Elvira Madigan

Elvira Madigan og Sixten Sparre

I Nørreskoven finder man det sidste opholdssted for et par, som senere blev meget kendt, fordi de endte deres liv på Tåsinge efter et dramatisk og ulykkeligt kærlighedsforhold. Deres livshistorie er senere blevet beskrevet og filmatiseret. De døde i 1889 for egen hånd på dette sted i Nørreskoven. Hun blev 21 år og han blev 34 år.

Besøg også den omfattende udstilling om historien på Taasinge Museum, Kirkebakken 2, Bregninge og se mere på taasinge-museum.dk

Elvira Sixten folder - Billeder.pdf

Her indsat to beskrivelser af dramaet og om parrets mulige færden de sidste dage af deres liv på Tåsinge.

Elvira og Sixtens historie og rute.pdf
Skillingeviser og digte.pdf

Skillingeviser og digte om Elvira og Sixten

Kilder til beskrivelsen af dramaet:

  • Poul Erik Møller Pedersen: Elvira Madigan - Det berømte kærlighedsdrama, Chr. Erichsens forlag, 1989.

Fortællingen forsøger at dokumentere den romantiske tilgang til dramaet. Det er fortællingen om de to elskende, der ikke kunne få hinanden.

  • Anders Enevig: FAKTA om Elvira Madigan og Sixten Sparre, Wisby & Wilkens, 2005.

Anders Enevig bringer alle datidens avisartikler, ligsynsrapporten, skifterapporter, brevveksling og Pastor Schousboes prædiken ved parrets begravelse. Han går klart i rette med Poul Erik Møllers romantiske historie, som han i bedste fald omtaler som en god roman.

  • Klas Grönqvist: En dråbe faldt . . . ELVIRA MADIGAN, Kle.art, på dansk 2017, på svensk 2013

Klas Grönqvist tager titler fra et digt, som man finder i lommen på Elvira ved ligsynet og giver hende skudsmålet, at hun kunne have udviklet hendes poetisk side. Han forsøger også igennem bogen at argumentere for, at Sixten Sparre var ensidig manisk med en høj vurdering af egen værd og muligheder. Klas Grönqvist finder også en norsk bog fra samtiden frem. Den hedder Bohemia og fortæller om en excentrisk kunstner i Kristiania, der vælger at begå fælles selvmord med en prostitueret. Han argumentere for, at Sixten kan have læst den og ladet sig inspirere af den.

Klas Grönqvist har offentliggjort sin side om Elvira Madigan på hendes 152 års fødselsdag den 4. december 2019: elviramadigan.se - Den er fyldt med mange interessante detaljer.

  • Kathinka Lindhe: Sorgeliga saker hände, forfatteren og Utblick Media i Halland AB, 2. oplag 2018

Kathinka Lindhe er oldebarn til Sixten Sparre. Hun fortæller historien ud fra familiens slægtsforskning og lægger som fiktive elementer ind, hvad hendes oldemor, den forladte Luitgard Sparre kan have tænkt undervejs. Kathinkas endelige konklusion er den, at Sixten planlagde det hele, så han kunne få et flot eftermæle. Det skulle blot være en smuk kvinde, han skulle dø sammen med. Han var ved sin død stærkt forgældet. Han havde klatgæld mange steder. Kathinka opgør han gæld i nutidskroner til over 800.000 kr. En erkendelse af fallitten ville have ramt ham hårdt. Nu blev det den forladte hustru, der måtte føle sig mærket. Hun nægtede senere, at han havde eksisteret.

Kathinka Lindhe har netop sluttet redigeringen på en ny bog bom Sixten Sparre. Den får titlen: "Vacker var han, utav börd," - Vi følger op i TåsingeNYT