EDICIÓ 2023

Temàtica: L'evolució de l'Univers

El tema escollit enguany és “L'evolució de l'Univers" i tindrà com a ponent la Dra.Carme Jordi, Professora del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, membre de l’Institut de Ciències del Cosmos i de l’Institut d’Estudis Espacials de Catalunya. 

 

Vessant docent:

Ciència per Nadal a Sabadell està pensat per orientar l'alumnat de 1r curs de batxillerat a desenvolupar el Treball de Recerca del curs següent. La tipologia d’aquests treballs és diversa: aplicada, descriptiva, quantitativa, qualitativa, històrica, entre d’altres. El projecte està adreçat a explicar en què consisteix un treball de recerca de tipus quantitatiu que impliqui l’ús del mètode científic. En aquest sentit, es proposa que l'alumnat aprengui a formular hipòtesis a partir de dades i esbrini fins a quin punt aquestes hipòtesis són certes. La finalitat última del projecte és ajudar l'alumnat a ser crític en la presa de decisions.

 

L’activitat  posa en contacte els estudiants amb la metodologia científica que després podran utilitzar com a recurs en el seu posterior Treball de Recerca. Per això, hauran de revisar documentació i practicar amb dades reals algunes de les tècniques que utilitza la ciència per validar els resultats obtinguts.

En concret es proposa treballar els tests d’hipòtesi com a eina per determinar la validesa d’una opinió o suposició sobre un tema a partir de dades observades. Aquests tests permeten calcular la probabilitat que la hipòtesi considerada sigui certa o falsa. Es lliurarà al professorat una guia (ppt) explicativa d’aquests tests amb exemples d’aplicació. Els alumnes disposaran d’una base de dades d’estrelles a partir de la qual podran formular hipòtesis, calcular la probabilitat de que siguin certes o falses i treure’n les seves conclusions.

El treball realitzat pels estudiants, procés, resultats i conclusions, es plasmarà en un document en format pòster, una selecció dels quals seran exposats el dia de l’acte de cloenda. Així mateix, els estudiants hauran de preparar preguntes que, prèvia selecció, seran formulades a la ponent durant l’acte de cloenda.

Tot el treball dels estudiants conclourà en un acte obert al públic el dia 18 de desembre a les 10h. En aquest acte, conduït per la comunicadora Elisabet Carnicé, hi assistirà tot l'alumnat participant que presentarà un compendi de les seves activitats i on la Dra.Carme Jordi impartirà una conferència relacionada amb el tema escollit enguany i respondrà a una selecció de preguntes dels estudiants.

El desenvolupament d’aquest treball implica per l'alumnat una dedicació estimada de quatre hores, de les quals un màxim de dues serien lectives. La selecció de pòsters i preguntes serà realitzada pel comitè organitzador.


Vessant social:

El mateix dia 18 de desembre a la tarda, la Dra.Carme Jordi impartirà  a la Fundació Bosch i Cardellach  una conferència col·loqui, oberta a tota la ciutadania, sobre «L’evolució de l’Univers».