Top 5 groovy feiten over vinylplaten die je moet kennen

De reis begon ongeveer 143 jaar geleden in 1877 met de uitvinding van Thomas Edison als de fonograaf. Het instrument gebruikte wascilinders, naar behoren gewikkelde binnenkant van tinfolie, om het geluid te genereren. Fonografen werden verder verfijnd en wat volgde is wat we allemaal bekend staan als vinylplaten van vandaag!

Vinylplaten samen met het draaiende schijf ondersteunende platform, algemeen bekend als een draaitafel, werd de rage bij muziekliefhebbers over de hele wereld. De trend bleef tot ver in de jaren zestig lang bestaan. Later ontstonden cassettes. Ze hadden de mogelijkheid om 8 nummers te spelen en konden worden gebruikt om muziek af te spelen via de ingebouwde muziekspeler van je auto. Deze werden gevolgd met cd's en vervolgens de meest recente optie om de muziek digitaal te streamen.

Echter, dit alles en meer, kon de liefde voor vinylplaten niet een klein beetje verminderen. Record-brekende 14 miljoen vinyl muzikale exemplaren werden verkocht in de VS alleen - is de getuigenis van de groeiende vraag wereldwijd.

Ga naar Vinyl-LP om Vinyl Ip's in Amsterdam te kopen. Wij zijn de specialist in klassieke rock vinylplaten, met zowel nieuwe als gebruikte maar nette opties in de uitverkoop. We bieden zelfs een geld-terug-garantie in het geval u niet tevreden bent met uw aankoop bij ons!

Naarmate we verder gaan, nemen we je mee door de meest intrigerende en groovende feiten over de vinylplaten waarvan je misschien niet op de hoogte bent.


1. Zelfs het universum heeft zijn eigen kopieën van muziek!

Als we nu spreken, reist het ruimtevaartuig genaamd Voyager 1 en 2 zo'n 12 miljard mijl weg van de aarde in de ruimte terwijl ze hun eigen kopieën van Gouden records dragen!

Dit specifieke album bevat verschillende muziekselecties uit verschillende tijden. Het heeft ook de opgenomen begroetingen van de mensen van 55 nationaliteiten. De plaat is verder gewikkeld in de aluminium mantel met naald en patroon. Bovenop het jasje zijn instructies geschreven, die het proces benadrukken om de muziek af te spelen.


2. Muziekvervorming: Inner Grove

Als je de laatste tijd vinylplaten hebt gebruikt, kan een bepaalde waarneming je aandacht trekken en heb je je afgevraagd. Het is het verschil dat begint te reflecteren in de geluidskwaliteit van de muziek wanneer het spoor het spilgaatje nadert. Dit wordt technisch genoemd als het innerlijke 'groove distortion effect'.

Wanneer de muziek wordt afgespeeld vanaf de buitenste groeven, wordt het audiosignaal verspreid over het langere gedeelte van het vinylrecord. Hoe meer verspreid over een nummer, hoe beter de geluidskwaliteit. Naarmate het spoor het spilgat nadert, verliest het audiosignaal de omtrek en de kwaliteit van de muziek.

Om dit aan te pakken, kunt u het beste de snelle en luide tracks naar de buitenste groeven en de langzame naar het spilgat houden. Op deze manier wordt het vervormingseffect minder prominent voor de luisteraar.


3.Het effect van de kleuren op geluid

Wist je dat de kleur van je vinylplaat van invloed kan zijn op de kwaliteit van muziek? Veel draaitafels spelen verschillend gekleurde vinylplaten anders. Sommigen geloven dat de draaitafelcartridges de oorzaak kunnen zijn. In het algemeen gesproken is het echter zo dat een zwart kleuroverzicht van dezelfde muziek het vaakst anders lijkt te spelen dan de gekleurde tegenhanger.

Ook op het gebied van geluid heeft zwart zichzelf keer op keer bewezen als het stilste van allemaal, op de voet gevolgd door het transparante en het ondoorzichtige vinyl.

De jazzier ogende platen met effecten zoals glitters spatten kleuren of glow in dark paints worden op zijn best vermeden. Ze hebben vrij hoge kansen om tijdens het spelen ruis te genereren. Ga naar Vinyl-LP om Vinyl Ip's in Amsterdam te kopen.


4. Kunst van het opnemen van een vinyl

Geluidstechnici spelen een cruciale rol in het opnameproces. Wanneer een opname naar het vinyl wordt overgebracht, zorgen deze ervoor dat de groefafstand wordt aangepast om rekening te houden met de programmadynamiek.

In het geval dat de groef te ondiep en smal is, zal de opgenomen muziek lijden aan een laag volume en verlies van stereobeeld. Omgekeerd, als te veel informatie wordt gevoed met een lage frequentie, kan dit leiden tot het springen van de stylus en het overslaan van muziek.

Vandaar dat de bottom line is om vast te houden aan de goed afgestelde groef pitch voor de beste uitkomst. Veel hangt af van de competentie van de geluidstechnici om de gewenste resultaten te bereiken.


5. Opwindbare vinylrecords

Omdat de vinyl-trend sindsdien een soort van nieuw licht heeft gekregen, kruist hij elk jaar mijlpalen met zijn ongekende groei in verkoop. De laatste 12 - 14 jaar waren buitengewoon goed. Vrij recent, in 2016, deed de omzet een ommekeer van indrukwekkend 26% meer dan het jaar ervoor. De trend zette zich voort in 2017 en 2018, waarbij de grafiek alleen de hogere pieken schaalde.

Reclaim je liefde voor het klassieke rock vinyl en bouw je eigen verzameling. Als je op zoek bent naar Vinyl lp's in Amsterdam, ga dan rechtstreeks naar Vinyl-LP voor een enorme verzameling nieuwe en gebruikte vinylplaten.