Dia 4

Avui ens tenien preparades dos activitats ben diferents.


La primera va ser "Marzuku's bowl". Va ser una sessió molt agradable on els alumnes feien una lectura en parelles. Les parelles estaven formades per un alumne amb una llengua materna italiana i l'altre membre amb una llengua materna no italiana. Vam poder escoltar: l'urdú, l'àrab i l'anglès. La lectura anava fent-se fragment a fragment, primer en la llengua "estrangera" i després en italià. Val a dir que va ser una sessió molt participativa, que despertava la curiositat per escoltar un idioma aliè.

La Simona havia preparat la sessió enfocada en els contes tradicionals, faules i frases fetes. Els textos que van llegir giraven entorn aquests tres elements. Ens va fer adonar a tots que els contes clàssics, faules i frases fetes són textos literaris compartits, és igual d'on es procedeixi per tant son un element valuós per compartir i aprendre llengua i valors. Ens va recomanar un llibre de la ventafocs que recull les versions de diferents països on la mateixa història té els matisos per adaptar-se al seu entorn, així per exemple trobem que la sabata a Holanda és de fusta o que a l'Àsia és de seda.


Lligat amb aquest propòsit van continuar fent un concurs. Van dividir la classe en dos equips. Cada equip havia d'elaborar 5 preguntes sobre contes clàssics amb la seva resposta. Un cop fetes els equips van seure a banda i banda de la sala i un membre de l'equip que començava seia al mig amb una cadira i un polsador. La persona que seia al mig era el portaveu. L'equip llançava la pregunta i quan l'equip contrari consensuava la resposta la persona del mig pitjava el polsador i la deia. L'equip contrari deia si era correcte o incorrecte i si l'equip no estava d'acord amb la resposta es feia servir el llibre de la biblioteca per argumentar-ho. Ens ho vam passar molt bé, els alumnes van buscar respostes d'allò més rebuscades per poder guanyar. Va ser molt divertit.

La segona activitat del dia era ben diferent. Ens vam trobar a l'aula d'art. Tot un atelier amb un munt de material per tot arreu. L'activitat que estaven fent era de Caviardage art, tècnica que uneix lectura, escriptura i art. El treball barreja l'educació visual i plàstica amb la història propera del municipi, obtenint com a producte un llibre personalitzat. Si haig de ser sincera en veure aquell escampall vaig pensar que no en sortiria res, però els alumnes tenien molt clar com havien de fer-ho i com volien fer-ho. No vam poder veure'n cap d'acabat, però ens vam poder fer una idea.

Aquella tarda Raffaela (la mestra d’art) i Sabrina (la mestra de matemàtiques) ens van portar a passejar per Aielli, un poble ple de murals a les façanes de les cases i on ens vam trobar una biblioteca a l’aire lliure.