темпера

Сликарска техника у којој боја настаје мешањем пигмената са отопином везивног средства која могу бити од целог јајета, беланцета или жуманцета, туткала или гумиарабике. Добијена боја, тим поступком, се за наношење на подлогу разређује водом, али када се једном осуши постаје неотопива. Данас се могу купити готове боје у туби.

Главне подлоге за темперу су дрво и папир, али се њоме може сликати и на платну. Темпера има покривна и непрозирна својства. Сликање се не сме одвијати у дебелим слојевима, јер она тада пуца. Могуће је сликати слој на слој при чему се претходни може потпуно прекрити.

Једноликост темпером обојених површина је веома повољна за примењене умјетности, стога се она користи у графичком дизајну, приликом израде идејних решења опреме књиге, амбалаже, плаката, па и идејним пројектима за сценографију.


Задатак 1:

Насликај темперама рад по слободном избору (слободна тема), фотографиши рад мобилним телефоном или дигиталним фотоапаратом, пошаљи фотографију на мејл који ћеш видети на страници "контакт" и опиши како си сликао у простору предвиђеном за коментаре и питања на истој страници.

https://www.youtube.com/watch?v=tqTuG0h8SEg

Кликом на линк можете видети како се прави и користи јајчана темпера.