Cursist in de kijker: Mustafa

Wat doe je bij een stopbord en een stopstreep?

Welk bord toont dat je de bebouwde kom verlaat?

Wat moet je allemaal doen bij hevige regen?

Het theoretisch examen rijbewijs B is niet gemakkelijk. Om de leerstof goed te kunnen instuderen, organiseert CBE Leerpunt cursussen. Daarin leer je de theorie voor het examen op jouw tempo. Cursisten krijgen veel tips over hoe ze een grote hoeveelheid leerstof vlot instuderen. Er wordt ook geoefend om het examen op de computer af te leggen.

Mustafa (34 jaar) volgde de cursus ‘Rijbewijs’ bij Leerpunt in Gent. We praatten met hem over deze cursus.

Lees verder

Over het muurtje kijken bij VRT NWS

door de Leerpuntreporters, februari 2019

Hoe wordt het nieuws gemaakt? Speciaal voor de Warmste Week reisde de nieuwsdienst van de VRT eind vorig jaar het land door. Op 5 december waren ze te gast in Gent. Een mooie kans voor onze Leerpuntreporters om eens te gaan kijken hoe ze het doen bij de VRT.

Jan, Jacqueline en Jenny bezorgden ons foto's en verslagen.

Lees verder

Allez Chantez

door de Leerpuntreporters, 10 januari 2019

Samen zingen ook al heb je geen zangtalent. Gewoon omdat zingen leuk is en omdat het mensen samenbrengt. Dat is 'Allez Chantez'. Op donderdag 10 februari trokken we samen met een 80-tal cursisten uit de opleidingen 'Nederlands als Tweede Taal' (NT2) naar De Centrale om te zingen.

Lees het verslag van de Leerpuntreporters

Kennismaken met Belgische fotografen

door de Leerpuntreporters, januari 2019

In de cursus 'digitale verhalen' maakten de Leerpuntreporters kennis met Belgische fotografen. Ze leerden informatie verzamelen en verwerken.

Lees verder


In 2019 wil ik ...

De cursisten van de 13 Centra voor Basiseducatie hebben heel wat mooie dromen voor 2019. En jij? Wat wens jij jezelf voor 2019 toe?

Gelukkig nieuwjaar

vanwege alle Leerpunt-medewerkers

Week van de Smaak

door de Leerpuntreporters, december 2018

De Leerpuntreporters organiseerden de week van de smaak in de klas. Elke cursist zocht een eigen thema rond 'GEZOND-TIJD'. In de klas stelden we onze presentaties voor. We kregen bezoek van collega Nathalie en enkele cursisten uit de groep NT1 spelling.

Lees verder

Cursiste in de kijker: Diana

“Het zijn er 13”, zegt ze trots. Voor mij zit Diana (56), cursiste bij CBE leerpunt. Die 13 is het aantal certificaten dat ze behaalde. Een certificaat is een papier dat bewijst dat je slaagde voor een cursus in Leerpunt. Diana toont mij welke cursussen ze allemaal al deed.

"Nochtans was ik als kind geen goede leerder”, vertelt ze. “Ik kon niks onthouden. ’s Avonds leerde ik. De dag nadien was alles uit mijn hoofd verdwenen.”

Lees verder

Ambassadeurs van Basiseducatie beoordelen studenten UGent

door Griet, communicatiemedewerker, 4 december 2018

Gespannen zenuwen vandaag aan de Universiteit Gent. De studenten verpleegkunde en vroedkunde stelden er hun 'ziekenhuisbrochures' voor. 5 ambassadeurs in de Basiseducatie beoordeelden hun werk.

De studenten gingen aan de slag in oktober. Eerst kregen ze een infosessie door ambassadeur Jan en communicatiemedewerkster Griet. Jan en Griet gaven uitleg over wat het betekent om laaggeletterd te zijn en tips over hoe je moeilijke onderwerpen toch begrijpelijk maakt.

Lees verder

Fotoverhaal1bezoek Mudel museum_2.wmv

Met 'Kunst en Cultuur' naar Mudel

door de Leerpuntreporters - november 2018

Mudel dat is 'het Museum van Deinze en de Leiestreek'. Leerpuntreporter Martine trok samen met de cursisten van 'Kunst en Cultuur' naar dit museum. Ze bezorgde ons een filmpje en dit korte verslag:

In het MUDEL (Museum van Deinze en de Leiestreek) zijn de schilderijen van vroegere 'Leieschilders' het uitgangspunt. We maakten kennis met de tentoonstelling 'de nieuwe morgen' waarin we werken uit het impressionisme, het symbolisme en het expressionisme in Vlaanderen tussen 1890 en 1930 zagen.

Leerpunt houdt van voorlezen

door de Leerpuntreporters - november 2018

'Het leven van Guido Belcanto’, ‘Het bos slaapt’, ‘De kibbelende Ans en Wilma’, … Bij CBE Leerpunt houden we van verhalen. En niets is leuker dan die verhalen voorlezen. Jaarlijks organiseren we daarom onze voorleeswandelingen in Eeklo en Gent. Tijdens deze wandelingen ontdekken de cursisten naar verhalen. Onze Leerpuntreporters schreven een verslag. Bekijk ook de foto's in de fotoalbums.

Leerpunt maakt theater

door Griet, communicatiemedewerkster - november 2018

We vertelden het al: Leerpunt maakt dit schooljaar theater. In de voorbije weken konden cursisten zich inschrijven om mee te doen. Op maandag 26 november was het dan zover. Tijd voor de volgende stap: de kennismaking met de regisseurs en een bezoek aan Victoria Deluxe.

Lees verder

Een broodje met of zonder boter?

door Karen, lesgeefster - november 2018

Wat wil u op uw broodje? Of heeft u liever een wrap? Mag het met of zonder groenten? Zijn er klachten?

Onze Leerpuntcafetaria veranderde op maandag 12 november in een broodjeszaak. De reden? Een les Nederlands voor de cursisten WS1. Zij leerden recepten lezen en klaarmaken. Geef toe: zoiets gaat toch veel beter met een echt broodje erbij.

Bekijk de foto's

Leerpunt maakt theater

door Griet, communicatiemedewerker - oktober 2018

Spannende tijden bij Leerpunt. Voor het eerst maken we samen met onze cursisten theater. We werken hiervoor samen met Victoria Deluxe. De voorbije weken konden cursisten zich inschrijven om mee te doen. Niet minder dan 118 cursisten deden dat! In december proeven zij in enkele workshops van wat theater maken is. Wie de smaak echt te pakken heeft, mag nadien meewerken aan de voorstelling. Die voorstelling verwachten we eind april. Wij kijken hier al met veel enthousiasme naar uit.

Pop-uptatoeageshop bij Leerpunt

door Leerpuntreporters Reggie en Martine - 17 oktober 2018

1 op 5 Belgen leeft in armoede en dat is een onrecht. Onze cursisten 'sociale gidsen' richten een tijdelijke tatoeageshop in waarin onze medewerkers en cursisten zich met veel enthousiasme lieten tatoeëren. Zo laten we op deze Dag van Verzet tegen Armoede zien dat ook wij armoede willen uitsluiten.

De Leerpuntreporters lieten zich onder handen nemen en maakten een filmpje.


Cursist in de kijker: Cynthia

door Griet, communicatiemedewerker - oktober 2018

Een beetje verlegen ontvangt Cynthia (38) mij bij het inloopteam van Reddie Teddy. Zwangere mama’s en ouders van kinderen tussen 0 en 3 jaar oud kunnen bij Reddie Teddy terecht voor ondersteuning. Eens we aan de praat zijn, blijkt Cynthia allesbehalve verlegen. In vlot Nederlands vertelt ze mij over de activiteiten die ze hier helpt organiseren. Voor mij zit een zelfverzekerde mama van 4 kinderen. Dat was ooit anders. Ooit kwam ze hier zelf als mama aankloppen, niet meer wetende waar naartoe.

Lees verder

Goed gestemd

door Leerpuntreporter Jacqueline - oktober 2018

Zondag 14 oktober gaan we naar de stembus. In onze cursus 'Goed gestemd' leren cursisten meer over de verkiezingen en het bestuur van onze gemeentes, steden, provincies en land. Leerpuntreporter Jacqueline volgt de cursus. Ze schreef er dit verslag over.

Speciaal voor de verkiezingen schreven alle Centra voor Basiseducatie een memorandum. Dat is een tekst waarmee we de nieuwe bestuurders vragen om rekening te houden met wie minder geletterd is.

Benieuwd naar wat we de nieuwe bestuurders willen vragen. Lees onze aanbevelingen voor een geletterde gemeente.


Naar het interimkantoor

door Sophie, lesgeefster - 4 oktober

Hoe werkt een interimkantoor? Hoe schrijf je je in bij zo'n kantoor? Welke jobs hebben ze in de aanbieding? Onze groep 'sector 2' ging vandaag langs bij interimkantoor ASAP. In 'Sector 2' leren cursisten Nederlands vooral met de bedoeling werk te vinden of een beroepsopleiding te volgen. De cursus is een samenwerking tussen Leerpunt en VDAB Gent.

Lees verder

Samen eten

door de Leerpuntreporters - september 2018

Het wordt stilaan een traditie in onze Gentse lesplaats: 'Samen eten' . In september schuiven Leerpuntcursisten en -medewerkers samen aan tafel. We proeven van elkaars hapjes en leren elkaar beter kennen. Zin om mee te proeven van de aangename sfeer? Onze Leerpuntreporters maakten dit verslag.

Sociale gidsen afgestudeerd

door Griet, communicatiemedewerker - 28 juni

"Blij dat ik er kan zijn voor anderen"

"Ik vind het een eer om sociale gids te zijn"

"Ik voel eindelijk dat ik iemand ben."

Mooie en ontroerende woorden bij het afstuderen van een nieuwe lichting sociale gidsen. De sociale gidsen zijn ex- cliënten of cliënten van OCMW Gent. Ze helpen de medewerkers van het OCMW met allerlei praktische zaken zoals papierwerk in orde brengen of meegaan met cliënten die een afspraak hebben bij een dienst. Tijdens hun opleiding volgen ze les bij Leerpunt. Op dinsdag 26 juni studeerde een nieuwe groep sociale gidsen af. Voor dat afstuderen, schreven ze hun ervaringen als cursist neer.

Lees verder

Leerpunt Airlines

door Griet, communicatiemedewerker - 21 juni 2018

In 1 dag 20 landen bezoeken. Dat kan alleen met Leerpunt Airlines. Op donderdag 21 juni landde deze knotsgekke luchtvaartmaatschappij in onze Gentse lesplaats. Ze namen onze cursisten mee naar heel wat fijne bestemmingen op deze wereld.

Lees verder

Met 'Kunst en cultuur' naar Keulen

door de Leerpuntreporters - juni 2018

De Dom, het museum Walraff-Richartz en de Rijn. Onze cursisten 'Kunst en cultuur' trokken de grens over en bezochten de Duitse stad Keulen. Enkele Leerpuntreporters reisden mee. Ze bezorgden ons een verslag en fotocollages.

Lees het verslag en bekijk de collages

En de antwoorden zijn ...

door Griet, communicatiemedewerkster - juni 2018

Op vrijdag 25 mei openden we de deuren van onze lesplaats in Eeklo. Je kon die dag op een leuke manier kennis maken met ons cursusaanbod. Heel wat bezoekers namen ook deel aan de quiz die we organiseerden. Voor de nieuwsgierigen onder hen: je vindt de antwoorden hier. Bij deze nog eens proficiat aan onze winnaars Rita, Eveline, Francine, Ludwine en Katrien. Laat het lekkers smaken!

Bekijk de antwoorden

'Kunst in the city': op stap in Brussel

door de cursisten van 'Kunst in the City' - mei 2018

In onze cursus 'Kunst in the city' bereiden de cursisten samen een cultureel bezoek voor aan een stad. Deze keer stond Brussel op het programma. Enkele cursisten zijn ook Leerpuntreporter. Heel leuk, want door hun verslag kunnen ook wij meegenieten van een dagje Brussel.

Bekijk de reportage

Welcome in Ghent

door Katrien, lesgeefster Engels - mei 2018

The belfree, the cathedral, the Mystic Lamb, ... onze cursisten Engels breidden hun woordenschat uit tijdens een bezoek aan Gent. Gids van dienst was onze lesgever Ivan. Hij leidde onze Gentse en Eeklose cursisten in vlekkeloos Engels rond in de Gentse binnenstad. Een boeiende ervaring in een mooie, zonovergoten stad.

Bekijk de foto's

Leren in de keuken

door lesgeefsters Greta en Gislinde - mei 2018

Recepten lezen, ingrediënten wegen, omgaan met stress, ... bij een job als keukenmedewerker komt heel wat kijken. Een hele uitdaging dus voor wie deze job wil leren. En die uitdaging wordt nog groter als je geen of nog maar weinig Nederlands spreekt. VDAB, Compaan en Leerpunt bundelen de krachten en organiseren een opleiding tot keukenmedewerker. 10 anderstaligen leren dit schooljaar de job van keukenmedewerker in een professionele keuken. Lesgevers van Leerpunt brengen hen wiskunde, Nederlands en algemene vorming bij op maat van hun toekomstige job.

Gislinde en Greta laten ons een dag meekijken in de keuken. Vandaag op het menu: kip!

Bekijk het fotoverslag

Het gebouw bij de schouw

door de Leerpuntreporters - mei 2018

Het gebouw bij die hoge schouw. Zo leggen we bij Leerpunt wel eens uit waar mensen onze Gentse lesplaats vinden. In 2011 verhuisde Leerpunt naar het Manchestergebouw in de Kolveniersgang 133, een oud fabriekspand dat tot school werd omgebouwd. Hoewel onze Leerpuntreporters vaak in ons gebouw komen, leerden ze nog toch heel wat bij tijdens een rondleiding door hun lesgeefster Iris.

Lees het verslag van Leerpuntreporter Jan

Op zoek naar goed nieuws

door lesgeefster Iris en de cursisten van de leesgroep - april 2018

Elke week komt onze Gentse leesgroep samen in de bibliotheek van de Brugse Poort. De cursisten lezen er samen en praten over wat ze lezen. In april hadden ze het bijvoorbeeld over 'Goed nieuws'.

Lees het verslag

Nieuws in de klas

door de Leerpuntreporters - april 2018

De luchtkwaliteit is slecht, in Korea praten ze over vrede, president Trump doet weer een vreemde uitspraak ... Dagelijks horen we heel wat nieuwsberichten. Nieuws in de klas zorgt ervoor dat je ook in de klas met al dat nieuws aan de slag kan. Lesgeefster Martine bestelde een pakket kranten voor haar cursisten 'Nederlands'. Ze nodigde ook de Leerpuntreporters uit in haar les. Zij zorgden met plezier voor 2 leuke verslagen.

Lees de verslagen

Aan de slag met je foto's

door Kristel, lesgever - april 2018

Gouden uur, gulden snede, compositie, belichting, ... Er is zoveel om aan te denken als je een mooie foto wil maken. In de cursus 'Aan de slag met je foto's' leer je waar je op moet letten als je een mooie foto willen maken. Cursisten Annie, Carine, Christiaan, Elisabeth, Liliane, Marijke, Marleen en Tamara uit Deinze delen graag enkele foto's die ze maakten.

Bekijk hier alle foto's

Auteurslezing Erik Vlaminck

door de Leerpuntreporters - april 2018

Erik Vlaminck is een Vlaamse schrijver. We nodigden hem uit in Leerpunt voor een auteurslezing op 29 maart 2018. De Leerpuntreporters zochten informatie en foto's over de auteur en zijn boeken. Ze maakten er enkele presentaties over. Je kan hier ook de verslagen lezen en foto's zien van de auteurslezing. Erik Vlaminck liet ons na de lezing weten dat hij blij terug naar huis reed vanwege van een aangenaam onthaal en een warm publiek in Leerpunt :-)

Bekijk hier alle presentaties, verslagen en foto's

Afsluiten met een quiz en hapjes

door Kristel, lesgeefster - april 2018

Quizzen en tussendoor lekkere hapjes eten. We hadden er ook wel willen bij zijn, bij die laatste les 'Starten met je computer'. Onze Deinse cursisten pasten alles wat ze tijdens de cursus leerden toe in een quiz: een e-mail met bijlage versturen, een tekst kopiëren naar een document, foto's opslaan van het internet, ...

Lees verder

Met de klas naar het MAS

door Vincent, lesgever - april 2018

Les volgen in de paasvakantie! Dat getuigt pas van motivatie. Alhoewel les ... een uitstap met de groep naar Antwerpen is natuurlijk ook gewoon leuk. De cursisten 'Starten met computer' uit Eeklo trokken tijdens de vakantie naar Antwerpen. Ze bezochten er onder andere het Museum aan de Stroom (MAS). De uitstap bereidden ze zelf voor tijdens de computerlessen. Ze maakten foto's en schreven een verslag.

Lees het verslag van lesgever Vincent en 'zijn dames' op dagtrip naar Antwerpen.

Future Fest in het opleidingscentrum van VDAB

door Maarten, lesgever 'WS naar werk' - 21 maart 2018

Bouw zelf een muurtje, zoek uit of je een vaste schildershand hebt, herstel een lekkende kraan ...

Op 15 maart stelde VDAB haar opleidingen voor tijdens Future Fest in het opleidingscentrum in Wondelgem. Onze cursisten 'WS naar werk' gingen met veel enthousiasme een kijkje nemen.

Lees verder

Met de leesgroep naar de kermis

door Jan, Leerpuntreporter en cursist van de leesgroep - 6 maart 2018

Met heimwee terugdenken aan onze kindertijd. Dat doen we allemaal wel eens. Een bezoek aan de kermis bracht Leerpuntreporter Jan terug naar zijn kindertijd. "Toen durfde ik op alle attracties maar mocht ik niet, nu mag ik maar durf ik niet", vertelt hij in dit mooie verslag.

Naar het Lichtfestival

door Leerpuntreporters Martine en Sus - 31 januari 2018

De cursisten 'digitale verhalen', beter bekend als onze Leerpuntreporters, passen ook in hun vrije tijd toe wat ze leerden in de cursus. Ze zijn niet alleen reporters in Leerpunt maar gaan ook buiten de lessen graag op stap om reportages te maken. In overleg met hun lesgeefster Iris wisselen zij hierover informatie uit.

Sus en Martine laten ons nog eens nagenieten van het Lichtfestival met dit verslag.

Met 'kunst en cultuur' naar het Museum voor Schone Kunsten

door de Leerpuntreporters - 6 februari 2018

Een aantal Leerpuntreporters volgen ook de cursus 'Kunst en Cultuur'. Ze bezochten het Museum voor Schone Kunsten (MSK) in Gent . Leerpuntreporter Martine bezorgde ons dit verslag met foto's.


Leerpuntreporters geslaagd!

door Griet, communicatieverantwoordelijke - 23 februari 2018

Heel wat verslagen die je op deze blog leest, worden gemaakt door de Leerpuntreporters. Deze reporters zijn cursisten die de cursus 'Digitale verhalen' volgen. Deze week liep het eerste deel van die cursus af. Vandaag kregen we het goede nieuws dat alle Leerpuntreporters slaagden voor dit eerste deel.

En, wat zou je anders verwachten, ook hierover bezorgden de Leerpuntreporters ons een verslag!

Foto's maken met de tablet

door Vincent, lesgever - 21 februari 2018

Foto's maken met een tablet. Hoe oefen je dat beter dan tijdens een uitstap? De cursisten 'Starten met je tablet' van Eeklo namen de trein richting Gent. Met de tablet in de aanslag maakten ze deze sfeerbeelden.

Leerpunt in stripverhaal

door de Leerpuntreporters - 18 januari 2018

Ga op stap in Leerpunt en maak een verslag in de vorm van een stripverhaal. Die opdracht kregen de Leerpunterporters op donderdag 18 januari. Het resultaat zie je in deze 2 leuke stripverhalen.

Digikriebels

door lesgeefster Iris in samenwerking met brugfiguur Stéphanie - 17 januari 2018

Ouders en grootouders die samen met kleuters en leerlingen les volgen? Dat kan! In 'Digikriebels' schuiven ouders en grootouders mee aan op de schoolbanken. Samen met hun kinderen en kleinkinderen ontdekken ze de digitale wereld. Op woensdag 17 januari ging een nieuwe Digikriebels van start in het François Laurentinstituut in Gent.

Lees verder

De Leerpunt leesgroep

door de cursisten van de leesgroep Bib Brugsepoort - 25 januari 2018

Hou je van lezen? Vind je het leuk om over verhalen en boeken te praten? Dan is de Leerpunt leesgroep iets voor jou! Ook wie geen grote lezer is, is er welkom.

In februari starten er nieuwe groepen in Eeklo en Gent. Geen idee of zo'n leesgroep iets voor jou is? Laat je overtuigen door de verslagen van onze cursisten.

Lees verder

Een vleugje poëzie

door de Leerpuntlesgevers - 25 januari 2018

Gedichtendag vandaag! Wij doen graag mee met een vleugje poëzie. In woord en in beeld.

CONTACT

je taal

begrijp ik niet

jouw woorden zijn vreemd

jouw letters anders

maar jouw ogen

kan ik lezen

Mieke Van Hooft

En zelfs buiten de lessen zijn onze Leerpuntreporters creatief!

Reporter Jacqueline stuurde ons dit 'gedichtenelfje'.

Lezen is leuk

door Hanne en Nora, lesgevers - 23 januari 2018

Dat hoef je ons niet meer te vertellen. En lezen wordt nog leuker als je dat plezier kan delen door verhalen voor te lezen. Dat weten de cursisten Nederlands F4 . Ze trokken naar basisschool De Regenboog in Wondelgem en lazen er verhalen voor aan leerlingen van de 3de kleuterklas en het 1ste leerjaar. Ze stuurden ons deze foto's.

Smakelijke les

door de Leerpuntreporters - 21 december 2017

Sprinkhanen en gebakken krekels: de Leerpuntreporters sloten hun laatste les van 2017 'smakelijk' af. En hoewel vorig jaar alweer even achter ons ligt, mag je deze foto's, collages en filmpjes zeker niet missen!


Sociale gidsen: op weg naar het echte werk

door Griet, communicatieverantwoordelijke - 16 januari 2018

Belangrijk moment voor de cursisten 'Sociale gidsen'. Het eerste deel van hun opleiding is vandaag afgerond. De sociale gidsen zijn ex- cliënten of cliënten van OCMW Gent. Ze helpen de maatschappelijk werkers van het OCMW met allerlei praktische zaken zoals papierwerk in orde brengen of meegaan met cliënten die een afspraak hebben bij een dienst. De sociale gidsen maakten zelf mee wat veel cliënten nu meemaken. Daarom kunnen zij beter dan wie ook anderen helpen. Tijdens hun opleiding volgen ze les bij Leerpunt en lopen ze stage bij het OCMW Gent.

Lees wat Carlos, Dave, Diana, Jo, Hanène, Ludwig, Nancy en Veerle zelf over hun opleiding zeggen.

De Armoedekrant

door de cursisten van 'De wereld in beeld, woord en cijfers' - januari 2018

Wat betekent '1 op de 10 Vlamingen', hoeveel is '30% van de wereldbevolking' en kloppen al die cijfers wel die ik hoor. In onze cursus 'De wereld in beeld, woord en cijfers' gaan de cursisten dieper in op nieuws en informatie. Op het einde van de cursus zorgden zezelf voor het nieuws. Ze maakten 'De Armoedekrant'. Inspiratie vonden ze in een bezoek aan de tentoonstelling 'Tegenwind: armoede in België sinds 1800'.

Lees De Armoedekrant

De mooie herinneringen aan 2017 nemen we mee naar een nog beter 2018.

Gelukkig nieuwjaar!

Leesfeest in de bib

door Iris, leesgroepbegeleidster

In de bib Brugsepoort was het leesfeest. De cursisten van de leesgroep ontvingen de cursisten 'lezen en schrijven' die les volgen in Leerpunt bij Ann, Céline en Hanne. Een leesfeest is gezellig samenzijn en daar hoort natuurlijk lekkere koffie en gebak bij.

Lees verder


Kennismaking met het ziekenfonds

door Maarten, lesgever - 7 december 2017

Nederlands spreken is erg belangrijk voor wie op zoek is naar een job. In het traject LONT2 en SECTOR2 bereiden Leerpunt en VDAB cursisten voor zodat ze makkelijker de weg naar een job vinden. Daar hoort ook een bezoek bij aan diensten waarmee je als werknemer te maken krijgt, het ziekenfonds bijvoorbeeld.

Bekijk de foto's

Magritte achterna

door de Leerpuntreporters - 28 november 2017

Het schilderij van een man met een bolhoed, misschien ken je dat werk wel. Het is een schilderij van één van onze bekendste kunstenaars: René Magritte. Samen met de cursisten 'Kunst en cultuur' bezochten de cursisten het Magritte-museum.

In de les gingen de reporters Magritte achterna ...

Voorleeswandeling

door de Leerpuntreporters - 23 november 2017

Voor de vijfde keer al organiseerden we in Gent onze voorleeswandeling. Ook de Leerpuntreporters waren er die avond bij. Ze maakten een verslag en een filmpje.

Lees Reggies verslag

Bekijk hiernaast Martines filmpje

Laatste les Elianne

door de Leerpunt-medewerkers, 19 december

Onze collega Elianne gaat met pensioen. Elianne begon in de jaren '80 in het Gentse met les Nederlands geven aan anderstaligen. Nu volgen heel wat anderstaligen taalles. Maar toen waren die lessen nog heel ongewoon. Bij de oprichting van het Centrum voor Basiseducatie Gent in 1990 was Elianne één van de eerste lesgeefsters. Na vele jaren lesgeven gaat Elianne begin 2018 met pensioen. Vandaag, dinsdag 19 december, gaf ze haar laatste les. Dat verdient natuurlijk een bloemetje.

Dankjewel voor alles Elianne!

Slim op weg

door Griet, communicatiemedewerker - 12 december 2017

Nieuwe verkeersborden begrijpen, een route plannen, ... in onze cursus 'Slim op weg' helpen we je op een slimme manier de weg vinden. Onze cursisten van Gent en Eeklo deden een oefening in de Gentse straten. De Leerpuntreporters gingen mee en kwamen terug met deze mooie beelden.


Naar de Kringloopwinkel

door Annelies, lesgeefster - 7 december 2017

'Wonen en werken', dat is het thema waaraan de cursisten WS2 werken. Op 7 december gingen we op bezoek naar de Kringloopwinkel. We bekeken de meubels in de winkel. We kozen zelf een meubel en maakten een zoekertje om dit meubel te verkopen. We kregen een rondleiding van vrijwilliger Hendrik die ons de werking achter de schermen toonde. We zagen welk werk het personeel (oa artikel 60) in de kringwinkel doet: binnengekomen artikelen controleren en sorteren en artikelen prijzen en uitstallen in de winkel.

Bekijk de foto's

Ziekenhuisbrochures onder de loep

door Griet, communicatiemedewerker - 12 december 2017

'Wat moet ik doen na een operatie?', 'Wat mag ik wel en niet eten als ik diabetes heb?', 'Hoe moet ik het verslag van de dokter begrijpen?' ... Wie ooit al in het ziekenhuis werd opgenomen, kent ze wel, de brochures die je krijgt met informatie over hoe het verder moet. Informatie dus die heel belangrijk is, maar niet altijd makkelijk te begrijpen. Bij de Universiteit Gent willen ze de studenten verpleegkunde en vroedkunde er bewust van maken dat het erg belangrijk is dat iedereen deze brochures begrijpt, ook wie laaggeletterd is.

Lees verderGeletterdheid als sleutel voor leesplezier

door Griet, communicatieverantwoordelijke - 8 december

Vlaamse leerlingen doen het niet zo goed als het over 'begrijpend lezen' gaat. Daarover hoorden we deze week heel wat in de media. Het enthousiasme over lezen is bij leerlingen en hun ouders ook minder groot. Bij de Centra voor Basiseducatie vinden we leesplezier erg belangrijk. Dat wilden we graag laten weten en daarom verstuurden ook wij een persmededeling naar kranten, tv en radio.

Lees de persmededeling

Met 'Kunst en cultuur' naar Middelheim

door Jana, lesgever - 21 november 2017

De cursisten 'Kunst en cultuur' uit Eeklo werken rond beeldhouwkunst. Ze brachten een bezoek aan openluchtmuseum Middelheim in Antwerpen.

Lees meer

Week van het Gents

door de Leerpuntreporters - 29 november

Loat eu goan! Dat moesten we de Leerpuntreporters geen 2 keer zeggen. Ze stellen hun cursus voor in perfect Gents!

Lees meer

Op bezoek in Wijkgezondheidscentrum De Sleep

door Annelies, lesgever - 21 november 2017

De cursisten WS2 werkten rond het thema ‘gezondheid’. Daarom gingen ze op bezoek naar De Sleep. Dat is een wijkgezondheidscentrum.

Lees het verslag

Wandeling in het Miljoenenkwartier

door de Leerpuntreporters - 14 november

Martine schreef een verslag over deze uitstap. Haar verslag lees je hier.

Leerpuntreporter Jacqueline maakte een filmpje. Dat kan je hieronder bekijken.

Voorleeswandeling Gent

door Griet - 23 november 2017

De duif die niet kon duiken, De noordenwind en de zon, De hoed van nonkel Nacho, … Onze cursisten werden tijdens de voorleeswandeling in Gent uitgebreid verwend! Met 140 waren ze op donderdag 23 november. Voor de vijfde keer op rij organiseerde Leerpunt deze wandeling tijdens de Week van het Voorlezen.

Lees verder

Cursisten NT2 in het Museum voor Schone Kunsten

Hanne en Nora - 21 november 2017

De cursisten van Hanne en Nora trokken samen naar het Museum voor Schone Kunsten.

Bekijk de foto's

Op bezoek in de Krook

door Martine, Leerpuntreporter

24 oktober 2017

Sinds maart 2017 is de stad Gent een gebouw rijker. De oude bibliotheek verhuisde naar de gloednieuwe Krook. Een fijne nieuwe plek in de stad waar ook onze Leerpuntreporters maar wat graag langs gingen.

Reporters Jan en Martine maakten ieder een verslag van hun bezoek.

Reporter Reggie maakte een collage

Jacqueline maakte een filmpje

Samen eten wat betekent dit voor jou ...

door J. Leerpuntreporter - 24 oktober 2017

Onze cursus “Reporters” leidt ons vandaag naar de cafeteria van Leerpunt. Cursisten eten samen. Er is een lang buffet waarbij iedereen iets kleins meebrengt. Wij interviewden mensen van verschillende origines.

Lees het verslag

Ik hou van, ik hou niet van ...

21 oktober

De Leerpuntreporters zijn gestart met de cursus ‘digitale verhalen’. Om mekaar beter te leren kennen, kregen ze de opdracht: Maak een collage over “ik hou van…, ik hou niet van…” Denk hierbij aan je 5 zintuigen (zien, horen, ruiken, voelen en smaken).

Bekijk hier de resultaten

Op bezoek in de grootste moskee van Vlaanderen

door Meryem, lesgever - 17 november 2017

Met hoge verwachtingen stond een dertigtal enthousiaste collega’s en cursisten aan de toegangspoort van de Eyüp Sultan moskee vol ongeduld te wachten. In de aankondiging die via e-mail verspreid werd, stond immers dat er naast achtergrondinformatie ook actuele onderwerpen de revue zouden passeren.

Lees het verslag

Met alfa achter de schermen van de Vooruit

door Dirk, lesgever - 3 oktober

Op dinsdag 3 oktober namen de alfa klassen van Griet, Isabelle, Sofie en Dirk een kijkje achter de schermen van Kunstencentrum Vooruit in de Sint – Pietersnieuwstraat.

Medewerkster Ruth van de Vooruit nam ons mee op een rondleiding in het gebouw. Griet zorgde ook voor wat extra uitleg voor de cursisten.

Lees verder


Voorleeswandeling

door de Leerpuntreporters - 23 november 2017

Voor de vijfde keer al organiseerden we in Gent onze voorleeswandeling. Ook de Leerpuntreporters waren er die avond bij. Ze maakten een verslag en een filmpje.

Lees Reggies verslag

Bekijk hiernaast Martines filmpje