Wat te verwachten

Wat te verwachten?

Wat mag je verwachten dat je overkomt als je de voordeur van het onderwijs binnen stapt? Dit is een vraag die het onderwijs zelden stelt: die bedenkt liever theorieën. Het traditionele onderwijs is nog gevangen in theoretische abstracties. Theorieën en beschrijvingen kun je samenvatten. Met dingen in de werkelijkheid gaat dat niet. Ik ben opzoek naar de werkelijkheid achter de tekst. De werkelijkheid zo beschrijven dat die gevoeld kan worden.

Wie verliefd is, of geweest, weet wat dat is. Maar waarom juist op die persoon en wat je dan voelt, dat te beschrijven lukt niet of slechts tot maximaal drie regels.

Vele ruzies in de tienertijd ontstaan als de liefdesperikelen boven komen drijven bij de puber. De puber die niet kan uitleggen waarom die persoon de ultieme vriend(in) gaat worden of is. De ouder die niet uit kan leggen waarom die persoon totaal niet past bij hun puber. De ouder zegt dan nogal eens: ‘Gebruik toch je verstand!’ Maar, liefdesperikkelen zijn oeremoties vanuit de hersensstam en werken volkomen los van het verstand!

Zo ook de ouder naar hun kinderen bij het aangaan van een nieuwe relatie. Waarbij de kinderen vaak in een gescheiden relatie naar de ouder verlangen waar ze niet bij wonen.

Gnothi Seauton, Grieks voor 'Ken Uzelve', prijkte boven de tempel van Apollo, de plek waar de Grieken het Orakel van Delphi raadpleegden. Veel klassieke Griekse filosofen, zoals Socrates, waren overtuigd van het idee dat ware kennis over het leven start bij intensief zelfonderzoek.

Van onderwijs zou je mogen verwachten dat het het kind begeleid naar de volwassen leeftijd, ongeveer 25 jaar. Waar het zich staande kan houden in een samenleving die veel vraagt van de lichamelijke en geestelijke eigenschappen van de mens, in ons westen. Niet alleen staande, maar zich ook verder kan ontwikkelen tot een volwaardige en innemende persoonlijkheid. Daarvoor laten ouders hun kinderen voor vele uren per week begeleiden door het onderwijs.

De ouder en het onderwijs samen zijn verantwoordelijk voor die begeleiding. Samen horen ze het kind te begeleiden. Te begeleiden in het ontwikkelen van ons mens zijn.

'Ken Uzelve', schreven de Grieken.

BN DeStem vrijdag 12 april 2019,

‘Leraren ervaren dat de scholieren moeilijk zijn te motiveren om te lezen. Hun leerlingen snappen niet waarom het moet, vinden lezen moeilijk en niet leuk’, verklaart SLO-expert Gerdineke van Silfhout. De docenten zien de leesproblemen wel, maar weten vaak niet hoe ze die kunnen oplossen.

Het staat echt in de krant!