Què és l'E.D.C.?

L’Estratègia Digital de Centre (EDC) és un document que recull totes les accions que es realitzen en un centre, i les que es realitzaran a mitjà termini, per aconseguir la màxima competència digital de l’alumnat, del professorat i del centre educatiu. Té

com a referent el Pla d’educació digital de Catalunya (PEDC), on s’indica la necessitat d’assolir la fita d’una societat digitalment competent, fent èmfasi en l’equitat i tenint en compte l’evolució del context social i tecnològic.


En primer lloc, començarem a fer una diagnosi del centre. A partir del resultat d'aquesta diagnosi, dels objectius que marca el PEC, dels objectius que marca el Pla d'Educació Digital de Catalunya i d'una visió clara d'on vol arribar el centre en termes digitals, seleccionarem i prioritzarem els objectius a mitjà termini ( 4 anys). Tot seguit, definirem i farem la planificació accions concretes per aconseguir aquests objectius. De forma periòdica farem l'avaluació del seguiment d'aquestes activitats i de l'assoliment dels objectius per si cal modificar i millorar l'EDC. També recollirem totes les accions ja consolidades al centre, plans, protocols, normatives, etc. que

conformaran la cultura digital del centre.

EDC - ZER Terra Alta Nord

Contextualització

La ZER Terra Alta Nord està formada per tres centres educatius: l'Escola Los Castellets (La Fatarella), l'Escola l'Ametller (La Pobla de Massaluca) i l'Escola El Diví Mestre (Vilalba dels Arcs). Tot i que són tres escoles diferenciades amb trets característics propis i necessitats diferents, totes tres segueixen un mateix Projecte Educatiu de Centre i, conseqüentment, comparteixen unes línies de treball consensuades per l’Equip Directiu, el claustre i els representants del Consell Escolar de ZER. 


L’EDC s’ha dissenyat tenint en compte aquests trets característics de l’escola rural,  respectant la realitat de les escoles que formen la ZER però, al mateix temps, acompanyant-les i orientant-les cap a un procés d'integració de les noves tecnologies de l'informació i la comunicació en els diferents àmbits. Aquesta integració no es pot quedar en un simple mitjà d’aprenentatge, sinó que s’han d’integrar en el disseny i desenvolupament curricular, tenint-les en compte en les programacions i en el dia a dia a l’aula com a un recurs didàctic enriquidor. 


És important remarcar l’existència d’una Comissió TAC, formada per un membre de l’equip directiu, una coordinadora TIC i dos membres de la comissió, que vetlla per la gestió del bon funcionament dels equips en els centres, assessora al claustre en tots els àmbits tecnològics: dotacions de nous equipaments, recursos digitals, concursos, acolliment digital, noves metodologies de treball... 


En segon lloc, cal esmentar  que, durant el curs 2016-2017, es va construir la pàgina web de la ZER amb la plataforma Nodes, fet que va afavorir, gràcies al seu 


dinamisme i la participació  de gran part del claustre, l’intercanvi d’experiències entre totes les aules i escoles que formen la ZER, així com també va establir vincles família-escola, animant a les famílies a subscriure’s a la pàgina web per tal d’establir  vincles més forts entre les famílies i l’escola.  


Pel que fa les eines de comunicació, coordinació  i col·laboració entre el claustre que forma la ZER, s’ha de dir que existeix la necessitat de que tot el claustre sigui competent en el seu ús ja que s’han convertit en eines indispensables per al dia a dia.


Un altre fet a remarcar és el canvi metodològic que ha sofert la ZER durant els darrers anys, d’acord amb el currículum i  sent  conscients que vivim en una societat en constant canvi, en la qual la tecnologia té un paper cada vegada més important. Tot seguit s’exposen els canvis més importants:


Dit això, cal definir quina és la direcció de la ZER en quant a l’ús dels recursos digitals, remarcant on estem i on voldríem arribar. S’ha de tenir en compte que les tres escoles que formen la ZER han fet un important esforç econòmic per tal d’intentar tenir , almenys, el mínim de recursos necessaris per poder portar a terme pràctiques on la tecnologia hi està present:



Tot i els esforços econòmics fets, aquests no són suficients per emprendre la nova metodologia. Tenim la necessitat d’ampliar la dotació de recursos digitals, ja que la manca d’aquests limita la seva posada en pràctica, així com l’assoliment de la competència digital en el dia a dia a l’aula. Es pot exemplificar amb el fet de tenir  un nombre limitat de portàtils i molt maquinari obsolet. 


En resum, la ZER Terra Alta Nord és altament conscient del paper de les noves tecnologies, emprant-les com a eix vertebrador en tots els àmbits i vetllant per l’adquisició de la competència digital de l’alumnat, oferint transversalitat en totes les àrees del currículum  tot fomentant aprenentatges globals i competencials.