeguda del projecte i dels materials elaborats.