ESC Sa Forcanera Blanes

Educació Primària

Experiència: Dia de les Matemàtiques

Temàtica: Matemàtiques | Educació en valors

Centre: Escola Sa Forcanera (Blanes)

Nivell: P3 - 6è

Enllaç a la web de l'escola amb l'article que s’ha penjat 2021-2022: https://agora.xtec.cat/ceipsaforcanera/general/dia-escolar-de-les-matematiques/


El passat dia 12 de maig, l’escola va celebrar el dia escolar de les matemàtiques. D’aquesta manera engresquem tota l’escola i gaudim d’un dia deu!

Durant la jornada l’alumnat s’endinsa en un treball en equip, de treball conjunt i d’implicació. Aprenen a treballar de manera cooperativa i col·laborativa, es tracta d’un aprenentatge significatiu. A més, també es fomenta l’autoavaluació i coavaluació entre els companys i companyes per tal de poder fer una reflexió i valoració conjunta de manera globalitzada. Un dia com aquest és una extensió de tot aquell treball manipulatiu que es fa a l’aula.

Els nens i nenes de tota l’escola van sortir per cicles als patis i espais exteriors de l’escola i van haver de fer diferents proves, reptes matemàtics, activitats de lògica, numeració i càlcul, mesura, estadística, classificació, geometria...

Els més petits del centre van fer una estadística gegant per veure quin era el menjar preferit de tots ells/es, van classificar aliments, per mides i colors, van fer sèries amb blocs de construcció i les qualitats dels blocs lògics. Fins i tot van fer de cuiners i cuineres preparant unes pizzes!

Pel que fa l’alumnat de cicle mitjà van preparar 6 estacions per les quals havien de passar i fer diferents proves com el joc del mocador i un altre d’encertar per treballar la numeració i càlcul, un pentòmino gegant per treballar la geometria, diferents reptes matemàtics i el joc dels gratacels en què havien d’aplicar la lògica. Per fi, vam poder barrejar l’alumnat de tot el cicle i poder fer-ho en diferents grups internivell, es van poder ajudar els uns als altres i treballar de forma conjunta.

El cicle superior, per una banda, els nens i nenes de 5è, van fer diferents proves plantejades en forma de repte. Dividits per grups havien de pensar conjuntament com resoldre’ls, de vegades fins i tot havia diferents solucions i propostes molt interessants! Això sí, s’havien de posar d’acord!

D’altra banda els alumnes de 6è van preparar una gimcana per als de cicle inicial. Vam poder gaudir de manera compartida de les matemàtiques. Ells mateixos van elaborar les proves, el material i la proposta per als seus companys i companyes. Feia goig veure com els nens i nenes de 6è explicaven als companys més petits què havien de fer i com gestionaven el ritme i transcurs de les diferents proves preparades.

Podem dir que es tracta d’una experiència molt positiva i enriquidora. És una jornada que ens engresca a tots i totes.

Segons la UNESCO: “Una major consciència mundial i un enfortiment de l'ensenyament de les ciències matemàtiques són essencials per fer front a desafiaments que es plantegen en àmbits com la intel·ligència artificial, el canvi climàtic, l'energia i el desenvolupament sostenible, i per millorar la qualitat de vida a el món desenvolupat i en el món en desenvolupament”.

Educació Primària

Experiència: Campanya donació de sang

Temàtica: Educació per a la ciutadania | Educació en valors

Centre: Escola Sa Forcanera (Blanes)

Nivell: 6è


Des del curs 2018-2019 l’escola duu a terme un projecte on col·labora amb el Banc de Sang i Teixits de Catalunya preparant una de les campanyes de donació de sang del nostre municipi. Aquest projecte va adreçat a l’alumnat de cicle superior, concretament al curs de 6è de Primària.

És un projecte de treball globalitzat on l’alumnat ha de pensar i elaborar el material i les maneres de fer arribar la informació al veïnat, a la comunitat educativa i fer l’acompanyament el dia de la donació.

Fa dos cursos va ser possible dur a terme la donació dins del nostre centre escolar però aquest curs, a causa de la pandèmia, ha estat necessari fer-ho a l’antic bar del teatre per tal de complir totes les mesures de seguretat adients per tenir cura de les persones donants.

Aquest projecte comença amb una formació per part del personal del Banc de Sang i Teixits de Catalunya, després el nostre alumnat ha de decidir l’eslògan i el logotip de la campanya per tal de poder elaborar els cartells i tríptics els quals els infants decideixen on distribuir-los i penjar-los. A més redacten una circular a les famílies de l’escola i una carta als veïns del barri de Mas Enlaire (on està ubicat el centre). També s’elabora, i més tard s’enregistra, una falca publicitària amb la col·laboració de Ràdio Blanes. Els nens i nenes pensen l’anunci, què explicaran, trien la música que sonarà de fons... Una altra de les activitats publicitàries que vàrem poder fer a l’inici del projecte va ser la gravació d’un reportatge per l’INFO-K. Per acabar, dissenyen un detall per les persones voluntàries que hi acudeixen el dia de la donació.

Quan s’ha pogut dur a terme a l’escola, el dia en concret, l’alumnat ha acompanyat als i les donants en tot el procés, els han fet la benvinguda, els han ajudat a emplenar un qüestionari previ a la donació i un cop s’ha donat la sang, han estat els encarregats de repartir un refrigeri i passar una enquesta elaborada per ells mateixos per tal de fer una anàlisi estadística dins de l’àrea de matemàtiques. Com hem comentat anteriorment, aquest curs, a causa de la Covid-19, no ha estat possible fer-ho com els darrers cursos.

D’aquesta manera l’alumnat s’endinsa en l’avaluació heterogènia i són els usuaris de la donació qui valoren el treball que s’ha fet. A més, també es fomenta l’autoavaluació i coavaluació entre els companys i companyes per tal de poder fer una reflexió i valoració conjunta de manera globalitzada.

Totes les activitats i decisions que es prenen sobre el projecte estan consensuades pel grup classe i supervisades pels mestres. Els nenes i nenes, d’aquesta manera aprenen a treballar de manera cooperativa i col·laborativa a través d’un projecte per la ciutadania on experimenten la satisfacció de treballar en equip per una finalitat altruista. El treball dels nostres alumnes de 6è de Primària ha estat molt significatiu ja que pertany a quelcom que ens toca a tots de prop.

Després de tres cursos, l’experiència es molt positiva i enriquidora tant pel nostre alumnat com per la comunitat educativa. És un projecte que ens engresca a tots i totes i del qual hem obtingut molt bona resposta i participació; any rere any ens hem superat en nombre de donants.

ENLLAÇOS:

  • Enllaç a la web de l'escola amb l'article que s’ha penjat 2020-2021:

https://agora.xtec.cat/ceipsaforcanera/general/la-teva-sang-pot-salvar-vides/

  • Article penjat al web de l'Ajuntament de Blanes 2020-2021:

https://www.blanes.cat/docweb/2021-03-22-sang

  • Xerrada a Ràdio Blanes sobre la Campanya de Donació del curs 2018-2019:

https://agora.xtec.cat/ceipsaforcanera/general/donacio-de-sang-a-radio-blanes/


  • Fotos i reportatge a l'Info K curs 2018-2019:

https://agora.xtec.cat/ceipsaforcanera/general/donacio-de-sang-al-sa-forcanera/