geheugen

RAM geheugen

Zoals je waarschijnlijk weet bevat de computer die nu voor je staat RAM geheugen. RAM staat voor Random Access Memory. RAM geheugen wordt in modules op het moederbord van de computer geplaatst. Hiervoor zijn geheugenbankenop het moederbord aanwezig. Je zou het RAM geheugen kunnen zien als een kleine harddisk waar de inhoud constant van wisselt terwijl je met de computer aan het werk bent. RAM is alleen véél sneller dan een harddisk. Programma-onderdelen die in het geheugen staan zijn daardoor veel sneller op te roepen dan vanaf de harddisk. Het RAM geheugen is eigenlijk het opslagruim van de processor (naast het cache geheugen) Tijdens het werken met de computer vindt er constante data-uitwisseling plaats tussen de processor en het RAM geheugen. RAM geheugen is opgebouwd uit miljoenen transistoren en condensatoren die in koppels geheugencellen vormen. De condensatoren kunnen lading vasthouden en kennen daarom twee staten: geladen en ongeladen. Hierdoor kan er informatie voor langere tijd opgeslagen worden in binaire vorm (niet-geladen is 0 en geladen is 1). De rijen geladen en ongeladen geheugencellen vormen een bitreeks, ofwel digitale (en binaire) informatie! De processor kan data in het geheugen zetten en dat later weer opvragen. Zo is bewezen dat de term 'geheugen' in elk geval gerechtvaardigd is.


De snelheid van DDR RAM geheugen

Rond de notatie van de snelheden bestaat nogal wat onduidelijk. Dat komt onder andere door de huidige DDR (Double Data Rate) standaard. DDR kan per kloktik twee keer een signaal afgeven, waar het verouderde SDR (Single Data Rate) RAM dat maar één keer kon. Waar je 400 MHz bij DDR geheugen ziet staan, betekent dit dus eigenlijk dat de het geheugen op 200 MHz loopt, maar dat er per tijdseenhijd twee keer zoveel data verstuurd kan worden. In de tabel hieronder zie je de meest voorkomende snelheden voor DDR SDRAM geheugen..

Benaming FSB snelheid DDR snelheid

PC2100 of DDR266 133 MHz 266 MHz

PC2700 of DDR333 166 MHz 333 MHz

PC3200 of DDR400 200 MHz 400 MHz

Een beperking van het RAM geheugen is soms de grootte. Als programma's niet meer in het geheugen passen moet er steeds informatie van de harddisk afgehaald worden. Dat is relatief heel erg traag. Zo kan de grootte van het RAM geheugen de snelheid van de computer beïnvloeden. Soms kan investeren in een geheugen upgrade zelfs meer snelheidswinst opleveren dan investeren in een nieuwe processor. Het hangt er net vanaf wat de langzaamste schakel, ofwel de 'bottleneck' van het systeem is.

RAM geheugen en het moederbord

D e moederbord snelheid bepaalt welke geheugensnelheid gebruikt kan worden, of beter gezegd, welke snelheid ideaal is. Op een moederbord met een FSB van 200 MHz vind je in de regel PC3200 DDR geheugen. Het kan ook anders. Overclockers gebruiken soms met opzet sneller geheugen, omdat dit stabiel zal blijven werken als de rest van het systeem zwaar beladen wordt. Werken met geheugen dat minder snel is dan het moederbord is af te raden. Het kan wel, maar het heeft een negatieve invloed op de prestaties van de computer.

Hoeveel RAM geheugen heb ik nodig?

De hoeveelheid RAM geheugen die je moet kiezen hangt van het gebruik van de computer af. Video- en geluidsbewerking en zware spellen kunnen zeer geheugenintensief zijn, terwijl kleinere programma's zoals een browser, een email cliënt of een desktop spelletje weer veel minder RAM geheugen gebruiken. Op dit moment zijn de meeste pc's uitgerust met 512 Mb RAM geheugen. Voor een computer die voor 'algemeen' werk gebruikt wordt zoals tekstverwerken, e-mailen, surfen en muziek luisteren is dat voldoende. 1 Gigabyte geheugen is op dit moment voor de meeste gebruikers overbodige luxe, maar de ontwikkelingen staan nooit stil, dus dit soort uitspraken worden met de tijd automatisch achterhaald.

Cache geheugen

Cache geheugen is geheugen dat dicht bij of zelfs in de processor zit. Level 1 (L1) cache geheugen is zeer snel geheugen dat in de processorkern ingebakken zit. Level 2 (L2) cache geheugen zit verder van de processorkern verwijderd. In het cache geheugen worden data en instructies opgeslagen die de processor later nodig kan hebben. Het L2 cache geheugen fungeert daarnaast als een 'register'. Het onthoudt waar de processor instructies kan vinden in het RAM geheugen van de computer. De grootte, maar met name de snelheid van het cache geheugen kunnen - afhankelijk van de situatie - invloed hebben invloed op de snelheid van de processor. Een veel gebruikte module voor Intel Pentium I,II, III, IV, beleron, AMD K6, K7, Anton & Durexsystemen. Deze modules kunnen per 1 worden geinstalleerd. Plaats bij bestaand geheugen alleen hetzelfde type geheugen. Het aantal zwarte chips op de module kan afwijken, maar de module heeft altijd 84 contactpunten (pins) onderaan de dimm. Het formaat van deze modules is ongeveer 137mm x 35mm. Aan de onderkant van de module zijn er twee kleine uitsparingen zodat de module maar op één manier is te installeren.