ВОЛИМ да РЕЦИТУЈЕМ

“Једна реч може да има много значења, зависно од целине мисли у којој се нађе, а тако се може изговарати: у небројеним нијансама боја. Коју ћемо јој боју дати - питање је нашег умећа да владамо једном од највећих уметности - уметношћу говора.

Рецитовање, пак, у говорној уметности, има посебно место. То је облик говорења у коме речи облаче своје најсвечаније рухо.” Симеон Маринковић

Добродошли су сви ученици који желе да буду чланови рецитаторске секције !


Циљ секције је:

  • оспособљавање ученика за лепо и изражајно рецитовање;
  • подстицање и развијање маште, креативности и оригиналности;
  • развијање љубави према књизи, а самим тим проширивање знања о књижевном стваралаштву;

Ученици ће се на секцији упознати са дикцијом, акцентом, интонацијом, темпом, откриће лепоте поезије и бити подстакнути на читање, самостални истраживачки рад и креативно испољавање.

Аутор сајта “ВОЛИМ да РЕЦИТУЈЕМ” је Мира Меглић, библиотекар. Воли поезију, а током школовања, и сама се успешно бавила рецитовањем. Ужива у доброј интерпретацији, која садржајно и емотивно приближава песму. Има богату праксу у раду са децом у овој области. Лично искуство повезано је са сазнањима из расположиве стручне литературе преточено у конкретне савете и упутства, са жељом да пробуди интерес за поезију код ученика и инспирацију за изражајно казивање.

Сваки поновни сусрет с песмом донесе нешто ново. Познајемо се добро, али опет дајемо једно другом нове и нове дарове. Рале Дамјановић