Woningassistent.nl

Ken jij de website woningassistent.nl al? Via deze website kun je eenvoudig en snel informatie vinden over koopwoningen en huurwoningen in Nederland. Je kunt direct zoeken binnen het Funda aanbod door middel van allerlei handige filters. Daarnaast kun je meer details vinden over diverse onderwerpen rondom financiën en verhuizen. Om je een idee te geven hebben we op deze pagina enkele belangrijk thema's rondom het aankopen van een woning op een rijtje gezet. Het maakt daarbij niet uit welk soort woning je koopt. Populaire woningtypes zijn onder andere de 2 onder 1 kap en de rijwoningen.

Taxatie

Als je een woning wilt kopen of verkopen dan is het handig – en meestal verplicht – om de woning te laten taxeren. Een taxatie geeft een goed beeld van de juiste waarde van de woning. Waarschijnlijk heb je zelf wel een idee over de prijs, maar je kunt er maar zo tienduizenden euro’s naast zitten. Wanneer je jouw eigen woning te koop zet wil je er natuurlijk de beste prijs voor beuren. En door de taxatie weet je wat de reële waarde is. Zorg altijd dat je een bekwame makelaar voor de taxatie inschakelt. En vraag vooraf wat de kosten voor de taxatie zijn. Meestal gaat het om een percentage van de getaxeerde waarde van de woning. Bijvoorbeeld 0,75%. De kosten die je moet betalen voor de taxatie kun je opgeven bij de belastingdienst als kosten. Deze zijn volledig aftrekbaar van je inkomstenbelasting.

Hypotheek

Het aanbod in hypotheken is groot. Je kunt kiezen uit verschillende hypotheekvormen, maar ook uit verschillende aanbieders (banken, verzekeraars of pensioenfondsen). Op woningassistent.nl wijzen we je de weg naar een goede hypotheek.

Wat is een hypotheek?Er zijn maar weinig mensen die een huis met eigen geld kunnen kopen. Om een huis te kopen hebben de meeste mensen een hypotheek nodig. Dit is een lening waarbij een huis als onderpand dient. Als je een hypotheek afsluit, betaal je elke maand rente. Deze hypotheekrente is (onder voorwaarde) aftrekbaar van de belasting.

Aanbod hypothekenJe bent op zoek naar een hypotheek. Het is belangrijk dat je je realiseert dat een hypotheek niet op zich staat. Het sluiten van een hypothecaire lening heeft een grote invloed op je financiële leven. Neem daarom een weloverwogen beslissing. Welke hypotheek het beste bij je past is afhankelijk van je persoonlijke situatie en wensen. De hypotheker werkt samen met nagenoeg alle banken en verzekeraars. In het grote aanbod van hypotheken en geldverstrekkers gaan onze adviseurs op zoek naar de hypotheek die het beste bij je past.

Hypotheekrente

Deze rente is in de meeste gevallen aftrekbaar voor de meeste particulieren. De bank vraagt meestal nog wel meer zekerheden voordat ze over het verstrekken van een hypotheek over gaat, denk hier bijv. aan voldoende inkomen voor het dragen van de lasten maar ook aan de zekerheid voor een bank dat de hypotheek wordt ingelost wanneer iemand komt te overlijden. Banken toetsen altijd voor het verstrekken van een hypotheek of u niet teveel andere kredieten heeft die het totaal van de rente, die u gaat betalen aan de geldverstrekker en de andere lening verstrekkers, niet te hoog wordt. Je kunt bepaalde onderdelen van de kosten koper ook meefinancieren. Dit kan invloed hebben op de hoogte van de lening en de voorwaarden.

Starterslening

De Starterslening is een gemeentelijke stimuleringsmaatregel om ervoor te zorgen dat u als starter op de woningmarkt meer mogelijkheden heeft om een huis te kopen. Deze is ook in 2022 nog beschikbaar. In de meesten gemeentes kunt u een maximale starterslening krijgen tot 20% van de aankoopprijs van de woning. De kenmerken van de Starterslening zijn dat u geen rente betaalt over deze Starterslening. Na 3 jaar word u inkomen weer opnieuw bekeken wordt bepaald of de komende drie jaar weer geen rente betaald hoeft te worden. Als u inkomen is gestegen moet u beginnen met het aflossen van de starterslening. U krijgt extra draagkracht door de extra lening door de starterslening. De constructie is altijd verantwoord omdat tegenover de extra lening een stuk extra onroerend goed staat. Stel u wilt graag uw eerste eigen huis kopen. Na wat rondkijken heeft u momenteel een koopwoning op het oog waar u graag in zou willen wonen. Echter de aankoopprijs is te hoog voor uw bruto inkomen om een normale startershypotheek te krijgen.

BKR

Dit toetsen van uw kredietwaardigheid gebeurd bij het BKR (Bureau Kredietregistratie Nederland) Het kan ook voorkomen dat de geldverstrekker uw aanvraag afwijst omdat u in het verleden bij een andere hypotheek verstrekker een betaling achterstand heeft gehad. De meeste hypotheek verstrekkers doen daar erg moeilijk over. Omdat veel mensen in het verleden wel eens zoiets dergelijks hebben gehad, zijn er op dit moment speciale geldverstrekkers voor hypotheken die ondanks een BKR registratie toch u een hypotheek willen verstrekken. Meestal is dit wel tegen hogere rente's en vraagt men meer verzekeringen. Soms kun je door bepaalde duurzame investeringen een hoger leenbedrag realiseren en dit besteden aan energiebesparende maatregelen zoals bijvoorbeeld isolatie, zonnepanelen of een warmtepomp.

Makelaar

Een makelaar kan je helpen bij het zoeken naar jouw droomhuis. De meeste makelaars zijn actief in een bepaalde regio en kennen het woningaanbod dus erg goed. Zij kennen ook de ‘reputatie’ van bepaalde woningen en wijken ten aanzien van onderhoud en andere belangrijke zaken. U betaalt de makelaar een percentage van het bedrag waarvoor u het huis koopt of verkoopt. Dit bedrag heet de courtage. U betaalt de courtage meestal over de koopprijs inclusief btw. Hoeveel u moet betalen, is niet altijd hetzelfde. Soms kunt u onderhandelen met de makelaar over het percentage dat u moet betalen. Ook kunt de tarieven van verschillende makelaars vergelijken. De meeste makelaars zijn lid van een vereniging van makelaars. Er zijn in Nederland drie grote verenigingen van makelaars. Is uw makelaar geen lid van de NVM, de LMV of de VBO? Dan kunt u niet naar de Geschillencommissie Makelaardij als u een conflict hebt met uw makelaar. U moet dan naar de rechter om uw conflict op te lossen. Lees daarom vooraf de voorwaarden van uw makelaar goed. Wil je meer weten over dit onderwerp? Bekijk dan direct de website www.woningassistent.nl

Dokter van Deenweg 162
8025BM, Zwolle, Nederland
Info@woningassistent.nl