Projecte d'horticultura ecològica

Institut-Escola l'Arrabassada (Tarragona)

Descripció del projecte d'horticultura ecològica

Els i les alumnes de 1r d'ESO de l'Institut-Escola l'Arrabassada de Tarragona hem engegat el projecte d'horticultura ecològica a l'hort del centre educatiu.

Com ho farem? Seguirem els principis de l’agricultura ecològica (sense la utilització de cap fertilitzant, herbicida, fungicida o insecticida químic) i seguint el mètode de parcel·les en crestall de Gaspar-Caballero de Segòvia.


Què treballarem? A part d’adquirir coneixement sobre la biodiversitat de l'hort i l'entorn (les plantes cultivades, identificació de famílies i varietats, èpoques de plantació i recol·lecció, tractaments, usos culinaris, vegetació i fauna auxiliar...) també es treballaran temes mediambientals relacionats amb els ODS com l’impacte de l’activitat agrícola al medi ambient, la salut alimentària i la gestió de residus.


Com treballarem? Ens dividirem en petits grups estable i cada un se n'encarregarà de cuidar, mantenir i vetllar pel bon funcionament de la parcel·la. Es durà a terme un control rutinari mitjançant el diari d'hort on s'hi indicarà l'evolució de totes les espècies que s'hi vagin plantant i possibles problemes que puguin sorgir al llarg del procés.


L'hort i els ODS: L'hort ofereix la possibilitat de combinar l'educació per la ciutadania global i els diferents Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l'Agenda 2030, alguns d'una forma més directa, com seria el cas de l'ODS4 (Educació de qualitat) i l'ODS 13 (Acció pel clima), i d'altres més transversalment.

Què és l'agricultura ecològica? I quina diferència hi ha amb l'agricultura industrial?

L’agricultura ecològica és aquella que respecta l’entorn i la natura. Fa ús de substàncies naturals fàcilment biodegradables per combatre les plagues i malalties. Els aliments tenen més nutrients i gust; sense productes tòxics. Normalment és policultiu, és a dir, utilitza collites múltiples sobre la mateixa superfície i fa rotacions de plantes.

A diferència de l'agricultura industrial, la qual utilitza substàncies químiques de síntesi (plaguicides i herbicides) i normalment és monocultiu, és a dir, acostuma a cultivar únivament una sola espècie de planta.

Les parcel·les de l'hort

Quines eines hem utilitzat?

Aixada

Pala

Rasclet

Rasclet per fulles

Normes

  1. Respectar als companys/es i al professor/a

  2. Respecte cap a l’entorn de l’hort: hem d’intentar que hi hagi harmonia entre totes les espècies de l’ambient, ja siguin animals com vegetals.

  3. No molestar a la resta de grups que estiguin treballant

  4. Hem d’entrar de manera ordenada i sense córrer a l’hort i/o a l’aula on treballem

  5. No podem trepitjar les zones de sembra o plantació

  6. Hem de cuidar les eines que utilitzem i hem de vigilar en tot moment l’ús que en fem d’elles ja que podem prendre mal

  7. Hem de ser responsables de la nostra parcel·la al llarg de tot el trimestre

  8. No es pot fer ús de productes químics: no podem utilitzar herbicides ni pesticides. Es regularà mitjançant productes naturals.

  9. Utilitzar amb cura els espais de compostatge i de recollida de matèria orgànica

  10. Hem de mantenir l’hort ordenat i net evitant les males herbes

  11. Hem de fer un reg responsable: la importància de l’aigua pel nostre dia a dia