EFEMÈRIDES DEL JULIOL DEL 2020

El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el cent vint-i-cinquè aniversari de la fundació del Partit Nacionalista Basc, oficialment Euzko Alderdi Jeltzalea-Partit Nacionalista Basc (en euskera, Euzko Alderdi Jeltzalea, en francès, Parti Nationaliste Basque; EAJ-PNB o, a França, EAJ-PNB ), el 31 de juliol de 1895, que és un partit polític creat el 1895 d'ideologia nacionalista basca, liberal i demòcrata cristiana, que se situa en el centre de l'espectre polític. La seva activitat rau al País Basc, Navarra, el País Basc francès i l'enclavament de Treviño (Burgos, Castella i Lleó). Compta també amb delegacions a l'Argentina, Xile, Mèxic i Veneçuela. Des de 1978, ha estat, amb algunes excepcions com el govern de Patxi López entre els anys 2009 i 2012, el partit amb més presència institucional al País Basc.

Fundat el 1895 per Sabino Arana, és el segon partit polític més antic sorgit a Espanya que existeix en l'actualitat, després del Partit Socialista Obrer Espanyol (PSOE). Ostentà la Presidència del Govern d'Euskadi des de la promulgació del primer Estatut d'Autonomia del País Basc el 1936, en plena Guerra Civil Espanyola, amb José Antonio Aguirre com a primer lehendakari. Mantingué la Presidència a l'exili i, després de la promulgació de l'Estatut de Guernica el 1979, presidí el Govern Basc des del 1980 fins al 2009 de manera ininterrompuda. És el partit amb més presència a les institucions del País Basc i amb major nombre d'afiliats (25.000). Està representat amb grup parlamentari propi al Congrés dels Diputats i al Senat d'Espanya, així com en el Parlament Basc. A Navarra forma part de la coalició Geroa Bai, que actualment ostenta la Presidència del Parlament Foral. La seva presència al País Basc francès és reduïda, tot i que en algunes eleccions ha estat la primera força en l'espectre nacionalista basc. Compte també amb un representant al Parlament Europeu i es troba adscrit al Partit Demòcrata Europeu.

«Euzko Alderdi Jeltzalea» no és la traducció literal de «Partit Nacionalista Basc», sinó que vindria a significar «Partit basc dels simpatitzants del JEL». El JEL es correspon amb l'expressió basca Jaungoikia Eta Lagizarrak (en català, Déu i Llei vella ), referint-se als furs, en referència als principis de tradició politicoreligiosa que el PNB defensava en els seus inicis, tot i que actualment és un partit autodeclarat aconfessional des del 1977. A causa d'aquest acrònim, els simpatitzants del PNB reben el nom de jeltzales.

Anualment, i des del 1932, el PNB celebra el dia de Pasqua de Resurrecció, l'Aberrri Eguna (que literalment significa Dia de la Pàtria Basca ). També celebra anualment, des del 1977, l'últim diumenge de setembre, el més proper a Sant Miquel d'Aralar (Huarte-Araquil, Navarra-Nafarroa), una festa multitudinària, l'Alderdi Eguna. Les seves seus socials es diuen batzokis i en l'actualitat existeixen més de dues-centes (200) repartides per tot el món.

Ideologia

En els seus estatuts, el PNB es defineix a si mateix com a partit «basc, democràtic, aconfessional i humanista, obert al progrés i a tots els moviments d'avanç de la civilització que redunden en benefici de l'ésser humà». Es tracta d'un partit democristià i nacionalista. Majoritàriament, el PNB ha estat definit pels politòlegs i mitjans com un partit de centredreta, encara que alguns com l'Enquesta Social Europea el situen en el centre dins de l'eix esquerra-dreta.

En els seus inicis basava els seus plantejaments en els principis tradicionals del nacionalisme romàntic del segle XIX (llengua, religió, raça, etc.) i s'alineava amb els principis de la doctrina social de l'Església. En l'actualitat reivindica principalment el dret a l'autodeterminació per als territoris històrics bascos, denominats com Euskal Herria.

Com nacionalistes bascos treballarem per articular políticament els territoris bascos, però mantenint en tot moment que ni la història ni la geografia segons esquemes passats són realitats determinants a futur. En la cultura política democràtica que professem, els projectes polítics es legitimen pel consentiment explícit de la ciutadania. El futur comú dels bascos s'ha de configurar al voltant d'un projecte lliure i democràticament compartit (Iñigo Urkullu, abril de 2008).

Tanmateix, la seva ideologia oficial encara parla del seu "concepció transcendent de l'existència amb l'afirmació de la nació basca, el ser polític ha d'expressar-se a partir de la recuperació de la seva sobirania nacional".

En una enquesta realitzada pel Govern Basc l'any 2012, es determinà que els votants del PNB es consideraven de centreesquerra, els resultats obtinguts de l'enquesta situaven el vint-i-dos per cent (22%) dels votants del PNB d'esquerres, tan sols un vuit per cent (8%) de dretes, i el seixanta per cent (60%) restant de centre, la mateixa paritat que els votants socialistes.

Posició respecte a ETA

El PNB ha condemnat cada atemptat d'ETA i d'altres grups terroristes. Ha estat víctima d'atacs per part d'ETA i l'esquerra abertzale radical, encara que mai ha estat objecte d'un atemptat terrorista.

Després de la legalització del PNB el 1977, se celebrà una assemblea a Pamplona-Iruña (Navarra-Nafarroa) en la qual el PNB emeté una declaració condemnant la violència «vingui d'on vingui». La primera manifestació convocada per un partit contra ETA fou el 28 de juny de 1978, convocada pel PCE-EPK a Portugalete (Biscaia).

Per part dels seus opositors polítics, s'ha acusat el PNB en els mitjans de comunicació en una gran quantitat d'ocasions d'haver mantingut una postura ambigua pel que fa a l'actuació contra l'entorn d'ETA. Cap d'ells ha interposat mai denúncia contra el PNB per col·laboració amb ETA o amb el terrorisme. L'organització terrorista ETA ha assassinat simpatitzants i afiliats d'EAJ-PNB, ha amenaçat i intentat atemptar contra els seus dirigents i els seus jeltzales han estat atacades en diverses ocasions.

Història

Després de les guerres carlines, l'abolició dels furs i l'auge de la industrialització que portaren amb si una forta immigració i un gran canvi en poc temps per a la societat biscaïna, Sabino Arana interpretà el nacionalisme romàntic fent-se ressò del corrent nacionalista europeu, i fundà el Partit Nacionalista Basc el 1895 amb la finalitat d'aconseguir la independència d' "Euskadi" (els territoris bascos) i fundar un Estat basc. Fins entrat el segle XX només tindria presència a la ciutat de Bilbo-Bilbao, on s'editava el diari oficial del partit: Bizkaitarra.

Amb el carlisme mantingué una relació conflictiva, ja que el nacionalisme basc l'acusava d' "espanyolista", i el carlisme, per la seva banda, acusava el nacionalisme basc de "separatista" i "antipatriota". En els seus inicis la relació entre els dos (2) partits fou d'enfrontament; posteriorment de cooperació en defensa dels furs, com en el cas de l'Aliança Foral de 1921, i finalment d'enemistat plena durant la Guerra Civil Espanyola.

Escissions

La història del PNB està definida pel fet de mantenir-se fidel a un model de partit de comunitat en què tradicionalment ha existit una ala ortodoxa fidel als principis de Sabino Aran i una altra de caràcter més possibilista. Els noms d'aquests sectors han anat canviant amb el temps i han donat lloc a diverses escissions, sent les més destacables les següents:

  • El 1909 es fundà el Partit Nacionalista Liberal Basc, i el 1911, el Partit Republicà Nacionalista Basc, que es consideren els antecessors d'Acció Nacionalista Basca en la contraposició a l'hegemonia del PNB dins el nacionalisme basc.

  • El 1921 es produí una altra escissió, en la qual el PNB arribà a perdre el seu nom i quedà dividit en la majoritària i més moderada "Comunió Nacionalista Basca" i "Aberri" (Pàtria), que estava composta per un sector més nacionalista i independentista. Es reunificaren el 1930.

  • El 1930 sorgí l'Acció Nacionalista Basca (EAE-ANB), un partit nacionalista d'esquerres, que no estava d'acord amb la refundació del PNB per part d'aquests altres dos (2) sectors, els quals considerava més conservadors. L'ANB subsistí fins al 2008, any en què fou il·legalitzada per la seva vinculació a Batasuna i ETA.

  • El 1958 s'escindí el grup Ekin de l'organització juvenil de PNB, Euzko Gaztedi (EGI), a la qual s'havia incorporat poc abans, per considerar massa moderada la política del PNB contra el franquisme. Posteriorment aquesta escissió seria l'origen d'ETA.

  • El 1982 s'escindí el col·lectiu 'Euzkotarrak', amb l'objectiu de recuperar l'ortodòxia sabiniana. En l'aspecte ideològic es caracteritzava com a independentista en el nacional i més conservador que el PNB en el social. Fou liderat per Antón Ormaza, expresident del Bizkai Buru Batzar i expulsat del partit el 1980, i tingué el seu nucli principal a la localitat biscaïna de Bermeo (Biscaia). Posteriorment aquest col·lectiu ingressà a la següent escissió del partit, Eusko Alkartasuna.

  • El 1986 s'escindí Eusko Alkartasuna (EA), a causa, sobretot, a les discrepàncies de l'aleshores lehendakari Carlos Garaicoechea (posterior líder de l'escissió) i la direcció del PNB. EA és un partit de caràcter socialdemòcrata, procliu a l'autodeterminació i en l'actualitat de caràcter independentista i integrat en Euskal Herria Bildu juntament amb altres partits polítics de l'esquerra abertzale.

Organització interna

El PNB té una estructura que funciona a tres (3) àmbits: municipal, regional o territorial i nacional, i separa la seva representació pública dels seus organismes interns. Té dues-centes trenta-tres (233) organitzacions municipals, amb un total de més de vint-i-cinc mil (>25.000) afiliats.

La implantació social del partit es reforça amb els batzokis, les seus socials del PNB. El primer d'ells s'inaugurà el 14 de juliol de 1894, al nucli antic de Bilbo-Bilbao (Biscaia), un any abans de la constitució formal del PNB com a partit. Avui dia hi ha gairebé dos-cents (circa 200 batzokis) repartits per tot el món. El febrer del 2007 s'inaugurà el seu "Batzoki Virtual" (e-batzokia) que esdevingué la seu social número 176 del PNB.

L'òrgan executiu de PNB, l'Euzkadi Buru Batzar (EBB), està presidit per Andoni Ortuzar. El EBB es compon a més dels presidents dels Consells Regionals (Biscaia, Itxaso Atutxa; Guipúscoa, Joseba Egibar; Araba, José Antonio Suso; Nafarroa, Unai Hualde; Iparralde, Pako Arizmendi) i vuit (8) burukides (membres del Consell) elegits per la Assemblea Nacional d'entre els proposats per les assemblees territorials. Els consells regionals, compostos d'entre deu i quinze (10-15) membres són el Bizkai Buru Batzar (BBB) a Biscaia, el Gipuzko Buru Batzar (GBB) a Guipúscoa, l'Araba Buru Batzar (ABB) a Àlaba, el Napar Buru Batzar (NBB) a Navarra-Nafarroa i l'Ipar Buru Batzar (IBB) del País Basc francès. A més, hi ha òrgans executius independents d'aquests cinc (5) a Madrid, Barcelona, Veneçuela i l'Argentina.

  • L'organització juvenil del PNB és l'Euzko Gaztedi (EGI), fundada el 1904.

  • El PNB creà el 1911 el seu propi sindicat, "Solidaritat de Treballadors Bascos" (ELA-STV), si bé en l'actualitat aquest ja no es troba lligat orgànicament a la formació.

  • El 1988 es constituí la Fundació Sabino Arana, centrada en el coneixement de la història del nacionalisme basc, així com la seva preservació i divulgació.

Representació institucional

El PNB compta amb una gran implantació en dues (2) comunitats autònomes espanyoles: el País Basc i Navarra, encara que també està present a l'enclavament de Treviño (Castella i Lleó). Coalició per Europa, de la qual formava part el PNB, arribà a ser la primera força al municipi de Vall de Villaverde (Cantàbria) a les eleccions europees dels anys 2009 i 2014, encara que no es presenta a les municipals ni a les autonòmiques en el territori càntabre.

El PNB ha liderat (en solitari o coalitzat amb altres partits) el Govern Basc, tenint la seva presidència (lehendakaritza), des del 1980 (excepte en el període del maig del 2009 al desembre del 2012); quan asumí Patxi López, del PSE-EE la lehendakaritza). Després de les eleccions autonòmiques del 2012, Íñigo Urkullu es convertí en el setè lehendakari de la història i el sisè lehendakari del PNB.

Posseeix sengles grups parlamentaris al Congrés dels Diputats i al Senat.

Evolució electoral als darrers anys

  • Les eleccions al Parlament Basc del 1998 anaren precedides pels pactes nacionalistes que donaren lloc a la treva d'ETA indefinida i al Pacte d'Estella, així com també de la ruptura del govern tripartit en desmarcar-se el Partit Socialista d'Euskadi (PSE) del Partit Nacionalista Basc (PNB) i Eusko Alcartasuna (EA). A més, per primera vegada des del final de la dictadura franquista, el Partit Popular estava al front del govern d'Espanya.

PNB i EA es presentaren en coalició per primera vegada en aquests comicis, i empitjoraren lleugerament els seus resultats; mentre que van sortir reforçats tant el PP com l'esquerra abertzale, que es presentà sota les sigles d'Euskal Herritarrok (EH). El PNB guanyà a Biscaia, EH a Guipúscoa i el PP a Àlaba. No obstant això, es mantingué la mateixa proporció entre nacionalistes bascos (quaranta-un [41] escons) i la resta de forces (trenta-quatre [34]), si bé amb una reordenació en cada un dels blocs. Juan José Ibarretxe fou investit per primera vegada lehendakari, gràcies al suport d'EA i EH.

  • Les eleccions al Parlament Basc del 2001 es produïren en un clima de tensió després de la ruptura del Pacte d'Estella i de la treva d'ETA. Per primera vegada, l'esquerra i la dreta "constitucionalista" presentaren una estratègia comuna per desbancar el PNB del poder autonòmic. Aquesta política de fronts beneficià la coalició PNB-EA, que es reedità com a resposta, i guanyà en les tres (3) províncies i obtingué trenta-tres (33) parlamentaris i el quaranta-dos coma trenta-set per cent (42,37%) dels vots; mentre que el PP i el PSE no aconseguien sobrepasarles, obtenint menys escons (trenta-dos [32] entre ambdós) i vots (quaranta coma sis per cent [40,6%] en total amb vint-i-dos coma nou per cent [22,9%] i disset coma set per cent [17,7%] respectivament). Aquests resultats propiciaren un nou tripartit (PNB-EA-EB) en minoria, amb trenta-sis (36) escons sobre setanta-cinc (75).

  • A Navarra, el PNB s'integrà el 2003 en la coalició Nafarroa-Bai juntament amb Aralar, Eusko Alkartasuna, Batzarre i candidats independents, i aconseguí un (1) dels cinc (5) diputats. En els comicis municipals i forals de Navarra del maig del 2007, Nafarroa Bai aconseguí ser la segona força política de la comunitat (després de la Unió del Poble Navarrès [UPN] ) amb dotze (12) parlamentaris i cent vint (120) regidors. Els càrrecs públics són proposats pels partits de la coalició i correspongué al PNB la proposta d'un dels representants al Parlament de Navarra i de vint-i-quatre (24) regidors. En algunes localitats navarreses el PNB es presentà fora de la coalició, concretament a Lesaca, Aranaz, Yanci i Vera de Bidasoa, i hi obtingué alftres nou (9) regidors i dues (2) alcaldies. L'any 2011 amb Nafarroa Bai integrada per PNB, Aralar i independents tornà a ser la primera força nacionalista a Navarra, tercera força en la comunitat foral i segon partit a Pamplona-Iruña.

  • En les eleccions al Parlament Basc del 2005, juntament amb EA, aconseguí vint-i-nou (29) escons (vint-i-dos [22] el PNB i set [7] EA) corresponents al trenta-vuit coma seixanta-set per cent (38,67%) de l'electorat.

  • Al País Basc, després de les eleccions municipals de 2007 el PNB obtingué un total de mil vint-i-quatre (1.024) regidors als ajuntaments bascos, i mantingué la seva hegemonia com força política majoritària seguida del PSE-EE (tres-cents trenta-nou [339] edils) i d'ANB (tres-cents trenta-set [337]). Després dels pactes postelectorals aconseguí les tres (3) diputacions provincials de Biscaia, Guipúscoa i Àlaba.

  • Les eleccions generals de 2008 suposaren un seriós retrocés del PNB, que perdé gairebé cent vint mil (120.000) vots i un (1) escó, i no aconseguí ser la llista més votada en cap de les províncies basques (segona a Biscaia i Guipúscoa després del PSE-PSOE i tercera a Àlaba després del PSE-PSOE i el PP), ni en els seus capitals (tercera després del PSE-PSOE i el PP a Vitòria-Gasteiz i Donosti-Sant Sebastià, segona després del PSE-PSOE a Bilbo-Bilbao). Obtingué tres-cent tres mil dos-cents quaranta-sis (3.246) vots (vint-i-set coma catorze [27,14%] al País Basc), que es traduïren en sis (6) escons. En les eleccions al Senat obtingué dos (2) senadors, un (1) per Guipúscoa i un (1) altre per Biscaia, que s'uneixen a què ja posseeix per designació autonòmica. A Navarra, Nafarroa Bai mantingué els seus resultats i la seva acta de diputat.

  • En les eleccions al Parlament Basc del 2009 el PNB, en aquesta ocasió concorrent en solitari, obtingué més de tres-cents noranta-sis mil (396.000) vots, que suposaren trenta (30) escons i el trenta-vuit coma cinquanta-sis per cent (38.56%) del total de vots, sent el partit més votat a Biscaia i Guipúscoa, a menys de dos mil (<2000) sufragis (u coma vint per cent [1,20%]) del PSE-PSOE a Àlaba, però quedà en l'aire la possibilitat d'obtenir els suports suficients per conservar la lehendakaritza. En no haver obtingut Eusko Alkartasuna (EA) ni Ezquer Batua-Berdeak, els seus anteriors socis de govern, els suports necessaris per a conformar amb ells una majoria suficient, Patxi López, del PSE-EE, fou investit lehendakari pel Parlament Basc amb el suport de l'PP.

  • Per a les eleccions al Parlament Europeu del 2009, el PNB revalidà la seva coalició amb Convergència Democràtica de Catalunya i Unió Democràtica de Catalunya. No obstant això, la negativa del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) féu que desaparegués la denominació històrica "Galeusca" i, amb l'entrada d'altres socis com Coalició Canària (CC) o el Partit Andalusista (PA), es formés la candidatura Coalició per Europa. El segon lloc de la candidatura va ser ocupat per Izaskun Bilbao, presidenta sortint del Parlament Basc, que obtingué l'acta d'eurodiputada.

A França, tot i la participació del PNB a la Federació de Regions i Pobles Solidaris, que donava el seu suport a la candidatura ecologista Europe Écologie, decidí presentar-se en solitari, per primera vegada, només en la circumscripció Sud-Oest, sota el nom Euskadi Europan (Euskadi a Europa), amb Jean Telletxea, regidor d'Urrugne, com a cap de llista. La causa fou la incomoditat del PNB amb José Bové, cap de llista d'Europe Écologie a la circumscripció Sud-Oest, a causa de les seves posicions sobre la construcció europea i els mètodes d'acció, que el PNB qualificava de "poc democràtics ".

El PNB fou la primera força política al País Basc (dos-cents set mil quaranta [207.040] vots, vint-i-vuit coma cinquanta-quatre per cent [28,54%]), si bé perdé gairebé set (<7) punts percentuals respecte a anteriors eleccions, amb el PSE-EE a menys d'un (<1) punt de distància. A Navarra obtingué tres mil sis-cent un (3.601) vots (u coma vuitanta per cent [1,80%]), i esdevingué la setena força de la comunitat foral. Euskadi Europan obtingué quatre mil cent trenta-vuit (4.138) vots (u coma noranta-vuit per cent [1,98%] a Pirineus Atlàntics).

Al País Basc francès, sent el president de l'IBB l'exregidor d'Anglet Ramuntxo Camblong, el PNB refusà participar en la coalició Euskal Herria Bai, a causa de la presència de Batasuna. El 2008 el PNB tenia nou (9) regidors elegits en les llistes de la majories municipals en les eleccions municipals franceses del març del 2008 a Baiona, Sant Joan de Lohizune, Urrugne, Ciboure, Ascain, Sant Joan de Peu de Port i Macaye. En les eleccions municipals franceses del març de 2014 resultaren elegits catorze (14) regidors del PNB.

  • En les eleccions municipals de 2011 el PNB s'afermà com a primera força política a Euskadi aconseguint tres-cents vint-i-sis mil cent seixanta-cinc (326.165) vots. Per territoris, el desglossament de resultats:

A Biscaia es convertí en la primera força i aconseguí vint-i-dos (22) junters en les Juntes Generals, el que li serví perquè José Luis Bilbao es convertís de nou en Diputat General del territori. La presència de Bildu li restà poder local, en perdre alcaldies com Bermeo, Markina-Xemein o Ondarroa, però alhora es convertí en la clau perquè el PNB governés en altres municipis com Vall de Trápaga, Basauri o Sestao (governat anteriorment pel PSE-EE). Entre els seus millors resultats destacarien els quinze (15) regidors aconseguits a Bilbo-Bilbao, els quals donaren la majoria absoluta perquè Iñaki Azkuna repetís com a alcalde, així com els resultats de Santurce, on aconseguí dotze (12) regidors enfront dels nou (9) que aconseguiren els partits de l'oposició, un poble de tradició històrica socialista.

A Guipúscoa es mantingué com a segona força, encara que en aquesta ocasió per darrere de Bildu, i a gran distància de la tercera força que fou el PSE-EE. Bildu recuperà alcaldies en detriment de les que havia aconseguit el PNB a causa de la il·legalització de l'esquerra abertzale en molts municipis. Malgrat tot, el PNB pujà deu mil (10.000) vots enfront de les anteriors eleccions i mantingué les alcaldies d'Aya, Urnieta, Elgoibar i Hondarríbia, en la primera i l'última de les quals traié els seus millors resultats. A més permeté a Bildu governar en consistoris tan importants com Renteria, Donosti-Sant Sebastià i Andoain (governat anteriorment pel PSE-EE) gràcies a la seva abstenció, o fins i tot amb el seu suport com a Lasarte-Oria, on les eleccions les gunayà el PSE-EE. A Donosti-Sant Sebastià pujà uns tres mil (circa 3.000) vots, el que li suposà un (1) regidor més. Passà a ser la primera força als barris de l'Antic i ibaeta, i aconseguí el seu major percentatge de vot al districte Centre de la ciutat.

A Àlaba el PNB mantingué els resultats de les anteriors eleccions, però a l'igual que a Guipúscoa, la presència de Bildu li restà poder municipal. Perdé l'alcaldia de Llodio (segon municipi més poblat del territori), però aconseguí l'alcaldia d'Amurrio (tercer poble més poblat, governat abans per EA). A Vitòria-Gasteiz mantingué els seus sis (6) regidors, però passà de la tercera a la segona força en nombre de vots.

  • En les eleccions al Parlament Basc del 2012 el PNB es convertí de nou en la força més votada al País Basc. El PNB aconseguí prop de tres-cents vuitanta-cinc mil (circa 385.000) vots i vint-i-set (27) escons, traient-li gairebé cent set mil vots (<107.000) vots i sis (6) escons de diferència a la segona força política, que fou la coalició Euskal Herria Bildu. El percentatge obtingut fou de més de trenta-quatre coma sis per cent (>34,6%), gairebé deu (<10) punts més que la segona força més votada.

A Biscaia fou la força més votada, i obtingué onze (11) escons, més de dos-cents trenta mil (>230.000) vots, i rondant gairebé el trenta-vuit i mig per cent (<38.5%) del vot emès. Fou la força més votada a la majoria de municipis del territori històric, i en la pràctica totalitat dels municipis de grans dimensions.

A Àlaba fou la força més votada a territori alabès, i obtingué set (7) escons, amb més de quaranta mil (>40.000) vots i rondant el vint-i-sis per cent (circa 26%) del vot emès.

A Guipúscoa fou la segona força, però a menys de sis-cents (<600) vots de la coalició Euskal Herria Bildu, i es col·locà com a força més votada. Aconseguí el trenta-dos per cent (32%) del vot emès, i aconseguí nou (9) parlamentaris en assolir més de cent catorze mil (>114.000) vots.

Adscripció europea

El PNB es posicionà a favor de la Constitució Europea en el referèndum a Espanya el 2005.

Actualment el PNB està enquadrat en el Partit Demòcrata Europeu juntament amb la Unió per a la Democràcia Francesa (Union pour la Démocratie Française ) (UDF) francesa i La Margherita italiana.

Anteriorment, el PNB fou soci fundador de la Internacional Demòcrata Cristiana, lìnici de la qual fou signat a la seu del partit a l'exili, a París (Illa de França) el 1947. El PNB havia deixat el Partit Popular Europeu (PPE) el 1999 per integrar-se a Els Verds, després de no ser convidat a la cimera del PPE d'aquest any i abandonà la Internacional Demòcrata de Centre l'any 2000 a instàncies del PP per cent vint-i-cinc (125) vots a favor contra nou (9), atès que el PNB no acatava la modificació d'estatuts que li imposava la seva pertinença obligatòria al Partit Popular Europeu; també motiu l'expulsió de PNB, segons membres de la IDC, els contactes amb ETA anteriors a una de les treves de l'organització. Per la seva banda, el PNB denuncià un gir conservadurista en el si de la IDC.

El juny del 2008, el president del PNB, Íñigo Urkullu fou nomenat vicepresident del Partit Demòcrata Europeu. Recentment ho fou Andoni Ortuzar. Izaskun Bilbao fou vicepresidenta del grup ALDE al Parlament Europeu en la legislatura 2014-2019.

Relacions amb altres partits nacionalistes i regionalistes

El Partit Regionalista de Cantàbria (PRC) comptà inicialment amb el suport del PNB en la seva recerca estatutària per Cantàbria. Dirigents d'ambdós partits participaren en actes comuns, com el realitzat el març del 1981 a Vitòria-Gasteiz en què Carlos Garaicoetxea, president del Consell General Basc i futur lehendakari compartí estrada amb el líder regionalista Miguel Ángel Revilla, prometent un suport incondicional a una futura comunitat autònoma càntabra.

Impulsor de l'autonomia càntabra, la seva decisió de no concórrer a les eleccions generals i la seva feble suport electoral feren que la seva participació en el procés autonòmic fos minoritària. Així, hi hagué un (1) únic representant del PRC, Esteban Solana, a l'Assemblea Mixta de parlamentaris i diputats provincials (composta per diputats i senadors elegits per Cantàbria juntament amb els vint-i-set [27] diputats provincials, constituïda el 10 de setembre de 1979 per vint-i-dos [22] de la Unió de Centre Democràtic i onze [11] del PSOE). Per redactar l'estatut d'autonomia. L'Assemblea trià una ponència de deu (10) membres, en la qual també participà Solana, per elaborar l'avantprojecte d'estatut. El 2 de juny de 1980 l'Assemblea aprovà el projecte d'estatut amb l'únic vot a favor dels representants de la UCD. El representant regionalista acompanyà els socialistes en el seu rebuig. Com a fruit de la col·laboració entre regionalistes càntabres i nacionalistes bascos, foren aquests els que, en mancar al PRC de representació en el Congrés dels Diputats, feren sentir, a través del seu llavors portaveu Marcos Biscaia, com a membre de la ponència, la veu dels regionalistes càntabres durant la tramitació de l'estatut a les Corts espanyoles.

Presidents del PNB des del 1895

  • 1895-1903 Sabino Arana Goiri;

  • 1903-1906 Ángel Zabala Ozamiz, Kondaño;

  • 1906-1908 Diputació col·legiada composta per Santiago Alda, Alipio Larrauri, Antonio Arroyo, Vicente Larrinaga i Eduardo Arriaga;

  • 1908-1915 Luis Arana;

  • 1915-1917 Ramón Bikuña;

  • 1917-1920 Gorgonio de Errenteria;

  • 1920-1930 Ignacio de Rotaeche;

  • 1921-1923 Juan de Eguileor;

  • 1923-1928 Alipio Larrauri;

  • 1928-1930 Ceferino de Jeméin;

  • 1930-1932 Ramon Bikuña;

  • 1932-1933 Luis Arana Goiri;

  • 1933-1934 Jesús Doxandabaratz;

  • 1934-1935 Isaac López Mendizábal;

  • 1935-1951 Doroteo de Ziáurriz;

  • 1951-1957 Juan Ajuriaguerra;

  • 1957-1962 José Aguerre;

  • 1962-1971 Direcció col·legiada composta per Joseba Rezola, Jesús Solaun i Ignacio Unceta;

  • 1971-1975 Mikel Isasi;

  • 1975-1977 Ignacio Unceta;

  • 1977-1980 Carlos Garaikoetxea;

  • 1980-1984 Xabier Arzalluz;

  • 1984-1985 Román Sudupe;

  • 1985-1987 Jesús Insausti, Uzturre;

  • 1987-2004 Xabier Arzalluz;

  • 2004-2008 Josu Jon Imaz;

  • 2008-2013 Ínigo Urkullu;

  • Des del 2013 Andoni Ortuzar.

Resultats electorals del Partit Nacionalista Basc

Eleccions municipals

Eleccions al Parlament Basc

Eleccions al Parlament de Navarra

Eleccions a les Corts Generals espanyoles al País Basc i Navarra

Eleccions al Parlament Europeu

Quadre estadístic de la representació institucional del Partit Nacionalista Basc

Sabin Polikarpo Arana Goiri, fundador i primer dirigent del Partit Nacionalista Basc.

Sabin Etxea és la seu central del PNB i es troba a Bilbo-BIlbao.

Fotografia de l'Alderdi Eguna (Dia del Partit) del 2007.

Íñigo Urkullu, del PNB, actual lehendakari des de les eleccions de l'octubre del 2012.

Logotip del Partit Nacionalista Basc (EAJ-PNB).

El passat 31 de juliol de 2020 es commemorà el quatre-cents seixanta-quatrè aniversari del naixement de Sant Ignasi de Loiola (vall de Loiola, Azpeitia, Guipúscoa, País Basc, 24 de desembre de 1491 Roma, Laci, Itàlia, 31 de juliol de 1556), que és el nom amb què és conegut Íñigo López de Loiola o Íñigo López de Recalde, noble basc que seguí la vida religiosa i fou ordenat prevere, fundador de la Companhyia de Jesús. És venerat com a sant per l'Església catòlica romana.

Nom

El seu nom real era Íñigo López de Loiola segons fonts jesuïtes, de la mateixa Companyia de Jesús però l'anomenen també com Íñigo López de Recalde. Entre els anys 1537 i 1542 canvià el nom d'Íñigo pel d'Ignacio, com ell mateix deia, «per ser més comú a les altres nacions» o «per ser més universal».

És també conegut per la versió llatina del seu nom, Ignatius de Loyola. Íñigo és una variació basca d'Eneko i per ell el conegueren i tractaren gran part de la seva vida; ell mateix, per decisió personal, el canvià pel d'IgnacioIgnatius– en llatí, quan es graduà de magisteri. No queda gaire clar el moment en què es canvia el nom d'Íñigo pel d'Ignacio. En els primers anys després de la seva conversió, signava les seves cartes com «De bondat pobra, Íñigo». El 1537 aparegué per primera vegada el nom d'Ignacio en les seves cartes, signant en llatí. Des de llavors, aparegueren en els seus escrits els dos (2) noms: quan escrigué i signà en castellà, usa «Íñigo», i quan ho féu en llatí o italià, escrivia «Ignacio». I des del 1542 desaparegué l'«Íñigo», que reaparegué només en una ocasió, en un encàrrec escrit per Fr Barberá el 1546. Fora d'aquest cas, en els últims catorze (14) anys de la seva vida sempre signà com «Ignacio».

Algunes hipòtesis apunten que el canvi de nom fou a causa de la devoció que Íñigo tenia a sant Ignasi d'Antioquia, però no hi ha dades que puguin confirmar-ho. La seva mare era oriünda de la localitat biscaïna d'Ondarroa. L'habitatge familiar ondarresa, era l'actual "Torre Likona".

Biografia

Íñigo López de Recalde era el més jove dels vuit (8) fills i tres (3) filles de Bertran, senyor d'Ofiaz i de Loiola i cap d'una de les famílies més antigues i nobles de la regió, i de Marina Sáenz de Licona y Balda. De petit no li agradava gens el col·legi. Fou militar de professió; el 1517 seguí la cort de Ferran el Catòlic, llavors regent de Castella, al servei del comptador major del rei, Velázquez de Cuéllar. Fins al 1521 serví el seu parent, el duc de Nájera, virrei de Navarra, quan en la defensa del castell de Pamplona-Iruña (Navarra), assetjat pel rei de França, caigué ferit a la cama dreta el dia 20 de maig. Fou enviat a Loiola (Azpeitia, Guipúscoa, País Basc) perquè hi passés la convalescència.

Estada a Manresa

Mentre s'estava guarint, decidí canviar de vida i inicià un pelegrinatge a Jerusalem (actualment Israel); de camí, passà per Manresa (Bages) tot venint de Montserrat (Bages), on deixà els seus vestits i la seva espasa als peus de la Mare de Déu, la nit del 24 al 25 de març de 1522. S'estigué a Manresa (Bages) entre el 25 de març de 1522 i principis del febrer del 1523 en una senzilla cova, avui coneguda com a Cova de Sant Ignasi, que ha esdevingut un dels referents universals del món jesuític. Sembla que la seva estada a Manresa (Bages) fou deguda al fet que la ciutat de Barcelona (Catalunya), des d'on volia embarcar, es trobava tancada per por de la pesta que assolava la nació. Fou en aquest període quan començà una vida de pobresa, oració i penitència. Començà a formular la seva experiència espiritual començant el que més endavant serà el llibre dels Exercicis Espirituals.

Finalment s'embarcà a Barcelona (Catalunya); passà la Pasqua a Roma (Laci, Itàlia); prengué una altra nau a Venècia (Vèneto, Itàlia) amb rumb a Xipre, i d'allà es traslladà a Jaffa (actualment Israel) per dirigir-se a Jerusalem (actualment Israel). Hi romangué poc temps, ja que decidí d'estudiar per poder fer obra d'apostolat.

Estudis

De retorn, estudià gramàtica a Barcelona (Catalunya) entre els anys 1524 i 1526, a l'escola del mestre Jeroni Ardèvol, adscrita a la universitat. Cursà lògica i física a Alcalá de Henares (Madrid) el 1526. Al llarg d'aquest any Ignasi visqué un processament inquisitorial i fou empresonat. En sortir de la presó viatjà a Salamanca (Castella i Lleó), on continua els estudis. Però novament se'l processà i se li prohibí predicar i ensenyar matèries teològiques per no haver fet suficients estudis. Ignasi decidí marxar el febrer del 1528 a París (França) on es llicencià en filosofia (1535) i començà d'estudiar teologia.

El 1534 a Montmartre (París), amb un grup de companys, féu vot d'anar a Terra Santa, i decidí que si això no era possible dintre un termini fixat, es posaria a les ordres del Papa. El 1537 Ignasi de Loiola fou ordenat sacerdot a Venècia (Vèneto, Itàlia) des d'on es traslladà a Roma (Laci, Itàlia), on celebra la seva primera missa a la basílica de Santa Maria la Major.

Companyia de Jesús

Pau III aprovà la fundació de la Companyia de Jesús el 27 de setembre de 1540. L'any següent començà la redacció de les Constitucions de la Companyia i en fou elegit superior general. A partir d'aquest moment Ignasi de Loiola visqué permanentment a Roma (Laci, Itàlia).

De primer, pensava només de dedicar-se a la predicació, en pobresa, i a les obres de caritat corporal. Però les seves experiències pedagògiques de la Universitat de Gandia (Safor, País Valencià), fundada per Francesc de Borja el 1545, i del col·legi de Messina (Sicília, Itàlia), establert el 1548 per Jeroni Nadal, emmenaren Ignasi de Loiola a incloure l'ensenyament entre les tasques pròpies del nou orde religiós.

En la seva mort, el 31 de juliol de 1556, fou enterrat al lloc on actualment està l'església del Gesù, a Roma (Laci, Itàlia).

Veneració

El 1609 el papa Pau V el beatifica i el 1622 fou canonitzat pel papa Gregori XV.

Els Exercicis espirituals

Els Exercicis espirituals resumeixen l'aprofundiment en la fe de Sant Ignasi. S'usen en el noviciat dels jesuïtes i per part per molts catòlics en recés espiritual. Durant aquestes estades, els creients s'allunyen de la seva vida quotidiana i estan en un règim de silenci i meditació, llegint l'obra i debatent-la al final de dia en el grup o amb un director espiritual.

Sant Ignasi de Loiola retratat per Peter Paul Rubens.

Retrat de sant Ignasi de Loiola del segle XVI

Sant Ignasi de Loiola, escultura d'Andreu Sala a Barcelona (església de Betlem).

Talla al retaule major del Santuari de Loiola

Talla al Santuari de Loiola

Santuari de Loiola, construït al voltant de la casa natal del sant.

Cova de Sant Ignasi a Manresa (Bages), església barroca i casa d'exercicis espirituals.

Església del Gesù (Roma), casa mare dels jesuïtes i lloc d'enterrament del sant.

Altar i tomba del sant al Gesù de Roma

Pau III aprovà i alabà el llibre de Sant Ignasi, 31 de juliol de 1548.

Ignasi de Loiola


El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el setanta-sisè aniversari de la mort d'Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry (Lió, Alvèrnia-Roine-Alps, França, 29 de juny de 1900 – desaparegut en accident d'aviació al sud de França durant la guerra, 31 de juliol de 1944), qui fou un escriptor, poeta i aviador francès.

Nascut en una família procedent de la noblesa francesa, Antoine de Saint-Exupéry tingué una infantesa feliç malgrat la mort prematura del seu pare. Alumne poc brillant, acabà tanmateix el seu batxillerat el 1917 i, després del seu fracàs a l'Escola Naval, s'orientà cap a les belles arts i l'arquitectura. Durant el seu servei militar el 1921 esdevingué pilot, i fou contractat el 1926 per la companyia Latécoère (futura Aeroposal) per transportar el correu de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) al Senegal, abans d'arribar fins a Amèrica del Sud el 1929. Paral·lelament publicà, inspirant-se en les seves experiències d'aviador, les seves primeres novel·les: Correu del Sud el 1929 i Vol de nit el 1931, amb la qual obtingué un gran èxit.

A partir del 1932 el seu empresari entà en un període difícil i Saint-Exupéry es dedicà més a l'escriptura i al periodisme. Realitzà grans reportatges al Vietnam el 1934, a Moscou (Rússia) el 1935 i a Espanya el 1936, que alimentarien la seva reflexió sobre els valors humanistes que desenvolupa en Terra dels homes, publicat el 1939.

El 1939 fou mobilitzat en l'exèrcit de l'aire i enquadrat en una esquadrilla de reconeixement aeri. Amb l'armistici, deixà França per anar a Nova York (EUA) amb l'objectiu de fer entrar els nord-americans a la guerra, i esdevingué una de les veus de la resistència francesa. Somiant entrar en acció, s'hi uní a la primavera del 1944, primer a Sardenya (Itàlia) i després a Còrsega (França), dins d'una unitat encarregada dels reconeixements fotogràfics per preparar el desembarcament de Provença. Desaparegué en una missió el 31 de juliol de 1944. El seu avió no fou trobat fins al 2004.

El Petit Príncep, escrit a Nova York (EUA) durant la guerra, estigué publicat amb les seves pròpies aquarel·les el 1943 a Nova York (EUA) i el 1945 a França. Aquest conte ple d'encant i d'humanitat es convertí ràpidament en un èxit mundial.

Biografia

Joventut i formació

Fill del vescomte Jean de Saint-Exupéry, inspector d'assegurances, i de Marie Boyer de Fonscolombe, Saint-Exupéry nasqué el 1900 a Lió (Alvèrnia-Roine-Alps) en una família procedent de la noblesa francesa. Compartí una infantesa feliç entre cinc (5) germans i germanes, però el 1904 el seu pare morí accidentalment atropellat per un tren, i deixà Marie de Saint-Exupéry sola amb l'educació dels seus cinc (5) fills: Marie-Madeleine, anomenada «Biche», Simone, anomenada «Monot», Antoine, conegut com a «Tonio», François i Gabrielle, anomenada «Didi».

Fins a l'edat de deu (10) anys passà la seva infantesa entre el castell de la Môle al departament de Var (Provença-Alps-Costa Blava), propietat de la seva àvia materna, i el castell de Saint-Maurice-de-Rémens a l'Ain (Alvèrnia-Roine-Alps), propietat d'una de les seves ties. Al final de l'estiu del 1909 la seva família s'instal·là a Le Mans (Sarthe, Pais del Loira), regió d'origen del seu pare. Antoine entrà al col·legi Notre-Dame de Sainte-Croix el 7 d'octubre de 1909.

El 1912 passà les vacances a Saint-Maurice-de-Rémens (Ain, Alvèrnia-Roine-Alps), on queda fascinat pel nou aeròdrom d'Ambérieu-en-Bugey (Ain, Alvèrnia-Roine-Alps), situat a alguns quilòmetres a l'est. S'hi acostava amb bicicleta i es quedava hores parlant amb els mecànics sobre el funcionament dels avions. Un dia s'adreçà al pilot Gabriel Salvez dient-li que la seva mare l'havia autoritzat a efectuar el seu bateig de l'aire, cosa que aconseguí amb un Bertaud-Wroblewski, avió fabricat a Villeurbanne (metròpolis de Lió, Alvèrnia-Roine-Alps) per l'industrial lionès Berthaud sobre plànols de Pierre i Gabriel Wroblewski. Fou el jove Gabriel Wroblewski qui pilotà l'avió. Escrigué un poema testimoniant la seva nova passió pels avions:

«Les ales tremolaven sota la brisa de la tarda

El motor del seu cant gronxava l'ànima adormida

El sol s'apropava al seu color pàl·lid.»

Saint-Exupéry passà gairebé tota la seva infantesa al castell familiar, envoltat dels seus germans i germanes.

Quan la Primera Guerra Mundial esclatà, Marie de Saint-Exupéry fou nomenada infermera en cap de l'hospital militar d'Ambérieu-en-Bugey a l'Ain (Alvèrnia-Roine-Alps). Gràcies al seu treball pogué portar els seus fills al seu costat. Els seus dos (2) fills, Antoine i François, ingressaren com a interns al col·legi jesuïta deNotre-Dame de Montgré, a Villefranche-sur-Saône (Roine, Alvèrnia-Roine-Alps). El jove Antoine es dedicava a l'escriptura amb intensitat i, tot i que els seus estudis eren mediocres, guanyà el premi de narració del liceu per una de les seves redaccions.

Al retorn escolar del 1915 Marie de Saint-Exupéry decidí que els seus fills no es trobaven a gust a l'escola dels germans jesuïtes de Mongré. Preocupada per protegir els seus fills i per donar-los una educació que els permetés desenvolupar els seus dons, optà per inscriure'ls als germans marianistes del col·legi francès de Vil·la Saint-Jean a Friburg (Suïssa). En estreta relació amb el col·legi Stanislas de París (Illa de França), aquest col·legi havia desenvolupat un mètode d'educació moderna que els permetia exercir la seva creativitat. Antoine hi trobà Louis de Bonnevie, la família del qual era veïna i amiga de la seva a Lió (Alvèrnia-Roine-Alps). Sintonitzà bé amb ell així com amb Marc Sabran i Charles Sallès, i en resultà una amistat profunda i durable.

El 1917 obtingué batxillerat malgrat uns resultats escolars poc brillants. L'alumne Saint-Exupéry es trobava més còmode amb les matèries científiques que amb les literàries. En el transcurs de l'estiu, víctima de reumatismes articulars, François, el germà segon d'Antoine, company de jocs i confident, morí d'una pericarditis. Entristit per la mort del seu germà, sembla que aquest esdeveniment marcà el pas d'adolescent a adult de Saint-Exupéry.

El 1919 suspengué el concurs de l'Escola Naval (els seus resultats en les branques científiques foren molt bons, però els de les branques literàries insuficients), i s'inscrigué com a oient lliure a la secció d'arquitectura a l'École Nationale Supérieure des Beaux Arts. La seva mare l'ajudà com pogué, malgrat les seves preocupacions econòmiques. Antoine es beneficià de l'hospitalitat de la seva cosina Yvonne de Lestrange i acceptà diversos petits treballs: amb el seu amic Henry de Ségogne actuà de figurant durant diverses setmanes a Quo Vadis, una òpera de Jean Noguès. El 1918, havia conegut Louise de Vilmorin, que li inspirà poemes romàntics.

«Em recordo de tu com d'una llar clara

Prop de qui he viscut hores, sense dir res

Semblant als vells caçadors cansats del gran aire

Que atien mentre que el seu gos blanc respira.

À mon amie»

Tanmateix, durant aquest període, la seva intensa activitat poètica li inspirà poemes més aviat melancòlics, sonets i successions de quartetes (Veillée, 1921), la qual cosa demostrà que vivia un període difícil, ja que es trobava sense projecte de vida i sense perspectiva de futur. Alguns dels seus poemes foren cal·ligrafiats i il·luminats amb dibuixos en tinta xinesa. Regalà dos (2) dels seus quaderns de poesia al seu amic Jean Doat.

A l'aviació

L'abril del 1921 complí el seu servei militar com a mecànic al II regiment d'aviació d'Estrasburg (Baix Rin, Gran Est, Alsàcia). Prengué cursos de pilotatge pel seu compte, però a finals de juliol, sol als comandaments del seu avió-escola, aterrà amb precisió mentre l'aparell estava en flames. Aquest greu incident permeté revelar la seva sang freda i la seva perícia. No obstant això, deixà el record d'un aviador de vegades distret, que oblidava sovint de recollir el seu tren d'aterratge, així com de connectar els seus instruments de vol, i es perdia en la immensitat del cel. El sobrenom de «Pique la Lune » li posaren, no només pel seu nas com una trompeta sinó també per una certa tendència a replegar-se al seu món interior. L'abril del 1922, en el marc de la seva formació en els EOR, seguí cursos d'entrenament a Avord (Cher, Centre), que deixà per anar a la regió parisenca amb el grau de sotstinent. A començament d'agost s'incorporà al XXXVII regiment d'aviació a Casablanca (Marroc), on obtingué la seva llicència civil. En el seu temps lliure, realitzà esbossos dels seus amics de residència al carbó i en tinta turquesa. Els seus dibuixos es reagruparen al seu quadern Els Amics.

El gener del 1922 estigué a Istre (Boques del Roine, Provença-Alps-Costa Blava) com a alumne oficial de la reserva. S'incorporà com pilot militar i promocionat a caporal. A l'octubre esdevingué sotstinent de la reserva i escollí la seva assignació al XXXIV regiment d'aviació, a Le Bourget (Sena Saint-Denis, Illa de França). La primavera del 1923 tingué el seu primer accident d'avió a Le Bourget (Sena Saint-Denis, Illa de França) i es fractura el crani. Després d'aquest greu accident fou desmobilitzat. No obstant això, encara planejava entrar a la força aèria, i hi comptava amb el suport del general Barès. Però la família de Louise de Vilmori, la seva promesa, s'hi oposava. Començava per a ell un llarg període d'avorriment: es trobava en un despatx com a controlador de fabricació a l'oficina de Tuilerie, una filial de la Societat General d'Empresa. Al setembre es produí la ruptura de les relacions amb Louise.

El 1924 Saint-Exupéry treballà a l'Alier (Alvèrnia-Roine-Alps) i la Crues (Nova Aquitània) com a representant de la fàbrica Saurer que fabricava camions (no en vendrà més que un sol en un any i mig). Se'n cansà i presentà la seva dimissió. El 1924 començà una obra en prosa, Manon, ballarina. El 1925 el seu poema titulat La Lluna mostra una inspiració estrafolària. També escrigué l'obra poètica L'Adéu.

El 1926 fou contractat per Didier Daurat, director d'explotació de les línies de la companyia Latécoère (futura Aeropostal) i arribà a l'aeroport de Toulouse-Montaudran (Alta Garona, Occitània) per a transportar correu via aèria entre Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània) i Dakar (Senegal). Redactà llavors el seu primer llibre, L'Aviador, que publicà a la revista d'Adrienne Monnier, El Vaixell d'Argent, on treballava el seu amic Jean Prévost. A Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània), conegué Jean Mermoz i Henri Guillaumet. Al cap de dos (2) mesos, li encarregaren el seu primer viatge de correu a Alacant (Alacantí, País Valencià).

A finals del 1927 fou nomenat cap d'escala a Cap Juby al Marroc amb la missió de millorar les relacions de la companyia amb els dissidents moros d'una part i amb els espanyols d'altra banda. Hi descobrirà l'ardent solitud del desert. Després d'un aterratge forçat trobà una comunitat de monjos trapencs; relatà aquesta experiència en Terra d'Homes:

«El vent, la sorra i les estrelles. La vida austera dels trapencs. Però sobre aquesta taca mal il·luminada, sis o set (6-7) homes, que no posseïen res al món tret dels seus records, compartien una invisible riquesa.»

El 1929 publicà, amb Gallimard, la seva primera novel·la, Correu Sud, on contava la seva vida i les seves emocions de pilot.

El setembre del 1929 s'uní a Mermoz i Guillaumet a l'Amèrica del Sud per contribuir al desenvolupament de l'Aeroposal fins a la Patagònia (Argentina). El 1930 emprà la biblioteca del seu amic Paul Dony per escriure-hi diversos sonets inspirats en altres poetes però que són autèntics exercicis de virtuositat poètica. El 1931 publicà la seva segona novel·la, Vol de Nit, un immens èxit, en el qual evocava els seus anys a l'Argentina i el desenvolupament de les línies cap a la Patagònia. El 1931 es casà a Agay (Sant Rafèu, Var, Provença-Alps-Costa Bava) amb Consuelo Suncin Sandoval de Gómez (morta el 1979), escriptora i artista salvadorenca, originària de la ciutat d'Armènia, en el departament de Sonsonate (El Salvador). Consuelo fou model per a la "rosa temperamental" en El Petit Príncep.

A partir del 1932, mentre que la companyia, minada per la política, no sobrevisqué a la seva integració enAir France, subsistí amb dificultat, dedicant-se a l'escriptura i al periodisme. Saint-Exupéry continuà sent pilot de proves i pilot de curses al mateix temps que es feia periodista de grans reportatges.

Com a reporter per a Paris-Soir, viatjà al Vietnam el 1934 i a Moscou (Rússia) el 1935. El desembre del 1935 provà un raid París-Saigon, però es veié obligat a aterrar accidentadament el seu avió, un Caudron Simoun, al desert Libi a Egipte. Marxà a Espanya el 1936. De tots aquests viatges, anà acumulant una molt important suma de records, d'emocions i d'experiències, que li servirien per a alimentar la seva reflexió sobre el sentit de la condició humana. La seva reflexió el portà a escriure Terra d'Homes, que es publicà el 1939. L'obra fou recompensada amb el premi de l'Académie Française. És en aquesta novel·la on es troba la cèlebre frase pronunciada perHenri Guillaumet després del seu accident als Andes:

«El que he fet, et juro, que mai cap animal no ho hauria fet.»

Guerra de 1939-1945

El 1939 fou mobilitzat en l'exèrcit de l'aire i enquadrat en una esquadrilla de reconeixement aeri. El 23 de maig de 1940 sobrevolà Arràs (Pas de Calais, Alts de França) mentre els panzers alemanys envaïen la ciutat. Amb l'armistici, se n'anà de França cap a Nova York (EUA), amb l'objectiu de fer entrar en guerra els nord-americans. Catalogat com a petainista per uns i gaullista pels altres, li costava fer sentir la seva veu. Com la immensa majoria dels francesos, era, d'entrada, més favorable al Govern de Vichy, que li semblava representar la continuïtat de l'estat, i era per tant més aviat desconfiat envers el general de Gaulle. De fet, intentà reconciliar les faccions oposades; en el moment de la seva crida radiofònica del 29 de novembre de 1942 des de Nova York (EUA):

«Francesos, reconciliem-nos per servir.»

Però fou incomprès, ja que era massa tard i era un moment d'afrontament general. Tanmateix, segons els arxius americans recentment oberts, semblaria que els serveis secrets americans haurien considerat situar-lo en comptes del general de Gaulle.

El maig del 1942 s'instal·là al Canadà amb la família De Koninck, carrer Sainte-Geneviève, a l'antic Quebec. Tot i que el seu sojorn havia de durar uns dies, passà finalment prop de cinc (circa 5) setmanes al Quebec a causa de problemes de visat. Però no pensava més que a entrar en acció, considerant, com fou el cas amb l'Aeropostal, que sols els que participen en els esdeveniments són legítims per testimoniar-ho. L'abril del 1943, bé que considerat pels aliats com un pilot mediocre, incapaç de pilotar un avió de combat modern, reprengué el servei actiu en l'aviació a Tunísia gràcies a les seves relacions i a les pressions del comandament francès. Relegat del combat, efectuà algunes missions de reconeixement, però fou víctima de diversos incidents que el col·locaren «a la reserva del comandament», per la seva edat, el seu mal estat de salut general i els seus accidents precedents. Es quedà llavors a Algèria, al Marroc, després a Algèria de nou, on obtingué la primavera del 1944 l'autorització del comandant en cap de les forces aèries a la Mediterrània, el general americà Eaker, d'incorporar-se al prestigiós grup 2/33 basat a l'Alguer, a Sardenya (Itàlia). Efectuà diversos vols, plagats d'avaries i d'incidents. El 17 de juliol de 1944 el 2/33 s'instal·là a Borgo, no lluny de Bàstia, a Còrsega (França). Fou des de l'aeroport veí de Poretta d'on s'enlairà als comandaments del seu F-5B-1-LO, una versió del bimotorP-38 Lightning, el 31 de juliol a dos quarts i deu minuts de nou del matí (8 h 25 min), cap a una missió cartogràfica (sobre la Vall del Roine, cap a Annecy [Alta Savoia, Alvèrnia-Roine-Alps], i tornada per la Provença): uns reconeixements fotogràfics per tal de traçar mapes precisos del país, molt útils per a l'immediat desembarcament de Provença, previst per al 15 d'agost. Estava sol a bord, el seu avió no estava armat i portava el carburant per a sis hores (6 h) de vol. A dos quarts de nou del matí (8 h 30 min) es rebé l'últim ecoradar. El seu avió s'stavellà a algunes milles de les costes de la Provença. Fou impossible efectuar investigacions sobre el terreny en temps de guerra. «Saint-Ex» fou oficialment donat per desaparegut. La seva memòria fou celebrada solemnement a Estrasburg (Baix Rin, Gran Est, Alsàcia) el 31 de juliol de 1945. El 1948 fou reconegut com a «Mort per França».

El misteri de la seva mort

A l'edat de quaranta-tres (43) anys estava a punt d'abandonar l'aviació, però la seva aeronau de reconeixement, un Lockheed P-38 Lightning (conegut també com a F-5), s'estavellà a la Mediterrània on anà en la seva última missió.

El 12 de març de 1950, en el Diari oficial de la República Francesa, aparegué citat el comandant Antoine de Saint-Exupéry a l'ordre de l'exèrcit aeri a títol pòstum, per «haver provat, el 1940 com el 1943, la seva passió de servir i la seva fe en el destí de la pàtria», i «per trobar una mort gloriosa, el 31 de juliol de 1944, de tornada d'una llunyana missió de reconeixement sobre el seu país ocupat per l'enemic».

Si la seva mort ja no era un dubte, restava per dilucidar-ne les circumstàncies. El 1950, un pastor d'Aquisgrà o Aachen (Rin del Nord-Westfàlia, Alemanya), antic oficial d'informacions en la Luftwaffe, testimonià haver observat, el 31 de juliol de 1944, que un P-38 Lightning havia estat abatut a la Mediterrània per un Focke Wulf alemany. Posteriorment, el 1972, sorgiria el testimoni pòstum d'un jove oficial alemany, l'aspirant Robert Heichele, qui hauria fet foc sobre el Lightning des del seu aparell, un Focke-Wulf Fw 190, cap a migdia, sobre la ciutat de Castelana (Alps de l'Alta Provença, Provença-Alps-Costa Blava). Però Heichele també fou abatut l'agost del 1944. En els anys 1990 un nou testimoni sorgí en relació amb un habitant de Carqueirana (Var, Provença-Alps-Costa Blava) que hauria vist aquell dia el Lightning essent abatut. El mar hauria deixat el cos d'un soldat sobre la platja, el qual fou enterrat anònimament al cementiri del municipi. Per poder determinar si es tractava del cos de Saint-Exupéry calia exhumar el cos i procedir a fer una anàlisi d'ADN dels seus familiars, els quals s'hi mostraven oposats. Cada cop aquestes «revelacions» generaven més interès entre els especialistes i entre el gran públic, pel «misteri Saint-Ex». Hi hagué fins i tot un admirador alsacià que intentà provar que l'escriptor aviador no havia desaparegut a la Mediterrània, sinó que el seu aparell s'havia estimbat als Alps. Finalment, el 2000, uns trossos del seu aparell, el tren d'aterratge, un tros d'hèlice, elements de la carlinga i sobretot del xassís, foren trobats pel Departament d'Investigacions Arqueològiques Submarines a la Mediterrània a l'altura de Marsella (Boques del Roine, Provença-Alps-Costa Blava). El 7 de setembre de 1998 un pescador ja havia trobat el seu braçalet que estava gravat amb els noms de la seva esposa i els seus editors, Reynal & Hitchcock, prop de l'illa de Riou. Pujats a la superfície el setembre del 2003 foren formalment identificats el 7 d'abril de 2004 gràcies al seu número de sèrie. Les restes del Lightning estan exposades al Museu de l'Aire i de l'Espai de Le Bourget (Sena Saint-Denis, Illa de França), en un espai consagrat a l'escriptor aviador.

Però res no permetia una conclusió definitiva sobre les circumstàncies de la seva mort, malgrat la simulació informàtica de l'accident –a partir de les deformacions de l'habitacle– que mostrava un picat gairebé vertical i a gran velocitat contra l'aigua. Es podia tractar d'una avaria tècnica, d'un malestar del pilot o, com alguns especularen amb gran escàndol dels seus parents, la hipòtesi del suïcidi d'un Saint-Exupéry disminuït físicament i desesperat pel món que veia anunciar-se, una tesi reafirmada per alguns dels seus últims escrits, amb un to francament pessimista, per exemple les últimes línies d'una carta adreçada a Pierre Dalloz, escrita la vigília de la seva mort: «Si sóc degradat, no lamentaré absolutament res. El termiter futur m'espanta. I odio la seva cohort de robots. Jo no estic fet per ser jardiner.»

El març de 2008, un antic pilot d'un Messerschmitt Bf 109 de la Luftwaffe, Horst Rippert (nascut el 1922), afirmava al diari La Provence haver abatut un avió de tipus P-38 Lightning el 31 de juliol de 1944 a la zona on es trobava Saint-Exupéry. En una missió per trobar un avió enemic que sobrevolava la regió d'Annecy (Alta Savoia, Alvèrnia-Alps-Costa Blava), Horst Rippert sobrevolà diversos minuts sobre la Mediterrània sense localitzar res. De sobte, un avió aliat es creuà a tres mil metres (3.000 m) per sota d'ell. Horst Rippert li disparà i el tocà, l'avió del qual s'incendià i caigué en picat a la Mediterrània. «Si hagués sabut que era Saint-Exupéry, un dels meus autors preferits, no l'hauria abatut», declarà Horst Rippert. Tesi qüestionada per moltes incoherències. Després de la guerra Horst Rippert treballà de periodista i dirigí el servei d'esports de la ZDF (Zweites Deutsches Fernsehen).

Obra

Si no és del tot autobiogràfica, la seva obra està àmpliament inspirada en la seva vida de pilot aeropostal, exceptuant El Petit Príncep (1943) –sens dubte el seu èxit més popular amb més de vuitanta milions (>80.000.000) d'exemplars a tot el món– que és més aviat un conte poètic i filosòfic.

N'escrigué altres obres, totes molt conegudes: Correu Sud (1929), Vol de Nit (1931), Terra d'Homes (1939), Pilot de Guerra (1942), Carta a un Ostatge (1944), Escrits de guerra (reunits el 1982), i Ciutadella (pòstum, 1948). Totes les seves novel·les contaven la història dels seus viatges que ls convertien en ficció i creaven fantasies.

L'aviador

Publicat el 1926. És el primer text editat de Saint-Exupéry, sembla un fragment d'un conjunt més vast, i que servirà de material per a Correu Sud.

Correu Sud

Publicat el 1929. A través del personatge de Jacques Bernis, Saint-Ex conta la seva pròpia vida i les seves pròpies emocions de pilot. Louise de Vilmorin està representada en el personatge de "Geneviève".

Vol de Nit

Publicat el desembre del 1931. Aquesta obra que arriba al despullament de la tragèdia, fou prologada pel seu amic André Gide, i li valgué el Premi Femina i el consagrà com a home de lletres. Aquesta obra fou un immens èxit i ha conegut múltiples traduccions. La seva adaptació cinematogràfica fou fins i tot venuda a Hollywood.

El personatge principal, Rivière, està inspirat en el seu cap Didier Daurat. Dóna vida a un cap que sap empènyer els seus homes al màxim d'ells mateixos per a la realització de la seva missió: el correu ha d'arribar a qualsevol preu, la missió supera en valor la vida humana. Els valors que la novel·la vehicula són la primacia de la missió, importància del deure i la responsabilitat de la tasca a complir fins al sacrifici.

Terra d'Homes

Publicat el desembre del 1939, obtingué el Gran Premi de Novel·la de l'Acadèmia Francesa. És una successió de relats, de testimonis i de meditacions a partir de la suma d'experiències, d'emocions i de records que acumulà en els seus nombrosos viatges. És també un homenatge a l'amistat i als seus amics Mermoz i Guillaumet i més àmpliament una visió romàntica sobre la noblesa de l'humanisme.

Pilot de Guerra

Publicat el 1942.

Carta a un Ostatge

Publicat el 1944.

El Petit Príncep

Publicat el 1943 a Nova York (EUA) i el 1945 a França, escrit a Eaton's Neck (Northport, Estats Units). Per raons tècniques, les «aquarel·les de l'autor» reproduïdes a les versions franceses posteriors no eren més que reproduccions de l'edició americana, el que comportà una pèrdua de qualitat sensible. A més, certs dibuixos havien tingut petits canvis. L'edició Foli apareguda recentment sembla tenir les il·lustracions de l'edició original, de millor qualitat tècnica i artística malgrat un format més reduït (les tècniques d'impressió també recullen les millores tècniques des de 1943). Un asteroide (#2578) fou atorgat el nom de Saint-Exupéry el 1975 en honor al seu reconeixement mundial.

Ciutadella

Publicat el 1948. Començada el 1936, aquesta obra no fou acabada per Saint-Exupéry. Publicada en una primera versió el 1948 a partir d'un text mecanografiat que no representa íntegrament el pensament de l'autor. La totalitat dels manuscrits fou posada a disposició dels editors el 1958 i permeté exposar millor les seves intencions. «Ciutadella no és una obra acabada. Segons la idea de l'autor hauria de regirar-se i revisar-se seguint un pla rigorós que, en l'estat actual, és difícil d'assolir. L'autor reprengué sovint els mateixos temes, o bé per esprémer-los amb més precisió, o bé per il·luminar-los amb alguna de les seves imatges de les quals s'han emportat el secret» (Simone de Saint-Exupéry).

Cartes de Joventut (1923-1931)

Publicat el 1953. Nova edició el 1976 sota el títol Cartes de joventut a l'amiga inventada.

Carnets

Publicat el 1953. Edició integral el 1975. Conjunt de notes endreçades del 1935 al 1940 sobre una agenda i cinc (5) carnets. Molt eclèctic, reflecteix els interessos i curiositats de l'escriptor per les ciències, la religió, la literatura i dóna lloc a reflexions i a aforismes pertinents.

Cartes a la seva mare

Publicat el 1955. Recull de la correspondència de Saint-Exupéry amb la seva mare, que cobreix el període 1910-1944.

Escrits de guerra (1939-1944)

Publicat el 1982. Aquest recull pòstum és prologat per Raymond Aron.

Manon, ballarina

Publicat el 2007. Novel·la curta acabada el 1525. És la història d'amor entre una «gallina», Manon ("gallina" és la traducció literal de "poule" que significa "dona de vida fàcil"), i un home de quaranta (40) anys «greu» trist, qui busca un sentit a la seva vida. Des de la seva trobada, neix entre ells una relació amorosa, l'home protegint tendrament la seva «pobra petita noia», que creu una ballarina. Fan l'amor sense passió. Se'n van de viatge amb cotxe. Però s'assabenta un dia per tres (3) dels seus clients que Manon és de fet una prostituta. Trenquen i després es tornen a veure. Manon es llança sota les rodes d'un camió i no arriba a morir. Es queda coixa.

Escrits circumstancials

  • «La Pau o la guerra» (1938 per a Paris-Soir)

  • «Moscou» (1935 per a Paris-Soir)

  • «L'Espanya ensagnada» (agost del 1936 per a L'intransigent)

  • «El vol trencat. Presó de sorra» (gener-febrer del 1936 per a L'intransigent)

  • «Madrid» (juliol del 1937 per a Paris-Soir)

French writer, poet, and pioneering aviator Antoine de Saint-Exupéry in Toulouse, France.

Monument commemoratiu a Tarfaya (Marroc), escala de l'Aeropostal.

Placa commemorativa sobre la casa on Saint-Exupéry residí a Quebec (Canadà).

Estela commemorativa a l'aeroport de Bàstia (Còrsega)

Braçalet de Saint-Exupéry trobat el 1998.

Antoine Marie Jean-Baptiste Roger de Saint-Exupéry


El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el cinquanta-tresè aniversari de la mort de Richard Johann Kuhn (Viena, Imperi austrohongarès, 3 de desembre de 1900 Heildelberg, Baden-Württemberg, 31 de juliol de 1967), qui fou un químic i professor universitari germanoaustríac guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1938.

Biografia

Nasqué el 3 de desembre de 1900 a la ciutat de Viena, en aquells moments capital de l'Imperi austrohongarès i que avui en dia ho és d'Àustria. Estudià química a la Universitat de Viena (Àustria), on es llicencià el 1921, i a la Universitat de Munic (Baviera, Alemanya), on es doctorà el 1922 sota la direcció de Richard Willstätter, i on des del 1925 impartí classes. El 1930 fou nomenat cap del Departament de Química de l'Institut d'Investigació Mèdica Kàiser Guillem, dependent de la Universitat de Heildelberg Baden-Württemberg), del qual fou director des del 1937. Durant anys col·laborà amb l'Institut Max Planck i la Universitat de Pennsilvània (Filadèlfia, EUA).

Kuhn va morir l'1 d'agost de 1967 a la ciutat de Heildelberg situada a l'estat alemany de Baden-Württemberg.

Recerca científica

Inicià la seva recerca sobre la constitució del carotè, cosa que li permeté arribar a sintetitzar la vitamina A. Formà part d'un grup de científics alemanys que aconseguiren aïllar, i posteriorment sintetitzar, la riboflavina o vitamina B2. Així mateix treballà en l'estereoquímica i els enzims.

El 1938 li fou atorgat el Premi Nobel de Química per aquestes investigacions, premi que rebé l'any 1949, ja que el règim nacionalsocialista alemany li impedí rebre'l en el seu moment.

Porträt von Richard Kuhn

Richard Johann Kuhn

El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el cent sisè aniversari de la mort per assassinat d'Auguste Marie Joseph Jean Léon Jaurès –en occità, Joan Jaurés– (Castras, Llenguadoc, Occitània, 3 de setembre de 1859 – París, Illa de França, 31 de juliol de 1914), qui fou un dirigent i polític francès socialista.

Biografia

Exercí com a professor de filosofia a la universitat de Tolosa de Llenguadoc (Alta Garona, Occitània). Després d'haver passat per les files del socialisme humanista, acceptà les teories del marxisme, i concebé un socialisme marxista d'arrel humanista, amb finalitats essencialment ètiques. Cofundador del Partit Socialista Francès (1901), en fou diputat per Caramaus (Occitània) des del 1902 fins que morí; també fou fundador del diari L'Humanité (18 d'abril de 1904) i defensor de la unió dels diferents grups socialistes francesos en un sol partit. El 1905 el Partit Socialista de França de Jules Guesde i el Partit Socialista Francès del mateix Jaurès es fusionaren per crear la Section Française de l'Internationale Ouvrière (SFIO).

No acceptà la dictadura del proletariat i considerava que els obrers pertanyen a una tradició cultural i que, concretament els francesos, són hereus dels corrents revolucionaris que arrenquen de la Revolució Francesa. Definí el patois com "la llengua d'un poble vençut", i defensà l'ensenyament de les llengües autòctones a l'escola, tot i que sense gaire èxit.

També fou defensor de la llengua auxiliar internacional esperanto. Així, el 1907 i en ocasió del VII Congrés de la Segona Internacional a Stuttgart (Baden-Württemberg, Alemanya), proposà, juntament amb un altre socialista francès, l'ús de l'esperanto en els documents oficials d'aquesta organització. La proposta fracassà per l'oposició d'un socialdemòcrata alemany, fet que provocà la protesta de figures com Edmond Privat, el qual destacava en una carta pública el contrast entre els principis dels socialistes internacionalistes i el seu comportament real.

De les seves obres, cal destacar l'Histoire Socialiste de la Repúblique Française (1901-08), en tretze (13) volums. En L'armée nouvelle (1911), defensava un exèrcit popular preparat per a la defensa nacional. Fou assassinat per un militant d'Action Française dies abans de l'esclat de la Primera Guerra Mundial, per la seva negativa a donar suport a un govern de concentració nacional amb els partits burgesos per a fer front a la guerra contra les potències centrals. L'assassí de Jaurès, Raoul Villain, fou absolt del seu crim i, anys més tard, el 1936, fou assassinat a Eivissa (Illes Balears), on residia, per elements anarcosindicalistes, en el marc de la Guerra Civil Espanyola.

Frase cèlebre

Tradició no vol dir preservar la cendra, sinó mantenir una flama viva.

Obres

  • Les Preuves (1898, sobre l'afer Dreyfus)

  • Études socialistes

  • Vers la république sociale

  • Prefaci a "L'application du système collectiviste" de L. Deslinières (1898)

  • Les Deux Méthodes (1900)

  • Notre but (1904)

  • La Révolution russe (1905)

  • L'Alliance des peuples

  • Conflit élargi (1912)

  • L'Armée Nouvelle 1914

  • Discours de Vaise 1914

Jean Jaurès, French socialist and pacifist, murdered 31st of July 1914.

Auguste Marie Joseph Jean Léon Jaurès

El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el dos-cents dosè aniversari del naixement de Joaquim Rubió i Ors (Barcelona, 31 de juliol de 1818 – 7 d'abril de 1899), qui també conegut pel seu pseudònim lo Gayter del Llobregat (o, actualment, lo Gaiter del Llobregat), fou un escriptor català, president de l'Acadèmia de Bones Lletres de Barcelona i rector de la Universitat de Barcelona.

Biografia

El seu pare, Josep, era impressor i llibreter la seva mare Agnès Ors. Estudià filosofia al seminari, i física i francès a l'escola de la Junta de Comerç, on fou deixeble d'Eudald Jaumeandreu i Triter. Conservador, exposà la filosofia tomista a Catalunya escrivint contra Draper. Escriptor vinculat al Romanticisme, després de la publicació de l'oda La Pàtria, de Bonaventura Carles Aribau el 1833, es pot dir que la Renaixença catalana no començà veritablement fins que Joaquim Rubió escrigué el seu manifest el 1841 i se celebraren els Jocs Florals el 1859. Aquest manifest consisteix en el pròleg a una recopilació de poemes seus publicats sota el pseudònim de Lo Gaiter del Llobregat en el Diario de Barcelona. En aquest pròleg valora el passat medieval i el contraposa al present, posa a la palestra la poesia trobadoresca, exposà els seus ideals a favor de la llengua catalana i féu una crida a la seva dignificació. La intenció de Rubió era "despertar els catalans de la seva vergonyosa i criminal indiferència". Malgrat que cita només explícitament Lord Byron, Goethe, Victor Hugo, Ugo Foscolo, Alessandro Manzoni i Alphonse de Lamartine, escrigué en la revista palmesana La Fe, el 1844, una denúncia de la narrativa i la lírica en castellà inspirada en la literatura estrangera, que ofereixen «una barreja d'escepticisme i religió, de vaguetat, d'agitació i tristesa, que és el caràcter del nostre segle». La seva obra és àmplia, força àmplia. Realitzà col·laboracions amb les empreses editorials de Roca i Cornet. Després de fer oposicions, el 1847 fou nomenat catedràtic a Valladolid (Castella i Lleó).

El 1854 es casà amb Elisea Lluch i Garriga, cosina germana seva, després de fer un viatge a Roma (Laci, Itàlia) per aconseguir la dispensa necessària. Ella morí el 5 d'abril de 1892. Foren pares d'Antoni Rubió i Lluch. A petició pròpia fou traslladat a la càtedra d'història universal vacant a la Universitat de Barcelona. El 1896 fou nomenat vicerector i, molt poc abans de morir, rector. Morí de pulmonia el 7 d'abril de 1899.

Publicacions

  • Rubió i Ors, Joaquim. Lo Gaiter del Llobregat. Barcelona. Edicions 62, cop. 2006 (1841). Disponible a: Catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

  • Rubió i Ors, Joaquim. El libro de las niñas. Barcelona : J. Rubió. -, 1869 (1845). Disponible a: Catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

  • Rubió i Ors, Joaquim.Epítome-programa de historia universal. Barcelona. Tip. Católic., <1878>. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.

  • Rubió i Ors, Joaquim.Breve reseña del actual renacimiento de la lengua y literatura catalanas. A Memorias de la Real Academia de Buenas Letras de Barcelona [s.l.] : Reial Acadèmia de Bones Lletres, 1880: vol.: 3, pàg. 141-238 (1877). Disponible a: Raco (Revistes Catalanes amb Accés Obert).

  • Rubió i Ors, Joaquim. Gutenberg. Barcelona: Ilustració catalana, [190-?](1880). Disponible a: Catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

  • Rubió i Ors, Joaquim. Lecciones elementales de Historia de España. Barcelona. Tip. de la Casa Provincial de Caridad. 1885.Disponible a: Catàleg de la Biblioteca de Catalunya.

  • Rubió i Ors, Joaquim. Noticia de la vida y escritos de D. Manuel Milà y Fontanals. Barcelona. Impr. de Jaime Jepús Roviralta. 1887. Disponible a : Catàleg de les biblioteques de la UB.

  • Rubió i Ors, Joaquim. Lo Gayter del Llobregat: poesías Barcelona. Estampa de J. Jepus y Roviralta. 1888-1889. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.

  • Rubió i Ors, Joaquim. Luter. Barcelona. Est. de Jaume Jepús Roviralta, 1888. Disponible a : Catàleg de les biblioteques de la UB.

  • Rubió i Ors, Joaquim. Consideraciones histórico-críticas acerca del origen de la independencia del condado catalán : leídas en las sesiones de la Real Academia de Buenas letras del 25 de octubre y 8 de noviembre de 1886. Barcelona. Imprenta de Jaime Jepús. 1887. Disponible a: Catàleg de les biblioteques de la UB.

Joaquim Rubió i Ors, escriptor català 1818-1899

Senyal de la Universitat de Barcelona

Joaquim Rubió i Ors

El passat divendres 31 de juliol de 2020 es commemorà el setanta-sisè aniversari del naixement de Robert Carthart Merton (Nova York, EUA, 31 de juliol de 1944), qui és un economista i professor universitari nord-americà guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques l'any 1997.

Biografia

Nasqué el 31 de juliol de 1944 a la ciutat nord-americana de Nova York. Estudià enginyeria matemàtica a la Universitat de Colúmbia (Nova York), on es graduà el 1966. Posteriorment realitzà un postgrau de matemàtiques aplicades a l'Institut Tecnològic de Califòrnia l'any 1967, sota la direcció de Franco Modigliani, i el 1970 realitzà el seu doctorat en economia a l'Institut Tecnològic de Massachusetts sota la direcció de Paul Samuelson. Actualment és professor de la Universitat de Harvard (Cambridge, Massachusetts).

Recerca econòmica

Interessat en els derivats financers, al costat de Fisher Black i Myron Scholes desenvolupà el model Black-Scholes, que permeté el gran desenvolupament de la utilització d'aquests instruments financers. Merton ajudà a introduir el càlcul estocàstic en l'economia financera, el que permeté que el comportament dels preus fos descrit amb el llenguatge precís de la probabilitat. També aplicà la teoria del control òptim per a trobar les regles amb les quals els agents econòmics troben la distribució òptima en les seves carteres.

L'any 1997 fou guardonat, juntament amb Myron Scholes, amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques pels seus estudis econòmics sobre els derivats financers. Fisher Black no pogué ser guardonat donada la seva mort prematura l'any 1995, tot i que fou mencionat pel Comité Nobel en l'atorgament del guardó.

Robert C Merton, 2006 at a Ladies in Red Event

Robert Carthart Merton

Ahir, divendres 31 de juliol de 2020, es commemorà el cent unè aniversari del naixement de Primo Levi (Torí, Piemont, Itàlia, 31 de juliol de 1919 – 11 d'abril de 1987), qui fou un escriptor italià d'origen jueu, autor de memòries, relats, poemes i novel·les. Fou un resistent antifeixista, supervivent de l'Holocaust. És conegut sobretot per les obres que dedicà a donar testimoniatge sobre l'Holocaust, particularment el relat de l'any que estigué presoner en el camp d'extermini d'Auschwitz (Polònia). La seva obra Si això és un home és considerada com una de les més importants del segle XX.

Biografia

Levi nasqué a Torí (Piemont) el 1919 en el si d'una família liberal jueva. Es llicencià en química per la Universitat de Torí el 1941.

El 1943 ell i uns camarades sortiren al camp i intentaren unir-se a la resistència antifeixista italiana. Completament inexpert per a tal aventura, fou arrestat per la milícia feixista, que el lliurà a l'exèrcit d'ocupació alemany en identificar-se com a jueu –com a partisà, l'haurien afusellat immediatament–.

Fou deportat a Auschwitz el 1944, un dels camps d'extermini situat a la Polònia ocupada pels nazis, on passà deu (10) mesos abans que el camp fos alliberat per l'Exèrcit Roig. Dels sis-cents cinquanta (650) jueus italians de la seva "remesa", Levi fou un (1) dels vint (20) supervivents que deixà viu el camp.

En tornar a Itàlia, Levi exercí com a químic industrial en la factoria química SIVA a Torí (Piemont). Aviat començà a escriure sobre les seves experiències en el camp, que es convertiren en les seves dues (2) memòries clàssiques: Si això és un home (Se Questo è un Uomo) i La treva (La tregua). També escrigué altres dues (2) memòries molt benvolgudes, Moments d'indult i El sistema periòdic.

Moments d'indult brega amb personatges que observà durant la seva presó. El sistema periòdic és una col·lecció de peces curtes, majorment episodis de la seva vida, però també dos (2) relats curts, tots relacionats d'alguna manera amb algun dels elements químics.

L'ambiciosa novel·la Si ara no, quan?, que conta la història d'una banda de partisans jueus durant la Segona Guerra Mundial errants per Rússia i Polònia, guanyà els destacats premis Viareggio i Campiello, quan fou publicada a Itàlia, i feren Levi internacionalment conegut.

Els seus relats curts més coneguts es troben en La Torcedura del Mico (1978), una col·lecció de relats curts sobre treball i treballadors contats per un narrador que recorda al mateix Levi, qui es retirà de la seva posició com a gestor de SIVA el 1977 per a dedicar-se a escriure a temps complet.

El més important dels seus últims treballs fou el seu llibre final, Els enfonsats i els salvats, una anàlisi de l'Holocaust en el qual Levi explicà que encara que no odiava el poble alemany pel qual havia passat, no els havia perdonat. Levi morí, aparentment per suïcidi, l'11 d'abril de 1987, encara que alguns amics i biògrafs han qüestionat el veredicte. La qüestió continua fascinant els crítics literaris a causa de la barreja característica de foscor i optimisme en l'escriptura de Levi, que no deixà cap nota de suïcidi.

Bibliografia

Memòries i assajos

  • Si això és un home (traducció de Francesc Miralles)

  • La treva

  • Moments d'indult

  • El sistema periòdic

  • Els enfonsats i els salvats

Novel·la

  • Si ara no, quan?

Poesia

  • A una hora incerta

Altres treballs

  • El sisè dia i altres contes

  • Negocis d'altres gents

  • La recerca de les arrels: una antologia personal

  • La veu de la memòria: entrevistes, 1961-1987

  • Converses amb Primo Levi

  • Lilit i altres relats

Primo Levi

Ahir, divendres 31 de juliol de 2020, es commemorà el cent dosè aniversari del naixement de Paul Delos Boyer (Provo, Utah, EUA, 31 de juliol de 1918 Los Angeles, Califòrnia, EUA, 2 de juny de 2018), qui fou un químic nord-americà guardonat amb el Premi Nobel de Química l'any 1997.

Biografia

Nasqué el 31 de juliol de 1918 a la ciutat de Provo, població situada a l'estat nord-americà de Utah. Estudià química a la Universitat Bringham Young, pertanyent a l'Església mormona, on es graduà el 1939. El 1943 realitzà el doctorat en bioquímica a la Universitat de Wisconsin.

El 1956 fou nomenat professor de química a la Universitat de Minnesota, i des del 1963 fou professor al Departament de Química i Bioquímica de la Universitat de Los Angeles (Califòrnia).

Recerca científica

Després del seu doctorat realitzà investigacions en els laboratoris de les universitats de Stanford (Califòrnia) i Minnesota sobre l'estabilització del sèrum per a les transfusions, i posteriorment sobre la cinètica dels mecanismes químics dels enzims.

Des de la seva posició a la Universitat de Los Angeles (Califòrnia) i, al costat de John E. Walker, ha desenvolupat mètodes per estudiar la síntesi química dels enzims que catalitzen i l'adenosina trifosfat, el principal aportador d'energia als organismes. Així mateix aconseguiren unir les dues (2) molècules formants del fosfat: l'adenosina trifosfat o ATP i l'adenosina difosfat o ADP.

L'any 1997 fou guardonat, juntament amb el seu col·laborador John E. Walker, amb la meitat del Premi Nobel de Química pel descobriment de la síntesi de la molècula de l'Adenosina trifosfat. L'altra meitat del premi recaigué en el químic danès Jens Christian Skou pel descobriment de l'enzim transportador d'ions de sodi i potassi.

Head and shoulder photograph of Paul D. Boyer, Nobel Prize winner in chemistry 1997.

Paul Delos Boyer

Ahir, divendres 31 de juliol de 2020, es commemorà el cent vuitè aniversari del naixement de Milton Friedman (Nova York, EUA, 31 de juliol de 1912 — San Francisco, Califòrnia, EUA, 16 de novembre de 2006), qui fou un ecoomista nord-americà guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel l'any 1976.

Biografia

Nasqué el 31 de juliol de 1912 a la ciutat de Nova York (EUA), fill de jueus immigrants provinents de Bessaràbia, pertanyent a la monarquia del Danubi, i que avui en dia forma part de Moldàvia. A la mort del seu pare l'any 1927 hagué de treballar en diversos botigues i restaurants per poder-se pagar la matrícula de la Universitat de Rutgers, situada a la ciutat de New Brunswick (Nova Jersey), per poder estudiar economia. En aquesta es graduà el 1932, continuà però els seus estudis amb un postgrau l'any 1933 a la Universitat de Chicago (Illinois) i el doctorat en estadística per la Universitat de Colúmbia (Nova York) l'any 1934.

A més de la seva activitat com a professor universitari a la Universitat de Chicago (Illinois), entre els anys 1946 i 1976 treballà en el transcurs de la seva vida per al "National Bureau of Economic Research", l'"US Treasury Department" com a consultor per a la realització del Pla Marshall i a partir del 1960 com a assessor polític del govern per a afers interiors i exteriors dels presidents Richard Nixon i Ronald Reagan.

Recerca econòmica

El 1947 fundà amb Friedrich August von Hayek la societat liberal clàssica "Mont Pèlerin". El 1957 exposà en la seva obra A theory of the Consumption Function el supòsit contrari al de Keynes, és a dir, que la demanda privada no era dependent de l'ingrés corrent sinó de l'ingrés permanent dels subjectes econòmics. En el curt termini l'elevació dels ingressos corrents no provocava un efecte addicional sobre la demanda, de tal manera que la intervenció fiscal per part de l'estat no aconseguia reactivar l'economia. El 1956 en el seu article "Studies in the Quantity Theory of Money" reprengué la teoria clàssica quantitativa dels diners i en ell expressava el seu convenciment, contrari al de Keynes, de la relativa ineficàcia de la política monetària.

El 1963 en la seva publicació, realitzada conjuntament amb Anna Schwartz, Monetary History of the United States, 1867-1960 intenta mitjançant una detallada anàlisi al llarg del període estudiat, explicar que la crisi econòmica mundial de la Gran Depressió fou el resultat de la política monetària restrictiva vigent.

Ferm defensor del liberalisme econòmic i el lliure mercat, és el més conegut dels economistes que formaren part de la denominada Escola de Chicago, gràcies a la difusió de la seva obra escrita, i fou el fundador del monetarisme. L'enunciat fonamental del monetarisme és que el creixement econòmic estable i l'estabilitat en els preus només podria arribar a través d'un continu creixement de la quantitat monetària, per això els bancs centrals deurien ser els responsables de la quantitat de diners en circulació. La influència de la taxa d'interès com a instrument de política monetària seria igualment rebutjat tant com l'ideal keynesià de l'estat de benestar.

Una forta intervenció en l'economia per part de l'estat contradiu la comprensió de Friedman sobre la llibertat. En la seva obra principal apareguda el 1962 "Capitalisme i llibertat", explica les seves conviccions sobre la política social, i expressa que el capitalisme no només representa el millor sistema econòmic sinó que també ofereix l'espai més apte per a l'autorealització individual. Advoca per l'abolició del salari mínim regulat, per l'anul·lació de les subvencions (per exemple, en el sector agrari i de l'habitatge), per l'alliberament de l'accés a les professions, la privatització de la seguretat social, l'abolició de les restriccions a les importacions, entre d'altres. Friedman arribà a ser famós especialment per la idea d'atorgar a tots els alumnes bons d'educació (Bildungsgutscheine) i substituir totes les prestacions socials per un impost negatiu sobre la renda a les famílies per sota de la línia de pobresa. Aquest model de val (model de xec) es troba per exemple en les actuals adopcions del xec dels nens i en els diners assistencials per als discapacitats.

El 1976 fou guardonat amb el Premi del Banc de Suècia de Ciències Econòmiques en memòria d'Alfred Nobel pels seus estudis en els camps de l'anàlisi del consum, història i teoria monetària, i per la demostració de la complexitat de la política d'estabilització.

Crítica a la teoria lliberal

Milton Friedman és tan conegut per la seva defensa del liberalisme, com per la crítica frontal que s'ha anat guanyant al llarg del temps per la seva teoria. Tant ell com l'Escola de Chicago, amb Friederick Hayek com a pare filosòfic, han patit el soscavament constant de la seva teoria, tant per l'evident misèria provocada per les seves polítiques, com pel cos de científics i filòsofs que han anat rebatent tots i cadascun dels arguments d'aquesta Escola de Chicago.

Xile, 1973

A través del cop d'estat a Xile el 1973 promogut pel govern dels Estats Units en què fou derrocat el president elegit democràticament i de caràcter socialista Salvador Allende pel dictador i genocida Augusto Pinochet, els Chicago Boys (Escola de Chicago) pogueren aplicar les seves receptes liberals a Xile, de fet aquestes mesures es trobaven redactades abans del cop d'estat. Com cita el filòsof Vergara Estévez "En este caso se dio el predominio de una especie de anarco-capitalismo que buscaba la utopía de autogobierno del capital, mediante la extensión de la racionalidad del mercado a todos los ámbitos de la vida humana y del planeta." S'aplicà una doctrina del xoc, com també en parla Naomi Klein, Vergara apunta "el Dr. Friedman recetaba un tratamiento de shock. El objetivo también se enunciaba claramente; se trataba de: “un “paquete” de medidas destinadas a eliminar los obstáculos que actualmente existen para obtener eficaz operación del mercado privado.”"

Mort

El 1976 es traslladà a la ciutat de San Francisco (Califòrnia) per integrar-se a la Institució Hoover, on continuà defensant la liberaització econòmica. El 16 de novembre de 2006 morí en un hospital de San Francisco (Califòrnia) a conseqüència d'un atac de cor a l'edat de noranta-quatre (94) anys.

Obres més destacades

  • 1953: Essays in Positive Economics

  • 1957: A Theory of the Consumption Function

  • 1959: A Program for Monetary Stability

  • 1962: Capitalism and Freedom

  • 1963: Inflation: Causes and consequences

  • 1969: The Optimum Quantity of Money and Other Essays

  • 1970: The Counter-Revolution in Monetary Theory

  • 1980: Free to Choose: A personal statement, amb Rose Friedman

  • 2000: "Analytical and Continental Traditions in Perspective", pàg. 145-159, Friedman, M. a A Parting of the Ways. Carnap, Cassirer, And Heidegger

Portrait of Milton Friedman

Milton Friedman

El passat dijous 30 de juliol de 2020 es commemorà el cent vint-i-dosè aniversari del naixement de Henry Spencer Moore (Castleford, Yorkshire, Anglaterra, 30 de juliol de 1898 – Much Hadham, Hertfordshire, Anglaterra, 31 d'agost de 1986), qui fou un artista i escultor britànic.

Nascut a la població minera de Castleford, a prop de la ciutat de Leeds (Anglaterra), de pare miner, autodidacte i home de lectura, Henry Moore també se significà políticament. Membre de l'Associació Internacional d'Artistes, que aixoplugava intel·lectuals d'esquerres adversos al feixisme, signà un manifest que reclamava la fi de la política de no-intervenció del Regne Unit en la Guerra Civil Espanyola. La litografia Spanish prisoner (1939), testimonia el compromís polític de l'autor; el propòsit, estroncat per l'esclat de la Segona Guerra Mundial, era de vendre'n exemplars per recaptar recursos en benefici dels republicans reclosos als camps de concentració.

Interessat de jove per l'escultura, la trajectòria artística de Moore abasta una seixantena (circa 60) d'anys. Rebé influències diverses, des de les talles dels pobles nadius de l'Àfrica i de l'Amèrica precolombina fins a moviments d'avantguarda com el cubisme i el surrealisme, que conegué a París (França) durant els anys 1920 i 1930. Amb tot, Moore no s'abandonà totalment a cap corrent en concret, sinó que cercà un camí propi, basat en l'observació de la natura, el paisatge i la figura humana, que es traduí en obres vitals, de gran humanitat, que s'adiuen amb una de les seves màximes més cèlebres: «Ser artista és creure en la vida».

Biografia

Infància i joventut

Moore nasqué a Castleford, West Yorkshire, Anglaterra, fill de Mary Baker i Raymond Spencer Moore. El pare, d'origen irlandès era encarregat i posteriorment sotsgerent de la mina de carbó Wheldale a Castleford. Era un autodidacte amb un interès per la música i la literatura i volia impedir que els seus fills treballessin en les mines, per la qual cosa intentà donar-los una educació formal. Henry fou el setè de vuit (8) fills d'una família amb certes dificultats econòmiques. Assistí a l'escola primària de Castleford, on començà a modelar en fang i talla en fusta infantil i on decidí fer-se escultor quan tenia onze (11) anys després d'haver escoltat una conferència sobre Michelangelo Buonarroti a l'escola dominical.

Al segon intent va ser acceptat a la Castleford Grammar School, escola on anaven diversos dels seus germans; el director ben aviat s'adonà del seu talent i interès per l'escultura medieval. El seu professor d'art amplià els seus coneixements d'art i l'animà a iniciar una carrera artística, en sol·licitar una beca per a l'escola d'art local.

Malgrat les seves aptituds, els pares de Moore estaven en contra d'una formació com a escultor, una vocació que consideraven un treball manual, amb poques perspectives de fer carrera. Moore aviat esdevingué professor de l'escola on havia assistit. En complir els divuit (18) anys, s'oferí com a voluntari per al servei militar en plena Primera Guerra Mundial. En aquell moment era l'home més jove del seu regiment, i fou ferit el 1917 en un atac amb gas durant la batalla de Cambrai a França. Després de recuperar-se a l'hospital, passà la resta de la guerra com a instructor físic i només tornà a França després de la firma de l'armistici. A diferència de molts dels seus contemporanis, l'experiència de Moore durant la guerra fou relativament tranquil·la. Més tard recordaria, «per mi la guerra passà mentre tenia la romàntica aspiració d'esdevenir un heroi».

Inicis com a escultor

Una estàtua de pedra de Chac Mool al Chizén Itzà, península del Yucatán (Mèxic). Aquesta figura reclinada tingué una gran influència en l'obra de Moore.

Després de la guerra, Moore rebé una concessió com a exmilitar per poder continuar la seva formació i el 1919 es matriculà a l'Escola d'Arts de Leeds (Yorkshire i Humber, Anglaterra) que inaugurà un taller d'escultura especialment per a ell. A la universitat conegué Barbara Hepworth, una companya d'estudis que també es convertiria en una escultora molt reconeguda, i amb qui començà una amistosa rivalitat professional que duraria molts anys. A Leeds (Yorkshire i Humber), Moore també tingué accés a les obres d'art modern de la col·lecció de Sir Michael Sadler, el vicecanceller de la universitat, que tingueren un gran efecte sobre el seu desenvolupament. El 1921 Moore guanyà una beca per estudiar al Royal College of Art de Londres, juntament amb Hepworth i altres companys de Yorkshire. Mentre fou a Londres (Anglaterra), Moore pogué ampliar els seus coneixements de l'art primitiu i l'escultura a partir de l'estudi de les col·leccions etnogràfiques al Victoria and Albert Museum i el Museu Britànic.

Mentre estudiaven, Moore i Hepworth seguiren l'estàndard victorià romàntic, basat en les formes naturals, els paisatges i el modelat figuratiu d'animals. Més tard Moore es mostrar incòmode amb els ideals clàssics, la seva posterior familiaritat amb el primitivisme i la influència d'escultors com Constantin Brancusi, Jacob Epstein, Henri Gaudier-Brzeska i Frank Dobson el portà a adoptar el mètode de la talla directa, en el qual les imperfeccions en el material i marques deixades per les eines es converteixen en part de l'escultura acabada. Després d'haver adoptat aquesta tècnica, Moore es trobava en conflicte amb els tutors acadèmics que no apreciaven aquest enfocament modern. Durant un exercici dirigit per Derwent Wood (professor d'escultura al Royal College), se li demanà reproduir un relleu en marbre deDomenico Rosselli, La Mare de Déu amb l'Infant, modelant primer el relleu en guix, i després reproduint-lo en marbre utilitzant la tècnica mecànica de «treure punts». Ell, en canvi, tallà el relleu directament, marcant la superfície per simular les marques de punció que hauria deixat la màquina de copiar.

El 1924 Moore guanyà una beca de viatge de sis (6) mesos que passà al nord d'Itàlia estudiant les grans obres de Michelangelo Buonarroti, Giotto di Bondone, Giovanni Pisano i altres mestres clàssics. Durant aquest període també visità París (França), aprofità les classes de dibuix de l'Académie Colarossi, i visità, al Trocadéro, un motlle de guix d'una escultura tolteca-maia, el Chac Mool, que ja coneixia d'il·lustracions de llibres. La figura jacent tindria un efecte profund en l'obra de Moore que esdevingué el principal referent de la seva escultura.

Hampstead

West wind, 1928–29 a 55 Broadway; la primera escultura pública de Moore està feta amb pedra de Portland i mostra la influència de les figures de la Capella funerària dels Mèdici de Michelangelo i de les figures de Chac Mool.

En la seva tornada a Londres (Anglaterra), Moore exercí de professor durant set (7) anys al Royal College of Art. Se'l reclamà per treballar només dos (2) dies a la setmana, cosa que li permeté tenir temps per dedicar-se a la seva pròpia obra. El seu primer encàrrec públic, West wind (Vent de l'Oest) (1928-1929), four una (1) de les vuit (8) figures dels «Quatre vents» situades a la part alta de les parets de les oficines centrals del Metro de Londres al 55 Broadway. Els altres «vents» foren tallats per escultors contemporanis com Eric Gill i els de la part inferior foren fetes perJacob Epstein. El juliol del 1929 Moore es casà amb Irina Radetsky, una estudiant de pintura al Royal College. Irina nasqué a Kíev (Ucraïna, Imperi rus) el 1907 de família russopolonesa. El seu pare no tornà de la Revolució Russa i la seva mare fou evacuada a París (França), on es casà amb un oficial de l'exèrcit britànic. Aconseguiren enviar a Irina a París (França) un (1) any més tard i anà a escola fins als setze (16) anys, després dels quals fou enviada a viure amb uns parents del seu padrastre a Buckinghamshire (Anglaterra).

Irina trobà seguretat en el seu matrimoni amb Moore i aviat féu de model i posava per a ell. Poc després de casar-se, la parella es traslladà a un estudi a Hampstead a Parkhill Road NW3, on s'uniren a una petita colònia d'artistes d'avantguarda que hi eren instal·lats. Poc després, Hepworth i el seu segon marit Ben Nicholson es traslladaren a un estudi a la cantonada de Moore, al mateix barri on també vivien Naum Gabo, Roland Penrose, Cecl Stephenson i el crític d'art Herbert Read, que es referia a la zona com «un niu d'amables artistes». Això portà a un ràpid i fecund intercanvi d'idees que Read anava donant a conèixer, la qual cosa ajudà a elevar el perfil públic de Moore. L'àrea també fou un punt de trànsit obligat per a molts artistes refugiats, arquitectes i dissenyadors de l'Europa continental en ruta cap a Amèrica, alguns dels quals encarregarien més tard obres a Moore.

El 1932, després de sis (6) anys fent de professor al Royal College, Moore acceptà una feina com a cap del Departament d'Escultura de l'Escola d'Art de Chelsea. Artísticament, Moore, Hepworth i altres membres de la Seven and Five Society acabarien desenvolupant un estil abstracte de forma més constant, en part influenciat pels seus freqüents viatges a París (França) i el seu contacte amb els principals artistes progressistes, sobretot Pablo Picasso, Georges Braque, Jean Arp i Alberto Giacometti. Moore coquetejà amb el surrealisme; s'uní al moviment artístic de Paul Nash Unit One el 1933. El 1934 Moore viatjà a Espanya, on visità entre d'altresBarcelona i el Museu Episcopal de Vic (Osona), la cova d'Altamira, que descrigué com la «Reial Acadèmia de pintura rupestre», Madrid, Toledo i Pamplona.

Moore i Nash eren al comitè organitzador de l'Exposició Internacional del Surrealisme, que tingué lloc a Londres (Anglaterra, Regne Unit) el 1936. El 1937 Roland Penrose comprà l'obra abstracta Mother and Child de Moore, en pedra, que exhibí al jardí davanter de casa seva a Hampstead (Anglaterra). L'obra provocà polèmica amb altres residents i la premsa local féu una campanya contra la peça durant dos (2) anys. En aquest moment Moore evolucionà gradualment des de la talla directa a la fosa en bronze, esculpint maquetes provisionals en argila o guix en lloc de fer-ne dibuixos preparatoris.

Segona Guerra Mundial

Aquest període fecund i innovador va veure's interromput per l'esclat de la Segona Guerra Mundial. L'Escola d'Art de Chelsea fou evacuada a Northampton (Anglaterra) i Moore renuncià al seu lloc de professor. Durant el conflicte Moore fou contractat com un artista de guerra, en particular per la producció de dibuixos de gran repercussió pels londinencs que dormien almetro de Londres (Anglaterra) a l'abric dels bombardeigs. L'agost del 1941 també se li encarregà dibuixar els miners que treballaven sota terra a la mina de carbó de Wheldale a Yorkshire, on el seu pare havia treballat a principi del segle. Mentre que Moore dibuixà la gent als refugis esperant pacientment, els miners se'ls mostrà treballant agressivament les vetes de carbó. Aquests dibuixos ajudaren a impulsar la reputació internacional de Moore, en particular als Estats Units on restaren de gira durant la guerra.

Després que una bomba impactés en una casa de Hampstead (Londres), el setembre de 1940, Moore i Irina marxaren de Londres per viure en una casa de camp anomenada Hoglands al llogaret de Perry Green prop de Much Hadham (Herfordshire), que fou la seva llar i taller per a la resta de la seva vida. Malgrat que s'enriquí de forma significativa durant els següents anys, Moore mai no sentí la necessitat de traslladar-se a un local més ampli i, a part de la construcció d'una sèrie de dependències i estudis, la casa canvià poc en aquells anys. El 1943 rebé un encàrrec de l'església de Sant Mateu de Northampton per fer una Mare de Déu amb l'Infant, escultura que es convertiria en la primera d'una important sèrie d'obres.

Darrers anys

Després de la guerra i després d'haver patit diversos avortaments, Irina donà a llum a una filla, Mary Moore el març del 1946. Fou batejada amb el nom de la mare de Moore, que havia mort dos (2) anys abans. Tant la pèrdua de la seva mare com l'arribada del nadó centraren els seus pensaments en la família, cosa que expressà en la seva obra mitjançant la producció de moltes composicions «mare-fill», encara les figures reclinades i les internes/externes també mantingueren la seva popularitat. El mateix any Moore féu la seva primera visita als Estats Units amb motiu d'una exposició retrospectiva de la seva obra que s'inaugurà al Museu d'Art Modern de Nova York. A partir dels anys, 1930, Kenneth Clark havia esdevingut sorprenentment un valedor influent de l'obra de Moore, i per mitjà del seu càrrec com a membre del Consell de les Arts de Gran Bretanya assegurà nombroses exposicions i encàrrecs per a l'artista.

Abans de la guerra Moore havia tingut contactes amb el professor Henry Morris, que tractava de reformar l'educació amb el seu concepte de Village college. Morris havia contractat Walter Gropius com a arquitecte del seu segon complex a Impington prop de Cambridge (Anglaterra), i volia que Moore hi dissenyés una gran escultura pública. L'administració local, però, no podia permetre's fer front al disseny complet de Gropius, i el retallà quan Gropius emigrà als Estats Units. A causa d'això, Morris hagué de cancel·lar l'escultura de Moore, que no havia avançat més enllà de l'etapa de maqueta. Moore fou capaç de reutilitzar el disseny el 1950 per un encàrrec similar davant d'una escola secundària de la ciutat de Stevenage, al Hertfordshire (Anglaterra). Aquesta obra anomenada Family Group fou la primera gran obra pública de bronze a gran escala de Moore. En el grup apareixen els pares amb el fill en braços, sembla que els dos (2) braços dels pares s'ajuntessin i el nen fes un nus amb ells, en definitiva un simbolisme de la família.

En la dècada dels 1950 Moore començà a rebre encàrrecs cada vegada més importants, incloent-hi una figura reclinada per a l'edifici de la UNESCO a París (França) el 1958. Atès que el nombre d'obres cresqué de forma significativa, començà a donar feina a un nombre cada cop més gran d'assistents entre els quals hi havia Much Hadham, Anthony Caro i Richard Wentworth. Al campus de la Universitat de Chicago (Illinois, EUA) el desembre del 1967, exactament vint-i-cinc (25) anys després que l'equip de físics liderats per Enrico Fermi aconseguís la reacció nuclear en cadena autosostinguda, es donà a conèixer l'obra Energia Nuclear de Moore, prop del lloc on s'havien fet els experiments. Aquesta peça de dotze metres (12 m) d'altura enmig d'una gran plaça oberta sembla representar un núvol de fong coronat per un gran crani humà, però la interpretació de Moore era molt diferent. Una vegada li digué a un amic que esperava que els espectadors podrien «moure's al seu voltant, mirant a través dels espais oberts, i tenir la sensació d'estar en una catedral». A Chicago (Illinois), Moore també commemorà la ciència amb un gran rellotge de sol de bronze, anomenada Man Enters the Cosmos (1980), que li fou encarregada pel programa d'exploració espacial.

En les tres (3) últimes dècades de la seva vida Moore continuà en la mateixa línia; diverses retrospectives més importants tingueren lloc a tot el món, en particular una exposició molt important l'estiu del 1972 als terrenys del Forte di Belvedere amb vistes a Florència (Toscana, Itàlia). Després del pioner documental Henry Moore, produït per John Lee el 1951, aparegué en moltes pel·lícules. El 1964, per exemple, Moore aparegué al documental 5 British Sculptors (Work and Talk), del cineasta nord-americà Warren Forma. A final de la dècada del 1970, hi havia unes quaranta exposicions a l'any que mostraven el seu treball. El nombre d'encàrrecs continuà augmentant i acabà Knife Edge Two Piece (Fulla de Ganivet, Dues [2] Peces) el 1962 pel Green College, prop del Palau de Westminster a Londres (Anglaterra). Segons Moore:

«Quan m'oferiren el lloc a prop de la Cambra dels Lords [...] m'agradà tant que no em molestí a anar a veure un lloc alternatiu a Hyde Park, una escultura solitària es pot perdre en un gran parc. La Cambra dels Lords és un lloc força diferent. És al costat d'un camí per on la gent passeja i hi ha bancs on es pot seure i contemplar-la.»

A mesura que la seva riquesa creixia, Moore començà a preocupar-se pel seu llegat. Amb l'ajuda de la seva filla Maria, fundà la Henry Moore Trust el 1972, per tal de protegir el seu patrimoni de l'impost sobre successions. El 1977, pagava prop d'un milió (circa 1.000.000) de lliures a l'any en impostos sobre la renda, i, per mitigar la seva càrrega fiscal, fundà la Fundació Henry Moore com una organització benèfica registrada amb Irina i Maria com a fideïcomissàries. La Fundació fou creada per fomentar l'apreciació pública de les arts visuals i en especial les obres de Moore. Actualment està situada a la seva casa a Perry Green, amb una galeria, un parc amb escultures i un estudi.

El 1979 Henry Moore es tornà famós de forma sobtada a l'Alemanya Occidental quan la seva escultura Large Two Forms s'instal·là a l'esplanada de la Cancelleria alemanya a Bonn (Rin del Nord-Westfàlia), aleshores capital del país. Henry Moore morí el 31 d'agost de 1986, a l'edat de vuitanta-vuit (88) anys, a casa seva aMuch Hadham, Hertfordshire. Fou enterrat al cementiri de Perry Green de la mateixa localitat.

Pensament

Des de final dels anys trenta (30) Moore prengué un rol polític actiu, per exemple en suport del bàndol republicà durant la Guerra Civil Espanyola, i planejà un viatge a Espanya l'any 1938 que fou vetat pel Ministeri d'Afers Exteriors britànic. El crític Chris Stephens destaca la seva dificultat per combinar les idees pacifistes heretades de la seva experiència bèl·lica amb el seu pensament d'esquerres iantifeixista, cosa que es reflecteix en el seu art. Stephens opina que aquestes pulsions l'haguessin portat a allistar-se si hagués sigut més jove.

El professor John Molyneux opina que la seva rebel·lia i radicalisme de joventut s'anaren apagant i que Moore acabà esdevenint un artista del sistema després guanyar una gran popularitat durant la Segona Guerra Mundial. Malgrat això, afirma que respongué amb gran força i sensibilitat a la pobresa i les privacions que veié durant el conflicte.

D'altra banda, la crítica d'art Sue Hubbard opina que es mantingué fidel a les seves arrels d'esquerres, fins i tot comunistes, que són la clau per entendre gran part del seu art. Destaca que el seu pensament es veié galvanitzat per l'ascens del feixisme a Espanya i Alemanya i més tard per l'ansietat provocada per l'amenaça nuclear de la Guerra Freda.

Obra

Estil

Les seqüeles de la Segona Guerra Mundial, l'Holocaust, i l'era de la bomba atòmica inculcaren en l'escultura de mitjan dècada de 1940 la sensació que l'art havia de tornar als seus orígens preculturals i preracionals. En la literatura de l'època, escriptors com Jean-Paul Sartre advocaren per una filosofia reduccionista similar. En un discurs de presentació a la ciutat de Nova York (EUA) per a una exposició d'un dels millors escultors modernistes, Alberto Giacometti, Sartre parlà d'«El principi i la fi de la història». El sentiment de Moore que el Regne Unit havia ressorgit invicte del setge portà a un enfocament en peces que es caracteritzen pels conceptes de resistència i continuïtat.

La figura reclinada ha esdevingut la signatura de Moore. L'exploració de Moore d'aquesta forma, sota la influència de la figura tolteca-maia que havia vist al Louvre, el portà a incrementar l'abstracció mentre se centrava cap en l'experimentació amb els elements de disseny. Les figures reclinades inicials de Moore tracten principalment de la massa, mentre que les posteriors contrasten els elements sòlids de l'escultura amb l'espai, no només al voltant d'ells, sinó també a través d'ells, ja que solen tenir diverses obertures.

Les figures inicials foren perforades d'una manera convencional, a través de les extremitats doblegades, separades i unides de nou amb el cos. Les últimes, més abstractes, sovint són travessades per forats directament a través del cos, de manera que Moore explora i alterna formes còncaves i convexes. Aquestes perforacions més extremes es desenvolupen en paral·lel amb les escultures de Barbara Hepworth, qui perforà per primer cop un tors després de llegir malament una crítica d'una de les primeres exposicions de Henry Moore. La figura en guix Reclining Figure: Festival de 1951, exposada a la Tate, és característica de les escultures posteriors de Moore, una figura femenina abstracta en la qual s'intercalen amb buits. Igual que gran part del treball de postguerra, hi ha diversos motlles de bronze d'aquesta escultura. Quan la neboda de Moore li preguntà per què les seves escultures tenien títols tan simples, respongué:

«Tot l'art ha de tenir un cert misteri i hauria de fer preguntes a l'espectador. Donar a una escultura o a un dibuix un títol massa explícit un li treu part d'aquest misteri perquè l'espectador passa a la següent objecte, sense fer cap esforç per reflexionar sobre el significat del que acaba de veure. Tots pensen que ja l'han vist però, ja saps, en realitat no és així.»

Els primers treballs de Moore es basen en la talla directa, en què la forma de l'escultura evoluciona a mesura que l'artista treballa el bloc. En la dècada del 1930, la transició de Moore cap a l'art modern es fa en paral·lel a la de Barbara Hepworth i tots dos (2) intercanviaren idees entre si i amb diversos artistes que aleshores vivien a Hampstead (Londres). Moore féu molts esbossos i dibuixos preparatoris per a cada escultura. La majoria d'aquests quaderns han sobreviscut i proporcionen informació sobre el desenvolupament de Moore. Donà una gran importància al dibuix, i fins i tot quan es féu gran i patia d'artritis, continuà dibuixant.

Wall Relief No. 1 (1955) al Bouwcentrum de Rotterdam (Països Baixos)

Després de la Segona Guerra Mundial els bronzes de Moore evolucionaren cap a una escala més gran, de manera que esdevingué especialment adequat per encàrrecs d'art públic. Per una qüestió de practicitat, abandonà en gran part la talla directa, i contractà diversos assistents per ajudar-lo a produir les figures més grans a base de maquetes. A final de la dècada del 1940, cada vegada produïa més escultures mitjançant l'elaboració de la forma en argila o guix abans de produir el treball final en bronze amb la tècnica de la cera perduda. Aquestes maquetes sovint començaven com petites formes modelades per les mans, un procés que dóna a la seva obra una sensació orgànica. Per les seves obres més grans, generalment creava un model de treball a la meitat d'escala abans de l'ampliació per al modelat final i la fosa de bronze. Moore sovint retocava la forma final de guix i afegia marques de la superfície abans de la fosa.

A casa seva a Much Hadham, Moore col·leccionà objectes naturals, cranis, trossos de fusta, pedres, roques i petxines que feia servir com a font d'inspiració per a les formes orgàniques. En l'explicació que donà Moore sobre això, quedà clar que hi ha formes universals en les quals l'escultor pot basar el seu treball i se suggereixen com per accident, però en pot escollir d'altres conscientment per desenvolupar-les.

«Encara que el que més profundament m'interessa sigui la figura humana, sempre he prestat gran atenció a les formes naturals com ara ossos, petxines, pedres, etc. De vegades he tornat en anys successius al mateix lloc de la costa, i cada any m'ha cridat l'atenció una nova forma de pedra que l'any anterior, encara que hi havia centenars d'elles, mai no vegí. Entre les milions de pedres que trobo en passar caminant per la vora de mar, escullo mirar amb emoció només aquelles que coincideixen amb el meu «interès formal» del moment. És diferent si m'aturo a examinar-ne un grapat elles, una per una. Puc ampliar aleshores la meva «experiència formal», donant a la meva ment «temps per ser condicionada per una nova forma».»

Henry Moore, The Listener. 18 d'agost de 1937.

Moore produí almenys tres (3) exemples significatius d'escultura arquitectònica durant la seva carrera. El 1928, malgrat les seves pròpies i autodenominades «reserves extremes», acceptà el seu primer encàrrec públic en la creació de West Wind per la central del metro de Londres al 55 Broadway, com també feren Jacob Epstein i Eric Gill. El 1953 completà una pantalla de formigó de quatre (4) parts per a l'edifici Time-Life al carrer New Bond Street de Londres (Anglaterra), i el 1955 creà la seva única obra en maó tallat, Wall Relief a la Bouwcentrum a Rotterdam (Països Baixos). El relleu de maó fou esculpit amb setze mil (16.000) maons per dos (2) paletes neerlandesos sota la supervisió de Moore.

Exposicions

La primera exposició d'escultures en solitari de Moore se celebrà a la Warren Gallery de Londres (Anglaterra) el 1928. La seva primera retrospectiva ting lloc al Temple Newsam de Leeds (Yorkshire i Humber), el 1941. La seva primera gran retrospectiva a l'estranger es féu al Museu d'Art Modern de Nova York el 1946. Moore fou un dels artistes destacats del Festival de la Gran Bretanya del 1951 i del documenta 1 el 1955. Les seves escultures i dibuixos han estat objecte de nombroses exposicions i retrospectives de museus com la Galeria Whitechapel de Londres (1957) o la Tate Gallery (1968), el Forte dei Belvedere de Florència (Toscana, Itàlia) (1972), la Tate Gallery i la Serpentine Gallery de Londres (Regne Unit) amb motiu del vuitantè aniversari de l'artista (1978), el Metropolitan Museum of Art de Nova York (1983), el parc d'escultures de Yorkshire, Wakefield (Anglaterra, 1987), la Royal Academy of Arts de Londres (1988), el Museu d'Art de Xangai (Xina, 2001), la National Gallery of Art de Washington, DC (EUA, 2001), el Museu d'Art Didrichsen de Hèlsinki (Finlàndia, 2008), el Reial Botànic de Kew de Londres (2007-2008), la Tate Britain de Londres (2010) i el Museu del Kremlin de Moscou (2012). A Barcelona (Catalunya) se'n pogué veure una exposició a la Fundació Miró el 1981 i al CaixaForum el 2006.

Col·leccions

La col·lecció més gran del món de l'obra de Moore oberta al públic està allotjada a la casa i els jardins de la finca de setze hectàrees (16 ha), de la que fou casa de l'artista durant quaranta (40) anys, a Perry Green (Herthfordshire). La finca i la col·lecció són propietat de la Fundació Henry Moore.

El Centre d'Escultura de Henry Moore a la Galeria d'Art d'Ontàrio de Toronto (Canadà) obrí les portes el 1974. Comprèn la col·lecció més gran pública de l'obra de Moore del món, la major part donades per ell mateix entre 1971 i 1974. La Three Way Piece No. 2 (The Archer) s'exposa també a la plaça Nathan Phillips al Toronto City Hall des del 1965.

La Galeria d'Art d'Ontàrio (Toronto, Canadà) conté la col·lecció pública més gran d'obres de Moore del món.

Cotització

Al final de la seva carrera, Moore era l'artista viu més cotitzat. El 1982, quatre (4) anys abans de morir, Sotheby a Nova York (EUA) vengué una Figura reclinada del 1945, per un milió dos-cents mil dòlars (1.200.000 $) al col·leccionista Wendell Cherry. Encara que establí un rècord de cotització de quatre milions cent mil dòlars (4.100.000 $) el 1990, posteriorment aquesta es desplomà durant la recessió. Més tard una altra Figura reclinada del 1951 es vengué per dinou milions cent mil lliures esterlines (19.100.000 £) a Christie, que en féu el segon artista britànic del segle XX més car, després de Francis Bacon.

Llegat

Influència

Dream City d'Anthony Caro (1996) a Yorkshire

La majoria dels escultors que sorgiren entre l'apogeu de la fama de Moore i la seva mort hagueren de créixer a la seva ombra. A final de la dècada de 1940, Moore era una celebritat a tot el món, era la veu de l'escultura britànica, i de la modernitat britànica en general. La nova generació veié com se la comparava constantment amb ell, i reaccionà qüestionant el seu llegat, les seves credencials del «sistema» i la seva posició. Com a exemple d'això, a la Biennal de Venècia del 1952, vuit (8) nous escultors britànics produïren un treball anomenat Geometry of Fear (Geometria de la Por) com un contrast directe amb els ideals de Moore de la resistència i la continuïtat.

No obstant això, Moore tingué una influència directa sobre diverses generacions d'escultors tant britànics com internacionals. Entre els artistes que n'han reconegut la importància en la seva feina hi ha Sir Anthony Caro, Phillip King i Isaac Witkin, tots tres (3) assistents de Moore. També treballaren sota la seva influència artistes com Helaine Blumenfeld, Drago Marin Cherina, Lynn Chadwick, Eduardo Paolozzi, Bernard Meadows, Reg Butler, William Turnbull, Robert Adams, Kenneth Armitage o Geoffrey Clarke.

Controvèrsia

Draped Seated Woman (1957-1958) a Yorkshire

El treball de Moore ha estat sovint objecte d'actes de vandalisme, especialment a Europa i Amèrica. La seva obra King and Queen (1952-1953) situada a Dumfries a Escòcia fou decapitada el 1995 i d'altres foren empastifades amb pintura blava a Leeds (Yorkshire i Humber). Una de les seves figures reclinades fou decapitada al Museu d'Art Modern de Nova York (EUA), la seva Spindle Piece (1968-1969) fou objecte de vandalisme amb cadenes de metall a Houston (Texas, EUA), i una altra Seated Woman (1957-1958) fou embrutada amb brea i plomes a Alemanya.

El 2012, el consell del districte de Tower Hamlets a Londres (Regne Unit) anuncià els seus plans de vendre una altra versió de Draped Seated Woman, una escultura de bronze d'1,6 tones. Moore, un socialista declarat, havia venut l'escultura per una petita fracció del seu valor de mercat a l'anterior govern amb el benentès que es mostraria en un espai públic i podria enriquir les vides d'aquells que vivien en una zona socialment desfavorida. Amb el sobre nom d'Old Flo fou instal·lada a Stifford (Anglaterra) el 1962, però fou vandalitzada i traslladada al parc d'escultures de Yorkshire el 1997. El Consell de Tower Hamlets, posteriorment considerà moure-la a un recinte privat a Canary Wharf, però preferí «explorar opcions» per a una venda. En resposta a l'anunci es publicà una carta oberta a The Guardian, signada per Mary Moore, la filla de l'artista, per Sir Nicholas Serota, director de la Tate Gallery, pel cineasta Danny Boyle i d'artistes com Jeremy Deller. La carta deia que la venda «va en contra de l'esperit de la venda inicial de Henry Moore».

Interès popular

En l'actualitat, la Fundació Henry Moore gestiona l'antiga casa de l'artista a Green Perry a Herthfordshire com una destinació turística, amb setanta hectàrees (70 ha) de terreny de l'escultura, així com la seva casa restaurada i diversos estudis. També dirigeix l'Institut Henry Moore a Leeds (Yorkshire i Humber), que organitza exposicions i activitats internacionals de recerca d'escultura. L'interès popular en l'obra de Moore semblà haver disminuït durant un temps al Regne Unit però es revifà posteriorment amb exposicions com la de la Tate Britain (Londres) el 2010 i la de Moore, Kew i Hatfield el 2007 i 2011 respectivament. La Fundació ha exercit un important paper en la promoció de l'art contemporani al Regne Unit i a l'estranger a través de les seves beques i programes d'exposicions.

Premis i reconeixements

El 1948 Moore guanyà el Premi Internacional d'Escultura a la Biennal de Venècia (Vèneto, Itàlia). Rebutjà el títol de cavaller el 1951 perquè creia que si li atorgaven, això el portaria a ser considerat una figura del «sistema» i que «aquest títol podria tendir a separar-lo dels companys artistes que treballaven amb els mateixos objectius que ell». No obstant això rebé l'Orde dels Companys d'Honor el 1955 i l'Orde del Mèrit el 1963.

Fou administrador tant de la National Gallery com de la Tate Gallery a Londres (Anglaterra, Regne Unit). La seva proposta que una ala d'aquesta última s'hauria de dedicar a les seves escultures, despertà l'hostilitat entre alguns artistes. El 1975 esdevingué el primer president de la Societat Turner, que havia estat fundada per fer campanya per un museu independent on es pogués reunir tot el llegat de Joseph Mallord William Turner, un objectiu desestimat per la National Gallery i la Tate Gallery.

Donat a la «Ciutat de Londres» per la Societat d'Art Contemporani Moore el 1967, Knife Edge Two Piece 1962–1965 es mostra a Abingdon Street Gardens, davant del Parlament del Regne Unit on apareix de forma regular al fons dels reportatges televisats des de Westminster que en fa la peça més destacada de Moore a la Gran Bretanya. La propietat de l'obra estigué en disputa fins a la seva adquisició del 2011 per la Col·lecció d'Art del Parlament.

També rebé el Premi Erasmus per la seva contribució a la construcció d'Europa.

Galeria

Henry Moore in his studio England Note This is a reversed or flipped image.

Henry Moore, Reclining Figure, 1951

Una estàtua de pedra de Chac Mool al Chichén Itzá, península del Yucatán (Mèxic). Aquesta figura reclinada tingué una gran influència en l'obra de Moore.

West wind, 1928–29 a 55 Broadway; la primera escultura pública de Moore està feta amb pedra de Portland i mostra la influència de les figures de la Capella funerària dels Mèdici de Michelangelo i de les figures de Chac Mool.

Women and Children in the Tube, dibuixada durant el Blitz del 1940.

At the Coal Face. A Miner Pushing a Tub (1942)

Family Group (1950), a Stevenage, Hertfordshire el primer gran encàrrec de Moore després de la Segona Guerra Mundial.

Una de les primeres figures reclinades del 1957 (Die Liegende) a Stuttgart (Baden-Württemberg, Alemanya).

Wall Relief No. 1 (1955) al Bouwcentrum de Rotterdam (Països Baixos).

La Galeria d'Art d'Ontàrio (Canadà) conté la col·lecció pública més gran d'obres de Moore del món.

Draped Seated Woman (1957-58) a Yorkshire (Anglaterra, Regne Unit).

Draped Seated Woman, (1957–1958), Universitat Hebrea de Jerusalem (Israel).

Large Square Form with Cut, (marble), (1969–1971), plaça de Sant Marc, Prato (Toscana, Itàlia).

Three Way Piece No. 2 (The Archer), (1964–65), plaça de Nathan Phillips, Toronto City Hall (Canadà).

Two Piece Reclining Figure No. 5, bronze, (1963–1964), Kenwood House grounds, Londres (Regne Unit).

Three Piece Reclining figure No.1, (1961), parc d'escultures de Yorkshire (Anglaterra, Regne Unit).


Oval with Points, (1968–1970), Parc d'escultures de Yorkshire (Anglaterra, Regne Unit).

Double Oval, 1977, Jardine House, Hong Kong (Xina).

Plaques explicatòries de l'escultura Man Enters the Cosmos, a Chicago (Illinois, EUA).

Henry Spencer Moore

Ahir, dijous 30 de juliol de 2020, es commemorà el dos-cents setanta-unè aniversari de la Gran Batuda, també coneguda com a Presó general de gitanos, que fou una persecució autoritzada pel rei d'Espanya Ferran VI i organitzada en secret pel marquès de l'Ensenada que s'inicià de manera sincronitzada en tot el territori espanyol el dimecres 30 de juliol de 1749, amb l'objectiu declarat d'arrestar i d'«extingir» tota l'ètnia rom del regne.

Antecedents

L'esdeveniment, avui quasi oblidat i escassament estudiat pels historiadors, resulta relativament insòlit, àdhuc tenint en compte que les tibants relacions de la Corona i del poder en general amb la comunitat gitana ja havien generat anteriorment episodis de discriminació o persecució relativament importants.

El fet que el nunci N'Enrique Enríquez permetera, mitjançant decret, que foren els bisbes de cada diòcesi els quals decidiren en casos d'asil eclesiàstic (i no ell mateix, tal com li havia delegat el mateix Papa), permeté un control més directe sobre la població per part de l'Estat absolut. Al mateix temps, la recent Guerra de Successió havia provocat que els camps s'ompliren de delinqüents, que se sumaren a l'arribada i permanència de tropes mercenàries que veien minvada la seva mobilitat per causa de la inseguretat ciutadana, que s'atribuí als gitanos.

Una normativa anterior, del 1717, havia fixat la residència forçosa dels gitanos en un nombre molt determinat de ciutats i poblacions (un total de setanta-cinc [75]) a fi de sedentaritzar-los i assimilar-los. De fet, en el moment de l'organització i execució del pla, la capital (Madrid) estava plena de gitanos tot esperant reassentament (ja que els processos burocràtics eren lents), la qual cosa provocà les queixes del mateix monarca, que ordenà esgotar els tràmits per a expedir com més prompte millor els gitanos ambulants a la seva destinació i se n'assegurà així la localització posterior. Això permeté conèixer amb exactitud el parador de vuit-centes vuitanta-una (881) famílies gitanes, ia qual cosa esdevingué una de les claus de l'eficàcia de l'operació.

Els plans foren iniciats per Vázquez Tablada i continuats i executats pel marquès de l'Ensenada quan aquell caigué en desgràcia, si bé idees semblants havien estat ja suggerides en dècades anteriors, sense arribar a materialitzar-se.

La posada en pràctica

Diverses xifres s'han valorat per computar l'efecte de la mesura adoptada el 1749. L'anàlisi dels documents existents fins al 4 d'octubre de l'esmentat any llença una xifra de set mil set-cents seixanta (7.760) gitanos capturats, als que s'han d'afegir totes les persones que moriren, aconseguiren fugir i les quedaren lliures abans de ser computades, com també tots aquells que foren capturats en localitats que no foren incloses en primera instancia —quelcom més de mil (>1.000) gitanos—, pel que estimem una xifra aproximada de nou mil (circa 9.000) persones, quantitat que coincideix amb la que Campomanes donà en el seu dia, segurament per haber manejat aquesta mateixa documentació. Si bé, hi ha alguns autors que eleven aquesta quantitat fins a dotze mil (12.000) persones implicades, multitud que causà problemes d'ubicació, que foren solventas sobre la marxa. A cada lloc els fets es desenvoluparen de manera particular. A Sevilla (Andalusia), un dels llocs més densament poblats gitanos de tot Espanya (cent trenta [130] famílies), se creà un cert estat d'alarma quan s'ordenà tancar les portes de la ciutat i els habitants s'assabentaren que l'exèrcit encerclava la població. La recogida dels gitanos provocà disturbis que se saldaren al almenys tres (3) fugitius morts. En altres llocs, els mateixos gitanos se presentaren voluntàriament davant dels corregidors, creient potser que anaven a resoldre algun assumpte relacionat amb llur recent reassentament.

La meticulosa organizació dels arrests contrasta amb la imprevisió i el caos en què es convertí el trasllat i l'allotjament, sobretot en les etapes intermèdies dels viatges. Se reuní els gitanos en castells i alcassabes, i fins i tot es buidaren i tancaren barris d'algunes ciutats per allotjar els deportats (per exemple a Màlaga, Andalusia). Ja en la seva destinació, les condicions d'amuntegament resultaren ser especialment terribles, ja que generalment incloïen l'ús de grillons.

L'envergadura del projecte d'«extermini» se mostrà molt per sobre dels mitjans disponibles en aquella època, ja que no tenia els necessaris recursos econòmics i humans per completar-lo. A més, molts partides es formaren improvisadament, i no tingueren ben definit quin era l'objectiu, fins i tot quan els padrons de gitanos eren incomplets, fet que procar el sorgiment de nombrosos dubtes des del primer moment, per no saber si s'havia de procedir contra tots els gitanos en general, o bé s'havien de fer excepcions amb aquells que posseïssin estatus de cristians vells o formessin matrimonis mixtos. El Consell de Castella, desbordat per l'al·luvió d'interrogants que des de tots els racons de península Ibèrica li anaven arribant, hi hagué de dilucidar sobre tot això i sobre el que s'havia de practicar amb aquells que es trobessin en altres destinacions penitenciàries, dilema que es resolgué en ordenar mantenir-los presos després d'haver complert llur condemna. A més, les protestes dels gitanos que posseïen un estatut de castellania o d'un veïnatge consolidat de molts anys enrere, aconseguiren que es disposés la llibertat dels «que abans de recollir-los haguessin tingut executòries del Consell o altes declaracions formals per a no ser considerats com a tals», mesura que acabà fent-se extensible a la resta de les famílis dels implicats, i es trencà així el caraàcter universal de la batuda i s'obrí un nou procés que se centrà en un replantejament dirigit cap als pressupostos molt diferent del projecte original d'«extermini».​

​Segons la documentació conservada, l'actitud dels no gitanos fou variable. Des de la col·laboració i la denúncia fins a la petició de misericòrdia reial per part dels cituadans «respectables» (en el cas de Sevilla, a Andalusia), el que és una mostra del variat grau d'integració que tenia la població gitana d'aleshores. Foren les dones gitanes les que mostraren una major rebel·lia, especialment a la Casa de la Misericòrdia de Saragossa (Aragó), on es produïren grans i repetides evasions, moltes vegades exitoses. A més, per fer més onerosa llur estada esparracaren llurs vestits fins a quedar-se nues, i amb la roba, taponaren els pous negres de la Casa. Mobiliari, coberts, porcellana, etc. no es lliuraren de llur fúria.

La vaguetat de la definició de «gitano»

En les instruccions enviades no s'esmentava els gitanos; la paraula estava prohibida per pragmàtiques anteriors, en virtut dels ideals unificadors de la Il·lustració. La pragmàtica bàsicament escrivia llurs activitats. Això permeté a alguns corregidors ordenar que no es molestés determinada família per estar arrelats al veïnatge i tenir ofici conegut. Així mateix, no foren detingudes les dones gitanes casades amb un no gitano (si bé hi hagué excepcions), apel·lant al fur del marit, el que implicava que els gitanos casats amb no gitanes sí serien deportats juntament amb llurs dones i fills. Es disposà la forca per als fugats, si bé sembla que les autoritats locals es engaren a complir l'esmentada ordre, en part per les decisions de revisió de casos que veurem a continuació, en part per considerar-la injustificada.

El 7 de setembre de 1749, ja molt avançada l'operació, tingué lloc una reunió de la Junta de Gitanos, on el marquès de l'Ensenada declarà:

«Falta el principal, que és donar-los la destinació amb que s'impedeixen tants danys i s'extingeixi si és possible aquesta generació».

En la reunió es valoraren la deportació final a Amèrica, llur dispersió pels presidis o la seva ocupació a les obres públiques. No obstant això, davant de les queixes dels diversos estaments i les constants sol·licituds de llibertat, s'acabà concedint per reial ordre de 28 d'octubre un indult parcial, en el que es beneficiaren els que pogueren demostrar una forma de vida conforme a les pragmàtiques reials. Quan a lesa destinacions, els barons majors de set (>7) anys s'enviaren als arsenals, i les dones i els nens menors d'aquesta edat a cases de misericòrdia. En no produir-se un indult total, els recursos i els plets es mantingueren fins al final.

Com s'ha dit, no hi havia una noció clara i determinant de qui era gitano i qui no, de manera que molts gitanos assentats des de feia generacions veieren revisats llurs casos, en ocasions per iniciativa pròpia, altres vegades en ser defensats per llurs veïns, i en la majoria mitjançant procediments secrets, cas per cas, amb la finalitat de comprovar llur grau d'integració.

Segons Teresa Sanromán, en realitat el que ocorregué fou que els conseller del rei Ferran VI descobriren que els gitanos arrestat (els sedentaritzats) eren els més valuosos per a les economies locals, mentre que els més perillosos, als seus ulls, continuaven solts. A l'octubre el govern presentà una nova ordre amb més especificacions, en què tractava de fer entendre que s'estaven detenint els gitanos equivocats. Això explicaria que encara els anys 1751 i 1755 hi haguessin partides de teinguts enviats a les presons i alhora se n'alliberaven d'altres. En general, la confusió posterior fou total, ja que es detenien els gitanos en un lloc i se'ls alliberava en altres (per petició dels veïns i procediments secrets). Aquesta situació hauria provocat, segons l'autora, la ruptura traumàtica dels vincles entre «castellans» i gitanos, especialment des de la perspectiva d'aquests últims, que veieren traïts els seus esforços d'integració.

El personal militar encarregat de custodiar els arrestats accelerà els procediments esmentats, ja que en realitat els gitanos detinguts creaven mals de cap als carcellers i a penes servien per als treballs dels arsenals. Això permeté el paulatí alliberament de molts presos, si bé en un ambient de casos (on la similitud de cognoms i noms conduí a diverses confusions). A això se sumà el fet que els alliberats havien de recuperar els seus béns aleshores subhastats, el que convertí el procés en un problem jurídic per a moltes localitats. D'altra banda, l'alliberament de part del contingent dividí els gitanos en dos (2) grups: els «bons» i els «dolents». Es desconeix la proporció existent entre un i altre tipus.

Aquells que quedaven es reignaren o s'hi resistiren, i hi hagué intents d'evasió. Als quatre (4) anys d'internament, molts gitanos tornaren a reclamar la llibertat, emparant-se en el fet que aquesta era la pena per a rodamons, normalment sense obtenir per això la llibertat. Se sap que el 1754, cinc (5) anys després de la batuda, hi havia quatre-cents setanta (470) dones a València (Horta) i dos-cents vuitanta-un (281) homes a Cartagena (Múrcia). Entre tant, els aliberaments s'acompanyaven de noves detencions.

Bàsicament, l'assumpte s'anà dilatant a Madrid, malgrat les protestes dels militars que es queixaven del cost econòmic que suposava tenir al seu càrrec els presoners per part dels veïns i corregidors. Des de la Cort es donaren instruccions contundents perquè no s'admetessin ni més recursos ni més deliberacions. Malgrat tot, alguns arsenals, pel seu compte, i irregularment posaren en llibertat diversos contingents entre els anys 1762 i 1763. Aquests successos, i l'enrenou que causaria entre els comandaments de l'exèrcit, provocaren l'indult final.

L'indult

El 1763 es notificà als gitanos, per ordre del rei Carles III, que anaven a ser posats en llibertat. Però la complexa administració absolutista havia primer de resoldre el problema de llur reubicació. A més, els conseller del rei decidiren que, juntament amb l'indult, s'havia de reformar de nou tota la legislació sobre els gitanos. Això suposà un embús burocràtic de dos (2) anys més, per a desesperació dels gitanos presos, que no cessaren de reclamar la llibertat, i inquietud entre els militars, fins al punt que el rei ordenà accelar els tràmits i donà ordre de finalitzar l'assumpte. El 6 de juliol de 1765, setze (16) anys després de la batuda, la Secretaria de Marina emeté l'ordre d'alliberar tots els presos, ordre que cap a mitjan mes ja s'havia acomplert a tot el regne. A l'arsenal de Cartagena (Múrcia), un total de setanta-cinc (75) gitanos foren posats en llibertat, dotze (12) dels quals amb destinació Alzira (Ribera Alta, País Valencià). No obstant això, aquests no foren els últims, ja que el 16 de març de 1767 els dos (2) gitanos que aleshores eren els capatassos en els treballs del camí de Guadarrama foren posats en llibertat.

Quan el 1772 se sotmeté a deliberació una nova legislació sobre gitanos, en el preàmbul s'esmentà la Gran Batuda del 1749. Carles III sol·licità que fos retirada aquesta menció, ja que «fa poc honor a la memòria del meu germà» (referint-se a Ferran VI).

Retrat del marquès de l'Ensenada

Retrat de Ferran VI sota el mandat del qual es forjà la Gran Batuda.

Ahir, dijous 30 de juliol de 2020, es commemorà el vuitanta-unè aniversari de la inauguració del Canal Albert (neerlandès Albertkanaal) és un canal de Bèlgica que connecta el Mosa i el port interior de Lieja (Valònia) amb l'Escalda i el port marítim d'Anvers (Flandes). Té una llargada de cent vint-i-nou quilòmetres i mig (129,5 km). El 2016 hi passaren quaranta milions de tones (40.000.000 t) de mercaderies.

Ara la capacitat és de nou mil tones (9.000 t) per a un vaixell i un conjunt de quatre (4) barcasses empeses (Classe VIb), excepte per al tram més estret de Wijnegem (Flandes) fins al port d'Anvers (Flandes) que només accepta un conjunt de dues (2) barcasses (Classe Vb). En acabar el canal Rin-Danubi el 1962, el port d'Anvers (Flandes) es troba connectat amb el Mar Negre.

Tret de la navegació, el canal té un paper important per al proveïment d'aigua potable de l'aglomeració d'Anvers (Flandes). És alimentat per l'aigua del Mosa. L'estiu el cabal del Mosa sovint força baix i no es pot captar prou aigua. Per això a les rescloses de Ham i Olen es crearen estacions de bombatge úniques al món: per escassesa d'aigua bomben l'aigua necessària per mantenir el nivell del canal, per excés d'aigua serveixen de central hidroelèctriques, amb la qual s'alimenta les instal·lacions de les rescloses. A més, produeixen un excedent d'electricitat que correspon al consum anual d'un miler de famílies. Es projecta equipar les altres rescloses amb el mateix sistema quan seràn modernitzades.

Història

El canal es construí entre els anys 1930 i 1939, i s'inaugurà el 30 de juliol de 1939. La situació política inestable a la vetlla de la Segona Guerra Mundial en diferí la posada en servei una primera vegada a l'inici del 1940.

Poc després gairebé totes les rescloses i ponts es dinamitaren per a dificultar —en va— el pas a l'exèrcit alemany. El canal es reobrí el 1946. Inicialment era concebut per a embarcacions fins a dues mil tones (2.000 t). Aviat atenyé la seva capacitat màxima i un gran projecte de modernització i d'eixamplament es realitzà als anys 1960-1970. El 1940 calien set (7) dies per a navegar de Lieja (Valònia) a Anvers (Flandes), avui només en divuit hores (18 h). Moltes indústries noves s'establirenvan als marges del canal que esdevingué una llarga però estreta zona industrial.

El canal es connecta amb el Netekanaal, el canal Dessel-Turhout-Schoten, el canal Bocholt-Herentals i canal Briegden-Neerharen a Flandes i canal de Lanaye, canal Haccourt-Visé i el canal de Montsin a Valònia.

South-east view on the Albert Canal in Kanne, Belgium.

L'inici del Canal Albert al port de Monsin a Lieja (Valònia) 1. camí de sirga 2. pont Marexhe 3. Canal Albert 4. Monument Albert I 5. Central hidràulica 6. Pont barrage 7. Mosa.

Location of a waterway (river/canal) in Belgium

Dàrsena coberta a la vora del canal a Lieja

El Canal Albert a Hasselt

Ahir, dijous 30 de juliol de 2020, es commemorà el noranta-novè aniversari del naixement de Joan Triadú i Font (Ribes de Freser, Ripollès, 30 de juliol de 1921 — Barcelona, 30 de setembre de 2010), qui fou unescriptor, crític literari i pedagog català. Activista cultural i resistent antifranquista, participà en molts projectes culturals catalans significatius del segle XX com la revista Serra d'Or, la revista Ariel, el diari Avui o Òmnium Cultural. Fou pioner dels cursos de català en la postguerra. En la faceta de pedagog, fou director general de la Institució Cultural del CIC, entitat que crèa l'Escola Thau de Barcelona l'any 1963 i l'Escola Thau Sant Cugat l'any 1996.

Biografia

Formació

Nascut en una família obrera de Ribes de Freser (Ripollès), estudià la primària i el batxillerat a Barcelona, i posteriorment, el 1937, fou habilitat com a mestre a través d'un curset accelerat convocat per la Generalitat per tal d'atendre les necessitats d'escolarització d'infants que la marxa de mestres al front de guerra i l'allau de refugiats havia provocat. Superada aquesta prova es presentà a l'examen obligatori de català i obtingué el títol de professor de català de mans dePompeu Fabra. Ràpidament, el gener del 1938, fou nomenat mestre interí de primària per la Generalitat de Catalunya i destinat al Grup Escolar Ferrer i Guàrdia, de Granollers (Vallès Oriental), on exercí fins al final de la guerra.

Acabat el conflicte, les noves autoritats no reconegueren els títols acadèmics donats durant la guerra i Joan Triadú hagué d'examinar-se de nou de tot el batxillerat durant l'any 1939. Al nou curs 1939-1940 pogué entrar a la Universitat de Barcelona, on estudià filologia clàssica. També assistí als Estudis Universitaris de Catalans. Acabada la carrera el juny del 1942 se li declarà amb tota la virulència una tuberculosi latent que obligà a operar-lo i a seguir un llarg procés de convalescència, primer a Barcelona i des de juny del 1943 a Cantonigròs (Osona). Aquest període l'aprofità per a realitzar gran quantitat de lectures i altres activitats.

Retornat a Barcelona l'any 1945, després d'un període de treballar com a professor a diverses escoles i institucions, pogué marxar a Anglaterra on fou lector de català a la Universitat de Liverpool entre els anys 1948 i 1950.

Crític literari

Abans de marxar a Anglaterra, l'any 1946 fou un dels fundadors de la revista Ariel on començà la seva tasca com a crític literari. La revista es publicà de forma clandestina fins al 1951, quan fou suspesa per les autoritats.

Tornat d'Anglaterra, la seva tasca com a crític prengué un nou gir l'any 1951 amb la publicació d'una Antologia de la poesia catalana 1900-1950 i una Antologia de contistes catalans, que resultaren polèmiques per la selecció d'autors i els comentaris crítics que hi abocà. El 1953 publicà a Oxford una Anthology of catalan lyric poetry, amb una extensa introducció que el mateix any publicà refeta a Panorama de la poesia catalana.

El poeta Carles Fages de Climent en ser exclòs per Triadú d'aquesta darrera antologia —a causa, segons sembla, del sectarisme de Triadú envers el conservadorisme de Fages—, li dedicà aquest epigrama:

«Aquest pobre Triadú

que per triar no té do

si quan tria, tria dur,

es que és un mal triador»

— Carles Fages de Climent

L'escriptor Tomàs Roig i Llop, gran amic de Fages, ofereix però, una altra versió d'aquest cèlebre epigrama:

«Diu que el senyor Triadú

que per triar no té do

com que és un mal triador

quasi sempre tria dur»

— Tomàs Roig i Llop

Posteriorment continuà desenvolupant la faceta de crític de la literatura a les revistes, Forja, Pont Blau, Vida Nova, Serra d'Or, diari Avui, i en diverses publicacions locals, comarcals i d'entitats.

Promotor cultural

Durant la seva convalescència, l'any 1944 fundà, juntament amb Jordi Parcerisas, el Concurs Parroquial de Poesia de Cantonigròs, sota l'empara del bisbat de Vic i amb la complicitat del rector de la parròquia de Sant Roc de Cantonigròs (Osona), especialment mossèn Josep Cruells i Rodellas des del 1963. Per aquest certamen passaren les principals personalitats de les lletres catalanes i suposà una excel·lent plataforma per a la continuïtat de la tasca pública dels escriptors consagrats i els descobriment de nous valors.

El 1954 fou un dels fundadors de l'Agrupació Dramàtica de Barcelona.

A partir del 1969 fou l'artífex de la transformació del Concurs de Poesia de Cantonigròs en les Festes Populars de Cultura Pompeu Fabra, que es desenvoluparen fins a l'any 1993.

La seva preocupació per la llengua el portà a desenvolupar una gran activitat com a professor de català i a interessar-se cada cop més per la formació de professors de la llengua i la literatura catalanes. Per aquest motiu el 1961 posà en marxa la Junta Assessora per als Estudis de Català (JAEC). Membre d'Òmnium Cultural des del 1962, entitat de la fou molts anys el secretari general tècnic, complementà la tasca de la JAEC amb la fundació de laDelegació d'Ensenyament Català (DEC), l'any 1965. Des d'Òmnium Cultural, també participà en la gestació i organització del Premi Sant Jordi de novel·la i el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes. Un cop recuperada la Generalitat de Catalunya fou membre del Consell d'Ensenyament i Cultura i president de la Junta Permanent de Català.

Una altra tasca en la qual destacà fou en el seu suport als Jocs Florals de la Llengua Catalana a l'exili. Participà en diverses edicions, una de les quals, la de Ginebra (Suïssa) de l'any 1972, li suposà la imposició d'una forta multa governativa per les autoritats espanyoles.

Pedagog

Ja durant la carrera universitària començà a donar classes a diverses escoles i institucions privades, classes que continuà de forma particular durant la seva estada a Cantonigròs (Osona) i reprengué després de la seva estada a Anglaterra. Francesc Candel fou un dels seus alumnes de català. A partir del 1951 començà la seva col·laboració amb la Institució Cultural de CICF, de la que arribà a ser director amb el nom d'Institució Cultural del CIC (Institució Cultural del Centre d'Influència Catòlica) i amb la qual fou fundador de l'Escola Thau, on exercí com a director i professor. Posteriorment també col·laborà a l'Escola Betània.

També fou fundador, l'any 1975, del Consell Català d'Ensenyament i posteriorment primer president de la Societat Catalana de Pedagogia, filial de l'Institut d'Estudis Catalans.

Altres activitats i distincions

Just acabada la Guerra Civil Espanyola, col·laborà al Front Nacional de Catalunya (FNC) en la redacció d'articles al butlletí Per Catalunya. Durant tot el franquisme participà activament en la resistència cultural catalana contra la dictadura.

El 1981 rebé el primer premi Ramon Fuster, del Col·legi de Doctors en Filosofia i Lletres, i en Ciències de Catalunya, per la seva tasca pedagògica; l'any 1982 fou guardonat amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya; el 1987 el Gremi d'Editors li atorgà el Premi Atlàntida, per la seva tasca com a crític literari; el 1992 obtingué el Premi d'Honor de les Lletres Catalanes; el 1997 l'Ajuntament de Barcelona li concedí la Medalla al Mèrit Científic; el 1998 li fou concedí el doctorat Honoris Causa per la Universitat Ramon Llull; i el 2001 fou distingit amb la Medalla d'Or de la Generalitat de Catalunya. L'any 2009 el seu llibre de memòries Memòries d'un segle d'or guanyà el Premi Crítica Serra d'Or de biografies i memòries.

Fou membre de l'Associació Internacional de Llengua i Literatura Catalanes (AILLC), del PEN Club, de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana (AELC) i de l'Institut d'Estudis Catalans, així com del consell consultiu de la Plataforma per la Llengua.

Fou pare de Joaquim Triadú i Vila-Abadal, conseller del govern de la Generalitat en l'etapa de Jordi Pujol, i de Teresa Triadú i Vila-Abadal, durant molts anys directora de l'Escola Thau Sant Cugat. Morí el 30 de setembre de 2010 a Barcelona. El seu funeral es realitzà a la parròquia barcelonina de Santa Teresa de l'Infant Jesús, amb el seu fèretre cobert per la bandera catalana i escoltat per mossos d'esquadra en uniforme de gala. Les seves restes reposaran al cementiri de Cantonigròs (Osona).

Activitat literària

Interessat en la recuperació de la memòria històrica de la llengua i la literatura catalanes al llarg de la història, interessà més per l'estudi literari que no pas en la producció pròpia. Aquesta, però, influenciada pel seu mestre i amic Carles Riba i Bracons, no ha de ser menystinguda.

Obra seleccionada

Poesia

  • 1948: Endimió. Barcelona: Ariadna.

Prosa

  • 1957: El Collsacabra. Itinerari espiritual. Barcelona: Els Cinquanta-cinc.

Antologies i assaigs

  • 1951: Antologia de la poesia catalana 1900-1950;

  • 1951: Antologia de contistes catalans;

  • 1953: Panorama de la poesia catalana. Barcelona: Barcino;

  • 1954: La poesia segons Carles Riba. Barcelona: Barcino;

  • 1954: Narcís Oller. Resum biogràfic. Barcelona: Barcino;

  • 1961: La literatura catalana i el poble. Barcelona: Selecta;

  • 1963: Llegir com viure. Barcelona: Fontanella;

  • 1967: Prudenci Bertrana per ell mateix. Barcelona: Ed. 62;

  • 1969: Lectures escollides. Barcelona: Barcino;

  • 1978: Una cultura sense llibertat. Barcelona: Proa;

  • 1982: La novel·la catalana de postguerra. Barcelona: Ed. 62;

  • 1985: La poesia catalana de postguerra. Barcelona: Ed. 62;

  • 1993: Per comprendre Carles Riba. Manresa: Parcir;

  • 1999: La ciutat dels llibres. Barcelona: Proa;

  • 2001: Dies de memòria 1938-1940. Barcelona: Proa;

  • 2003: 100 poesies catalanes que cal conèixer. De Verdaguer a M. Mercè Marçal. Barcelona: Pòrtic.

Traduccions

  • 1957/1959: Olímpiques, de Píndar. Barcelona: Fundació Bernat Metge. Dos (2) volums;

  • 1970: 40 sonets, de Shakespeare. Barcelona: Proa.

Memòries

  • 2002: Dies de memòria 1938-1940: diari d'un mestre adolescent. Barcelona: Proa;

  • 2008: Memòries d'un segle d'or. Barcelona: Proa.

Exposició

El gener del 2013 s'inaugurà al Palau Robert de Barcelona una exposició commemorativa comissariada per Joan Josep Isern i Susanna Àlvarez. Es tracta d'un projecte de la Generalitat de Catalunya i de la Fundació Flos i Calcat, per recordar el pedagog, escriptor i activista cultural, i alhora retre-li homenatge amb una exposició itinerant. L'exposició porta per títol Llegir com viure. Homenatge a Joan Triadú. 1921-2010. La inauguració de l'exposició i la projecció de l'audiovisual sobre Joan Triadú tingué lloc el dijous 17 de gener, a les set de la tarda (19 h), amb la presència del conseller de la Presidència, Francsc Homs. També hi foren presents, entre altres autoritats, el director general d'Atenció Ciutadana i Difusió, Ignasi Genovès; el president de la Fundació Flos i Calcat i fill de l'homenatjat, Joaquim Triadú, com també altres familiars i personalitats del món educatiu i literari.

La mostra es planteja en primera persona, a partir de textos seleccionats de les Memòries d'un segle d'or, un text de Joan Triadú que combina el gènere biogràfic amb el memorialístic. El contingut de l'exposició es desenvolupa en aquests àmbits: Qui sóc i per què escric; Vinc del que en dic “de baix”; Tot s'ha de fer com si fos l'última vegada; Exigent en poesia; Al mig camí de la vida; Mestre és aquell que ens allibera, i Llegir com viure. La mostra aporta molta informació sobre la seva vida i presenta fragments de les seves obres, objectes personals, una selecció de cartes d'intel·lectuals com Carles Riba, Mercè Rodoreda, Baltasar Porcel... i un audiovisual en què Joan Triadú explica la seva trajectòria vital i professional. L'exposició té continuïtat al Jardí amb una selecció de textos de Joan Triadú que posen de manifest la importància que donava a l'educació com a mitjà per canviar i millorar les persones.

L'exposició comença el recorregut al Palau Robert de Barcelona i després es podrà visitar a la Biblioteca Joan Triadú (Vic, Osona); Casa de Cultura (Sant Cugat del Vallès, Vallès Occidental); Museu de Granollers (Granollers, Vallès Oriental) i Museu de la Vida Rural (Espluga de Francolí, Conca de Barberà). En acabar el recorregut, la mostra tindrà una seu permanent a la Biblioteca Terra Baixa. Edifici de l'Energia (Ribes de Freser, Ripollès).

Fons personal

El seu fons personal es conserva a l'Arxiu Nacional de Catalunya. El fons conté la documentació generada i rebuda per Joan Triadú i Font; fruit de la seva activitat creativa, aplega l'obra original (preferentment articles i dietaris); pel que fa a les seves activitats associatives, la documentació relativa a conferències, parlaments, cursos, presentacions de llibres, taules rodones i altres actes culturals, especialment literaris. El fons inclou dossiers temàtics sobre temes, activitats i entitats amb les quals el productor ha mantingut relació: quaderns de notes sobre lectures (1932-1938), sobre el concurs de poesia de Cantonigròs, Osona (1944-1968), sobre la polèmica a l'entorn de Josep Pla, sobre la Junta Assessora pels als Estudis de Català i la Junta Permanent de Català o la sol·licitud del Premi Nobel per a Salvador Espriu. Finalment, aplega una rica correspondència rebuda, amb personatges de primera línia cultural com ara Clementina Arderiu, Avel·lí Artís-Gener, Josep Maria Batista i Roca, Xavier Berenguel, Pere Calders, Salvador Espriu, Josep Vicenç Foix, Marià Manent, Miquel Martí i Pol, Francesc de Borja Moll o Mercè Rodoreda.

Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú

Des del 1991, el Consell Comarcal del Ripollès, la seva comarca natal, homenatja la figura de Triadú amb un certamen literari escolar, els Premis literaris infantils i juvenils Joan Triadú. Premien tres (3) obres de prosa i tres (3) de poesia de cinc (5) categories amb noms de muntanyes de la comarca: tercer i quart d’educació primària conformen la categoria Taga, cinquè i sisè donen lloc a la Balandrau, primer i segon d'ESO configuren la Bastiments i, així fins a arribar al cim més alt del Ripollès, el Puigmal, que es correspon a tercer i quart d'ESO i al batxillerat. Els participants del Centre d'Educació Especial Ramon Suriñach, s'engloben a la categoria Torreneules. Fins a l'any de la seva mort Joan Triadú assistí a l'acte de lliurament dels premis. Des del 2017, aquesta cerimònia ha pres més cos i ha donat lloc a la Gala literària del Ripollès que, amb un to solemne i modern, engloba recitals literaris i actuacions musicals. L'esdeveniment se celebra anualment pels volts de la diada de Sant Jordi.

Joan Triadú i Font

Plumier de Triadú

Premi Crítica Serra d'Or de biografies i memòries

Màquina d'escriure de Joan Triadú

Exposició al Palau Robert

Joan Triadú i Font