Guia docent dels Itineraris pel Baix Penedès

Els Itineraris pel Baix Penedès són una proposta que pretén facilitar les visites escolars a l’entorn més immediat, objecte d’estudi al cicle mitjà. Han estat elaborats pel Grup de Ciències Socials i el Centre de Recursos de la comarca.

En aquesta pàgina web es faciliten als docents alguns recursos per realitzar un itinerari de coneixement de la comarca amb alumnes de primària.

Els itineraris disponibles són 4: Muntanya, Plana, Costa i Capital.

Per al coneixement de l’entorn, no només s’ha de treballar a l’aula, sinó que calen visites guiades a fi d’estudiar sobre el terreny allò que constitueix el més remarcable del relleu, les comunicacions, els nuclis urbans, els monuments remarcables, les institucions, etc.

Aquestes sortides es fan amb autocar de manera que el mateix recorregut sigui ja una classe pràctica de la nostra geografia.

Cada alumne disposa d’un dossier d’observació de manera que complementi les seves observacions amb un treball de camp que l’ajudi a fixar el que va aprenent.

Cal dir que Itineraris són un complement als materials editats en cursos anteriors. Primerament, els autors van publicar, en dos volums, l’aplec Coneguem la comarca: el Baix Penedès destinat fonamentalment a la informació dels ensenyants i que és com un inventari, terme per terme, de tots i cada un dels aspectes geogràfics, històrics, econòmics, culturals, de serveis, etc., Cal dir que la documentació existent sobre aquests temes, si hi era, es trobava dispersa.

A partir de la publicació d’aquest material base, la tasca del grup es va orientar a la redacció de les fitxes de l’alumne per a treballar la comarca a quart de primària.

Tot seguint les Orientacions i Programes del Departament d’Ensenyament, i tenint molt en compte les bases psicopedagògiques i els continguts i procediments de la reforma educativa, es va elaborar un complet dossier que ha estat treballat per la pràctica totalitat dels centres escolars de la comarca. Els mestres tutors aporten, cada final de curs, els seus suggeriments per a la millora del material en vistes a una propera edició.

També es va editar un material complementari consistent en una carpeta de mapes en mida DIN A3 i en paper vegetal que aplega tres mapes de cada terme: relleu, hidrografia i nuclis urbans i comunicacions que, superposats, donen una visió clara de les relacions entre els diferents elements i l’acció de l’home, sempre damunt del terreny que el nen i la nena coneixen.

El següent objectiu que el grup es va plantejar va ser l’elaboració del treball de poble perquè els/les escolars de tercer de primària poguessin conèixer, de manera amena, però rigorosa i sistemàtica, el municipi on viuen. Es va elaborar un dossier per a cada un dels 14 termes municipals partint d’un índex comú per tal de donar unitat i coherència als diferents dossiers, però s’han particularitzat les característiques de cada municipi.

Així doncs, la posada en marxa dels Itineraris durant el curs 1996-97 d’una manera generalitzada ha suposat poder complementar de manera molt eficaç el treball de coneixement de la comarca al cicle mitjà.

Material Complementari:

Llibres:

L’any 1990 es van publicar els dos llibres que van iniciar el treball de conèixer la nostra comarca i es van distribuir als centres educatius i a les biblioteques.

A l’hora de preparar aquests llibres, els municipis de Bonastre i Masllorenç encara no havien entrat a formar part de la nostra comarca.

VOLUM 1

Introducció sobre el Baix Penedès

1.- Una mica de geografia

1.1 Situació, extensió i límits

1.2 Relleu

1.3 Hidrografia

1.4 Clima

1.5 Vegetació

1.5.1 Plantes medicinals

1.6 Fauna

2.- Geografia humana

2.1 Població

2.2 Creixement demogràfic

3.- Activitats econòmiques

3.1 Sector primari

3.2 Sector secundari

3.3 Sector terciari

3.4 Població activa

4.- Una mica d’història

5.- Activitats culturals

6.- Comunicacions

7.- Altres serveis que creuen la comarca

VOLUM 2

En el segon hi ha els municipis de Cunit, Llorenç del Penedès,

el Montmell, Sant Jaume dels Domenys, Santa Oliva i el Vendrell.

L’índex comú que s’ha seguit en cadascun dels municipis és:

1.- Escut i origen del nom del poble

2.- Una mica de geografia

2.1 Relleu

2.2 Hidrografia

3.- Vegetació

4.- Geografia humana

4.1 Població

4.2 Nuclis de població

5.- Una mica d’història

6.- Activitats econòmiques

7.- Serveis

8.- Comunicacions

9.- Festes i tradicions

10.- Institucions i entitats

11.- Edificis i monuments

12.- Personatges

13.- Itineraris