bauhaus 100. yılında tasarım festivali

4. Boyut Bauhaus Hole

#üretim #kolaj #maket

Katılımcılardan, kendi bakış açıları ile buldukları sorunlara (yetersiz fonksiyon, güncellenememe, kent halkına hizmet verememe vs.) sahip olan bir tasarıyı (yapıyı, endüstriyel tasarım ürününü, açık alanı, yapı elemanını vs.) Bauhaus’un sade, güçlü ve çözüm odaklı üretim metotlarına indirgeyerek yeniden kurgulamaları istenmektedir. Bireysel ya da grup halinde çalışabilecek katılımcılardan ayrıca eskiz, kolaj, kesit-plan, modelleme gibi üretimlerle beraber, maket çalışması da beklenmektedir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcılardan Adobe Photoshop programını kullanabilmeleri beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus Gelecek Öngörüsü

#okuma #kuram

Atölye kapsamında katılımcılara dağıtılacak bilgilendirme metni üzerindeki 6 konu başlığından birer seçim yapılarak, Bauhaus tasarım anlayışları içerisinde kendileri belirledikleri sınırlarda Bauhaus’un gelecek öngörüsünü yansıtacak bir ürüne ulaşılmaya çalışılacaktır.

Katılımcı Kriterleri

  • Çalışmaya katılacak öğrenci grubunun ağırlıklı olarak 3. ve 4. sınıf öğrencisi olmaları beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus İkonları

#kurgu #araştırma #çizim

Bauhaus ekolü ve onun öğretileri 100 yıldır tasarım ve mimarlık eğitimine ışık olmuş ve hala aydınlatmaya devam etmektedir.

Bauhaus denildiğinde akla ilk neler gelir?

Bauhaus yeni bakışlar ve disiplinler getirdiği gibi aynı zamanda ikonlaşmış imgeleriyle de günümüzde sürekliliğini devam ettirmekte. Bu ikonlar Bauhaus’u akla getiren ve hatta tasarımı akla getiren ikonlar haline gelmiştir. Atölyede, Bauhaus’un ikonlarının etkileri ve nedenlerini sorgulayarak eğlenceli bir şekilde irdelenmesi ve animasyon teknikleriyle ortaya çıkarılması hedeflenmektedir.

Atölye çıktısı olarak; katılımcılarla tartışıp irdeleyerek belirlenecek ikonların dijital ve ya geleneksel farklı animasyon teknikleriyle, mini-kurgulama yaparak -giften uzun videodan kısa- diyebileceğimiz uzunlukta işler üretilecektir. Katılımcıların atölyeden kazanımları; her bağlamda incelenecek Bauhaus kültürü, tartışmalar, araştırmalar ve dijital-geleneksel animasyon yapım tekniklerinin öğrenimi olması hedeflenmektedir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcılardan dijital illustrasyona ve/veya el çizimine ilgili olmaları beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus Ultra Premium Gold v2.0 Pro

#tasarım #uyarlama

“Bauhaus bir fikirdi. Onun dünyadaki tüm ilerici okullar üzerindeki büyük etkisinin temelinde, onun bir fikir olma gerçeğinde yatmaktadır. Böyle bir etkiye ne bir organizasyonla, ne de propagandayla ulaşılabilir. Yalnızca bir fikrin böyle bir etki yapma gücü vardır ki, geniş yankılar uyandırabilsin.”

Mies Van Der Rohe, 1957

Atölyenin amacı Bauhaus tasarım felsefesi ile 21. Yüzyılın dertlerine nasıl çözüm üretileceğini keşfetmektir. Bauhaus anlayışıyla bir sosyal medya tasarlanmış olsaydı nasıl görünürdü? Peki bir bilgisayarın nasıl görünebileceğini hiç hayal ettiniz mi? Bauhaus okulunda bugün bir araba tasarlanmış olsaydı daha eğlenceli görüneceği kesin değil mi? Endüstri çağında “kaşıktan kente” felsefesi, günümüz teknoloji çağında “elekronikten evrene” düşüncesine bırakacak mı?

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus x Vkhutemas

#kuram #karşılaştırma

Bu sene yüzüncü yılını kutlayan Alman sanat okulu Bauhaus (1919-1933) ile Sovyet Bauhaus’u olarak adlandırılan Vkhutemas’ın (1920-1930) ortaya çıkışı eş zamanlıdır.

Her iki ekol 2019 yılında Sabancı Müzesi’nde gerçekleşen ‘Rus Avangardı, Sanat ve Tasarımla Geleceği Düşlemek’ sergisi ile 2018 yılında New York’taki ‘Museum of Modern Art’ta gerçekleşen ‘Bauhaus-Vkhutemas, Kesişen Paraleller’ isimli sergiler aracılığıyla değerlendirilecektir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus' un Yereldeki İzleri Üzerine Düşünmek

#etkileşim #gezi #proje

Atölyenin amacı, Bauhaus’un 100’üncü yılında tasarım dünyasınca günümüzde de kabul gören,çağdaşlık, sadelik ve akılcılık prensipleri doğrultusunda tasarlanmış yerel örneklerin yerinde ve/veya literatür üzerinden analiz edilmesi ve bir proje bağlamında kent-bina-donatı ilişkilerinin Bauhaus felsefesi ışığında günümüz koşullarında tasarlanmasının deneyimlenmesidir.

Atölye, deneyimleme/anlama ve tasarlama olmak üzere bütünleyici iki modül olarak planlanmıştır. Deneyimleme/anlama modülü, yürütücüler tarafından verilecek Bauhaus akımı, çeşitli ürünleri ve mimarisini konu alan seminerler ve yeri daha sonra duyurulacak kısa bir alan çalışması içerecektir. Atölyenin ikinci modülü ise konunun, Bauhaus tasarım felsefesi bağlamında tasarlanan bir proje ile tartışılmasını içerecektir.

Katılımcı Kriterleri

  • Çalışmaya katılacak öğrenci grubunun ağırlıklı olarak 3. ve 4. sınıf öğrencisi olmaları beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Bauhaus Yıldız Mimarlığı Bir Günlüğüne Ele Geçirdi!

#üretim #tema

Son dönemlerde sosyal medyada ‘ele geçirme(take over)’ çeşitli resmi hesaplar, tanınmış sosyal medya kullanıcıları tarafından ele geçirilerek geçici olarak kullanıcıların talep ettiği şekilde yönetilmekte ve paylaşımlarına açılmaktadır.Buna referansla bu atölye çalışmasının sloganı olarak vurgulanan teması,YTÜ Mimarlık Fakültesi’nin katılımcıları tarafından Bauhaus ilkeleri ışığında ele geçirmesidir.

Bu atölyede, Bauhaus Tasarım Okulu’nun Josef Albers,Johannes Itten ve Laszıo Moholy-Nagy tarafından ‘Hazırlayıcı Öğretim’ ismi ile verilen uygulamaları,yediden hayata geçirilerek ve YTÜ Mimarlık Fakültesi, atölye katılımcıları tarafından Bauhaus’un temel öğretileri ve görsel dil bilgisi çerçevesinde yeniden düşünüp yorumlanacaktır.Atölyenin YTÜ Mimarlık Fakültesi’ni ‘ele geçirme’ yöntemi sırasıyla ‘renk’, 'tipografi’ ve ‘malzeme’ temalarını referans alacaktır.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Atölye 3 gün boyunca saat 10:00-14:00 arası sürecektir.

"Campus"

#kentmobilyası #deneyim

Bauhaus’un sanat ve tasarım alanında yenilikçi ve deneysel çabaları; çok yönlü uğraşları teşvik eden, yeni yöntemler geliştirmeye çalışan yaratıcı yaklaşımlarından yola çıkarak “Çok Amaçlı Kent Mobilyası Tasarımı” atölyesi yapılması hedeflenmektedir. Atölyede; Yıldız Teknik Üniversitesi Yıldız Kampüsü iç ve dış mekanlarını kapsayacak şekilde tüm canlıların ortak paylaşabileceği kullanım birimleri yapılacaktır.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Doğal Taş Tasarım

#üretim #tasarım #modülerite

“Günümüz yaşam şartları ve teknolojisinin de getirdiği değişimler” nedeniyle insanlar farklı deneyim ve tasarım arayışına girmektedir. Bu bağlamda Anadolu’nun bereketi ve zenginliğini yansıtan doğal taş ve mermer, tasarım ve üretim açısından yeniden ele alınmaktadır.

Buradan hareketle yapılacak olan “Doğal Taş ile Tasarım” atölyesinin hedefi; Geleneksel mimarimizin ve sürdürülebilir malzeme ve yapım tekniklerinin parçası doğal taşın kullanımının yaygınlaştırılması ve geleceğin genç mimarları ile katma değeri yüksek, özgün mimari tasarımlar olarak belirlenmiştir. Atölye kapsamında öğrencilerle “Doğal Taş Mozaik” tekniği ile Bauhaus akımına ait desenler çalışılacaktır. Yapılan doğal taş mozaikler, öğrencilerin kurgusunda herhangi bir cephe elemanına, bir örtü elemanına veya bir bölücüye nasıl dönüşür? üzerine beyin fırtınası gerçekleştirilecek. Geleceğin mimarlarından tasarımlarında doğal taş mozaiklerden ne şekilde faydalanabileceklerini aktarmaları istenecektir.

Katılımcı Kriterleri

  • Atölye sürecini kolaylaştırması açısından katılımcıların bilgisayarlarını ve çizim malzemelerini de getirmesini rica edilmektedir.

Atölye Günleri

  • 22 Kasım

Doku'nmak

#gezi #üretim #çoğaltma

Bauhaus'un 100. yılı kutlamalarında düzenlenecek tasarım şöleninde "Temel Tasarım"ı ön plana çıkarmak uygun görülmüştür. Bu amaçla yapılacak atölye çalışmasında İstanbul'da bir sokağa "doku" ile "renk" ile "biçim" ile "ölçü" ile "ritm" ile.... "DOKUnmak" amaçlanmıştır. Bu doğrultuda yapılacak atölye çalışmasında, birim biçim(ler) oluşturulacak ve bunlar birbirine eklenerek seçilen sokak boyunca doluluk, boşluk, strüktür vb. oluşturarak saptanan sorunlara çözüm oluşturarak ilerleyeceklerdir. Katılımcıları seçilen sokağa DOKUnmak ve ona yeni bir görünüş kazandırmak için atölyemize bekliyoruz.Çalışılacak sokaklar, katılımcılar tarafından, onlara önerilecek birkaç yer içinden seçilecektir. Seçilen sokaklara alan gezisi yapılacaktır.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Dramatik Bedenler

#hareket #mekan

Bauhaus, sanata ve zanaate dair bütüncül bir pratik ve eğitim anlayışının içerisinde, bedenin mekandaki varlığını farklı bir kavrayış ile yansıtarak öncü olmuştur. Fakat Bauhaus’un tarihsel süreci göründüğünden çok daha karmaşık ve kendi içinde çelişkiler barındıran bir yapıya sahiptir.

Bauhaus’un bu çelişik yapısı içinde ortaklaşan hareket kavramından ilham alarak, günümüz hareket-beden-mekan ilişkilerini sorgulayacak olsak neler yakalayabiliriz? Atölyede günümüz gündelik yaşam pratiklerini, yaşam alanlarını, mekanikleşen ve rutinleşen eylemler, bedenler ve mekanlar üzerinden tartışmayı hedefliyoruz. Beden hareketlerimizin keşfi üzerinden mekan oluşumunu tartışmayı ve beden için tasarlanan ekler üzerinden mekanının potansiyellerini açığa çıkarmayı amaçlıyoruz.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Form Fonksiyonu Hisseder Mi?

#üretim #tasarım #öznellik

Aslında her tasarımın bize hissettirdiği bir duygu vardır. Rahatlama, mutluluk, öfke, bazen de tepkisizlik gibi…Tasarımın fonksiyonun-formunun psikolojik etkilerini de tasarlayabilmek amacıyla doku öğesinin de tasarım sürecine dahil edilmesi önemlidir. Doku bilinçaltı düzeyde sezgi olarak ortaya çıkan bir deneyimdir ve bu yönüyle kişiye özgü hisler uyandırabilir. Bu bağlamda atölyenin amacı bir tasarımcı olarak kullanıcının ne hissedeceğini form ve rengi kullanmanın ötesine taşıyıp “doku” öğesini işe koşarak dokunsal, işitsel ve tatsal duyuları da uyarabilen -fonksiyonel- bir ürün tasarlamaktır.

Atölye katılımcılardan “hissetme ve hissettirme” odaklı bir tasarım anlayışı ile Bauhaus’un temel tasar ilkelerini araç olarak kullanmaları istenecektir. Malzeme olarak oluklu mukavva, ana renklerde akrilik boyalar, kumaş, tül, pamuk, yaprak gibi zengin bir materyal kartelası olması amaçlanmıştır. Ayrıca atölye katılımcılardan bireysel olarak yanlarında özel-kişisel bir malzeme de getirmeleri ve böylece tasarımlarına öznel bir dokunuş bırakmaları istenecektir.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım


Fotogram

#gezi #fotoğraf

László Moholy-Nagy 1923’te Bauhaus’a öğretmen olarak atandı. Bauhaus’un eğitim amaçlarının ve yöntemlerinin en güçlü savunucularından biri oldu. Çalışmaları, tipografik tasarım ve deneysel film üzerine yoğunlaşmıştır.

Atölye katılımcıları Bauhaus’un önemli ustası László Moholy-Nagy çalışmalarından birini seçerek anlatması, çıkarımda bulunarak deneysel maketler üretmeleri ve stüdyo ortamında karanlık odada fotogram denemeleri üretmesi hedeflenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23 Kasım

İstanbul Yürüyüşleri 3: Kentte Ralli

#gezi #yaşam

Bauhaus felsefesi tüm dünyadaki tasarım okullarının özellikle temel tasarım eğitiminde ve tasarım ürünlerinin üretimlerinde öncü rol üstlenmiştir.

Bauhaus’un bir sonucu olarak hayatımıza girmiş olan ama esin kaynağını tam olarak bilemediğimiz pek çok tasarım gündelik yaşamımızı zenginleştirmektedir. Walter Gropious’un aslında amaçladığı tam da günümüzde karşılığını bulmuştur: “Sanat-Teknoloji İlişkisi”

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Kamu.sal Bauhaus

#üretim #video-gif

Bauhaus öğrencisi ve eğitmeni Fritz Kuhr, 1928 Bauhaus okulunun kurulduğu 1919 yılında kamusal alan tartışmaları henüz hız kazanmadığından; bu atölye, zamanında tartışma imkanı bulunamayan kamusal alan kavramını odağına alarak, yeni üretim biçimlerini araştırır. Atölyede, Gesamtkunstwerk anlayışının da temelini oluşturan ‘’Sanatı, bilimi, teknolojiyi ve tasarımı bir araya getirerek yeni şeyler öğrenebilir miyiz?’’sorusuna cevap aranır. Günümüz tartışma konularından olan kamusal mekanlar; Bauhaus bakış açısından(lensinden) bakılarak, yine günümüz teknolojik araçları kullanılarak dönüştürülür, video kolaj/GIF halinde üretimler gerçekleştirilir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcılardan Adobe Premier, Adobe Photoshop veya Adobe Illustrator programlarından en az birini bilmesi beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Karanlığın Tasarımdaki İzm'leri

#üretim #somutlama

Ritim-Akış | Yansıma-Doku | Öze dönüş-Döngü

Karanlığın hiçlikle kesiştiği yol.Bunların hepsini topladığımızda kendi içinde tek bir VAR oluş ve sınırsız bir oluşum.

Kendi Karanlığına dair bir yol izlemek, sürecin seyreden akışında kişinin benliğine, hislerine dönüp bakabildiği, niş bir perspektifi deneyimleyebildiği , Sanat ve Teknolojiyle ortak paydada buluşarak katlama tekniği kullanıldığı, modernle gelenekseli buluşturduğu aydınlatma ürünleri yapılması planlanmaktadır.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım

Kırılan / Mekan / Zaman

#üretim #fütürizm

Dijital mekanın ön plana çıktığı bilimkurgu sineması, fütüristik düşünce biçimiyle zaman kırılmalarının yarattığı mekanlar üzerinden okutulmaktadır.

Modernizmin getirdiği seri üretim olgusu makineleşen dünyanın hareket kavramı ile kendi karakterini yaratmıştır. Bauhaus modernizmi fütürist sanat başlığında hareketi soyutlayarak keskin geometrik hatları bulanıklaştırmış ve yeni söylemini ortaya koymuştur.

Zaman ve mekan bükülmeleri bağlamında ele alınan

“Dr. Strange” filmi, başlıca karakterlerin kendilerine özgü yaratabildiği mekansal izlerle, değişen yer çekim kuvvetindeki karşılaşmalarla sonsuz geometrik detayları nasıl oluşturacaktır?

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Mekanda Bauhaus Etkisi

#üretim #kamusallık

Bugün kamusal alanlar birbirlerinden daha cazip hale getirilmek için çeşitli imajlara bürünmek zorunda kalmaktadır. Ivenson(2007;8) kamusallığın 3 temel boyutundan söz eder: Eylemin bağlamı olarak kamusallık,eylem türü olarak kamusallık ve kolektif eyleyen olarak kamusallık. Arendt(2013/1958) ise kamusal olanın görülebilir ve duyulabilir olmasından bahseder. Tüm bu tanımlamalar doğrultusunda kamusal mekan kent kullanıcısı için görünürlüğü ortaya çıkaran simgesel bir arayüz oluşturur. Bauhaus’un temel felsefesinin üretimlerle görünürlüğünün sorgulanacağı atölyede, “Kamusal Mekanda Görünürlük” teması üzerine mekansal izdüşüm çalışmaları kurgulanmaktadır.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların Adobe Photoshop bilmeleri ve kendi bilgisayarlarını getirmeleri gerekmektedir.
  • Çalışmaya katılacak öğrenci grubunun ağırlıklı olarak 3. ve 4. sınıf öğrencisi olmaları

istenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Musicographics

#müzik #kompozisyon #dönüşüm

Çizgi, müziğe dönüşürken

2018’den bu yana devam eden “Musicographics”, görsel işaretlerden, tasarım üsluplarından ve şekil gramerlerinden müzik ve performans üreten bir proje. “Bir müzisyen müzik tasarlayabilir mi?” veya “bir tasarımcı müzik besteleyebilir mi?” sorularının da cevabını arayan “Musicographics”, çıkış noktası olarak kendine Kandinsky ve Klee’nin Bauhaus Dessau’daki müzikle ilgili olan çalışmalarını aldı.

Musicographics atölyesi, Kandisky’nin müzikten tasarım amacıyla yararlanma fikrini bir adım öteye götürerek, “Bir tasarımcı, temel tasarım lkelerini, müziğin strüktürel elemanları üstünde kullanarak, herhangi bir müzik eğtimine ihtiyaç duymadan anlamlı bir müzik kompozisyonu yaratabilir mi?” sorusuna cevap arayacak. Katılımcılara temel müzik notasyonu, Kandinsky ve Klee’nin müzik ve görsellik arasındaki ilişkiye dair fikirleri ve Steven Holl gibi müziği mimari için bir kaynak olarak kullanan mimarlar hakkında genel bilgi verilecek. Bu altlığın ardından, bir veya birkaç müzisyenin de dahil olduğu aktif bir çizme / besteleme süreci, küçük bir konserle de sunum haline gelecek.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların herhangi bir enstrümanı çalmış/ çalmakta olmaları beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım

Obje Tasarım Atölyesi

#çizim #tasarım

Atölye çalışması kapsamında Bauhaus (endüstriyel tasarım okulu) hakkında sunumlar yapılacak, Bauhaus’ta üretilmiş obje örnekleri gösterilecektir. Atölyenin ana konusu anlatılmış olan Bauhaus tasarım ilkelerine uygun obje tasarımları yaptırılmasıdır. Bunun için seri üretime uygun ölçekte, imalat detaylarını içeren; üretilecek objenin büyüklüğüne göre 1/50, 1/20, 1/10, 1/5, 1/2, 1/1 ölçeklerde çizimler yaptırılacaktır. Atölyenin sonucunda ortaya çıkan çalışmalar sergilenecektir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların 3. ve 4. sınıf olması gerekmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Post-it Efekt: Kentsel Alanda Çoğul Arayüzlerin Yaratımı

#eklenti #strüktür #üretim

Kentsel alanda çoğul arayüzlerin yaratımı üzerine odaklanan çalışma, manifestosunu Post-it Efekt kavramının geçicilik, dönüşebilirlik, çoğaltılabilirlik, eklemlenebilir, esneklik gibi açılımları üzerinden geliştirirken strüktürel yapısını ve iskeletini De-Stijl’in parça-bütün ilişkisi üzerinden kurmayı hedeflemektedir. Strüktürel bir iskelet yapısına tutunan birimler oluş halindeki yapının yani post-it efektin parçaları olarak davranır. Cepheler kentsel alan, yer ile kurulan ilişkide kullanıcı ile ilk karşılaşma aralıkları olarak kabul edilmiş, bu canlılığa katılan bileşenlerden biri olarak değerlendirilmiştir. Cepheye artikule olan birimler, strüktürel bir sisteme eklemlenen bileşenlerle (biçim, işlev, deneyim, kullanıcı eylem çeşitliliği vb.) devingen yapıyı oluştururken, kentsel alana katkı yapan çoğul arayüzlerle “post-it efekt” yaratması beklenmektedir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların photoshop ve autocad bilmeleri gerekmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Re-Bauhaus The World

#üretim #bellek

Bellek nokta nedir ?

Sadece var olan bilgi üzerine belirlenebilir mi ?

Yoksa duyumlanan bir bilgi ile üzerinde bir üretim yapılabilir mi ?

Hiç kendi yaşadığın çevreyi tasarlayabilme imkanın oldu mu ?

Atölyenin amacı düşünme, tasarlama ve üretme eylemleri halihazırda gerçekleşmekte olan YTÜ Yıldız Kampüsünde, atölye katılımcıları ile birtakım bellek noktalar belirlemek ve bu bellek noktalarını birlikte yapacağımız tasarım ve tasarım ürünleriyle güncelleyerek günümüz bellek noktalarına çevirmek. Tıpkı Bauhaus’ta olduğu gibi, tam yüz yıl sonra, bugünün malzemeleri ve metodları ile.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların kendileri kolayca yaralayabileceği aletlerin kullanılmadığı(Motorlu testere,matkap vb.) veya bu tarz aletlerin, aletleri kullanmasını bilen kişiler tarafından kullanıldığı bir atölye süreci yürütmeyi doğru buluyoruz.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Renk ve Biçim

#estetik #kompozisyon

‘Bauhaus ve Renk Öğretisi’ adlı etkinlikte Renk ve Biçim Atölyesi, tasarım eğitiminde estetik alıgının oluşturulması,renk tonları,armoni 7 renk karşıtlığı ve renk biçim ilişkisi çerçevesinde kompozisyon konusunun da yer alacağı bir atölye çalışması gerçekleştirilecektir.

Bauhaus Tasarım Okulunda görev yapmış ve çoğunluğu ressam olan öğretim kadrosunun ders programında yer alan;’’renk/biçim/kompozisyon’’ üzerine eğitim veren Temel Sanat Eğitimi veren Sanatçı-Tasarımcı ve Mimarların oluşturulduğu en etkili öğreti konuları olarak işlendiği bilinmektedir.Buradan hareketle atölye çalışması;renk etüdlerinin ağırlıklı olduğu, biçim ve kompozisyon ilkeleri üzerinden karışık teknik ve yönetimlerin uygulandığı deneysel anlayışla ;Bauhaus Tasarım Okulu’nun Sanat-Tasarım ilişkisine vurgu yapan bir atölye programını içermektedir.

Dışardan katılımcıların yer alacağı atölye çalışmasında, hem malzeme hem de teknikler hakkında ön bilgilendirme yaparak deneysel aşamaya geçilecektir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Ses-siz-liksizlik

#dönüşüm #uyarlama #algı

"Eğitim üretimdir" söyleminin en yalın hali ile dışsal deneyimin biçimi olan tasarımın bu deneyimdeki şeylerin arasındaki yeri nerededir?

Sınır çizgisinin yerinin tanımlanabilirliği üzerinden üretimin sanatla birlikteliğinin okunması bu çalışmanın ana eksenini oluşturacaktır.

Walter Gropius' un, " Tasarım ne entelektüel ne de maddi bir mesele değil, medeni bir toplumdaki herkes için gerekli olan, yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır" sözleri ise atölye çalışmasındaki yeni sorunsalları doğuracaktır. Bauhausun form ve işlev üzerinden yapılacak yeniden okumalarıyla bizim zamanımız ve öteki zamanımız ayrımları yapılarak bütünün bir oluşturamama halinden birliktelik kavramı çalışılacaktır.Bauhaus "Şimdi"nin kendi zamanımızdaki hali olursa nasıl bir sese dönüşecektir? Bedensel eylem haline dönüşen hareketin Bauhaus ile birlikteliğinden doğan "belleğin sesini arayışı" nasıl bir yol izleyecektir? Tüm bunlarla birlikte mevcut çevredeki potansiyel alanları toplayan çekirdek nedir?

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Sıfır Noktası

#üretim #geridönüşüm

Bauhaus bundan 100 yıl önce kurulmuş bir tasarım okuludur, Bauhaus’un amaçlarından biri de sanatçıyı içinde yaşadığı toplumun sosyal konuları üzerine bilinçlendirmek ve ona sorumluluk yüklemektir. Yapılacak olan atölye de içinde yaşadığımız Dünyanın sorunlarından biri ele alınmış ve bilinçsizce çevreye bırakılan atıklar Dünyamızı günden güne kirletmektedir. Bu probleme dikkat çekmek için yapılacak eskiz atölyesinde eskizler atıklarla yapılacaktır. Karton bardaklar tabaklar ,plastik su şişeleri, alışveriş fişleri vb. materyallere uygulanacaktır. Bu materyaller katılımcılar tarafından çeşitlendirilebilir.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcılardan stabilo, marker, çeşitli eskiz kalemleri getirmeleri istenmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım



Spacehaus | 2119

#mekan #fütürizm

Bauhaus’ un kuruluşunun 200. yılında bir mimarın olası söylemi bu yukarıda geçen... Ütopya ya da distopya olduğu konusunda da bir bilgimiz yok; hepsi atölyeye katılım sağlayan öğrencilere bağlı kurgulanacak olaylar silsilesinden ibaret olacak... Günümüz “Mekân nedir?” sorusuna henüz deneyimleyemedikleri ortam koşullarında cevap arayacaklar. Yüzyıl sonrası için Mimarlık ile etkileşime girmesini muhtemel görecekleri diğer sanat dallarını irdeleyecekler; diğer yandan da zanaata dayalı yok olmaya yüz tutması muhtemel diğer gelenekleri sorgulayacaklar. Önder tasarımcı aktörün sıfatını tanımlamaya çalışacaklar; belki de bu yetinin çoktandır “Yapay Zekâ” dediğimiz olguya devredileceğini kabullenecekler. Bir insiyatif söz konusu olacak ise bunun yetki alanının ne olacağını tartışacaklar. Bir “Mikro (Hücre) Barınma Ünitesi” ya da “Koloni Kent” yapı kümesine dair oluşum nedenselliği üzerinden münazara yapacaklar, prototip konsept tasarım hedefiyle üst ölçek tasarlama eylemine girecekler ve belki de en önemlisi bu esnada olup biten her şeyin sürece dair yansımaları konusunda fikir üretmeye çalışacaklar. Bu esnada, günümüz için bile hakkında lirik ifadenin giderek bulanıklaştığı ve “Kitlesel Bireyselleştirme” olgusuyla üretime dayalı optimizasyonu toplum nezdinde çeşitlilik gösteren “Standardizasyon” ve “Mobilite” kavramlarının, hayatımıza ne derece zenginlik kattığını / katacağını sorgulayacaklar.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Sürdürülebilir Mimarlık ve Yapı Fiziği

#proje #işlevsellik

İnsanların yararını gözeten Bauhaus, tasarımda daha çok işleve yönelik olan ihtiyaçlardan hareket edilmesini benimsemiştir. Yapı fiziği konuları insanı temel alan mimarlık bilim alanı olması nedeniyle Bauhaus’u önerdiği işlevsellik içerisinde yer bulmaktadır.

Bauhaus Atölye çalışması sürdürülebilir mimari çerçevesinde yapı fiziği konularının (ısı, ışık ve ses) mimari tasarım projelerine uygulanması ile ilgili olacaktır. Çalışmada yapı fiziği konuları ve ilgili yönetmelik ve standartlar ele alınacaktır. Öğrencilerden güncel veya daha önce yapmış oldukları projelerini yapı fiziği açısından incelemeleri istenecek ve atölye kapsamında değerlendirilecektir. Sonuçta yapı fiziği konuları açısından tasarımlarındaki eksikleri ve/veya yanlışları ve doğruları tespit etmeleri ve bunları sunmaları istenecektir. Atölye çalışmasının çıktısı olarak, tasarım evresinde yapı fiziği konuları açısından nasıl yaklaşmaları gerektiği ile ilgili bilgi akrarımı ve beceri geliştirilmesi hedeflenmektedir.

Katılımcı Kriterleri

  • Çalışmaya katılacak öğrenci grubunun ağırlıklı olarak Mimarlık 3. ve 4. sınıf öğrencisi olmaları ve katılımcıların üzerinde çalışacakları projelerini 22 Kasım'da yanlarında getirmeleri talep edilmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Tasarla | Sorgula

#üretim #eskiz

Artık tasarlamakla yetinmeyeceğiz, hep birlikte tartışıp sorgulamaya da başlıyoruz tıpkı farklı sanat dallarını bir araya getirerek üretime ve sorgulamaya yönlendiren ilham aldığımız Bauhaus Akımı gibi.

Atölye kapsamında öncelikle birlikte düşünüp farklı bakış açıları ve anlatım teknikleriyle aynı tasarı üzerinde çalışıp ikinci aşama olan 'sorgula' evresinde ise tasarımın özgünlüğünü kaybetmeden etik çerçevesinde gerçeğe ne şekilde yaklaşabileceğini tartışarak sorgulayacağız.

Katılımcı Kriterleri

  • Çalışmaya katılacak öğrenci grubunun ağırlıklı olarak 1. ve 2. sınıf öğrencisi olmaları beklenmektedir.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım


Tasarla- Üret- Deneyimle Digital Fabrikasyon

#üretim #parametri

Atölyenin amacı;katılımcıların kendi tasarımlarını nasıl hayata geçirebilecekleriyle ilgili bir yöntem deneyimlemesi ile ilerde farklı yöntemler yaratmalarına teşvik etmektedir.

Parametrik dizayn yöntemleri ile tasarlanmış, digital fabrikasyon ile üretilmiş kurulumunu yapıp son ürün haline getireceğimiz eğlenceli bir atölye çalışması amaçlamaktayız

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım


Triadik Bale'ye Yeniden Bakış

#mekan #performans

Bauhaus’un 100. yılında Triadik Bale’ye yeniden bakış, dans sanatının dönüşen veçhelerinin yorumlanmasını önermektedir. Bu bağlamda dansçının mekan, mekanda bulunan nesneler ve kişiler ile etkileşimde bulunabilmesini sağlayacak hareket aparatlarının tasarlanması veya modern dans hareketlerini mümkün kılacak mekansal müdahale ve eklentilerin yapılması beklenmektedir.

Bu çalışma sonucunda katılımcıların beden-hareket-mekan ilişkisini 1/1 ölçekte deneyimleyip bedenin hareket yoluyla mekan kurma potansiyellerini keşfetmesi beklenmektedir. Bu çalışma süreci, üretilen sonuç ürün ve gerçekleştirilen performanslar kayda alınarak video gösterimleriyle sunulacaktır.

Katılımcı Kriterleri

  • Öncesinde dans deneyimi ve koreografik deneyim gerekmemektedir. 1, 2 ve 3. sınıf katılımına daha uygundur.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım

Vokabüler

#anlam #okuma

B’sinden başlayarak Bauhaus dilinin saklı kalmış kavramsal olasılıklarını keşfetmeye çalışan bu atölye, Bauhaus paradigmasının kelime dağarcığını genişletmeyi ve dilinin aktarılmasına yararlı olmayı amaçlar. Bir Bauhaus’u anlama ve içeriğini çoğaltma pratiği olan bu atölye çalışması, Bauhaus dilini katılımcılar üzerinden bir söylem analizine tabi tutar.

Katılımcılara, 3 farklı güzergahtan metinler dağıtılır ve metinlerin kapsadığı söylemler kurumsal bir çözümlemeye tabi tutulur. Bu güzergahlar sırasıyla; ’İçeriden Okuma’, ‘Dışarıdan-Coğrafi Okuma’ ve ’Uzaktan-Tarihsel Okuma’dır.

Bu metinlerin içerisinden sökülecek kavramlar, birbirleriyle çakıştırılarak ilişkisel okumalara tabi tutulur. Kavramlar, önce yalnız bırakılır ve en bilinen anlamsal karşılıklarıyla çözümlenir; ardından önce ikili ve daha sonra üçlü olarak melezlendirilir ve birbirlerinin anlamını nasıl dönüştürebilecekleri keşfedilmeye çalışılır. Buradaki kabul, tek başına kalmış kavramların birbirleriyle melezlenmelerinin ortaya yeni kavramsal olasılıkları çıkaracağıdır.

Katılımcı Kriterleri

  • Katılımcıların 3. ve 4. sınıf öğrencileri olması gerekmektedir.

Atölye Günleri

  • 22-23-24 Kasım

Yersiz

#üretim #üçüncüboyut

Üç boyutun görsel çağrışımı olan küp ile günlük yaşamın tasarımı olan dokulardan ve desenlerden yola çıkılan, bireysel ilk ürünlerin farklı koordinatlarda birbirine eklenerek; insan ölçeğinde, dış dünya ile iletişim kurabilen, geçirgen bir mekana dönüşmesi.

Dokumanın desenin üçüncü boyuta çıkarıldığı atölyemize davetlisiniz.

Atölye Günleri

  • 23-24 Kasım