Soorten hulpverlening
Basis GGZ
In mijn praktijk bied ik hulp aan mensen met licht tot matig ernstige psychologische problemen. De behandeling is in het algemeen kortdurend maar kan ook langer durend zijn. Tijdens de intakefase zal eerst met u een inschatting gemaakt worden hoeveel gesprekken er ongeveer nodig zullen zijn om u te kunnen helpen.
Wordt geconstateerd dat u niet binnen de setting van mijn praktijk geholpen kan of mag worden, dan wordt u terug verwezen. Mogelijk is dan een verwijzing naar een gespecialiseerde hulpverlener nodig of is juist de hulp die de praktijkondersteuner van uw huisarts kan bieden voldoende.
Ook kan het zijn dat ondanks uw huisartsverwijzing er geen diagnose gesteld kan worden die door de zorgverzekeraar wordt vergoed. De intake wordt altijd vergoed. Zie vergoedingen voor meer informatie.
Sinds 2022 is het Zorg Prestatie Model ingevoerd voor de bekostiging van de geestelijke gezondheidszorg. Voorgaande jaren werden sessies bij elkaar opgeteld en in trajecten afgerekend. Deze trajecten (kort/middel/intensief) werden dan bij de zorgverzekeraar ingediend. Nu worden de sessies per afspraak aan de zorgverzekeraar gefactureerd. Verder geldt sinds januari 2022 dat het eigen risico in rekening wordt gebracht voor elk jaar waarin er gesprekken plaatsvinden. Voor meer informatie zie verder bij Vergoedingen.
EMDR
EMDR behoort tot de behandelmogelijkheden binnen de basis-GGZ. EMDR kan ingezet worden bij trauma-gerelateerde stoornissen, zoals Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) wanneer u kort of langdurig in een situatie bent geweest waardoor u klachten heeft ontwikkeld als gevolg van trauma.
EMDR is dus heel breed inzetbaar. Denk hierbij bijvoorbeeld aan verkeersongelukken, een pestverleden, verlies van dierbaren, (seksueel), trauma rondom zwangerschap/bevalling, geweld of jeugdproblematiek. EMDR is ook inzetbaar bij bijvoorbeeld sociale angststoornissen, fobieën of een negatief zelfbeeld. U kunt altijd vragen en overleggen of EMDR voor uw hulpvraag geschikt is.
Voor een vergoeding van een behandeling is een verwijzing van de huisarts/praktijkondersteuner verplicht.
Zelf betalen
U kunt de gesprekken ook zelf betalen, wanneer uw diagnose bijvoorbeeld niet vergoed wordt of u wilt één of meerdere gesprekken zonder huisartsverwijzing. Zie hiervoor Vergoedingen.