VACUNAMATATA

ENS PRESENTEM

Bon dia! Nosaltres som el grup de 21 nenes i nens de quart de primària de l'escola Salvador Ninot de Sarral. Des de ben petits que estem tots junts. Bé! Aquest any ha arribat un nou company que ens estimem molt.

Un dia la nostra mestra ens va proposar participar en aquest concurs. I no vam dubtar ni un segon en acceptar-ho! Som uns grans lectors, també som molt treballadors i tenim idees monstruoses!

Ens hem presentat a la categoria B, modalitat B1 amb el llibre d'Anna Manso, Amics monstruosos.


EL PORTAFOLI

Per què presentem un portafoli? Ara us explicarem els nostre motiu: el portafoli és un dossier d'aprenentatge en format digital, atractiu, que ens permet recollir algunes de les activitats que hem fet relacionades amb el llibre Amics monstruosos. Inclou reflexions, evidències que mostren l'aprofitament de les activitats i la seva vinculació amb la pràctica educativa.

Esperem que us agradi perquè tenim moltes ganes de sortir de la Conca de Barberà i fer una excursió fins a Barcelona. A més a més, el curs passat vam remodelar la biblioteca i ens encantaria omplir totes les estanteries de llibres i de contes d'aquells que posen la pell de gallina :- )


COMENCEM! LA COBERTA I LA CONTRACOBERTA

Quina informació ens dona ? Hem après que a la coberta de tots els llibres hi ha el nom de l'autor/a i l'il·lustrador/a, el títol del llibre, la col·lecció i l'editorial.

A la contracoberta hem pogut veure que hi ha llibres que posen l'edat recomanada i altres no. Ens ha cridat molt l'atenció l'ISBN. Hem investigat una mica més sobre el tema i hem vist que les sigles corresponen a International Standard Book Number, és a dir, es tracta d'un número (de màxim 13 xifres) separat per guions (la majoria 4) que comença sempre per 978 o 979. És un codi normalitzat internacionalment que identifica de manera única a cada llibre. Seria com el seu DNI!!!


L'AUTORA I L'IL·LUSTRADOR

Després de llegir-nos la seva biografia ens hem atrevit a dibuixar-los.

Ens ha sorprès l'edat i ens hem quedat parats al descobrir que l'Anna ha escrit guions d'una Mà de Contes, o del Mic que tant i tant miràvem de petits. Ens ha xocat que el Gabriel s'autodefinís com una persona pobre. Això ens ha generat un debat entre què ens fa ser pobres, els diners? Pots ser una persona pobre tenint molts diners?

Us deixem amb un carrusel d'imatges.


ELS PERSONATGES

Els del món normal i els del món de la Sandra, els reals i els imaginaris del món dels Llimbs , els principals i els secundaris,... Durant la lectura dels 13 capítols curts (lectura guiada, escolta estructurada, lectura compartida i lectura autònoma o silenciosa) hem anat apuntant les característiques de cada un dels personatges. Amb la relectura dels trets principals hem pogut imaginar, dibuixar i pintar els personatges de l'obra.


Mireu i escolteu!

Els alumnes s'han inventat les veus dels personatges, cada una amb una entonació i ritme segons les seves característiques. Per escoltar-ho recomanem descarregar/baixar la presentació de Power Point (https://drive.google.com/file/d/1syotDgxs7khB3d06Zlug5oBFLF3PINNP/view?usp=sharing)


POWER POINT ELS PERSONATGES.pptx

DISSENYEM EL NOSTRE ANIMAL MONSTRUÓS


Totes i tots tenim idees genials de com ens agradaria que fos el nostre animal monstruós. Així que hem fet un brainstorming. Hem utilitzat una metodologia molt divertida. Hem transcrit la nostra conversa al Tag Crowd. Aquesta aplicació ens posa les paraules que hem dit més vegades en un format més gran. És una forma molt visual i resumida que ens explica clarament quines característiques ha de tenir el nostre monstre.




ASSEMBLEA!

No podíem marxar cap a casa sense haver pensat com es dirà el nostre monstre. Vam apuntar a la pissarra diverses possibilitats. Vam fer votacions. Per majoria va sortir Vacuna.

Llavors i molt espontàniament un nen va posar-se a cantar ’VacunaMatata’... Va ser com si ens dibuixessin un somriure de punta a punta de la cara. Tot tenia coherència! Seria un monstre bo que dispararia una vacuna feta amb l’aigua del cactus i salvaria al planeta del Coronavirus, el mataria. Un joc de paraules ben trobat!

I com no podia ser de cap altra manera, la roda de votacions va donar com a guanyador el que serà el nom del nostre treball.





A LA FEINA!

Treballant cooperativament, pas a pas i amb la col·laboració per part de les famílies portant tot de material de rebuig, hem aconseguit construir el VACUNAMATATA!






DESCRIPCIÓ DEL VACUNAMATATA

Després de construir el monstre n'hem fet la descripció, una de les tipologies textuals que treballarem durant tot el curs.






US HO JURO. PARAULA D'EXGALLINA.

A la pàgina 105, comença el desenllaç d'aquesta història.

-HOLA, MAQUETA. QUIN EMBOLIC HAS ORGANITZAT.

ELS CRITS HAN ARRIBAT FINS ALS LLIMBS.

A partir d'aquest punt ens hem inventat altres finals pel llibre, combinant quatre històries paral·leles:

  • Què li passarà a la Sandra?

  • Com acabarà la relació entre el parei la mare de la Sandra?

  • Quin és el final pels Amics Monstruosos?

  • I la Bet i l'Aina, seguiran com sempre?


RECOMANACIONS

Com que aquest llibre ens ha agradat tant, cada un/a de nosaltres l'hem volgut recomanar explicant el perquè.






cançó libre.docx

LIBRE

Per acabar d'una manera divertida el nostre portafoli us deixem amb un vídeo (https://drive.google.com/file/d/1zXkwfnHia5685qkLID-SSxqKtyof7tL-/view?usp=sharing) i algunes fotos de la nostra tarda ballant i cantant la cançó preferida de la protagonista: Libre.

No només es va alliberar ella de la por i de la timidesa i, de les seves companyes impertinents; durant uns dies també van quedar lliures els monstres. La Sandra els va deixar la possibilitat de viure al món dels humans. Alliberament també ho han sentit diversos personatges expressant tot allò que volien dir, tot allò que sentien.

Tenir llibertat per fer allò que realment vols fer és una de les claus per ser feliç. Les biografies de l'autora del llibre i de l'il·lustrador ja ens van deixar aquest missatge.


VID_20210309_152623.mp4

ESPEREM QUE US HAGI AGRADAT! ELS VOSTRES AMICS:-)