FAQ

wanneer is onderhoud nodig?

  • Best na elke week dat je bent gaan skiën of boarden, de staalkant zal vaak braam vertonen en aan scherpte inboeten (minder grip). Het belag is na een aantal dagen, afhankelijk van de sneeuwkwaliteit en de hoogte, droog en de waxlaag is verdwenen wat het glijvermogen sterk beïnvloed.

ik kocht net een nieuw paar ski's/snowboard, dat is toch gewaxed...

  • In de fabriek worden de ski's of snowboards na afwerking voorzien van een zeer oppervlakkige laag wax. Het ontbreekt vaak aan een belagstructuur die de wax vasthoudt, dit wil zeggen dat je vaak geen week, maar eerder een dag of twee van een goed glijvermogen kan genieten. Laat het dus best even nakijken en eventueel een goede structuur op aanbrengen met de nodige wax.

hoe vaak moet ik laten waxen ?

  • we adviseren onze klanten om na een viertal dagen lokaal even te laten waxen, dit kost gemiddeld 10€. Je kan ook zelf aan de slag maar dat kost tijd en wat materiaal. Zo beleef je de laatste dagen maximaal plezier van je ski's of board

zelf onderhouden, hoe doe ik dat ?

  • dat kan maar je hebt hiervoor wel het geschikte materiaal nodig, bvb. een kantenvijl, een hulpstuk om de correcte vijlhoek te houden, een set borstels om het belag te zuiveren en uit te borstelen, waxremover, een steekbijteltje, een vulset, een structuurmes, een strijkijzer voor het waxen, wax, etc. Je bent als doorsnee skiër/snowboarder hier toch al snel een tweetal uren zoet mee. Je zal merken dat je niet overal op dezelfde manier druk kan uitoefenen en hierdoor ongelijkmatige staalkanten krijgt. Het vergt jaren ervaring om een correct onderhoud uit te voeren. Je zal dus toch regelmatig moeten langsgaan bij een gespecialiseerde werkplaats waar de machine met gelijkmatige druk de hele zaak corrigeert.

kan ik zelf waxen ?

  • Natuurlijk, echter het gaat hier niet over een dikke laag aan te brengen want dit glijdt niet beter, eerder slechter. Je glijvermogen zal niet verbeteren als je met een spuitbus aan de slag gaat, dit houdt niet echt lang. Je hebt wel wat materiaal nodig wil je op de juiste manier waxen. Voor meer info ben je welkom.

ik breng meestal mijn materiaal binnen bij gekende winkels of in het skigebied, is dit ok ?

  • uit ervaring weten we dat commerciële bedrijven, en zeker in skigebieden, gebruik maken van machines die alle bewerkingen na elkaar uitvoeren, het is evident dat deze in één beweging alles doen en er de nodige druk (letterlijk) wordt gezet op het materiaal omdat ze snel resultaat willen. D.w.z. dat er vaak enkele tienden (dikte) millimeters aan materiaal wordt weggenomen. Dat doe je best niet te veel, of je kan na een 5-tal keer al wel eens vaststellen dat je ski's/snowboard is "opgeslepen" en je nieuw dient te kopen. Bij xeno-sports kunnen we door onze specifieke bewerking en aparte processtappen veel minder materiaal wegslijpen en toch een perfect resultaat bekomen. Kom gerust langs voor meer informatie.

is er verschil tussen groot, klein, summier onderhoud en enkel waxen ?

  • wanneer je een onderhoud laat doen is het de bedoeling dat je als klant de zaak verlaat met een perfecte ski/snowboard met gevuld belag, een juiste belagstructuur en degelijk gewaxed, Zo kan je optimaal genieten van je sneeuwvakantie.
  • Even een aantal misvattingen uit de wereld helpen:
    • alleen waxen ? Ja maar ... als en slechts als ...
      • er geen braam aan de staalkanten te bespeuren is
      • je staalkanten de correcte staande- en hangende-kantenhoek hebben
      • er geen schade aan het belag is
      • je nog structuur hebt in je belag
      • je belag voor het waxen zuiver is en ontvet
      • er geen deuken of barsten in je staalkanten zijn
      • er geen zwelling is van de houtkern door beschadigde toplaag of vochtinsijpeling langs belagschade of openingen aan de zijkanten van de ski of snowboard
    • in alle andere gevallen is een normaal onderhoud nodig waarbij alle bovenstaande punten zijn nagekeken en aangepast

Er is dus eigenlijk maar één soort onderhoud en dat is een kwalitatief onderhoud in functie van de noden en toestand van je ski's/snowboard. Als je materiaal in optimale conditie is heb je er langer plezier van en bekom je een ideaal glijvermogen.

Groot, klein, summier onderhoud : deze termen zijn dus enkel marketingslogans en vertellen niets over het uitendelijke resultaat. In dit geval geldt vaak 'goedkoop is duurkoop'.

Kom gerust langs voor meer uitleg ... het loont de moeite en verhoogt het skiplezier !

waaruit bestaat een onderhoud....

    • 1. als eerste bewerking slijpen we de staande kant (staalkant) onder een afgesproken hoek bvb. 89°, in het geval dat je specifieke eisen hebt kan deze hoek respectievelijk 88°, 87° of in geval van competitieski's zelfs 86° graden zijn. Geef dit duidelijk aan wat de gewenste hoek is als je het niet zeker weet geven we je graag advies.
    • 2. we ontwaxen met een speciaal product en verwijderen alle vuil uit het belag
    • 3. we kijken na of er krassen of gaten in het belag zijn en vullen deze dan ook op (bij grotere herstellingen wordt je hier op voorhand geïnformeerd en weet je de prijs eveneens voor de herstelling)
    • 4. de belagzijde wordt vlak geschuurd op de machine
    • 5. er wordt een structuur afhankelijk van de noden in geslepen met de steenslijper, dit is belangrijk omdat de wax zich in deze structuur vastzet, zo blijft het hydrofoob (waterafstotend) effect langer behouden
    • 6. de staalkanten worden aan de onderzijde (hangende kant) en de opstaande (staande kant) gelijktijdig geslepen met ceramische schijven wat een zeer scherpe en gladde staalkant garandeert, de hangende kant wordt hier onder een zeer beperkte hoek geslepen
    • 7. en als laatste een warme waxlaag, deze wordt steeds in twee keer aangebracht en uitgeborsteld, dit bevorderd de indringing in het belag

In elk van deze 7 stappen gaan deze ski's of board dus door onze handen, wat steeds een strikte visuele controle toelaat en een hoge kwaliteit waarborgt.

Wanneer wij onderhoud doen is de kwaliteit immers op hetzelfde niveau alsof het voor ons eigen gebruik was.

Opmerking 1: we zullen je steeds melden indien het niet langer de moeite is om verantwoord onderhoud te doen ( bij versleten of te zwaar beschadigd materieel), we willen immers geen onnodige kosten voor onze klanten.

Opmerking 2: bij twijfel kom gerust langs want ook een gebroken/gebogen, gedeukte staalkant kan vaak nog steeds gelast/rechtgezet worden, net zoals grotere gaten, scheuren, krassen... en je kan heel wat geld uitsparen...