JOB-SHADOWING DUBROVNIK

Observem com fan les classes d’idiomes a la Turistička i Ugostiteljska Škola de Dubrovnik 

Visitem una escola d’hoteleria i turisme a Dubrovnik, Croàcia 

       Dubrovnik, la unió perfecta de molta història, bellesa natural i unes platges excel·lents, va ser la destinació perfecta per a dur a terme la nostra     d’observació. Els passats dies 22, 23 i 24 de gener, la Jane, el Jordi i la Lupe vam tenir la gran oportunitat d’observar com es desenvolupa l'activitat docent en aquesta gran ciutat, també coneguda com la perla de Mar Adriàtic.

La nostra experiència d’aprenentatge per observació va tenir lloc a l’Escola d’Hoteleria i Turisme de Dubrovnik, un centre referent per la seua tasca educativa. És una escola en què l’ensenyament dels idiomes té una gran importància, ja que està ubicada a la Dalmàcia, una zona turística molt preuada avui en dia. El turisme és l’activitat econòmica principal del país, especialment a la costa adriàtica.

La direcció de l’escola ens va fer facilitar molta informació sobre el funcionament del centre i del sistema educatiu croat. A més, ens van oferir una extensa visita guiada per les instal·lacions del centre que ens va permetre viure el dia a dia de la seua activitat educativa. Gairebé tots els espais (aules, cuines, despatxos, sala de professors) tenen unes espectaculars vistes al mar que recorden a alumnes i professors el gran pol d’atracció del turisme que dona sentit a l’escola. El centre disposa, a més, d’avançats recursos tecnològics aportats pel govern croat mitjançant fons europeus: alumnes i professors treballen amb dispositius electrònics, totes les aules tenen pissarres digitals de gran format, l’aula de servei de taula compta amb un circuit tancat de televisió per fer classes i demostracions en línia i, fins i tot, els bancs del pati incorporen plaques fotovoltaiques i ports USB que per a carregar els dispositius mòbils amb energia solar.  

Durant la nostra estada vam tenir ocasió d’assistir a classes de diversos idiomes i cursos en les quals, amb el suport d’imatges, vam poder fer-los, en anglès o en castellà, una presentació de l’EOI de Lleida, la nostra ciutat, el nostre país, la nostra llengua, les nostres tradicions i, sobretot, atès que érem en una escola d’hoteleria, les nostres especialitats gastronòmiques. Tant els alumnes com els professors de l’escola van mostrar el seu interès per saber més coses de Catalunya i la llengua catalana i, fins i tot, ens van demanar que parléssim una estona en català per saber com sona. A canvi, ells ens van parlar de la seua escola, la seua ciutat, el seu país, les seues tradicions i les seues menges típiques. 

També vam tenir l’oportunitat de dinamitzar algunes classes d’anglès i de castellà amb activitats orals com ara presentar-se, cantar i acompanyar amb mímica una cançó sobre els verbs d’acció en anglès o autodefinir-se amb dues informacions certes i una de falsa que la resta havien d’endevinar. Tant ells com nosaltres ens ho vam passar d’allò més bé aprenent junts.

Jane Mercer, Lupe Morgó i Jordi Prenafeta