Ζητήματα Διαχείρισης σχολικής τάξης. Μελέτη περίπτωσης.

Ο Fontana (1994) τονίζει ότι όσο καλύτερο έλεγχο ασκεί ο εκπαιδευτικός σε μια τάξη, τόσο περισσότερες ευκαιρίες δίνονται στα παιδιά να συμμετέχουν στην καθημερινή διοίκησή της. Ο εκπαιδευτικός ασκεί τον έλεγχό του χωρίς να επιβάλλει την προσωπική του εξουσία πάνω στα παιδιά. Αντίθετα, δημιουργεί τις συνθήκες ώστε τα παιδιά να αποκτήσουν δεξιότητες αυτοελέγχου και αυτορρύθμισης της συμπεριφοράς τους. Ο εκπαιδευτικός, για να επιτύχει, δεν χρειάζεται να έχει μόνο γνήσιο ενδιαφέρον για τα παιδιά και να κατανοεί τη συμπεριφορά τους. Είναι εξίσου σημαντικό να κατανοεί τη δική του συμπεριφορά στην τάξη και να συνειδητοποιεί ότι πολλά από τα προβλήματα ελέγχου που προκύπτουν απορρέουν άμεσα από τον τρόπο που φέρεται -ή αντιδρά- ο ίδιος.

Στο σημείο αυτό, επισημαίνεται ότι η αυτοκριτική αυτή δεν πρέπει να συνοδεύεται από αισθήματα ενοχής ή ανεπάρκειας. Το σημαντικό είναι να βοηθηθεί ο εκπαιδευτικός να κατανοήσει τις ποικίλες πτυχές της συμπεριφοράς των παιδιών, τις ποικίλες πτυχές της δικής του συμπεριφοράς και τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ τους. Ακολούθως, ο εκπαιδευτικός οφείλει να αναπτύξει στρατηγικές που θα κάνουν την διαχείριση της τάξης πιο δημοκρατική και επομένως πιο αποτελεσματική και πιο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των παιδιών (Fontana, 1996α ).

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο Κύπρου, Τομέας Επιμόρφωσης, Πρόγραμμα Εισαγωγικής Επιμόρφωσης, Φθινόπωρο 2011, Διαχείριση Τάξης

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2016 στο 2ο ΓΕ.Λ. Πρέβεζας έλαβε χώρα επιμορφωτική δράση με θέμα: «Ζητήματα Διαχείρισης σχολικής τάξης. Μελέτη περίπτωσης», το χρονικό διάστημα 18:00-20:40. Η ευθύνη της οργάνωσης της επιμόρφωσης ήταν της Σχολικής Συμβούλου Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηπείρου, Πανταζή Αφροδίτης, κλάδου ΠΕ03. Η δράση απευθύνονταν σε

  • εκπαιδευτικούς των Σχολικών Μονάδων Παιδαγωγικής Ευθύνης της Σχολικής Συμβούλου

  • εκπαιδευτικούς που διδάσκουν Μαθηματικά σε Σχολικές Μονάδες της Δ.Δ.Ε. Πρέβεζας


Η ευθύνη της επιμόρφωσης, κατόπιν εκδήλωσης ενδιαφέροντος μέσω ηλεκτρονικής αίτησης από πλευράς εκπαιδευτικών, και εγκρίσεως της ΠΕ.ΔΙ.ΕΚ. Ηπείρου, ήταν της Δρ. Παχή Όλγας.

Η Παχή Όλγα είναι πτυχιούχος Γαλλικής Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και από το 1996 διδάκτωρ Ιστορίας του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Από το 1985 υπηρετεί στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Κέρκυρας και από το 2003 είναι Σύμβουλος Φιλολόγων και Προϊσταμένη Παιδαγωγικής και Επιστημονικής Καθοδήγησης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, της Περιφερειακής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας ΕκπαίδευσηςΙονίων Νήσων.

Ακολουθεί η ροή της επιμορφωτικής δράσης, όπως υλοποιήθηκε από την επιμορφώτρια, Παχή Όλγα:

Στη συνέχεια παρουσιάζεται επιπλέον επιμορφωτικό υλικό, το οποίο μπορείτε να μεταφορτώσετε στον υπολογιστή σας