Bezoek het Fort

Bezoek het best bewaarde kamp van West-Europa

Een bezoek aan het Nationaal Gedenkteken van het Fort van Breendonk is een beklijvende en onvergetelijke ervaring. Een uitgebreid parcours laat u kennis maken met de ontstaansgeschiedenis van het Fort en met de evolutie naar het beruchte Auffanglager Breendonk. U bezoekt de ruimten waar de gevangenen van Breendonk hun zware beproevingen doorstonden: de zogenaamde tunnel, de tot gevangenenkamers omgevormde kazematten, de cellen, de houten 'Jodenbarakken', de werf, de douche- en latrinezaal, de folterkamer, de executieplaats, een 'beestenwagon' en zo verder...

De herdenkingszaal met de officiële lijst van gekende gevangenen en urnen uit de verschillende kampen waarnaar men vanuit Breendonk werd gedeporteerd, nodigt uit tot bezinning, terwijl verschillende museumzalen u verder informeren over het ontstaan van het fort en zijn rol in de Groote Oorlog, de bezetting, het netwerk van nazi-concentratiekampen, bekende gevangenen en het Proces van Mechelen. Een speciaal ingerichte zaal geeft u de kans om zelf informatie op te zoeken over alle (gekende) gevangenen. In de zaal Lévy, naast het onthaal, kunt u aansluitend aan uw bezoek regelmatig gelegenheidstentoonstellingen ontdekken. Aan de onthaalbalie kunt u tenslotte terecht voor een uitgebreide verzameling boeken en kleine souvenirs.

Meer informatie over de bezoekmogelijkheden aan het Fort vindt u op de officiële website van het Nationaal Gedenkteken. Een korte samenvatting van de geschiedenis van Breendonk kan je hier nalezen.

Catering door de Vrienden

Gevolg gevend aan de regelmatige vraag, bieden de Vrienden van Fort Breendonk met de medewerking van het Nationaal Gedenkteken de mogelijkheid om vóór of na uw (groeps)bezoek een drankje en/of eenvoudige maaltijd te nuttigen.

Individuele bezoekers

Doorlopend is er in het onthaalgebouw een door de vzw beheerde frisdrankenautomaat en automaat met warme dranken (koffie, thee, chocolade, tomatensoep) aanwezig. In de weekends kunt u regelmatig terecht in de cafetaria van de Vrienden voor koffie, thee, frisdrank, wijn of (streek)bier.

Groepen

Groepen (vanaf 20 personen) kunnen aan een eenheidsprijs van 2,5 euro per persoon in de zaal Simonart naast de onthaalruimte van het Fort genieten van koffie, thee en frisdrank. Eventueel kan dit aanbod worden aangevuld met koffiekoeken en/of belegde broodjes of een uitgebreidere koude of warme maaltijd. Opgelet: deze dienstverlening is enkel mogelijk mits voorafgaande reservatie!

  • Groepen vanaf (+/-) 20 personen
  • Onthaal mogelijk vanaf 9.30 uur - Laatste onthaal om 17.00 uur
  • Bij reservatie opgeven: uur van aankomst + tijdstip van het bezoek + aantal volwassenen en aantal kinderen + gewenste dranken/eten
  • Reservatie van uw geleid bezoek dient rechtstreeks te gebeuren via het Nationaal Gedenkteken
  • Dranken à 2,5 euro pp (= twee consumpties); broodjes/koffiekoeken/uitgebreidere maaltijd: offerte op aanvraag

Wenst u voor of na uw bezoek te genieten van een uitgebreidere maaltijd. Dat kan eveneens. De Vrienden van Fort Breendonk vzw en het Nationaal Gedenkteken werken hiervoor samen met de kwaliteitsvolle Bistro De Schalk, gelegen op wandelafstand van het Fort. Boekingen via de Vrienden geven recht op een korting van 10%.

Verdere vragen of catering bestellen? Contacteer ons.