[ Centrinno School ]
Com dissenyar una hackató amb Design Thinking ?
Introducció
Benvingudes i benvinguts a la formació CENTRINNO per a docents d’FP, on podreu aprendre eines i mètodes innovadors connectats amb l’economia circular, el prototipatge d’idees, o la innovació social, per fer-los servir a l’aula amb els vostres alumnes.
Objectius
Aquesta formació té tres objectius principals:
Conèixer el projecte de recerca CENTRINNO.
Aprendre com desenvolupar una hackaton al vostre centre educatiu.
Aprendre eines i mètodes innovadors per a connectar la feina de l’aula amb el món professional.
Vídeos
A continuació hi ha els 8 vídeos de la formació CENTRINNO desenvolupada per Fab Lab Barcelona i el Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya per compartir la metodologia de la hackathon CENTRINNO
1 Què és una hackató?
Expliquem els objectius del curs i podreu conèixer la informació bàsica del projecte europeu CENTRINNO. Us parlem dels socis que hi treballen i de les activitats principals que ja hem dut a terme, com ara la Hackató amb reptes per estudiants de Formació Professional.
2 Com preparar un repte?
Parlem dels reptes i expliquem què és un repte, quins tipus n’hi ha, quines organitzacions i empreses poden estar vinculades amb ells, o amb quines famílies professionals treballem a CENTRINNO
3 Entén el context.
Presentem el cub de CENTRINNO, el material bàsic per seguir la metodologia de la hackató. Sis cares plenes d’eines per organitzar la feina dels alumnes durant un procés creatiu. A més a més, expliquem les dues primeres etapes de la hackató en les que els estudiants analitzaran i comprendran el context del seu repte
4 Prioritza les idees.
Parlem de com estimular les idees inicials dels estudiants per respondre als reptes. Comencem aquesta etapa amb la convicció que no existeix cap idea dolenta o que no valgui la pena compartir. L’important al principi és donar impuls a la creativitat. Expliquem també les metodologies connectades a CENTRINNO per poder filtrar i prioritzar les idees.
5 Busca referències i defineix la idea
Presentem com buscar referències que puguin ajudar als estudiants en el seu procés creatiu. Posem exemples de referències que hem fet servir en anteriors edicions i parlem del paper que juga el prototipatge en el desenvolupament de les idees.
6 Crea el teu pla de treball
Expliquem com planificar el desenvolupament de la idea. La hackató és un procés breu per estimular la creativitat dels estudiants i per fomentar la feina multidisciplinària i en equip. No obstant això, és important emmarcar aquesta feina dins d’un procés connectat amb els cursos dels alumnes i la feina a l’aula
7 Comunica la teva idea
Tot i que tenir una bona idea és important, no és prou. Ser capaços de comunicar-la i captar l’interès de l’audiència és una feina tan important com desenvolupar una proposta. En aquest vídeo donem consell i recursos per preparar la presentació de la idea, connectant-la amb els conceptes de CENTRINNO.
8 Preparant la hackató descentralitzada
En l’últim vídeo fem una revisió de les etapes de la hackató i compartim dates i informació clau per a l’organització de la propera hackató al curs 2022 - 2023.
Contacte:
Correu electrònic: [impulsfp@xtec.cat]