Pakket zelfstandig leren denken met conceptmap en MIP bladen zelfs als je nog niet kunt lezen!

Op deze website vind je opdrachten voor kinderen in groep 1 tot en met 4 die je de kans wil geven om zelf dieper te leren denken, of als ze dat al kunnen, hen te de kans te geven om diep te blijven denken. We leren hen om de MIP personificaties en de conceptmap daarbij als hulpmiddel te gebruiken. De opdrachten zijn ook geschikt voor kinderen die nog niet kunnen lezen of schrijven, maar ook natuurlijk voor kinderen in de onderbouw die dat juist al wel kunnen. Overigens: het geleerde kan prima doorgezet worden in groep 5-8. Zie hierboven. Graag zelfs!

MIP personificaties

Omdat het bedenken van BLOOM vragen volgens ons nog een brug te ver is voor kinderen in groep 1 tot en met 4 zijn we op zoek gegaan naar een manier van vragen bedenken die wel bij die leeftijd past. Wij werden daarbij geïnspireerd door het "Perspectiefgericht onderwijs" bedacht door Prof. Fred Janssen van het ICLON van de Universiteit van Leiden. Zijn brillen leken ons nog te abstract voor de onderbouw, dus in plaats van de 25 brillen bedachten we 30 personificaties, 30 personen, dieren of dingen die staan voor een bepaalde invalshoek als het gaat om het jezelf stellen van vragen. Bijvoorbeeld: De Dino die staat voor vragen naar de tijd dat er nog geen mensen op aarde waren.

Tekening / conceptmap leren maken

Een conceptmap is een tekening waarbij door pijlen de relatie tussen items wordt aangegeven. Het is een zogenoemde Graphic Organizer, een grafisch organisatie model. Wij leren de kinderen drie variaties te onderscheiden: de boomvorm (meestal mindmap genoemd), een lijnvorm en de kringloop vorm. We hebben voor deze drie gekozen omdat deze vormen in de praktijk het vaakst van toepassing zijn.

Het gaat niet vanzelf: instructie en oefenen: pakketten

Zonder instructie en oefening kan een kind natuurlijk niet zo maar zo'n conceptmap maken, zeker niet een kind van 4 jaar, zelfs al kan dat kind misschien al een beetje lezen. Het is het fijnst als je als leerkracht zelf instructie en oefening geeft over het gebruiken van conceptmaps aan de kinderen van je eigen groep. Maar we gaan ervan uit dat er ook collega's zijn die ondersteuning bij dit leerproces ook wel prettig vinden, zeker als dat betekent dat zij hun handen daardoor vrij houden voor de broodnodige begeleiding. Kijk op de materialenpagina voor alle produkten die we daarvoor ontworpen hebben!