Dit kan je doen als vrijwilliger

Een project als Villa Samson heeft veel helpende handen nodig en die handen worden ingezet voor erg diverse opdrachten. Hieronder vind je een overzicht van de verschillende rollen die onze vrijwilligers op zich nemen. Misschien zit er wel iets tussen dat jou kan bekoren.

  • Patiëntentransport

Je brengt patiënten van het oppikpunt in het ziekenhuis naar het onthaal van Villa Samson. We hebben hiervoor een minibusje dat ook is uitgerust om rolstoelpatiënten te vervoeren. Een rijbewijs B is uiteraard een vereiste.

  • Onthaal

Je ontvangt patiënten, bezoekers en huisdieren en zorgt ervoor dat iedereen de weg vindt naar zijn plekje. Je screent de inkomende katten en honden. Hebben ze de nodige vaccinaties? Zijn ze ontwormd en ontvlooid? Zijn ze voldoende verzorgd? Heeft de patiënt alles wat hij moet hebben? Het zijn allemaal dingen waar jij over waakt.

  • Weekendpermanentie

Villa Samson zal in het begin enkel op weekdagen geopend zijn. Maar dat is een beetje sneu voor onze twee vaste bewoners: de Main Coon poezen Misty en Luna. Die moeten ook in het weekend eten en drinken krijgen. Bovendien houden ze van gezelschap. We zoeken daarom ook vrijwilligers die in het weekend links of rechts een uurtje in de villa kunnen neerstrijken. Dan weten Misty en Luna dat ze niet vergeten worden.

  • Buddy

In de meeste gevallen gaan huidsdieren tijdens iemands hospitalisatie naar naaste familie. In een stedelijke context is het helaas zo dat we ook wel eens patiënten verzorgen die weinig of geen sociaal vangnet hebben. Voor hen zoeken we een oplossing via buddies: mensen die niet al te ver van het ziekenhuis wonen en graag opvanggezin spelen. Wanneer de patiënt bezoek wil van zijn hond of kat, is het ook de buddy die met het dier naar Villa Samson komt, zodat baasje en beestje elkaar kunnen knuffelen.

  • Baasje van een therapiedier

Misschien heb jij wel een kat of hond die al wordt ingezet als therapiedier en wil je je metgezel ook ten dienste stellen van Villa Samson? Of misschien heb je een kat of hond die je wil laten opleiden tot therapiedier zodat hij of zij nadien kan ingezet worden in Villa Samson? Dan is deze vrijwilligersrol vast iets voor jou.

  • Therapeut

Ben je zelf al een gecertificeerd dierentherapeut en wil je op vrijwillige basis je expertisen delen binnen Villa Samson? Dan kunnen wij dat alleen maar warm aanmoedigen! Witte raven zijn nu eenmaal zeldzaam.

  • Eventmedewerker

Villa Samson organiseert af en toe een evenement om de kas te spijzen. Dat kan een BBQ zijn of een hondenwandeling of nog iets anders. Bij dat soort initiatieven komt veel kijken en dus zijn helpers altijd welkom: mensen die de bar bemannen, opdieners, op -en afbouwers van tenten en ander materieel, ... de lijst van activiteiten is schier eindeloos. De ideale vrijwilligersjob voor wie (nog) niet zo heel veel tijd te besteden heeft, maar toch graag wil meewerken aan Villa Samson.