اصول طراحی فضای سبز و مراحل اجرای آن

طراحی فضای سبز، اصول و استانداردهای خاص خود را دارد که با دانستن این اصول در کنار اجرای فضای سبز می توانید اجرای بسیار ارزشمندتری در این حوزه داشته باشید

امروزه با توجه به افزایش شهرنشینی و سپری شدن بیشترین وقت انسان ها در محیط های کسل کننده، نقش فضای سبز برای ایجاد حس آرامش و دوری آن ها از زندگی یکنواخت شهری بسیار پررنگ تر شده است. در این میان اگر طراحی فضای سبز و اصول آن به درستی اجرا نشود ممکن است نتیجه دلخواه حاصل نشود. به همین دلیل ما تصمیم گرفتیم که در اینجا به توضیحاتی در همین رابطه بپردازیم تا نتایج لازم راحتتر حاصل شود.

فضای سبز بخشی از فضای باز محیط یک آپارتمان مسکونی یا اداری، باغ، ویلا و یا شهر است که با درختچه، درختان، گل ها، چمن و یا سایر گیاهان طبیعی و مصنوعی، محوطه سازی و اجرا می شود. طراحی و اجرای فضای سبز شهری به همراه آفت کشی گیاهان بیشتر بر عهده شهرداری و شرکت های وابسته به آن است اما نوع غیر شهری فضای سبز توسط گروه های خصوص و یا شخصی طراحی و اجرا می شود.

اگر به دنبال یه تغییر و تحول چشمگیر و بسیار تاثیرگذار برای محیط خانه یا محل کار خود هستید، طراحی فضای سبز و اصول آن می تواند به شما کمک کند.


مراحل اجرای فضای سبز

مراحل اجرای فضای سبز در شرکت های مجری مثل شرکت گلپونه مهر نقش جهان به این صورت است که پس از ثبت سفارش، کارشناسان متخصص طراحی فضای سبز، به محل اعزام می شوند و با بررسی و آنالیز محیط با توجه به میزان فضا، آب و هوا و سلیقه سفارش دهنده آنچه که در طرح و نوع استفاده گیاه لازم است را در قالب یک پروپزال به طراحان تحویل می دهند.

سپس تیم طراح با مطالعه اطلاعات به دست آمده از نتایج بررسی ها و به کمک جدیدترین طرح های موجود، طرح نهایی را به مشتریان ارائه می دهند و پس از تایید، کار خود را شروع می کنند. ذکر این نکته شاید خالی از لطف نباشد که تیم حرفه ای گل پونه پس از پایان هر مرحله، به مشتری گزارش کار تحویل خواهند داد.

المان های فضای سبز

در طراحی فضای سبز ممکن است المان های زیادی همچون موارد زیر مورد استفاده قرار گیرد اما شما مجبور نیستید که از تک تک آن ها برای طراحی و اجرای فضای سبز خود بهره ببرید. این المان ها عبارتند از:

چمنزارها


درختچه ها



گیاهان پایه ای



مسیر عبور ماشین



پیاده روها


نرده ها


فواره ها


باغ های آبی


قبل از طراحی فضای سبز

ممکن است شما زمانی که تصمیم می گیرید در محیط خانه یا محل کار خود، اقدام به طراحی فضای سبز کنید؛ ایده هایی در ذهن داشته باشید، اما باید توجه کنید که قبل از کاری در این زمینه از خود بپرسید که آیا من قرار است برای همیشه در این ملک ماندگار باشم؟ یا بعد از مدتی آن را به فروش خواهم گذاشت؟

جواب این سوالات برای طراحی فضای سبز بسیار تعیین کننده است. به طوری که اگر خود را به عنوان صاحب مادام العمر این ملک بدانید می توانید طراحی فضای سبز را با سلیقه خود انجام دهید. اما اگر می خواهید بعد از مدتی آن را به فروش بگذارید برای این که دوباره نخواهید هزینه کنید و تغییرات انجام دهید تا به چشم خریدار زیباتر به نظر برسد، بهتر است در مورد نوع طراحی بیشتر فکر کرده و مشورت بگیرید. شاید بهتر است آن را به سلیقه خریداران بالقوه طراحی کنید.

آیا شما برای زیباسازی فضای سبز و باغچه خود نیاز به کمک دارید؟؟؟

پس روی دکمه زیر کلیک کنید.

معرفی ایده های خوب برای طراحی فضای سبز

برای پیدا کردن ایده های طراحی فضای سبز باید نکات زیر را همیشه در نظر داشته باشید:

  • به طراحی فضای سبز خانه های اطراف خود و دیگر خانه ها دقت کنید. در صورت امکان با مالکین در مورد المان مورد استفاده در طراحی فضای سبز خانه و اهدافشان برای انتخاب آن ها، صحبت کنید.

  • کتاب ها، مجلات، تلویزیون و سایت ها اطلاعات خوبی در مورد طراحی فضای سبز خانه هایی که به فروش گذاشته شده اند برای شما فراهم می کنند.

  • با یک متخصص طراحی فضای سبز صحبت کنید و مشاوره بگیرید.

  • از طرف دیگر گاهی مشاوران املاک می توانند در این زمینه که چه نوع فضای سبزی، فروش بیشتری دارد، به شما کمک کنند.

اگر تصمیم به فروش ملک دارید، بهتر است به موارد زیر توجه کنید:

  • فضای سبز به نگهداری کمتری نیاز داشته باشد. برای مثال، درخت های کوتاه‌تر، انتخاب بهتری نسبت به درخت های بزرگ هستند، چون نیاز به هرس کمتری دارند.

  • حوضچه های مصنوعی، چشمه ها و آبشارهای مصنوعی را در نظر بگیرید. این موارد جز چشمگیرترین طرح های فضای سبز هستند که می توانند به عنوان نقطه کانونی انتخاب شوند. این نقطه کانونی می تواند ملک شما را از مابقی جدا کند.

  • در طول سال منظره زیبا داشته باشید. گیاهان همیشه سبز و بسیاری از درختچه های توت انتخابی مناسب بوده که در زمستان هم زیبا هستند.

اصول طراحی فضای سبز

برخی از مفاهیم اصلی در طراحی فضای سبز عبارتند از:

رعایت اصل هماهنگی

استفاده موثر از المان ها در طراحی فضای سبز، همان رعایت اصل هماهنگی محسوب می شود که یک تم مشخص را به بیننده نشان می دهد. با پیاده سازی مداوم یک طرح روی یک منظره از طریق کاشت انبوه یا تکرار در کاشت، این اصل محقق می شود.

حفظ تعادل

تعادل برای مقایسه بین دو بخش از یک منظره و یکپارچگی مربوط به تصویر کلی از فضای سبز رعایت می شود. اصل تعادل در طراحی فضای سبز زمانی محقق می شود که با مشاهده آن به یک منظره با عناصر جداگانه منسجم برسیم.

حفظ تناسب

تناسب در واقع تعیین کننده اندازه اجزای تشکیل دهنده در طراحی فضای سبز با رعایت اصل هماهنگی است. منظره ای که نتواند نسبت خوبی را نشان دهد، دچار تحول ناگهانی شده است.

ایجاد تحول

تحول در واقع همان تغییر تدریجی است که با دست‌کاری عناصر اصلی موجود در طراحی فضای سبز حاصل می شود. از رنگ، اندازه ها، خطوط و اشکال گرفته تا بافت ها. اگر به طراحی فضای سبز خاص علاقه مند هستید، از تحول های ناگهانی استفاده کنید. به عنوان مثال، اگر هنگام رفتن از قسمتی از حیاط به قسمت دیگر رنگ گل های شما تکرار شود، احساس انسجام در این تحول آرام، به بیننده منتقل خواهد شد.

محوطه سازی

محوطه ها المان های حیاتی برای مشخص کردن فضاهای خاص درون فضای سبز هستند که می توانند با ایجاد سازه های آشنا از دیواره ها، کف، درها و سقف ها احساس نظم، امنیت و آرامش را به محوطه منتقل کنند.

توجه به شکل و فرم گیاهان در فضای سبز

کادربندی کردن یک منظره

این اصل به منظور جهت دادن توجه بیننده به یک المان یا منظره، با از بین بردن مواردی که باعث حواس پرتی می شوند، رعایت می شود.

مشخص بودن محوطه ورودی فضای سبز

ورودی ها نشانه ای از استقبال کردن مهمانان هستند که باید در ابتدای هر محوطه باشند.

مشخص کردن نقطه کانونی

نقاط کانونی به فضا، تمرکز و جهت می دهند. بنابراین قراردادن یک المان برای جذب نگاه و ایجاد یک نقطه توجه برای مخاطبان یکی از اصول طراحی فضای سبز است.

بهره گیری از سازه ها

سازه ها راهی برای ایجاد یک محوطه هستند که در طراحی فضای سبز اهداف کاربردی و زیبایی را همزمان به همراه دارند

شش اصل دوم به طراحی فضای سبز شخصیت، جذابیت و سرگرمی را اضافه کرده و در واقع المان های تزئینی را به آن اضافه می کند.

انتخاب رنگ صحیح

هماهنگ‌سازی پالت رنگی در فضای سبز از طریق انتخاب و نحوه قراردهی المان ها و گیاهان صورت می گیرد. توجه کنید که برای هر محوطه از بیش از یک تم رنگی استفاده نکنید. رنگ های سبز و خاکستری می توانند رنگ های متضاد را بیشتر جلوه بدهند و به طور کلی طرح رنگی یک باغ باید با خانه و سایر ویژگی های غالب مطابقت داشته باشد.

توجه به بافت گیاهان و دیگر اجزا

اصل دیگری که باید در طراحی فضای سبز رعایت شود؛ استفاده از ویژگی های سطح، نقوش قابل تشخیص و آهنگی است که المان های طراحی در فضا ایجاد می کنند.

بافت، لایه هایی زیبا و غنی را به طراحی فضای سبز اضافه می کند. حتی تضاد ویژگی های سطح گیاهان و مواد، باعث افزایش تاثیر بصری در محوطه باغ می شود و همینطور نقوش تکرار شده باعث ایجاد پیوستگی در محوطه های فضای سبز می‌شود و به طراحی هارمونی می‌بخشد.

رعایت اصل فراوانی

این اصل به استفاده از تعداد زیادی المان و گیاه در طراحی فضای سبز اشاره دارد

زمانی که تعداد زیادی گیاه در یک منطقه باشد در زمان شکوفه دهی، تاثیر زیادی در منظره خواهد داشت.

استفاده از اجزا و المان های فانتزی و جدید

این وسایل فضای سبز را شخصی سازی می کنند و همینطور استفاده از المان های شوخ در طراحی فضای سبز باعث بالا بردن حس لذت بخش بودن در فضای سبز می شود.

سرندپیتی می تواند یکی از فرم های تم های فانتزی باشد.

ایجاد حس کنجکاوی، هیجان و دلهره از طریق طراحی فضای سبز

این اصل تخیل بازدیدکنندگان را افزایش داده و باعث می شوند بیننده منتظر سوپرایز باشد.

انتقال زمان یا عصر در طراحی فضای سبز

سبک های مختلف طراحی فضای سبز زمان خاصی را نشان می دهند. فضای سبزی که به خوبی طراحی شده، دارای ویژگی هایی متناسب با سن خانه و محیط اطراف است.