De ce e indiferent dacă UE interzice mașinile cu ardere internă în 2035?

Factorii politici din UE au semnat prin lege o interdicție a mașinilor alimentate cu combustibili fosili până în 2035. Da, si nu. Da, dar totusi. Și spun: nu contează deloc. Indiferent dacă intră în vigoare  votul final sau nu, rezultatul va fi același. Cum se face?


Aș vrea să încep cu două fotografii șocante. Pe primul, vedem o scenă de stradă tipică din New York din 1900. Suntem pe Fifth Avenue. Iată-l:

Al doilea arată iarasi Fifth Avenue, dar în 1913: 

Descoperă cele cinci mici diferențe!


În afară de diferența gigantică, desigur,  prima poză era plină de trăsuri trase de cai (poți găsi o mașină în indicator, încercuită cu roșu), iar a doua are doar automobile, nici macar un singur cal.

Ce lege a interzis cărucioarele trase de cai în America? Vă spun eu: legea capitalismului. Nu era nevoie de Capitoliu, nici decret prezidențial, nici demonstrație, nici lobby, întregul proces s-a desfășurat complet de la sine, cu o viteză fulgerătoare.

Cei care nu s-au născut astăzi au văzut deja unele dintre aceste schimbări cu proprii lor ochi. De exemplu, îmi amintesc încă cât de slabă era prima cameră digitală pe care am primit-o.  (!) Rezoluție VGA, optică groaznică, parametrizare zero, plus automatizare zero echivalează... viitorul? Oh, sigur! :-) Am renuntat atunci voluntar, am ramas cu filmul bine dovedit. Până când am deschis ochii din nou, pentru că nu mai gaseam film aproape nicăieri, folosim camere foto digitale de 24 de megapixeli, SLR, Wi-Fi.

Nici măcar nu voi intra în detalii despre smartphone-uri, poate chiar și bebelușii își amintesc de subperformanța glorioasă a Nokia. Dar mașina electrică nu este așa! Nu este diferit de benzinar, nu accelerează mai bine decat un benzinar (dar) și nu are alte avantaje (dar), așa că acest switch NU se va întâmpla de la sine, nu-i așa?


Da se va. Și anume - în ceea ce privește vânzările de mașini noi - cred că vom face tranziția până în 2027-28. Până cel târziu în 2030, doar fanaticii  și entuziastii vor cumpăra mașini pe benzină sau diesel (în cele ce urmează mă voi referi la ele ca pe benzină) pentru a le pune deoparte pentru mai târziu. Dar de ce, dacă mulți oameni cred că mașinile electrice sunt mai rele decât cele pe benzină?

Bine, să acceptăm pentru o clipă că o mașină electrică nu este mai bună decât o mașină pe benzină sau diesel. O acceptăm cu adevărat, sincer. Mă doare puțin, dar hai să mergem pe acest drum. Pentru ca voi castiga oricum :-)

Dacă mașina electrică nu este mai bună, sau chiar mai rea decât cea pe benzină, atunci de ce ar trece oamenii la mașini electrice în masă și voluntar în următorii doi ani? Dacă nu suntem dispuși să spunem nici un avantaj în favoarea mașinii electrice, atunci există un singur factor care poate determina tranziția : prețul.

Axiomă: dacă mașina electrică devine mai ieftină decât cea pe benzină, toata lumea va schimba.

Singura întrebare este dacă mașina electrică poate fi mai ieftină decât omologul său vechi de 100 de ani, dovedit, produs în mod robotizat.

Pentru a face acest lucru, trebuie să ne uităm la ce cauzează diferența semnificativă de preț între cele două tipuri, în prezent în favoarea celor pe benzină. Diferența este în motor. Deoarece prețul unui motor electric este o fracțiune față de cel al unui motor pe benzină, rămânem cu un suspect: bateria.

Și da, bingo! Numai prețul bateriei crește serios prețul mașinilor electrice. Să aruncăm o privire la modul în care prețurile bateriilor litiu-ion au evoluat în ultimii zece ani pentru a vedea dacă putem identifica vreun tip de model sau tendință.

Când Tesla Model S a fost lansat în 2012, prețul unei baterii litiu-ion de 1 kWh se situa în jurul a 700 de dolari. Și au băgat 60, apoi 70, 85 și până la urmă 100 în mașină! La început la  Tesla Model S, prețul acumulatorului a fost de 42.000 USD! 

(Fapt interesant: din 1991, prețul bateriilor litiu-ion au scăzut cu 99% (!). Pentru că a început de la aproape zece mii de dolari și este în jur de 100 de dolari sau mai puțin astăzi.)

Prin urmare, prețul celei mai scumpe părți a mașinilor electrice poate fi calculat în avans, aprox. Scade cu 20%, an de an. Este aproape ca legea lui Moore pentru procesoare.

Dacă acest lucru continuă (și se întâmplă acum), prețul mașinilor electrice va ajunge la același nivel cu prețul mașinilor pe benzină în 2025, iar apoi va scădea sub ele. Aceste date provin din raportul Agenției Internaționale pentru Energie (IEA), care sunt destul de pesimiști, așa că această dată este aproape cea mai recentă dată sigură posibilă.

Cred că renunțăm la faptul că nu va fi suficient litiu pentru asta, pentru că aceasta este o greșeală de bază. Litiul este al 25-lea element cel mai abundent din scoarța terestră. Și mai sunt 230 de miliarde de tone în oceanele lumii. În comparație, consumul anual de litiu al umanității este de „doar” 324.000 de tone, ceea ce inseamna doar sub 0,1% din stoc.

Mai jos este o discutie hiper-modern , așa cum ar trebui, am folosit ChatGPT în cercetarea mea, iată dovada (amuzant): 

Litiul este peste tot și abundent. Este adevărat că nu există sub formă de metal pur, dar mă rog, nici aluminiul nu există în formă pură și cumva omenirea reușește să-l producă în cantități pure, cvasi-nelimitate. Trebuie doar să-l dorești (= tehnologie).

Și acum vine ideea: în 2035, adică la zece ani de la paritatea prețurilor, exact zero, adică zero oameni vor cumpăra mașini pe benzină, cu atât mai mult cu cât nu va mai exista pe piață o nouă mașină pe benzină. Nici unul!

Tranziția va avea loc după cum urmează:

Lucrul interesant despre diagrama de mai sus este că a fost realizată în 2020 și nu a fost actualizată de atunci, dar nu trebuie să fie. Cifrele s-au dovedit aproape perfect așa cum au prezis în acel an. Da, vânzările de benzină au scăzut din 2018.


Este adevărat că producătorii de mașini au explicat acest lucru cu închideri de showroomuri, lipsa de chip și covid și, cu siguranță, există ceva adevăr în aceste scuze. Cu toate acestea, numărul lor nu va crește niciodată la vechile lor niveluri, iar acest lucru nu se datorează chipurilor, ci cererii, care este în mod clar în scădere și pur și simplu va înceta din cauza prețului mai mare în 2025.

Oricine crede că toți producătorii de mașini au scăzut din cauza deficitului de cipuri, în timp ce Tesla a produs o creștere anuală de 50%, nu își dă seama... că deficitul de cipuri nu afectează Tesla :-)

În figura anterioară, există o altă coloană gri  slab vizibilă în fundal, adică „cererea naturală”. Acest număr de mașini ar putea fi vândut în total dacă ar exista o aprovizionare normală. Dar din moment ce există o „lipsa de cipuri” pe piața vehiculelor pe benzină, iar oferta de mașini electrice nu satisface cererea, chiar și fără criza economică actuală, vânzările totale de automobile ar fi scăzut până în 2025 (graficul a fost realizat în 2020).

Prețurile la combustibil sunt în scădere

Chiar dacă spui că vei cumpăra o mașină  pe benzină sau diesel, prețul combustibilului te va obliga să conduci o mașină electrică.

Sfârșitul lumii: prețul benzinei va merge pe sens invers scăderii prețului bateriilor. Ascultă logica: dacă, pe măsură ce cantitatea de baterii crește, prețurile continuă să scadă, prețul benzinei va urca brusc  odată cu scăderea consumului de benzină.

De ce? Din cauza economiei de volum. Dacă un cizmar face un pantof într-o oră, deci acest cizmar face zece pantofi în zece ore, acest lucru nu va face pantofii mai ieftini deloc, deoarece cizmarul este un om și își va cere întotdeauna salariul.

Dar, dacă pantofii sunt produși pe o linie de producție automată cu o capacitate de un milion, pantoful o sa coste bănuți, deoarece prețul liniei de asamblare deja foarte scump este întins pe un milion. Cu cât produci mai mult ceva într-un sistem automat, cu atât mai ieftin poți produce produsul final.

Și invers: cu cât produceți mai puțin cu o anumită linie de producție, cu atât produsul final va fi mai scump. Dacă producem doar trei pantofi cu o linie de producție de un milion de pantofi, prețul lor va fi astronomic.

Industria petrolieră este o linie de producție automatizată cu costuri fixe uriașe: platforme offshore, rafinării, conducte etc. Dar acest cost uriaș este bine răspândit în cantități uriașe de consum. Împărțit la un litru de benzină, acest cost este deja accesibil. Deci, benzina este acum atât de ieftină încât este de fapt al naibii de scump de produs, dar cantitatea este, de asemenea, nesocotită, așa  costul ajunge să fie de miliarde.

Dar pe măsură ce cererea scade, acel anumit cost fix va fi repartizat pe tot mai puține picături de benzină și astfel prețul benzinei va creste. Până în 2030, va exploda vertiginos.

Includem acum cele 3-4 picături de biocombustibil produse cu o investiție uriașă în acest cadru interpretativ... la naiba!

Ei bine, acum că am arătat că trecerea la mașinile electrice este o lege a pieței, care va zdrobi și vechile fabrici de mașini până în 2027, este timpul să recunoaștem că mașinile electrice sunt mai bune decât cele pe benzină. Iată o mică listă, din cinci ani de experiență personală:



Pentru călătoriile pe distanțe lungi, este puțin incomod fiindca doar încărcătoarele Tesla funcționează cu o fiabilitate de 99,99%, dar cu aceasta poți călători confortabil prin "Vestul în declin", așa cum am făcut de mai multe ori, fără probleme. Deschiderea catre Est încă urmează să vină, recunosc asta.

Ah, și că rețeaua electrică nu va putea face față acestei tranziții? Spuneam că Mihai Viteazu nu s-ar fi gândit niciodată că întreaga populație va avea ferestre din sticlă, chiar duble sau triple. Si a fost.


Nu va fi niciodată suficientă energie electrică pentru trecerea la mașinile electrice, la fel cum nu va fi niciodată suficientă sticlă pentru  fiecare apartament. Îmi pare rău, dar rămâne hârtia de unsoare!


Sursa originala si tradusa : Totalcar.hu , autor Foti Marcell