29 de juny de 2024 Cotxeres de Sants (Barcelona) - 9 a les 13.30

La Xarxa de Competències ha aplegat, des de fa 23 anys, docents de tot Catalunya amb voluntat de repensar els processos d’ensenyament i aprenentatge en els seus centres, per mitjà de la formació entre iguals i en xarxa, amb vista a compartir i a enriquir-se mútuament per millorar els aprenentatges de tots els alumnes. Com a xarxa pionera ha esdevingut l’espai per excel·lència d’aprenentatge docent entre iguals del Departament d’Educació, i ha contribuït a la professionalització docent individual i col·lectiva, amb la finalitat de capacitar els professionals perquè tots els i les alumnes puguin aprendre més i millor. Enguany la xarxa està formada per 690 centres, tant d’educació primària com secundària, de formació d’adults i d’educació especial, de diferents territoris, i implica aproximadament 10.000 docents.


El Departament d’Educació organitza anualment una jornada de cloenda del programa, amb la finalitat de compartir i intercanviar les experiències que han realitzat els centres al llarg del curs, proporcionar evidències de les millores dels aprenentatges dels alumnes i ajudar a configurar un marc conceptual comú entre tots els docents que formen la xarxa, si bé la jornada és oberta a tots els docents que ho desitgin.


La ponència central de la jornada, a càrrec de Javier Onrubia, professor de la UB, porta com a títol “Benestar de centre i èxit educatiu” i se centra en posar en valor les pràctiques que contribueixen al benestar dels diferents col·lectius de la comunitat educativa, com a condició inherent per a l'aprenentatge i requisit perquè l'escola esdevingui un espai en què tothom se senti reconegut i tingui experiències personals i interpersonals satisfactòries, marcant el camí cap a la inclusió efectiva i la igualtat d'oportunitats, l'equitat, la plena participació i l'èxit educatiu.


En aquesta jornada també hi haurà un espai de presentació d'experiències dels centres que formen part de les 16 xarxes territorials. Les experiències tracten els temes treballats en el si de la Xarxa al llarg dels darrers cursos: aprenentatge amb sentit dins el nou currículum, situacions d'aprenentatge, dinàmiques i instruments d’avaluació formativa, informes d’avaluació, observació docent entre iguals…, així com processos de transformació en els centres.


Finalment, recollint les oportunitats del nou currículum, la jornada conclou amb una taula rodona, “El viatge d’aprendre”, en què participen quatre docents de les diferents etapes, moderats per Víctor Saura, per abordar quins elements comuns contribueixen a adquirir aprenentatges profunds, rics, significatius i duradors.