VISOKOGORSKA SEKCIJA

Planinarsko društvo DUBOVAC , Karlovac

Visokogorsko planinarenje u PD Dubovac datira od sedamdesetih godina prošlog stoljeća .Bilježimo prve zanačajnije uspjehe usponom na Grand Paradiso (4061 m) i Etnu (3276 m) 1963. koje je izvršio Rudolf Starić.Visokogorci tada djeluju unutar Alpinističkog odsjeka .

Redaju se usponi u Visokim Tatrama i osvajaju vrhovi iznad 3000 m. Mont Blanc (4807m) kao prvi Karlovčanin osvaja Zdravko Martinović 1975. godine.Osvajaju se Toubkal (4165 m) najviši vrh Atlasa i sjeverne Afrike, ugasli vulkan Fujijama u Japanu. Mount Evans ( 4135 m) i Grays Peak u Rocky Mountaunsu u državi Colorado, SAD.

Najveći kuriozum je uspjeh 74 godišnjeg doajena karlovačkog planinarstva profesora Zvonimira Kelera koji je osvojio vrh Jungrafrau (4158 m) u Bernskim Alpama. Biježe se usponi na Uhuru peak (Kilimanjaro),Breithorn, Monte Rosu i Elbrus a najvrijedniji je svakako uspon Drage Tropčića na Matterhorn (4478 m).

Krajem i na prijelazu tisućljeća gasnu aktivnosti u Društvu te planinarenje u visokim gorjima zamire .Nekoliko godina ne bilježe se nikakvi iole vrijedniji usponi . Nekoliko pojedinačnih uspona u Centralnim i slovenskim Alpama ipak drže neprekinutom nit gorskog i visokogorskog planinarenja u PD Dubovac.

Uzletom aktivnosti Društva posljednjih godina polako raste i broj uspona u Alpama , da bi se koncem 2008.g osnovala Visokogorska sekcija, s ciljem organiziranja onih planinara u Društvu koji gaje sklonosti ka planinarenju u visokim gorjima . Već u prvoj godini djelovanja članovi sekcije bilježe nekoliko vrijednih uspona.Uspješno se izvode usponi na Breithorn,Gran Paradiso, Grossglockner, Mt.Blanc .Nakon tri aktivne godine rad sekcije zamire da bi krajem 2013. g. inicijativa za obnavljanjem sekcije počela okupljati nove , mlađe članove. Ne dešava se ništa značajno pa se sekcija već nakon jedne godine osipa i prestaje s aktivnostima .

Iako ne bilježimo organizirani rad sekcije , dio članova PD Dubovac u 2015. i 2016. godini nastavlja visokogorske aktivnosti . Vrijedni su usponi na Wildspitze ( 2. vrh Austrije ) , Punta Peniu ( Dolomiti ) , Hochalmspitze ( Austija) i Musalu ( Bugarska ) . Također se bilježe usponi pojedinaca na Grossglockner i Vrhove Visokih Tatra .