ENSENYAMENT - APRENENTAGE 

DUBROVNIK

Expliquem com incorporem la tecnologia per l’aprenentatge-ensenyament d’idiomes a l’EOI de Lleida

El passat mes de gener, la Carme i la Noemí van tenir l’oportunitat d’anar a Dubrovnik, la capital de Croàcia, o altrament coneguda, la perla del Mar Adràtic. Van viatjar juntament amb 3 professors que van prendre part en una mobilitat d’aprenentatge per observació (job-shadowing) a la Turistička i Ugostiteljska Škola (Escola d’Hoteleria i Turisme), però el seu rol va ser el de formadores sobre la competència digital i la seva aplicació a l’aula d’idiomes.

 

El centre visitat té un equip directiu molt conscienciat pel que fa a la importància de proporcionar una bona formació per ajudar els alumnes a tenir més oportunitats en el futur. En el cas de Croàcia, l’hoteleria i el turisme són els sectors amb més protagonisme i sortides laborals, per la qual cosa, l’escola de Dubrovnik és una de les millors en tot el país quant a la formació dels futurs treballadors d’aquest sector. En aquesta línia, l’equip directiu també dona gran importància a la bona preparació del seu equip docent, ja que són l’element clau en el procés d’ensenyament-aprenentatge. És per això que han invertit en equipar l’escola amb panells interactius i ordinadors a totes les aules, entre d’altres.

 

I aquí és on pren rellevància el rol de la Carme i la Noemí. Elles van viatjar per explicar com els professors de l’EOI de Lleida incorporen la tecnologia en les seves classes d’idiomes per encoratjar els professors croats a posar-ho en pràctica.

Van preparar una presentació molt il·lustrativa amb dues parts ben diferenciades. En primer lloc, van parlar del sistema educatiu del nostre país des d’una perspectiva general, abarcant tots els nivells d’ensenyament obligatori, de formació professional, de batxillerat i d’estudis universitaris. Als docents croats els va sobtar l’existència dels centres de formació únicament d’adults i sobretot, l’existència d’ensenyament exclusiu d’idiomes a les Escoles Oficials d’Idiomes, ja que són un tipus d’institució que a Croàcia no existeix com a tal.

 

En segon lloc, van parlar dels diferents tipus de cursos que s’ofereixen a l’escola i del rol que la tecnologia pren en cadascun. Al llarg d’aquesta part, van presentar diferents formes i eines per integrar la tecnologia a les classes amb la finalitat d’oferir una docència més atractiva i significativa que motivi i engresqui els alumnes, potenciant així la seva autonomia en el procés d'aprenentatge. D’aquesta manera, els assistents van poder veure diferents estratègies de gamificació i dinamització que són molt efectives per fer més interessant i motivador l’aprenentatge d’una llengua estrangera, juntament amb algunes eines que faciliten el treball col·laboratiu en línia.