4t d'ESO - Itineraris

Els itineraris de 4t d'ESO

Durant el curs 2018-2019 els alumnes han triat entre 5 Itineraris (It). Els 4 grups-classe es divideixen en 5 Itineraris: artístic, binari, científic, humanístic-social i tecnològic durant 8 hores a la setmana. Tots inclouen 2 hores de matemàtiques i informàtica aplicada i 1 hora de llengua catalana, a més de les matèries de les diferents especialitats que configuren l’Itinerari. Afegint una hora d’orientació educativa i d’anglès específica per a cadascun dels itineraris.

A part de les matèries instrumentals, l'alumnat ha de desenvolupar 2 “càpsules” de 4 hores setmanals cadascuna que tindran una durada trimestral. Cada trimestre l'alumnat participarà en una càpsula obligatòria depenent de l'itinerari que faci i podrà triar-ne una altra segons les seves opcions. D'aquesta manera s'assegura el currículum establert per a 4t d'ESO.

Estan previstes dues presentacions a les famílies i resta de la comunitat educativa que es realitzaran en finalitzar la SA3 i la SA6.

Cada Itinerari treballa de manera independent els seus continguts curriculars, però tots ells segueixen les mateixes Situacions d'Aprenentatge: Gènesi, Revolucions, 420 THz, Tr3s, Gea i Somnis. De manera que, malgrat cadascú parteix de la seva especialitat i modela la seva situació d'aprenentatge segons les seves necessitats, el resultat és que tots els alumnes de 4t segueixen un mateix fil conductor.

Itinerari Artístic

L'Itinerari Artístic aquest curs (2018-2019) participa dels programes "Cinema en Curs" i "Fotografia en curs", a més de participar en la Trobada de Corals de Catalunya al Conservatori Municipal de Música de Barcelona.

Anamorfismes

Realitzat pels alumnes de 4t d’ESO de l’Institut Doctor Puigvert (Barcelona)

Mónica Abas Fernández, Alba Alcrudo Prats, Sheila Badías Losa

Marta Centell Madrid , Laura Duran Linares , Fanny Galeas Amaya , Gemma Hernández Ayora , Pol Hernandez Diaz , Judith Larios Martínez , Luna Magán Jarque, Issel Morales Cabrera , Natasha Müller, Ever Núñez Galeano, Daniela Rodríguez , Dana Seredynska, Pol Tutó Linares , Andrea Urbina Quintero , Andrea Xia i Yi Lei Xing.

Amb l’acompanyament de

Antonia Rossi (cineasta), Carol Vega (professora)


Itinerari Humanístic

L'Itinerari Humanístic aquest curs (2018-2019) ha llegit a Gombrich, han debatut sobre les Revolucions i ara creen un documental filosòfic.

Projecte de Recerca. La Maternitat. Abril Yus, Meritxell Rigola i Alba Simón.


LaMaternitat.mp4


Itinerari Binari

L'Itinerari Binari aquest curs (2018-2019) participa dels programes "Estades en empreses" i "Oficis de Ciutat"

Itinerari Científic

L'Itinerari Científic aquest curs (2018-2019) ...

Itinerari Tecnològic

L'Itinerari Tecnològic aquest curs (2018-2019) està en consonància amb l'Artístic i treballa durant tot el curs el món del cinema.

A la primera SA, Gènesi, s'han consolidat els aspectes de Dibuix Tècnic que s'estudien al llarg de tota l'etapa com són l'elaboració de les vistes de qualsevol objecte i l'elaboració d'esbossos, croquis i plànols a escala. S'ahn confeccionat els plànols d'una sala de cinema.

En la segona SA, Revolucions, s'han treballat els mecanismes de transformació i de transmissió del moviment i s'han utilitzat per a automatitzar aparells precinema com són el zoòtrop, el praxinoscopi, el fenaquistoscopi i el cinematògraf. Aquests quatre aparells els han estudiat, els han vist en la visita al Museu del cinema de Girona i els han dissenyat i construït posteriorment.

En la tercera SA, 420 THz, han treballat la instal·lació elèctrica de l'habitatge, han visitat el Museu Endesa de Barcelona, han estudiat el concepte de domotització, han treballat electrònica analògica i tecnologia de control i robòtica amb diferents pràctiques al taller, de manera que, a partir dels plànols elaborats a la SA de Gènesi, han construït la maqueta d'una sala de cinema, l'han domotitzat incloent alarma d'incendis i control de temperatura i humitat, han regulat l'encesa/apagada dels llums de la sala i han construït dos robots: un de neteja amb mopes a la part davantera i un d'acomodador, que porta la gent fins la fila de seients escollida.

La sala de cinema

El robot netejador

El robot acomodador

I el curs ha acabat amb el Projecte de Recerca. Els alumnes de l'itinerari s'han distribuït per grups segons els temes que ells mateixos han proposat investigar. S'han format 7 grups, i els títols dels treballs han sigut: Hacking, Domotització, Casa Energèticament Sostenible, Ciberseguretat informàtica, Adicció al mòbil, Pròtesis: Com afecten als humans? i Nous materials de construcció. Els projectes de Domotizació i Casa Energèticament Sostenible s'han presentat acompanyats d'una maqueta, mentre que el projecte de Ciberseguretat s'ha presentat amb pràctiques informàtiques.

Domotització: dos membres del tribunal observen el funcionament dels sensors instal·lats.