Σχεδίαση, Υλοποίηση, Παρατήρηση και Διαλεκτικός Αναστοχασμός διδασκαλίας

Παραβολή Β ΓΕΛ

Ο κονστρουκτιβισμός, ακροβατώντας στα όρια της νεωτερικής και μετανεωτερικής εποχής της εκπαίδευσης, αντανακλά περισσότερο το διδακτικό σχεδιασμό στη μετανωτερικότητα (Φρυδάκη, 2009). Σύμφωνα με το κονστρουκτιβιστικό μοντέλο διδακτικού σχεδιασμό των Tolman και Hardy (1995) προτείνεται η ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας γνώσης των μαθητών, η οικοδόμηση της νέας γνώσης, η κατανόηση της γνώσης, η χρήση της γνώσης και ο αναστοχασμός επί της νέας γνώσης. Στη βάση αυτού του μοντέλου, υιοθετώντας την κοντρουκτιβιστική αντίληψη για τη μάθηση, διαμορφώθηκε δειγματική διδασκαλία μιας εκ των κωνικών τομών, της παραβολής. Η διδασκαλία είναι σύμφωνη με το ισχύον πρόγραμμα σπουδών, τη διδακτέα ύλη και τη διαχείρισή της και αφορά ενότητα των μαθηματικών της ομάδας προσανατολισμού θετικών σπουδών της Β ́ τάξης του Ημερησίου Γενικού Λυκείου και της Γ ́ τάξης του Εσπερινού Γενικού Λυκείου για το σχ. έτος 2015-2016. Αναλυτικότερα:

Μάθημα

Μαθηματικά Ομάδας Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β τάξης ημερήσιου ΓΕ.Λ.

Βιβλίο

«Μαθηματικά Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης Β΄ Τάξης Γενικού Λυκείου» των Αδαμόπουλου Λ., Βισκαδουράκη Β., Γαβαλά Δ., Πολύζου Γ. και Σβέρκου Α., έκδοση 2015.

Ενότητα

Παραβολή: Ορισμός Παραβολής, Εξίσωση Παραβολής, Ιδιότητες Παραβολής

Σχεδίαση

Κατά η σχεδίαση δόθηκε έμφαση στα βασικά στοιχεία διδακτικού σχεδιασμού των Tolman και Hardy (1995)[1]: ενεργοποίηση της προϋπάρχουσας γνώσης των μαθητών, οικοδόμηση της νέας γνώσης, κατανόηση της γνώσης, χρήση της γνώσης και αναστοχασμός επί της νέας γνώσης (Φρυδάκη, 2009)[2], αλλά πάντα στο πνεύμα του ότι «Η ερώτηση ‘τί πρέπει να γίνει’ και ‘πώς πρέπει να γίνει’ δεν απαντάται ποτέ μόνιμα» (Πηγιάκη, 2010, σ. 24)[3].


159259 Δ2 09-10-2015 ΟΔΗΓΙΕΣ_ΥΛΗ_Β ΓΕΛ_Γ ΕΣΠ ΓΕΛ.pdf

Διδακτέα ύλη, Οδηγίες

Φύλλο εργασίας Μουσικό Σχολείο.pdf

Φύλλο εργασίας μαθητών σε διμελείς ομάδες

Παραβολή πορεία διδασκαλίας.pptx

Πορεία Μαθήματος

Καταιγισμός ιδεών, αφηγήσεις, βίντεο και κινούμενες εικόνες, σύνδεση με άλλα γνωστικά αντικείμενα, ευαισθητοποίηση των μαθητών στις συνέπειες εφαρμογής της τεχνολογίας, μικροπειράματα, κατασκευές, εφαρμογές, επίλυση προβλήματος, ανακεφαλαίωση.


Υλοποίηση

Η σχεδιασθείσα διδασκαλία πραγματοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του 2016 σε τμήμα Προσανατολισμού Θετικών Σπουδών της Β ́ τάξης Ημερησίου Γενικού Λυκείου. Οι εκπαιδευτικοί ειδικότητας του σχολείου παρατήρησαν τη διδασκαλία. Για τη διεξαγωγή της διδασκαλίας, στο σύνολό της, απαιτήθηκαν τρείς διδακτικές ώρες.

Αναστοχασμός

Πριν τη διδασκαλία: Προηγήθηκε συνάντηση όλων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών οι οποίοι τοποθετήθηκαν επί των αξόνων του μοντέλου σχεδιασμού.

Κατά τη διδασκαλία: Από την παρατήρηση της διδασκαλίας αποτυπώθηκαν από τους εκπαιδευτικούς, σε ειδικά διαμορφωμένο έντυπο, συμπεριφορές των μαθητών και σχόλια επί της χρήσης του μοντέλου σχεδιασμού.

Μετά τη διδασκαλία: Ακολούθησε διάλογος όλων των συμμετεχόντων εκπαιδευτικών για συλλογικό αναστοχασμό της διδασκαλίας.

Παρουσίαση

Η όλη διαδικασία παρουσιάστηκε στο 1ο Πανελλήνιο Συνέδριο «Προγράμματα Σπουδών - Σχολικά εγχειρίδια: Από το παρελθόν στο παρόν και το μέλλον» τον Μάρτιο του 2016, με θέμα «Διδασκαλία κωνικών τομών: Σχεδίαση διδασκαλίας της παραβολής με άξονα το κονστρουκτιβιστικό διδακτικό σχεδιασμό».

Αναλυτικότερα

Στο σύνδεσμο εδώ.

[1] Tolman , M. N. & Hardy, G. R. (1995). Discovering Elementary Science Method, Content, and Problem Solving Activities. Needham Heights, MA, Allyn & Bacon.

[2] Φρυδάκη, Ε. (2009). Η διδασκαλία στην τομή της νεωτερικής και μετανεωτερικής σκέψης. Αθήνα: Κριτική ΑΕ.

[3] Πηγιάκη, Π. (2010). Προετοιμασία Σχεδιασμός και Αξιολόγηση Διδασκαλίας. Αθήνα: Γρηγόρη.