Smakelijke les!

door de Leerpuntreporters, 21 december 2017

Sprinkhanen en gebakken krekels: de Leerpuntreporters sloten hun laatste les van 2017 'smakelijk' af. En hoewel vorig jaar alweer even achter ons ligt, mag je deze foto's, collages en filmpjes zeker niet missen!


Sociale gidsen: op weg naar het echte werk!

door Griet, communicatieverantwoordelijke - 16 januari 2018

Belangrijk moment voor de cursisten 'Sociale gidsen'. Het eerste deel van hun opleiding is vandaag afgerond. De sociale gidsen zijn ex- cliënten of cliënten van OCMW Gent. Ze helpen de maatschappelijk werkers van het OCMW met allerlei praktische zaken zoals papierwerk in orde brengen of meegaan met cliënten die een afspraak hebben bij een dienst. De sociale gidsen maakten zelf mee wat veel cliënten nu meemaken. Daarom kunnen zij beter dan wie ook anderen helpen. Tijdens hun opleiding volgen ze les bij Leerpunt en lopen ze stage bij het OCMW Gent.

De cursisten schreven neer wat de opleiding tot nu voor hen betekende.

Lees hun verhalen

De Armoedekrant

door de cursisten van 'De wereld in beeld, woord en cijfers' - januari 2018

Wat betekent '1 op de 10 Vlamingen', hoeveel is '30% van de wereldbevolking' en kloppen al die cijfers wel die ik hoor. In onze cursus 'De wereld in beeld, woord en cijfers' gaan de cursisten dieper in op nieuws en informatie. Op het einde van de cursus zorgden zezelf voor het nieuws. Ze maakten 'De Armoedekrant'. Inspiratie vonden ze in een bezoek aan de tentoonstelling 'Tegenwind: armoede in België sinds 1800'.

Lees De Armoedekrant

De mooie herinneringen aan 2017 nemen we mee naar een nog beter 2018.

Gelukkig nieuwjaar!

Leesfeest in de bib

door Iris, leesgroepbegeleidster

In de bib Brugsepoort was het leesfeest. De cursisten van de leesgroep ontvingen de cursisten 'lezen en schrijven' die les volgen in Leerpunt bij Ann, Céline en Hanne. Een leesfeest is gezellig samenzijn en daar hoort natuurlijk lekkere koffie en gebak bij.

Lees verder


Kennismaking met het ziekenfonds

door Maarten, lesgever - 7 december 2017

Nederlands spreken is erg belangrijk voor wie op zoek is naar een job. In het traject LONT2 en SECTOR2 bereiden Leerpunt en VDAB cursisten voor zodat ze makkelijker de weg naar een job vinden. Daar hoort ook een bezoek bij aan diensten waarmee je als werknemer te maken krijgt, het ziekenfonds bijvoorbeeld.

Bekijk de foto's

Magritte achterna

door de Leerpuntreporters - 28 november 2017

Het schilderij van een man met een bolhoed, misschien ken je dat werk wel. Het is een schilderij van één van onze bekendste kunstenaars: René Magritte. Samen met de cursisten 'Kunst en cultuur' bezochten de cursisten het Magritte-museum.

In de les gingen de reporters Magritte achterna ...

Voorleeswandeling

door de Leerpuntreporters - 23 november 2017

Voor de vijfde keer al organiseerden we in Gent onze voorleeswandeling. Ook de Leerpuntreporters waren er die avond bij. Ze maakten een verslag en een filmpje.

Lees Reggies verslag

Bekijk hiernaast Martines filmpje

Laatste les Elianne

door de Leerpunt-medewerkers, 19 december

Onze collega Elianne gaat met pensioen. Elianne begon in de jaren '80 in het Gentse met les Nederlands geven aan anderstaligen. Nu volgen heel wat anderstaligen taalles. Maar toen waren die lessen nog heel ongewoon. Bij de oprichting van het Centrum voor Basiseducatie Gent in 1990 was Elianne één van de eerste lesgeefsters. Na vele jaren lesgeven gaat Elianne begin 2018 met pensioen. Vandaag, dinsdag 19 december, gaf ze haar laatste les. Dat verdient natuurlijk een bloemetje.

Dankjewel voor alles Elianne!

Slim op weg

door Griet, communicatiemedewerker - 12 december 2017

Nieuwe verkeersborden begrijpen, een route plannen, ... in onze cursus 'Slim op weg' helpen we je op een slimme manier de weg vinden. Onze cursisten van Gent en Eeklo deden een oefening in de Gentse straten. De Leerpuntreporters gingen mee en kwamen terug met deze mooie beelden.


Naar de Kringloopwinkel

door Annelies, lesgeefster - 7 december 2017

'Wonen en werken', dat is het thema waaraan de cursisten WS2 werken. Op 7 december gingen we op bezoek naar de Kringloopwinkel. We bekeken de meubels in de winkel. We kozen zelf een meubel en maakten een zoekertje om dit meubel te verkopen. We kregen een rondleiding van vrijwilliger Hendrik die ons de werking achter de schermen toonde. We zagen welk werk het personeel (oa artikel 60) in de kringwinkel doet: binnengekomen artikelen controleren en sorteren en artikelen prijzen en uitstallen in de winkel.

Bekijk de foto's

Ziekenhuisbrochures onder de loep

door Griet, communicatiemedewerker - 12 december 2017

'Wat moet ik doen na een operatie?', 'Wat mag ik wel en niet eten als ik diabetes heb?', 'Hoe moet ik het verslag van de dokter begrijpen?' ... Wie ooit al in het ziekenhuis werd opgenomen, kent ze wel, de brochures die je krijgt met informatie over hoe het verder moet. Informatie dus die heel belangrijk is, maar niet altijd makkelijk te begrijpen. Bij de Universiteit Gent willen ze de studenten verpleegkunde en vroedkunde er bewust van maken dat het erg belangrijk is dat iedereen deze brochures begrijpt, ook wie laaggeletterd is.

Lees verderGeletterdheid als sleutel voor leesplezier

door Griet, communicatieverantwoordelijke - 8 december

Vlaamse leerlingen doen het niet zo goed als het over 'begrijpend lezen' gaat. Daarover hoorden we deze week heel wat in de media. Het enthousiasme over lezen is bij leerlingen en hun ouders ook minder groot. Bij de Centra voor Basiseducatie vinden we leesplezier erg belangrijk. Dat wilden we graag laten weten en daarom verstuurden ook wij een persmededeling naar kranten, tv en radio.

Lees de persmededeling

Met 'Kunst en cultuur' naar Middelheim

door Jana, lesgever - 21 november 2017

De cursisten 'Kunst en cultuur' uit Eeklo werken rond beeldhouwkunst. Ze brachten een bezoek aan openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen.

Lees meer

Week van het Gents

door de Leerpuntreporters - 29 november

Loat eu goan! Dat moesten we de Leerpuntreporters geen 2 keer zeggen. Ze stellen hun cursus voor in perfect Gents!

Lees meer

Op bezoek in Wijkgezondheidscentrum De Sleep

door Annelies, lesgever - 21 november 2017

De cursisten WS2 werkten rond het thema ‘gezondheid’. Daarom gingen ze op bezoek naar De Sleep. Dat is een wijkgezondheidscentrum.

Lees het verslag

Wandeling in het Miljoenenkwartier

door de Leerpuntreporters - 14 november

Martine schreef een verslag over deze uitstap. Haar verslag lees je hier.

Leerpuntreporter Jacqueline maakte een filmpje. Dat kan je hieronder bekijken.

Voorleeswandeling Gent

door Griet - 23 november 2017

De duif die niet kon duiken, De noordenwind en de zon, De hoed van nonkel Nacho, … Onze cursisten werden tijdens de voorleeswandeling in Gent uitgebreid verwend! Met 140 waren ze op donderdag 23 november. Voor de vijfde keer op rij organiseerde Leerpunt deze wandeling tijdens de Week van het Voorlezen.

Lees verder

Cursisten NT2 in het Museum voor Schone Kunsten

Hanne en Nora - 21 november 2017

De cursisten van Hanne en Nora trokken samen naar het Museum voor Schone Kunsten.

Bekijk de foto's

Op bezoek in de Krook

door Martine, Leerpuntreporter

24 oktober 2017

Sinds maart 2017 is de stad Gent een gebouw rijker. De oude bibliotheek verhuisde naar de gloednieuwe Krook. Een fijne nieuwe plek in de stad waar ook onze Leerpuntreporters maar wat graag langs gingen.

Reporters Jan en Martine maakten ieder een verslag van hun bezoek.

Reporter Reggie maakte een collage

Jacqueline maakte een filmpje

Samen eten wat betekent dit voor jou ...

door J. Leerpuntreporter - 24 oktober 2017

Onze cursus “Reporters” leidt ons vandaag naar de cafeteria van Leerpunt. Cursisten eten samen. Er is een lang buffet waarbij iedereen iets kleins meebrengt. Wij interviewden mensen van verschillende origines.

Lees het verslag

Ik hou van, ik hou niet van ...

21 oktober

De Leerpuntreporters zijn gestart met de cursus ‘digitale verhalen’. Om mekaar beter te leren kennen, kregen ze de opdracht: Maak een collage over “ik hou van…, ik hou niet van…” Denk hierbij aan je 5 zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen en smaken).

Bekijk hier de resultaten

Op bezoek in de grootste moskee van Vlaanderen

door Meryem, lesgever - 17 november 2017

Met hoge verwachtingen stond een dertigtal enthousiaste collega’s en cursisten aan de toegangspoort van de Eyüp Sultan moskee vol ongeduld te wachten. In de aankondiging die via e-mail verspreid werd, stond immers dat er naast achtergrondinformatie ook actuele onderwerpen de revue zouden passeren.

Lees het verslag

Met alfa achter de schermen van de Vooruit

door Dirk, lesgever - 3 oktober

Op dinsdag 3 oktober namen de alfa klassen van Griet, Isabelle, Sofie en Dirk een kijkje achter de schermen van Kunstencentrum Vooruit in de Sint – Pietersnieuwstraat.

Medewerkster Ruth van de Vooruit nam ons mee op een rondleiding in het gebouw. Griet zorgde ook voor wat extra uitleg voor de cursisten.

Lees verder


Voorleeswandeling

door de Leerpuntreporters - 23 november 2017

Voor de vijfde keer al organiseerden we in Gent onze voorleeswandeling. Ook de Leerpuntreporters waren er die avond bij. Ze maakten een verslag en een filmpje.

Lees Reggies verslag

Bekijk hiernaast Martines filmpje