Avezzano

Marsica és una zona geogràfica a la regió dels Abruzos a l' Italia central, de la qual Avezzano n'és la ciutat més gran.


Al centre de la Marsica es troba la "piana del Fucino" on es trobava el llac homònim, el tercer d'Itàlia per extensió, fins que va ser completament drenat. El llac provocava inundacions i l'aigua estancada amenaçava la salut.


El primer que va voler drenar el llac va ser César, però va ser assassinat abans de poder fer-ho. Claudi va ser qui va seguir el seu propòsit entre el 41 i el 52 dC. Va necessitar 11 anys per construir un canal subterrani de 5,6 km capaç de drenar les aigües cap el riu Liri. Però a causa dels successius enderrocaments no va acabar de funcionar correctament.


Amb la caiguda de l'imperi romà es va deixar de fer un manteniment regular i van anar obstruint-se. Al llarg dels anys diversos reis van proposar-se posar-hi remei, però la inversió econòmica necessària era costosa i no acabaven de trobar un projecte adequat.


La segona meitat del segle XIX va ser Alessandro Torlonia, qui va ampliar i reutilitzar les obres d'enginyeria hidràulica preexistent com el canal col·lector, per drenar definitivament el llac. A canvi va rebre la concessió de les terres.


El 13 de gener de 1915 va haver-hi un terratrèmol. Ha estat un dels terratrèmols més devastadors viscuts. A la ciutat d'Avezzano van morir 10.700 persones (més del 80% de la població).


Anys després del terratrèmol els agricultors van emprendre una lluita inversa per reivindicar l'expropiació de les terres. Finalment, al 1950 van signar una reforma agrària.


En deu anys la productivitat va augmentar, recuperant també la indústria ramadera.


La esplanada principalment s'utilitza per ús agrícola, es cultiven hortalisses i tubercles. Els productes que han obtingut la marca IGP europea són la patata del Fucino i la pastanaga de la Meseta de Fucino.