INS Rocagrossa Lloret de Mar

Educació Secundària i Batxillerat

Experiència: Preservem les nostres platges (CEAB)

Temàtica: Ciències

Nivell: 2n d'ESO i 1r de BAT

Centre: Institut Rocagrossa (Lloret de Mar)

Com fer recerca a l'Escola/Institut?

Com apropem els valors i mètodes de recerca a l'alumnat?

Com assegurem un "rigor" científic?

Expliquem els resultats de la recerca?

Aquest curs l’institut Rocagrossa ha treballat en una aliança amb el CEAB-CSIC i hem pogut iniciar noves activitats aquest primer curs d’aliança.

L’aliança ha estat molt fluida i cada nivell educatiu ha tingut un científic de referència.

A cada curs de l’ESO s’ha treballat algun projecte científic. Des de l’institut hem volgut col·laborar amb els estudis o projectes en què treballaven els propis científics. Això ha facilitat molt la bona implicació dels científics i del professorat, doncs nosaltres hi hem guanyat fent experimentar i convertint l’alumnat en científics i els científics han trobat una col·laboració pels seus propis projectes.

Us expliquem amb més detall en què ha consistit el projecte a 2n d’ESO.

Liderats per la coordinadora de 2n d’ESO, s’ha creat un treball de síntesi des de zero i s’ha vinculat amb el CEAB.

Com a títol “Preservem les nostres platges” s’ha intentat introduir a l’alumnat amb mètode científic i conscienciar de la importància de cuidar el medi ambient.

Altrament, també, ha participat l’alumnat de 1r de batxillerat, els quals han realitzat una recollida de mostres a les platges i algun d’ell ha assistit en el tribunal del treball de síntesi.

S’han realitzat activitats relacionades amb la temàtica durant tot el curs, treballant:

  • El mètode científic en la matèria de ciències naturals.

  • Article de divulgació científica i entrevista a totes les llengües.

  • Visita al CEAB i posada en pràctica de l’entrevista a un científic. (Vídeo enregistrat i editat pel professor Toni López)

  • Xerrada de conscienciació mediambiental en francès i anglès a càrrec d’un científic del CEAB.

  • Protocol de mostreig, creació d’hipòtesi i pluja d’idees per l’entrevista de conscienciació per preservar el medi dels TDS als banyistes a diferents hores de tutoria.

  • 1r mostreig a les platges de Sa Caleta i platja gran.

  • Anàlisi del 1r mostreig a càrrec de la professora de ciències naturals.

  • Creació d’un blog en la matèria de tecnologia que servirà en el TDS com diari d’aprenentatge.

  • Estudi d’un programa de disseny a la matèria d’educació visual i plàstica per la creació de material (posters, targetes de convit i identificatives) en el TDS.

  • Caminada, guida i preparada per l’alumnat de cicles esportius, pel camí de ronda amb activitats mediambientals.

  • Estudi de la creació de gràfics a la matèria de matemàtiques.

  • Creació de la Gimcana mediambiental pel professorat d’educació física i el professor de matemàtiques.

  • Creació de l’activitat d’identificació d’espècies per la professora de ciències.

  • Organització i coordinació, presentació del treball i protocol, activitats complementàries i rúbriques del treball de síntesi professora de ciències socials.

Durant la setmana del TDS:

  • Posada en pràctica de tot el que havien après.

  • Activitat fora del centre: Recollida de Mostres, Snorkel, identificació d’espècies, entrevista als banyistes, gimcana mediambiental, fotografies (denuncia i que vetllessin pel medi ambient).

  • Xerrada i activitat Mystery Box a càrrec dels científics Jordi Pagès i Gemma Agell.

  • Treball a l’aula: Anàlisi de mostres, fotografies i recompte dels micro i meso plàstics trobats, creació de taules, comparació i verificació o no de la hipòtesi. Creació dels articles de divulgació científica en diferents llengües, creació de material de disseny (targetes convit, posters i targetes identificatives), i emplenar el blog com a diari d’aprenentatge.

  • Producte final: En una infografia s’ha exposat tot el material treballat.




Educació Secundària

Experiència: Lots of Languages (LOL) (Etwinning)

Temàtica: Llengua Estrangera (Anglès) | TIC

Nivell: 1r d'ESO

Centre: Institut Rocagrossa (Lloret de Mar)

Aquest curs professorat i alumnat de l’institut Rocagrossa de Lloret de Mar ens hem endinsat en aquest món de etwinning. ETwinning és la comunitat de centres escolars d'Europa. Ofereix una plataforma als equips educatius (professorat, equips directius, personal de biblioteca, etc.) dels centres escolars dels països europeus participants, per comunicar-se, col·laborar, desenvolupar projectes, compartir o el que és el mateix: sentir-se i formar part de la comunitat educativa més atractiva d'Europa. ETwinning està cofinançat per Erasmus +, programa europeu per a l'educació, formació, joventut i esport.

El nostre projecte de 1r d'ESO es diu: Lots of Languages (LOL)

Sabem l’important que és conèixer idiomes estrangers. L’anglès és una llengua franca, però avui en dia és molt millor si coneixem almenys una llengua estrangera més. En aquest projecte animarem els nostres estudiants a aprendre idiomes nous, fer activitats creatives, conèixer gent interessant de diferents països.

Us ensenyem algunes de les coses que hem fet juntament amb els dels altres països participants (Polònia, Grècia, Turquia i Jordània)

Aquí teniu la llista de coses que hem fet:

- Un sway del temps lliure, un canva dels motius de fer un projecte etwinning, un diccionari multilingüe amb fotos, cançons traduïdes, un jamboard del menjar