En aquesta pàgina podeu trobar totes les novetats del nostre projecte Erasmus+

Participem en el projecte CETE+ dins del programa Erasmus+

Com a escola, estem tenint l'oportunitat, des del curs passat, de participar en el Projecte CETE+, subvencionat per la Unió Europea.

El projecte CETE+ és un Consorci Europeu per a la Transformació Educativa, emmarcat en una acreditació Erasmus+ KA120, subvencionat per la Unió Europea. L’objectiu del nostre consorci és fomentar la millora en l’aprenentatge de l’alumnat i en els centres educatius que hi participen. 

Aquest consorci CETE+ està format, en aquest primer període, per 84 centres educatius de Catalunya i el Departament d’Educació n’és el coordinador general. La participació dels centres s’estructura en 14 equips de treball al voltant d’un programa d’innovació o projecte educatiu. Cada equip té una persona coordinadora.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Microconsorci d'educació inclusiva del CETE+: Què és i com funciona?

El Microconsorci d’Educació Inclusiva (MCEI), que forma part del Consorci Europeu per la Transformació Educativa (CETE+), dins del programa ERASMUS+ del 2020-2027, inicia el projecte 23 amb tres nous centres educatius que s’incorporen al programa de la Unió Europea.

L’objectiu és impulsar programes d’innovació i projectes educatius, així com la internacionalització per esdevenir referents de qualitat i consolidar un sistema educatiu inclusiu que afavoreixi el desenvolupament personal i professional de la ciutadania, seguint els objectius CE 2027 i l’Agenda 2023 de l’ONU.

Els centres educatius participants del MCEI són els següents:

El projecte implica la participació de professionals dels centres participants del MCEI a altres centres educatius acollidors i de referència d’altres països europeus en l’àmbit de l’educació inclusiva. Aquest equip està coordinat per dues persones del servei de mesures i suports per a la inclusió de la Direcció general d’Educació Inclusiva i tot sota el paraigua de la coordinació del Consorci CETE+. 

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Jornada d’internacionalització del projecte ERASMUS+ per a la transformació Educativa CETE+ 21

El 16 de maig de 2023, l'equip dels centres educatius del microconsorci d'educació inclusiva (MCEI), amb el suport de la Direcció General d'Educació Inclusiva, va participar amb altres tretze microconsorcis en la Jornada d'Internacionalització del projecte ERASMUS+ CETE+ 21. Aquest esdeveniment va ser clau per seguir en l'Espai Europeu d'Educació i millorar la qualitat educativa.

Es va realitzar un intercanvi de resultats i impacte del projecte CETE+, amb ponències com la de la Sra. Marina Casals de la Universitat Rovira i Virgili. Els participants van compartir experiències i acordar elements clau per millorar la gestió, metodologia i aprenentatge.

Els 14 microconsorcis participants van ser: AEA, APRB, EMAILC, ESAM-TILC, IA, MALD, MATE, MCEI, MobEdu, PRODOC, PuntEdu, SC4, SECO i TATEE.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Transferència Erasmus+ al claustre

Durant el tercer trimestre vam explicar al claustre l'objectiu i les actuacions dutes a terme, durant aquest curs, emmarcades en el Microconsorci d'educació inclusiva del CETE+.

L’objectiu d'aquest programa és millorar l’aprenentatge de l’alumnat i dels centres educatius. Participar en el programa ens està permetent «conèixer, dissenyar, aplicar i compartir estratègies metodològiques, didàctiques i organitzatives que afavoreixin la inclusió i millori l'atenció educativa de tot l'alumnat, a partir de les experiències inclusives d'altres centres europeus».

Una de les actuacions dins del projecte és fer diverses mobilitats a centres escolars europeus, referents en inclusió, per tal que, a posteriori, puguem reflexionar sobre les nostres pràctiques com a centre inclusiu. Aquestes mobilitats es duran a terme a partir del curs 24-25.

Estem molt motivades i motivats amb aquest projecte. Us anirem informant de les passes que anem fent!

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Visita de les coordinadores del MCEI i dels centres participants

L'11 de març han vingut a l'escola les coordinadores de les escoles de Valldeflors (Tremp) i Eugeni d'Ors (Valls) juntament amb les membres del Microconsorci d'inclusiva del Departament per poder conèixer l'escola i intercanviar pràctiques inclusives.

També ens hem pogut conèixer una mica més per tal de poder fer les mobilitats de forma més propera i amb més vincle. Quina serà la pròxima escola que anirem a conèixer? L'Eugeni d'Ors o Valldeflors? 

Si ho voleu saber, estigueu atentes i atents!

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Sessió presencial formativa de les coordinadores dels centres participants de l'equip MCEI del projecte 23 del CETE+

El passat 2 de febrer del 2024 vam participar de forma presencial a la segona sessió formativa del Seminari de seguiment i formació CETE+ projecte 23 amb els centres educatius que hi formem part.

Va ser una oportunitat positiva per trobar-nos de forma presencial durant tot un matí amb les responsables de programes europeus, tècnics i tècniques del Departament que coordinen tots els equips i persones coordinades dels centres. 

Gràcies a aquesta trobada, vam poder construir un sentiment de pertinença i de participació d'un projecte compartit i amb ganes de continuar treballant i construint en comú per assolir els objectius.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Rebem la visita del Sr. Paolo Mauri a l'escola

El passat 15 de maig del 2024, vam rebre la visita a l'escola del Sr. Paolo Mauri, referent d'inclusió educativa de la província de Lecco, Itàlia. Ha estat convidat per part del CETE+ a la Jornada d'Internacionalització que vam celebrar el dimarts 14 de maig del 2024.

Durant la seva estada va oferir una visió del sistema educatiu inclusiu a Italià, així com, la realitat de la seva gestió com a referent d’inclusió. A Itàlia, l’any 1977, es van tancar tots els centres d’educació especial i tots els alumnes estudien a l’escola ordinària, tant a l’etapa obligatòria com a la postobligatòria.

Aquesta xerrada va ser una oportunitat inestimable per a l’intercanvi de coneixements i experiències, marcant un pas més en el camí cap a la inclusió educativa a través de la implementació del projecte ERASMUS+ CETE+ 21, 22 i 23.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

Es constitueix la comissió de selecció per a les mobilitats d'Erasmus+

El passat 4 d'abril es va constituir la comissió de selecció del personal per a  les mobilitats que es faran durant el projecte Erasmus+ Cete+. Després de la transferència al claustre, es van explicar els barems que regularien les mobilitats per tal que fos un procés transparent i obert a tot el claustre.

Finalment, les dues persones seleccionades per realitzar la primera mobilitat són la Beatriz Gesteira i la Júlia Domínguez. Faran el jobshadowing (mobilitat) de cara el curs 2024-2025 a centres educatius de països referents en educació inclusiva, principalment Portugal i Itàlia. Pròximament, us informarem quines han estat les ciutats i escoles seleccionades.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

La rebuda a l'Istituto Comprensivo di Sestu (Itàlia)

L'istituto Comprensivo di Sestu (Itàlia) ens ha rebut aquest dilluns 14 d'octubre amb molt de gust i els volem expressar el nostre agraïment per la seva increïble feina i calidesa amb què ens han acollit.

#MCEducacioinclusiva  

#educacioinclusiva  

#erasmusceteplus 


El Casal do Marco ens ha fet una rebuda excepcional!

A l'escola Casal do Marco ens han acollit molt bé i estem aprenent diferents metodologies i punts de vista pedagògics. 

Està resultant una estada molt interessant.

Obrigada, Portugal!

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 

El dia a dia a l'instituto Comprensivo di Sestu

L'institut està dividit en dos edificis: l'institut de Via Dante i el de Via Torino.

A les aules es respira un clima tranquil, de treball i responsabilitat. La metodologia que s'empra és més aviat tradicional. Els infants treballen amb llibres, llibretes i fan petites exposicions orals dels sabers apresos.

Als anys setanta, Itàlia va aprovar un decret d'inclusió on s'abolien les escoles d'educació especial. Durant la meitat dels anys noranta, tots els infants assistien conjuntament a les escoles ordinàries públiques.

En l'àmbit d'inclusió, els infants conviuen a les aules, indiferent de les seves necessitats. Per aquest motiu, les escoles estan dotades de més recursos humans: més mestres de suport i més educadores i educadors. Hi ha un engranatge complex pel que fa a l'organització del professorat i a totes les aules hi ha la presència de més d'un docent.

L'observació a les aules ha estat molt interessant pel que fa a l'organització dels recursos humans davant els infants amb necessitats educatives especials i també, com treballen la inclusió a les aules.

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 

El dia a dia a l'Escola Casal do Marco

L'escola Casal do Marco acull infants des de I4 fins a 4t de primària. Tenen dos edificis, un per infantil i un altre per primària. Hi ha diferents horaris d'entrada i sortida per als infants de Casal do Marco. 

Els infants d'infantil, 1r i 2n fan horari de matí, i els infants de 3r i 4t fan horari de tarda. 

L'escola Casal do Marco participa en tres projectes etwinning i la implicació dels docents és voluntària, tot i que gairebé tots els docents es mostren força participatius. La metodologia emprada a les aules és força tradicional. 

L’escola Casal do Marco és una escola inclusiva i promotora de valors, nascuda el 1982, que va adoptar el lema "Aprendre a Aprendre" el 2007, inscrit en el logo que va començar a utilitzar a partir d'aquell moment. Porten a terme un projecte anomenat Projecte Fènix. Aquest projecte busca fomentar el desenvolupament integral dels alumnes a través d'activitats innovadores i metodologies pedagògiques que promouen la creativitat, la col·laboració i l'aprenentatge actiu.

L'objectiu principal del projecte és millorar l'ambient escolar, augmentar la motivació dels estudiants i ajudar-los a desenvolupar competències importants per al seu futur, tant acadèmicament com personalment. Es poden incloure activitats com tallers, projectes interdisciplinaris i la promoció de valors com la inclusió i el respecte.

L'estada ens ha permès veure l'escola en funcionament i apreciar com es fomenta la participació activa dels alumnes. Hem observat que les activitats estimulen la seva curiositat i creativitat, així com l'ambient de col·laboració i respecte que els mestres promouen, el que millora la motivació i l'autonomia dels estudiants. 

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 

Transferència de la mobilitat al MCEI

El 14 de novembre, després d'elaborar el diari de la mobilitat i reflexionar sobre aquesta, hem fet les transferències de les dues mobilitats: la de Seixal i la de Sestu (Portugal i Itàlia).

Fer aquesta transferència ens ha permès debatre sobre el tractament de la inclusió en els sistemes educatiu dels països d'acollida. Ha estat molt interessant reafirmar-nos en la nostra tasca i comprovar que malgrat els recursos econòmics disponibles, els utilitzem de forma òptima i efectiva.

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 

Transferència de les mobilitats al claustre

Una setmana més tard, vam fer la mateixa transferència sobre les mobilitats, però aquesta vegada al claustre de la nostra escola. 

El debat i la reflexió ha estat molt profitosa i ens ha permès compartir com treballen la inclusió a Itàlia i Portugal i ho hem comparat amb el nostre sistema educatiu.

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 


La coordinadora de l'escola assisteix al Seminari Erasmus+  del CETE+

El passat dimarts 26 de novembre, es va celebrar la tercera sessió del seminari de seguiment del projecte Erasmus+ del CETE+ p23.

Ha estat una jornada molt profitosa perquè hem pogut compartir experiències sobre mobilitats, quines activitats, productes i difusions s'han elaborat i quin camí ens queda al davant.

#MCEducacioinclusiva 

 #educacioinclusiva 

 #erasmusceteplus 

Es constitueix la comissió de selecció per a les segones mobilitats d'Erasmus+

El 20 de gener es va formar la comissió encarregada de seleccionar el personal per a les segones mobilitats del projecte Erasmus+ Cete+. Després de comunicar-ho al claustre, es van presentar els criteris de selecció que regularien el procés de mobilitat, garantint-ne la transparència i l’accés obert a tot el claustre.

Pròximament, us detallarem les persones seleccionades, les ciutats, les escoles acollidores i les dates en les quals es durà a  terme les mobilitats.
 

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus 

2a mobilitat a Portugal i Itàlia

Com ja sabeu, la nostra escola forma part del programa europeu Erasmus+, concretament dins del Microconsorci d'educació inclusiva. Durant el mes d'octubre les docents Bea Gesteira i Júlia Domínguez van fer les primeres mobilitats del programa. 

Enguany us comuniquem que els següents docents en realitzar les segones mobilitats seran la Gemma Virgili, que anirà a Calàbria (Itàlia) i la Júlia Domínguez, que es desplaçarà a Coimbra (Portugal).

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus  

Sessió presencial formativa de les coordinadores dels centres participants de l'equip MCEI del projecte 23-24 del CETE+


El passat 25 de febrer del 2025 vam participar de forma presencial a la següent sessió formativa del Seminari de seguiment i formació CETE+ projecte 23 amb els centres educatius que en formem part.

Va ser una oportunitat positiva per posar en solfa en quin punt ens trobàvem del procés i poder compartir els objectius dels plans d'accions. 

Seguim construint un sentiment de pertinença i de participació d'un projecte compartit i amb ganes de continuar treballant i construint en comú per assolir els objectius.

#MCEducacioinclusiva  #educacioinclusiva  #erasmusceteplus